Op het moment dat u dit leest vluchten in Peru de Murunahua indianen voor hun leven, in korte tijd zou al bijna 50% van deze indianenstam zijn vermoord. Illegale houthakkers op zoek naar het kostbare mahonie hardhout (CITES, Appendix II: strikte exportvergunning noodzakelijk) zijn recentelijk het gebied van de Murunahua stam binnengetrokken. De Murunahua indianen hebben tot nu toe bijna geen contact met de buitenwereld gehad, ze leven in zogenaamde ‘vrijwillige afzondering’. Zodra de indianen de indringers in hun bos zien vallen ze aan met pijl en boog. De houthakkers -die daar niet mogen zijn- reageren door de indianen met geweren één voor één af te knallen. Momenteel zijn er berichten dat het resterende deel van de Murunahua stam de grens met Brazilië oversteekt. Dit brengt de Murunahua direct in conflict met andere geïsoleerde indianenstammen waardoor er waarschijnlijk nog meer doden zullen vallen (bron: survival-international.org).
In het tijdperk van internet, satellieten, VN-vergaderingen én Groeten uit de Rimboe lijkt dit een onwaarschijnlijk gedateerd verhaal uit de 19e eeuw of misschien nog wel eerder? Maar het gebeurt nu at this very moment. In 2008 gaat een van de laatste geïsoleerde indianenstammen over de kling ten behoeve van de wereldhonger naar hout.
De indianen hebben een bloggende medestander: José Carlos do Reis Meirelles Júnior blogt op apiwtxa.blogspot vanuit Brazilië over de schrijnende situatie van de inheemse volkeren in het Amazonewoud op de grens van Peru en Brazilië. Vorig jaar kwam het houtkapbedrijf Venao Forestal uit deze regio in het nieuws vanwege een schandaal rondom een vermeend onterecht verkregen FSC-certificaat. Hierop werd een onderzoek ingesteld. In dit artikel wordt gesuggereerd dat de weg die het omstreden houtkapbedrijf Venao Forestal destijds heeft aangelegd nu door illegale houthakkers wordt gebruikt om het Murunahua reservaat te betreden. Mahogany and Ivory… 21st century irony…
Reacties (14)
En ik geef de indianen (en de Amazone) geen schijn van kans tegen die houthakkers. Verslaving aan hout wint, geholpen door groene nepinvesteringen (ben het linkje even kwijt, was een paar dagen geleden een logje hier).
O, ben ik eventjes blij dat hier naar het überfascinerende Groeten uit de Rimboe wordt gelinkt. Heb ik een kapstokje om deze nagekomen QdJ te dumpen (dikgedrukte stukkie):
“Dat tv-programma’s in de rimboe doden tot gevolg kunnen hebben, bewees een Britse cameraploeg onlangs in Peru. Hun onaangekondigde bezoek aan een inheems volk leidde tot een epidemie waardoor volgens de stamhoofden zeker vier bewoners om het leven kwamen. Tientallen anderen werden doodziek.
Cicada Films, producent van World’s Lost Tribes van Discovery Channel, was in Peru op zoek naar locaties voor een nieuwe realityshow en stuitte diep in de Peruaanse amazone op een verscholen indianenstam. ‘Indianen die in isolement leven zijn uiterst kwetsbaar voor contact met de buitenwereld omdat zij niet immuun zijn voor ziektekiemen van buitenaf’, verklaart Nellie Werner van de Nederlandse afdeling van de mensenrechtenorganisatie Survival International.
‘Griep, mazelen en zelfs een verkoudheid kan voor hen fataal zijn. In het recente verleden zijn hierdoor verschillende stammen uitgestorven.’ De tv-producent weigert de schuld voor de dodelijke epidemie op zich te nemen. ‘We hadden toestemming om te filmen. Bovendien: de overleden indianen waren al ziek’, luidde de verklaring.
http://www.volkskrant.nl/multimedia/article523186.ece/Dodelijke_reality_in_de_rimboe
Tjeemig Mark, dat is nog eens écht 21st century irony.
Een stel indianen, Darfur, Congo – we don’t need no education…
Betwijfel of Pink Floyd dit bedoelde.
Enfin. Het interesseert niemand nog een reet. Mensen die het wel interesseert, zijn schreeuwerige altokrakerts die zich nooit wassen. Mensen die het prima vinden – ach ja, da’s ook een mening…
En hop: http://www.z24.nl/bijzaken/article188637.ece/Jong_en_onethisch.html
Apathie viert de boventoon, iedereen voor se eige.
Hmmm thanks Kaj, hier zal nog flink op gekauwd gaan worden.
Mooi staaltje tradegy of the commons…
Die “Verklaring van de Rechten van de Inheemse Volken” is zeker nooit door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen? Nou, die waarvan de tekst na 20 jaar moeizaam intensief onderhandelen werd vastgesteld tot tevredenheid van de inheemse volken en de bij het proces van het opstellen van de tekst betrokken VN-lidstaten? En waarvan sommige lidstaten (nadat deze verklaring reeds was aangenomen door de VN Mensenrechten Raad in 2006) daarna plots voorstellen deden om de inhoud van de verklaring drastisch te wijzigen? Nee toch? *stel nou niet steeds van die domme vrágen YP*
Oké, dan niet. Zodoende dus, voor wat het waard was en ze zullen toch niet aan het lijntje worden gehouden…net zolang tot het te laat was? Doe je het wéér Wat moet ik dán zeggen?: al wás er een Verklaring. En: toch wel jammer: én laatste indianen én bos weg. Goed, hoop in ieder geval dan wel dat er nog genoeg (maar wat is genoeg, er is nooit genoeg) Murunahua indianen overblijven. Misschien kan het handjevol dat niet is afgeknald souvenirs gaan verkopen, of c*sino’s openen, een panorama bouwen met uitzicht op de jungle…kiekjes (net als in Volendam) in vol jungleuitgaanstenue?
Ja, je moet tenslotte wát hè.
En ze zijn nodig weer es aan Winnetoe..
@6: Leg uit?
Mag #8 weg red.? (c*sino, ik weet)
Groeten uit de rimboe inderdaad. Maar vooral ook: groeten terug. Mooi sociologisch eeh…mooi die cultuuruitwisselingen. En wie is er nu misschien voorgoed verziekt na afloop. Wel een compliment geven aan onze Belgische vrienden geven voor de gezinnen die zij daaraan (hebben) laten meedoen. Blijven nog redelijk authentiek overend, vooral die van vorig jaar. Vrouwke met omgekeerde kalebas op koppie, en haar Snorremans die z’n indianenfrotteke maar niet wil uitdoen, ook daarna….
En wie sturen wij?:
Of dit jaar: Hans Kazan en toverfamilie, bij de medicijnman olienootjes uit z’n oren goochelen, helemaal van de kaart. Toch altijd kijken, soort tic. Ga tenslotte ook altijd naar branden kijken, hoe groter des te brandt ie (als b.v. hier de oud papierfabriek weer eens in de fik staat).
done
Wat ik maar zeggen wil, Carlos, is dit:
In de hoogtijdagen van Pink Floyd werd een songtekst als “we don’t need no education / we don’t need no / thought control” nog gezien als linksig, punk, rebels.
Tegen de Machine van de Gevestigde Orde, in ieder geval.
Nu lijkt die songtekst echter totaal de andere kant uit te kunnen slaan.
Namelijk de kant van de popcorn-etende jonge airhead op de bank die denkt dat de op MTV uitgezonden beelden van stervende Amazone-indianen een nieuwe uitzending van Jackass is.
En als dan gezegd wordt dat dit niet zo is, maar het gaat om stervende indianen, je van de airhead zoiets terugkrijgt als “ja maar ik moet straks ook mijn studiefinanciering terugbetalen EN ik moet nog de nieuwe PlayStation 3 kopen, hoe ga ik dat doen!? Huh? HUH!?! Fuck Bos!”
Oftewel: “we don’t need no education / we don’t need no / thought control”… Nee, wij weten zelf wel wat goed voor ons is.
En ja, veruit de meerderheid van de bevolking denkt zo.
Eigen portemonnee eerst. Iedereen voor se eige.
Mensen die roepen dat dit moet veranderen, door bijvoorbeeld tropisch hardhout door extra heffingen en belastingen op te leggen, worden nu alleen door die meerderheid voor extreme alto’s uitgemaakt, voor Volkert van der Graaf-volk, en door de politici van het midden weggezet als ‘fanaten’, als ‘belastingopleggers’, als ‘knettergek’.
Dat is óók al jaren zo. Maar het verschil tussen toen en nu is, dat het Amazonegebied nu echt niet lang meer te gaan heeft.
Het verschil tussen toen en nu is, dat er in Zuid-Amerikaanse landen nu zóveel mensen wonen die óók stromend water willen kunnen betalen, dat ze uit geldbejag indianen af gaan knallen.
Het verschil tussen toen en nu is, dat die mensen ook zeurende journalisten en critici afknallen.
Het verschil tussen toen en nu is, dat een camerateam nu naar een gebied kan gaan en daar dodelijke ziektekiemen kan verspreiden, en airhead gewoon zijn popcorn blijft kauwen.
Het verschil tussen toen en nu is overigens óók dat wij mensen nog nooit in staat zijn geweest om zo snel, compleet en mondiaal te kunnen communiceren.
Zo kan ik letterlijk NU live gaan chatten met zo’n mesties die met zijn geweer op indianen jaagt, en hem het bovenstaande uitleggen.
Maar hij kan net zo snel terugcommuniceren dat ik maar makkelijk praten heb, met mijn hoge salaris in zo’n rijk land, en dat in een globaliserende wereld waarin de prijs van de dagelijkse portie rijst voor zijn familie met 400% gestegen is.
Dus daar zit ik dan, met mijn ultrasnelle communicatiemiddelen die de wereld zouden veranderen.
Snel lullen kunnen we inmiddels wel. Maar de mens haal je er niet mee uit de mens, zo blijkt.
Mooi betoogtje @Kaj 11.
“Snel lullen kunnen we inmiddels wel”.
“Maar de mens haal je er niet mee uit de mens”.
O.a. deze zijn hele goeie bovenbouwstenen voor in een stukje van Emil Moller, wat mij betreft.
Mooi boek dat tevens verhaalt over een indianenstam in afzondering en het plot om ze uit te roeien:
Isabel Allende: De stad van de wilde goden
Sorry, ik heb vast iets gemist, maar: wie is Emil Moller?