Hoorn van Afrika update

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Na een eerder artikeltje hier op GC, kijken we vandaag eens hoe de inzamelingsactie voor de Hoorn van Afrika er voor staat. De SHO stelt dat er 1,1 miljard euro nodig is. Vrijdag werd bekend dat de Afrikaanse Unie 263 miljoen euro doneert. Wat heeft Nederland tot nu toe gegeven?

Het kabinet stelde 5 miljoen beschikbaar en op giro 555 staat de teller op moment van dit schrijven op 23.579.680 euro. Nederland geeft dus ruim 28,5 miljoen euro.
De Belgische regering stelde 4 miljoen beschikbaar en onze zuiderburen doneerden ruim 8 miljoen euro op hun giro 12-12. Bij elkaar een dikke 12 miljoen euro.
De donateurs beseffen natuurlijk goed dat de hulp niet alleen van deze kleine landjes afhankelijk is. Ze zien grote bedragen voorbij komen van andere landen en organisaties. Misschien is ook dat een reden waarom er vrij traag en voorzichtig wordt gegeven?

De Wereldbank trok 350 miljoen tevoorschijn, de EU doneerde 175 miljoen en de VS gaf 75 miljoen. Overige bedragen, voor zover in het nieuws te vinden: Groot-Brittanië 59 miljoen, China ruim 38 miljoen, Duitsland en Frankrijk elk 30 miljoen euro.

Met al deze bedragen bij elkaar zijn we nog iets meer dan 39 miljoen euro verwijderd van de 1,1 miljard euro, die volgens de SHO nodig is.

Per hoofd van de bevolking hebben Nederlanders nu 1,41 euro aan giro 555 geschonken. Als alleen de Nederlanders het gat naar de 1,1 miljard euro zouden vullen, dan is er per hoofd van de bevolking nog 2,35 euro nodig (de bevolkingsteller staat op 16.692.370 mensen). Een pas getrouwd stel zou dus 4,70 euro op moeten hoesten en een 4-persoons gezin 9,40 euro. Het kabinet wil de koopkracht van de allerarmste Nederlanders op peil houden. Natuurlijk doet Rutte I dat om ook die burgers in de gelegenheid te stellen wat te geven.

Volgens een onderzoekje van Motivation, eerder deze maand, is 54% van de Nederlanders niet van plan ook maar iets te geven. De belangrijkste reden: men twijfelt of het geld wel goed terecht komt. Als die 54% twijfelaars alsnog wat doneren, zou 4,34 euro per persoon genoeg zijn om de 1,1 miljoen te halen. Dat zal dan als een gokje worden ervaren door deze donateurs, maar hoeveel van hen wagen vaak een gokje bij de Staatsloterij (1 lot vanaf 13 euro) of de Bankgiroloterij (1 lot vanaf 8,75)? Advies: waag eens een gokje waar een ander wat mee kan winnen.

Vorig jaar werd er 27,86 euro per hoofd van de bevolking uitgegeven aan sinterklaaskadootjes. Het gehuwde stelletje gaf dus dik 55 euro uit en dat gezin was ruim 111 euro kwijt.
Sinterklaas moet dit jaar maar wat vroeger komen dan gebruikelijk.

Reacties (6)

#1 wout

Nederland geeft 28,5 milj en de VS 75? Ik denk dat de Nederlander zijn steentje wel heeft bijgedragen.

  • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

@1: Ja maar, de VS zit in een crisis ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 ray

Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid v.d. Nederlanders niet gaat geven en dat is maar goed ook. Het meerendeel v.h. geld zal terecht komen bij islamitische terreurgroepen en de goed betaalde linkse Gutmenschen v.d. ontwikkelingshulpindustrie.

Redactie: Rest reactie verwijderd wegens ongebreideld racisme.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 wout

Redactie: Wout, doodsbedreigingen doen we hier niet, hoe creatief ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 wout

[/hap]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 wout

Redactie: Wout, doodsbedreigingen doen we hier niet, hoe creatief ook.

  • Vorige discussie