Hoor wie klopt daar…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een aantal stapelbedden in een vermoedelijk illegaal verhuurd huis in Den HaagEr ligt een wetsvoorstel in de Kamer waarmee ambtenaren zich toegang kunnen verschaffen tot het huis van een ieder die een vorm van uitkering krijgt, van AOW, WAO, studiefinanciering, kinderbijslag, etc. Het voorstel is overbodig, want handhaven achter de voordeur is populair en gebeurt al lang, vooral door gemeenten.

In Den Haag is sinds 2005 de Haagse Pandbrigade actief. De brigades zijn ’tijdelijke integrale handhavingteams’ die huisbezoeken afleggen op zoek naar, nou ja, iets. Maar hoe effectief zijn dit soort teams? Uit de cijfers blijkt dat de huisbezoeken een schot hagel zijn, waarbij af en toe daadwerkelijk iets wordt geraakt.

Wie in de Haagse wijken Rustenburg/Oostbroek, Regentesse-/Valkenboskwartier of in het Laakkwartier woont, staat in een apart systeem, het zogenoemde Gegevens Verwerkingssysteem Handhavingsteams. Dit systeem koppelt allerlei gemeentelijke databanken op adresniveau en poept risicoscores uit per adres. Inmiddels gaat dit geheel geautomatiseerd, tenminste als het goed is, want de gemeente heeft uiteraard de nodige problemen gehad om de ICT goed werkend te krijgen.


In de eerste lichting werden bijna 24.000 adressen aan zo’n ‘digitale schouw’ onderworpen’ waarbij 8000 adressen als verdacht uit de bus kwamen. In de tweede lichting (12.000 adressen in het Laakkwartier) werden eveneens 8000 adressen tot verdacht bestempeld. Kortom, op 2/3 van de adressen zou iets mis zijn. Wat, dat wist men niet echt. Daarvoor moest de Pandbrigade uitrukken, die achter de voordeur op zoek ging naar dat ‘iets’. Op dat moment bestond de brigade overigens grotendeels uit tijdelijke krachten en uitzendkrachten (en kostte 3,6 miljoen euro per jaar).

Wat waren de resultaten? In het Laakkwartier werd bij 6,6 procent ‘onrechtmatige bewoning’ vastgesteld. Mensen woonden er dus illegaal. Wie die mensen waren, dat vertellen de evaluaties niet, maar uit schriftelijke vragen en artikelen blijken daaronder veel studenten te zitten. Ook werd actie ondernomen tegen een tweetal nonnen die ‘illegaal’ een huis deelden. Tien procent van de gecontroleerde personen moest zijn gegevens aanpassen in het GBA. Tegen 5 procent van de gecontroleerde uitkeringstrekkers werd actie ondernomen.

Actie, zo zegt wethouder Marnix Norder, is in dit geval ‘elke vorm van communicatie tussen burgers en één van de diensten van de gemeente Den Haag ten einde overtredingen van de geldende wet- en regelgeving op te heffen’. Wel werden alleen al in het Laakkwartier 105 hennepplantages opgerold. Volgens de wethouder is de leefbaarheid van de wijken vergroot, evenals het ‘naleefgedrag’ en is het imago van de stad Den Haag verbeterd. We zullen het maar moeten aannemen, want cijfers of bewijs daarvoor worden niet geleverd.

Inmiddels is de Haagse Pandbrigade een vast onderdeel geworden van de gemeentelijke handhaving en dus een blijvertje. Daarnaast wordt de samenwerking uitgebreid. De Belastingdienst, het UWV, de IB-Groep en, heel belangrijk, de Centra voor Jeugd en Gezin. Immers, als de koene brigadiers toch over de vloer zijn, kunnen ze ook meteen opletten of de betreffende Hagenees zijn kinderen niet slaat of verwaarloost.

Vreemd genoeg geeft de gemeente niet uit zichzelf inzicht in hoe de digitale schouw, en daarmee de risicoselectie werkt.
Als je achtduizend adressen bezoekt en bij 6,6 procent blijkt er iets mis te zijn, welke criteria gebruik je dan? Bij 85 tot 95 procent van de gecontroleerde huishoudens, mensen en gezinnen dus, klost zo’n brigade voor niets door het huis. Rechtvaardigt dit lage percentage de inbreuk die deze onderbroeksnuffelaars maken? Je kunt zo’n brigade niet weigeren. Je moet hem binnenlaten. En waar houdt het werkingsgebied van die brigades op? Het begint bij illegale bewoning, controle van het GBA, maar inmiddels bemoeien ook andere partijen er zich mee. Kunnen de Hagenezen straks ieder jaar een bezoekje van de brigade verwachten, omdat de digitale schouw aangeeft dat er ‘iets’ mis is, op wat voor levensdomein ook? Ik vermoed dat het wetsvoorstel, zoals het er nu ligt, overbodig is.

Hoe professioneel sommige teams werken, zie je in dit filmpje, geschoten in Rotterdam.

Reacties (27)

#1 rubber

Op andere plaatsen ook al eens genoemd (oud) rapport over de handelswijze van sommige lieden: http://www.ombudsman.rotterdam.nl/publicaties/Eindrapport%20Baas%20in%20eigen%20Huis.pdf

 • Volgende discussie
#2 HansR

Vooral dat filmpje op het eind: angstaanjagend. Vooral de inname van de camera, het zwijgen van de mensen, het buitensluiten van de onderzochte. Waar gaat dit naartoe?

En: die mensen, die onderzoekers, zijn gewoon uw medemensen, uw buren, uw medelanders.

Veel plezier daar verder in NL.
Het eind is nog niet in zicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Taco Zip

Weer een extra motivatie om te zorgen dat je nooit, en ik bedoel nooit, afhankelijk wordt van uitkeringsinstanties. Vooral heel goed opletten met oversteken, dat helpt het best om gezond te blijven.
Jammer dat de belasting die ik betaal dan weer naar dit soort krankzinnige handhavingspraktijken vloeit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 KJ

Het moet toch heel goed mogelijk zijn om dit soort dingen een beetje vriendelijk, controleerbaar en snel te laten verlopen ? Dat je gewoon een briefje krijgt waarin staat dat het moet en waarom, wie het allemaal doet en waar je moet zijn voor schade ? Ik bedoel, ik zou ze zelf niet binnenlaten – dan hou je die kinderbijslag maar – maar ik zag laatst wel twintig chinezen van de balkons springen aan de overkant in ons blok. En dat die gasten daar zitten, dat vind ik dan ook weer niet zo’n prettige gedachte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 majava

Echt niet normaal dit. En blijkbaar maakt de samenstelling van de gemeenteraad ook niks meer uit. Zonder PVV ook wel een keihard aanpakken beleid inclusief milities.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Hugo

Dergelijk optreden van de Haagse wijkteams is toch vokomen illegaal? Is er naar aanleiding hiervan nog niemand naar de rechter gestapt?
Wel eng dat ze dit soort praktijken willen legaliseren dmv dit wetsvoorstel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Crachàt

Al 10 jaar geleden heb ik een treinrazzia meegemaakt op en Nederlandse trein.
De ijskoude bevel-is-bevel mentaliteit samen met de schofterige behandeling, het vormde een gedenkwaardige combinatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Richard Westerbeek

@7: Wat bedoelt u met een treinrazzia? Zou u wat meer kunnen omschrijven wat er gebeurde, en waarom?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 vandyke

Er zijn ook kamervragen over gesteld in juni 2009 door Verdonk: http://www.geencommentaar.nl/parlando/index.php?action=doc&filename=KVR36998.pdf (met antwoorden)

Ook GL in Den Haag heeft vragen gesteld: http://denhaag.groenlinks.nl/node/27864
Hier de antwoorden:
http://denhaag.groenlinks.nl/files/210RIS165514%20Haagse%20Pandbrigade.pdf

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Stickmeister

Mensen, zolang er geen klachten komen bij de nationale ombudsman en/of uit de maatschappij, zal dit politiek niet aangepakt worden. Er zal nog meer druk van uit de bevolking moeten komen.
Lokale overheden proberen vooral zelf het wiel uit te vinden en kennen zichzelf vaak buitenwettelijk bevoegdheden toe (piepsysteem – staat vooral Rotterdam bekend om).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 prometeus

@5 LOL(als-een-boer-met-kiespijn)@”Milities”

De vraag is wel: wat doe je dan wel? Op zich vind ik het niet verkeerd als men gaat kijken bij verdachte panden, maar de definitie van “verdacht” is zo wel heel erg breed en blijkbaar wordt er geen verantwoording afgelegd – zelfs niet als de vangst zo beroerd is.

[sarcasme]Maar gelukkig heeft de Vinex-middenklasse er geen last van, dus gaat het gewoon door[/sarcasme]

@10 Holy sh… Check die eerste twee redenen om een pand als “verdacht” te beschouwen:
-zichtbaar bewoonde woningen maar geen bewoners ingeschreven in de gemeentelijke
basisadministratie persoonsgegevens (GBA);
-veel alleenstaande personen ingeschreven op één GBA adres;
Ergo: studentje pesten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@11: Daar zit hem vooral de crux. Er is hier geen sprake van concrete verdenkingen, maar van risico’s, daar gaat het fout. Pas bij een concrete verdenking kun je met dit soort acties aankomen (zie bijvoorbeeld de 20 chinezen van #4, daar kun je een concrete verdenking hebben) en dan netjes volgens de correcte weg, met een huiszoekingsbevel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Terrebel

Laatst nog de buurvrouw geholpen bij het uit het pand verwijderen van een paar van die jongelui die op jacht zijn naar een nieuw zakmes. Schreeuwen en duwen konden ze goed maar ze weigerden zich te legitimeren. De politie kon niets doen “want die controles gaan buiten ons om”. Wat zou Hitler blij zijn als hij hoorde hoe het er nu bij ons aan toe gaat! Op nog een ander punt kwam H’s natte droom uit: Een vakantie die binnen een bepaalde (verplichte) periode wordt gevierd waarbij mensen massaal in een fijne groene omgeving in de watten worden gelegd en mensen in rode t-shirts rondlopen om te zorgen dat je je vermaakt en ontspant. Centerparcs, anyone?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 KJ

@prometeus; Je kunt het studentje pesten noemen, maar ook slachtofferpreventie. Als er straks brand uitbreekt in zo’n tent en d’r komen d’r een of twee niet uit, dan breekt de pleuris ook uit. Ik heb een heel leuk huis maar ik weet zeker dat als ik het op dit moment verkoop, dat het dan overgaat op een makelaar die er vijf ‘appartementen’ van maakt en er tien Polen in stopt. En een wietplantage in de garage – om het allemaal extra spannend te maken.

@Bismarck; Dat akkefietje met die Chinezen ging ook gewoon met de politie. Ze hebben er zelfs bij mij in de tuin nog eentje opgevist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

@14: Dus eigenlijk zeg je dat daar helemaal niet zo’n gekke wet voor nodig is die regelt dat ambtenaren zonder verdenking bij je binnen mogen, ongeacht jouw toestemming? Goh.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 esgigt

Dit heeft inderdaad niets meer te maken met “normale” opsporing, maar zijn gelegaliseerde schendingen van privacy, het doelbewust lastig vallen van burgers zo gezegd, met een groot gok-element als oogmerk om een onregelmatigheid aan te treffen en daarop die burger te kunnen pakken.

In mijn ogen is dit exemplarisch voor de afbraak van de rechtszekerheid/rechtstaat die wij onder de kabinetten van JPB gezien hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Shy boy

Bij sociale problemen ((kinder)mishandeling, verwaarlozing, schrijnende armoede) wordt de laatste tijd de nadruk gelegd op problemen achter de deur. Sommige Vogelaarswijken zijn daar een voorbeeld van. Er kan naar binnen worden gekeken, vragen worden gesteld, en eventueel doorverwezen worden naar de hulpverlenende instanties.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 DP

Razzia’s een ander woord hiervoor is er niet.

Het is bijna onmogelijk geen Godwin te maken van dit soort praktijken. De betreffende ambtenaren dienen eens goed naar zichzelf te kijken. De ‘befehl ist befehl’ mentaliteit die deze mensen ten toon spreiden is adembenemend qua domheid. Hiervan kan daadwerkelijk met enige mate van zekerheid gezegd worden dat dit het soort mensen is dat fout was tijdens WOII (de eerste Godwin dus).

Het vastleggen van dit gedrag in een wet gaat natuurlijk nog twee stapjes verder. Het past in het tijdsbeeld waarbij de overeenkomst tussen NSB en CDA (de tweede Godwin) verder gaat dan het feit dat de partij afkorting uit 3 letters bestaat.

Ook een zaak als, in beste nazitraditie (de derde godwin), van het politieke proces tegen GW past in dit tijdsbeeld. Helaas ben ik bang dat hij (GW dus) wanneer hij aan de macht is vergelijkbare of nog schrikbarender maatregelen, wellicht op andere bevolkingsgroepen uitvoert. Was dat niet het geval, dan zou ik overwegen, hoe oneens ik het ook met zijn ideeën ben, om op hem te stemmen.

Kortom, welke politieke partij schrikt eindelijk wakker uit deze boze bruine droom (de vierde godwin) en plaatst terugkeer naar de democratie, afschaffing van anti-democratische onderdrukkende wetgeving en terugkeer naar een maatschappij met normale privacy en normale waarden op het gebied van ‘onschuldig tot anderszins bewezen’.

Het zou mij niets verbazen wanneer deze periode op termijn vergeleken gaat worden met de tijd van McCarthyisme. De parlementaire enquête zal hopelijk niet te lang op zich laten wachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 cracken

hah, het regentessekwartier, nog geen 5 minuutjes bij mij vandaan, en mijn ouders wonen er nu zo’n 20 jaar.
Niet echt een risicowijk ofzo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Hiram

Ik voorspel, voor de zoveelste maal in korte tijd, het anarchisme in de Rijndelta een grote toekomst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 KJ

@Bismarck; o ja, dat ben ik helemaal met je eens; ik vind ook dat dit gewoon politiewerk moet wezen, met aannemelijke verdenkingen en handtekeningen van de rechter commissaris. Wat ik beschreef in een eerder postje is meer hoe ik denk dat het zou moeten, als dit soort praktijken desondanks toch door blijven gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 alt. johan

Controle is goed, vooral als het gaat om financiële zaken.

Ik zie geen principieel verschil tussen controle van het treinkaartje en controle wat achter de voordeur gebeurt om de rechtmatigheid van bepaalde uitkeringen vast te stellen.

En @20 snapt het niet. En dan kijk ik weer even naar het treinkaartje, de massa snapt wel dat controle nodig is. Er zijn zelfs mensen die teleurgesteld zijn als hun treinkaartje (bestaan die nog?) niet gecontroleerd wordt en reageren dan zo van “heb ik daarvoor een treinkaartje gekocht?”

Achter de voordeur gaat verder, dat geef ik toe, maar het financiële gewin is vaak ook groter als het gaat om uitkeringsfraude.

Mensen hier willen uitkeringen zonder controle, zo werkt het niet! “You can’t eat the cake and keep it too”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Share

Ik vind deze opbrengst te mager gezien de zware inzet en maatregelen. Dikke FAIL.

Daarbij, fraude van overheidsgeld.. dan kun je nog heel wat teams gaan samenstellen, buiten brigades voor panden. Misschien valt dat nog te verwachten? Dan is een groot deel weer aan het werk. Dat DDR’t dan lekker door zo. En geen nood, want dit keer wordt niet iedereen in de gaten gehouden. Alleen de fouten. Begrijp je.

En met de pandjesbrigade leer je je straat kennen. Weet je een beetje wie je op 31dec nog een hand moet geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Bismarck

@22: Het is wel heel kortzichtig om te doen alsof je alleen maar op fraude kunt controleren door in huis binnen te vallen. Ook erg jammer dat je het verschil niet kunt zien tussen een papiertje laten zien waar weinig persoonlijks aan is (het ziet er voor iedereen met hetzelfde traject precies hetzelfde uit) en je slaapkamer laten kijken (die in ieder geval bij mij vol staat met zeer persoonlijke bezittingen), waarbij het voor de controle bijvoorbeeld “noodzakelijk” is dat je klerenkast en wasmand uitgepluisd worden (bv. om te controleren of je al dan niet samenwoont). Bedenk ook dat de controle persé onverwacht moet zijn, wil ze enigzins effectief zijn, dus als je toevallig met je vriendin bezig bent, of het bezoek anderszins niet goed uitkomt, dan heb je pech.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Henk

Dit Nederlandse volk protesteert helemaal NERGENS tegen, al zetten ze bijvoorbeeld morgen de roomboter op 10 Euro per pakje. Weet je wat ze zeggen als je je over misstanden druk maakt? Ja,je kan er toch niets aan doen, zeggen ze dan,om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag!Zolang het hun eigen portemonnee en eigen huis en tuintje niet raakt(verder kunnen ze kennelijk niet denken)kan het hun allemaal NIKS SCHELEN, neem dat maar van mij aan.Ik ken dit hypocriete volk al langer dan vandaag. Weet je waar het hier aan schort: ZICH MASSAAL VERENIGEN EN TEGEN E.E.A.PROTESTEREN! Dit zal dus altijd een utopie blijven! Zodat de machthebbers hier GEWOON VRIJ SPEL HEBBEN!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Robin

De Flexteam breiden zich nu in Nederland uit. In Vaals heeft de Stichting Leefbaar Vaals het protest tegen het inzet van de Flexteams opgenomen. Hier een bericht van het Limburgs Dagblad: http://www.limburger.nl/article/20110321/REGIONIEUWS06/110329955
D’r moeten toch meer mensen in Nederland zijn, die tegen het inzet van zo’n gevaarlijk instantie zijn. Als iemand informatie heeft die de Stichting Leefbaar Vaals kan helpen in hun verzet tegen de flexteams alsjeblieft met ons contact opnemen: [email protected] Bedankt Hoor!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie