Obama’s nudge

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie:

COLUMN - Vorige week heeft Barack Obama gedragsexperimenten hartstochtelijk omarmd, “om het Amerikaanse volk beter van dienst te kunnen zijn”. Hij moedigt ministeries aan om gedragswetenschappen overal waar mogelijk te gebruiken en uit te testen. Zijn enthousiasme is gebaseerd op een rapport met resultaten op het gebied van o.a. studieleningen, pensioenen en ziektekostenverzekeringen. Veel bestaand beleid is gebaseerd op het idee dat burgers rationele afwegingen maken, wat ook in Nederlandse setting tot averechts uitpakkende wetswijzigingen en norm-ondermijnende informatiecampagnes (een filmpje dat geweld tegen hulpverleners laat zien) heeft geleid. Met kennis van de voorspelbaar irrationele kanten van de mens zou beter beleid gemaakt kunnen worden.

Mooie recente voorbeelden daarvan te over. De Belastingdienst heeft bijvoorbeeld post-its op de enveloppen geplakt met “Denkt u aan uw aangifte?”, waardoor mensen binnen zeven in plaats van twaalf dagen reageerden. Ook financiële beslissingen worden beïnvloed door kleine veranderingen. Veel studenten vroegen bijvoorbeeld de maximaal toegestane studielening aan. Toen de default in het aanvraagformulier werd veranderd naar een lager bedrag, daalde het percentage maximale leningen van 68 naar 11 procent. Ook het experiment dat deze maand het journaal haalde, waarbij gevangenen voedingssupplementen krijgen in de hoop dat ze daardoor minder agressief worden, is een succesvol voorbeeld. De voedingssupplementen zorgden voor een daling van 34 procent in gerapporteerde geweldsincidenten en worden daarom nu bij een grotere groep uitgetest.

Opvallend aan het Amerikaanse rapport is dat het tweede deel gewijd is aan efficiëntie binnen de overheid. Het meest vertederende voorbeeld dat wordt beschreven is de nudge om dubbelzijdig te printen. Bij een groep werknemers dook er, als ze op “enkelzijdig afdrukken” klikten, een popup-scherm op met “zet mijn standaardinstelling op dubbelzijdig afdrukken”. Daardoor werden er 6% meer printopdrachten dubbelzijdig afgedrukt dan bij de controlegroep.

De winst voor The American People van dit specifieke voorbeeld is misschien bescheiden, maar als deze “experimenteer en behoud het beste” – methode na Obama’s oproep breder wordt toegepast, betekent dat wel degelijk een grote stap voor de mensheid.

 

 

Reacties (4)

#1 Ron Halkes

He ja ,laten we massamoordenaar Obama’s “hartstochtelijke enthousiasme” delen…”Om het Amerikaanse volk beter van dienst te zijn” Zie (net als al zijn voorgangers) zijn buitenlands beleid ….Schuldig aan misdaden tegen de mensheid, heeft o.a.minstens 4000 burgerslachtoffers op z’n geweten waaronder meer dan 500 kinderen, 10.000den ernstig gewonden(oa door drones ,luchtaanvallen in oorden waar wij westerlingen toch niet om geven)…still counting……Maar “Laat vooral zijn oproep breed worden toegepast” ….”dat betekent wel degelijk een grote stap voor de mensheid.” …..De wereld is gek geworden.

  • Volgende discussie
#2 Jos van Dijk

@1: Is er ook een ‘nudge’ te bedenken die dit soort off-topic gekkigheid kan voorkomen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 vander F

Ach Ron kalm nou maar,
het wegverkeer in de VS geeft jaarlijks 10 x meer slachtoffers dan die paar die jij nu opnoemt, en die vinden waarschijnlijk dan ook nog in heftige oorlogsgebieden plaats.
Heel vervelend allemaal maar nogal klein bier.
Drink een glaasje melk en beschouw de ellende eens wat evenwichtiger,
life sucks, deal with it.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ron Halkes

En zie hier de westerse gekte in 2 reacties……vooral de 2e is behoorlijk ziek. Het ‘pro-Obamaisme’ heeft zich diep geworteld in onze samenleving, en niet alleen via bijv. het journaal en nieuwsuur.
Al sinds zijn aantreden overlegt schurk Obama elke dinsdag met zijn militaire staf wie er toegevoegd gaat worden op de dodenlijst om per drone gedood te worden.Niet in oorlogsgebied,gewoon in o.a. Pakistan .Mensen die een mogelijke bedreiging vormen voor het Amerikaanse volk.Dat kan zijn om wat diegene geroepen heeft of geschreven.Vanaf 15 jaar,zonder enig vorm van gerechtigheid in een vreemd soeverein land. Dat daar ook nog veel burgers bij omkomen daar geven Obama en zijn staf ook niet om,hadden ze maar niet in de buurt van de betreffende persoon moeten zijn.
Niks hoor je in de westerse mainstreammedia over deze gruweldaden.
En op een site als deze die zichzelf hopeloos genuanceerd noemt, waarschijnlijk ook nog progressief,en intellectueel want genuanceerd ,wordt om navolging gevraagd voor deze schurk z’n enthousiaste oproep nav n.b gedragsexperimenten.Wordt het zelfs genoemd “Een grote stap voor de mensheid”.Alsof er verder niets aan de hand is…….Evenwichtig is het in deze tegenwoordig westerse gekte om je ongelooflijk druk te maken als er een paar mensen omkomen bij een terroristische aanslag in Europa. Komen er 1000den burgers om bij systematische dagelijkse terroristische aanslagen gepleegd door o.a drones van onze vriendelijke oom Obama uit de VS dan zal daar wel een reden voor zijn en ach het is toch ver van ons bed………Hedendaagse westerse domheid,daar zou een boek over geschreven moeten worden……..

  • Vorige discussie