Horloge inleveren in Rotterdam-West

Wanneer de politie in Bospolder-Tussendijken (Rotterdam-West) weer eens een auto in beslag genomen heeft, paradeert ze er een paar extra rondjes mee door de wijk, zodat iedereen kan zien dat er weer een slag gewonnen is tegen de vier criminele Marokkaanse families waarmee al jaren een machtsstrijd gaande is. De politie staat op achterstand, simpelweg omdat ze niet 24 uur per dag overal aanwezig kan zijn. Dat kunnen die families wel. De overlast voor (vaak eveneens Marokkaanse) buurtbewoners is groot.

Omdat de criminelen de truc met de auto’s inmiddels wel kennen, kondigde de politie vorige week een nieuwe maatregel aan: ook dure jassen en horloges moeten eraan geloven. De wijkagent weet uiteraard precies welke gasten hij op de korrel wil nemen, maar kan moeilijk een lijst met namen publiceren voor wie het nieuwe beleid geldt. Ze zijn immers niet veroordeeld. Dus werd de maatregel in algemene zin openbaar gemaakt.

Etnisch profileren

Logisch gevolg: ophef onder juristen. Dit kan immers leiden tot willekeur en etnische profileren. Je zult zien dat de politie zich uitsluitend op Marokkanen gaat richten (hetgeen door onderzoek bevestigd zal worden, want het doel is immers inderdaad een specifieke groep mocro’s het leven zuur te maken). Het is tenslotte niet zo lang geleden dat rapper Typhoon van de snelweg gehaald werd wegens de combi van huidskleur en dure auto.

Je kunt er donder op zeggen dat in Bospolder-Tussendijken ook mensen staande gehouden gaan worden die volkomen legitiem aan hun (nep) Rolex gekomen zijn. Maar bij het beoordelen van het totaalplaatje mag de situatie on the ground best leidend zijn. De waterdichte aanpak om geen regels te overtreden is niets doen. Maar dat is nou juist weer geen optie.

Reacties (12)

#1 Bismarck

Beetje bezijden punt, maar aan een nep-Rolex kun je niet legitiem komen, tenzij je zelf in de overtuiging bent dat ie echt is (en dan heb je er dus teveel voor betaald).

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

De auteur gaat ervan uit dat het over Marokkanen gaat, terwijl dat nergens staat. Dit houdt in dat hij zelf ook wel weet hoe de vork in de steel zit maar zich liever onwetend voordoet. Dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit is een statistisch bewezen gegeven, logisch dat ze dan ook vaker aangehouden worden, oom agent op straat hier de schuld van geven is het omdraaien van de feiten.

Het gemiddeld inkomen in Bospolder-Tussendijken is iets van €15.000,- de kans dat iemand daar per ongeluk rondloopt met een horloge van minimaal €5000,- is verwaarloosbaar, laat staan dat ze rijden in een BMW van €75.000 of meer. Voor die BMW hebben ze inderdaad een truc , die staat op naam van een louche lease maatschappij of een buitenlandse tante, voor een Rolex wordt dat moeilijker. Overigens wonen ze misschien wel, maar flaneren ze met hun dure spullen bij voorkeur in het stadscentrum en als je daar patserbakken gaat turven zijn het veel meer dan 4 families of het moeten wel extreem grote families zijn.

Rapper Typhoon mag dan misschien per ongeluk aangehouden zijn, maar aan collega rapper Boef hebben we onlangs gezien dat rappers ook niet allemaal een onberispelijk profiel hebben. Typhoon “vergeet” zelf b.v. ook wel eens te betalen voor de benzine van zijn dure auto:
https://www.metronieuws.nl/nieuws/showbizz/2016/09/typhoon-nacht-in-de-cel-na-niet-betalen-tanken

Dat patseren met crimineel geld is 1 van de grootste oorzaken van het negatieve imago van Marokkanen. Ook lokt het goede Marokkanen het criminele circuit in, waarom zou je hard gaan werken en studeren als je neef Rachid officieel van een uitkering leeft en toch met een Rolex in een dikke BMW rijdt? Pak dat hard aan en de reden om PVV te stemmen verdwijnt als sneeuw voor de zon. De normale Marokkaan die wel zijn best wil doen om normaal aan de samenleving mee te doen zal er grote baat bij hebben. Diegene die het goed voorhebben met de Marokkaanse gemeenschap zouden dit dus juist moeten toejuichen, dit goedpraten en als etnisch profileren proberen te framen werkt alleen maar averechts.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Anoniem

Dit kan niet ‘leiden tot willekeur’, dit is willekeur. Het is een maatregel die als je die consequent zou uitvoeren vooral zou leiden tot het fouilleren en het voorlopig in beslag nemen van spullen bij rijke mensen. Die dragen namelijk de meeste dure spullen en hebben ook de bonnetjes niet bij zich.

Maar dat gaat hier niet gebeuren kan ik je vertellen, het gaat alleen gebeuren bij niet-blanke mensen die dure kleding dragen in een bepaalde stijl.

Terwijl juist in die urban cultuur merken en uiterlijk vertoon belangrijk zijn, en dat in een opvallende stijl. Felle kleuren, edelmetaal en edelstenen (al dan niet nep), merken in grote letters. Het is waarschijnlijker dat een jongvolwassene uit die urban culture met een baan opzichtige merkkleding draagt en een patserig horloge, dan een blanke yup uit een gegoede familie. Terwijl zijn kleding en horloge misschien duurder zijn.

Het is natuurlijk lullig dat de politie niets tegen die 4 criminele families kan doen, maar als die daadwerkelijk een groot probleem vormen, zet dan een grote operatie op. Tap telefoonlijnen, ondervraag mensen, laat de belastingdienst inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten en pak ze daar op. Ga me niet vertellen dat de methodes die tegen Al Capone hebben gewerkt niet kunnen werken tegen deze vier criminele families, zeker niet gezien geldstromen veel beter te volgen zijn dan toen, en ook anderzins de politie veel meer informatie tot zijn beschikking heeft dan vroeger.

Maar doe niet dit, want dit is het legaliseren van willekeur, het bestraffen van een groep mensen op basis van het gut feeling van de agent op straat. (Ik zou onderbuikgevoel kunnen zeggen maar dat heeft zo’n negatieve connotatie) En die agent weet ook dat ze die bevoegdheid gekregen hebben om die ‘Marokkaanse’ jongeren te pakken en niet om mensen met oud geld op te pakken. Het leidt tot verdere vervreemding van deze jongeren van de maatschappij terwijl hun band met de Nederlandse samenleving al onder druk staat doordat ze er door vooraanstaande politici van bijna alle partijen steeds buiten worden geplaatst. Zij moeten zichzelf continue verantwoorden terwijl blanke mensen in dezelfde positie dat nooit hoeven. De schade die je op die manier toebrengt aan de samenleving is veel groter dan wat die 4 families mogelijkerwijze aanrichten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Anoniem

@2 Jij had geen nacht in de cel gezeten als je op deze manier vergeten was te betalen. Als je tenminste een oudere blanke man in een keurige gloednieuwe wagen uit de hogere middenklasse zou zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Quintana

@2 Heb je die link naar metronieuws zelf wel gelezen? Het gebeurde per ongeluk en de zaak is geseponeerd omdat de politie ook zag dat het geen opzet was. Beetje erg flauw om dat in dit verband terug te halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Lennart

@2:
“Dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit is een statistisch bewezen gegeven”

Nee, integendeel. We weten dat er ethnisch geprofileerd wordt, en dat betekent dat de statistiek per definitie niet betrouwbaar is. Er is dus helemaal niets bewezen. Wetenschappers noemen dat “selection bias”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lennart

@2:
“Pak dat hard aan en de reden om PVV te stemmen verdwijnt als sneeuw voor de zon. ”

Natuurlijk niet, er blijven genoeg andere verschillen over voor Wilders om Marokanen als duidelijke groep af te bakenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Cerridwen

@3:

Het is natuurlijk lullig dat de politie niets tegen die 4 criminele families kan doen, maar als die daadwerkelijk een groot probleem vormen, zet dan een grote operatie op

Dit beleid is dus onderdeel van die grote operatie. Het afpakken van spullen is integraal onderdeel van de aanpak van criminele families, omdat je ze hiermee raakt in hun bedrijfsvoering. Dit is niets nieuws, wordt ook ingezet tegen Brabantse criminelen.

Het is trouwens ironisch dat je Al Capone in dit verband noemt, die is immers uiteindelijk gepakt op belastingontduiking, en niet op een van zijn veel ergere misdaden. Raak de crimineel waar je hem maar raken kan. Precies dit wordt nu toegepast in Rotterdam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Anoniem

@8 Nee, in Rotterdam willen ze jongeren met een bepaald uiterlijk en bepaalde kleding aan gaan houden. Dan ben je dus niet meer specifiek bezig onderzoek te doen naar een bepaalde familie waartegen sterke vermoedens bestaan dat ze crimineel bezig zijn, maar ga je onderzoek doen naar elke persoon-met-een-buitenlands-uiterlijk-en-dure-kleding.

Juist die families gericht pakken op bijv. belastingontduiken heeft helemaal mijn zege, vandaar dat ik ook doelbewust refereerde naar Al Capone. Daarbij komt etnisch profileren dan ook helemaal niet in frage.

Al Capone hebben ze niet gepakt omdat ze de belastingaangiftes van alle italiaans-amerikanen nog eens extra tegen het licht gingen houden hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Spam

Als je denkt dat iedere Marokkaan en Antilliaan met een dure jas een crimineel is, begrijp ik dat je dit een proportionele maatregel vindt. Maar ik vind je dan wel een racist. En dat zal jou een zorg zijn.

Die te dure jassen zijn trouwens goedkoper dan de nieuwste iPhone.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Henk van S tot S

@10:
Wie in een bontjas loopt is een dierenbeul.

*************************

Verder ben ik van mening dat als het optreden van de politie op etnisch profileren gestoeld wordt/is, we het gevaar lopen in Amerikaanse toestanden verzeild te raken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 vander F

C’mon
wat nou profileren en racisme,
de politie weet exact wie de boefjes zijn,
ze krijgen ze alleen niet te pakken, op heterdaad dan.
En volgens mij gaat het hier zelfs specifiek om een aantal bekende families.
Die heb je niet alleen in Noord Afrikaanse smaken hoor,
hier in town zijn er een paar uiterst blanke aso families die door de politie op de huid worden gezeten.
Dat is ook profilen, je kent die families dus hou je ze regelmatig aan en volgt ze stelselmatig.
Daar zeurt alleen niemand over, iedereen weet dat die families al generaties lang klaplopen, frauderen en de boel bijelkaar stelen.
Ze zijn daar ook erg handig in geworden, moeilijk te pakken, advocaat woont zo ongeveer in etc.

Dus wie discrimineert er hier nu?

 • Vorige discussie