Hoogbejaarde gevangenen

Strengere straffen? Levenslang opbergen? Documentaire van Al-Jazeera laat zien wat je dan krijgt. Bibberende oudjes, met dementie of kanker, de gevangenis als verpleeghuis. Gevolg van de Amerikaanse ‘toughness on crime.’

We zien een honderdjarige die zijn misdaad 66 jaar geleden pleegde. “Hij heeft een leven lang in de gevangenis gezeten,” zegt een vrijwilliger. “Laat hem gaan.” “Wij kunnen toch geen kwaad meer,” zegt een andere stokoude veroordeelde. Ik vraag me af wie dan voor ze zal zorgen (@hmblank, videovolt).

 1. 1

  Mensen kijken me ook altijd zo raar aan als ik zeg dat een kinderverkrachter best gratie mag hebben als hij 70 is (en ja ik heb kinderen).

 2. 2

  @1: Ja maar wat gebeurt er met iemand van 70, die zeg 30-40 jaar in de gevangenis heeft gezeten (even ervan uitgaande dat kinderverkrachters ook rond die leeftijd waren toen ze hun misdaden begingen)?

  Ik neem aan dat hij geen pensioen heeft opgebouwd en geen huis of andere bezittingen van betekenis meer heeft. Hij is onbekend met internetbankieren, identificatieplicht, DigID, gemeentelijke procedures, verzekeringen, belastingaangiftes, kortom simpelweg niet in staat de handelingen te verrichten die tegenwoordig van een (vrije) burger worden verwacht. Dat naast het feit dat hij totaal ontheemd is: Van zijn familie leeft misschien niemand meer die hem kent, hij heeft geen woonplaats, zijn enige bekenden zijn mede(ex)gevangenen.

 3. 3

  Dank voor de docu, ik had nog nooit eerder nagedacht over dit gevolg van lange gevangenis straffen. Ik voorspel een gevangenis voor ieder ongewenst menstype: zware gevangenissen voor zware straffen, TBS klinieken voor behandelbare gekken, pedogevangenissen voor de crème de la crime en bejaardengevangenissen voor diegenen die ooit levenslang hebben gekregen.

 4. 4

  Onzin, de mensen die dusdanige straffen hebben hebben vaak dusdanige misdaden gepleegd dat de slachtoffers/nabestaanden ook levenslang hebben.

  Een kind dat verkracht is krijgt op zijn 70ste ook geen gratie van een herinnering die zijn leven verwoest heeft.

  Laat maar lekker wegrotten, is een nog betere straf dan de doodstraf.

 5. 5

  In Nederland krijg je alleen levenslang
  als je je verzet tegen een corrupte overheid.
  Daar passen ze de BOPZ toe dito Stalin
  als je niet voor mij bent ben je tegen mij
  en dus gek.
  Ggz psyche-haters kunnen dan lekker hun
  stoornissen botvieren op de slachtoffers in hun ggz zimmer dito 1940 kamp Heiloo die ECT mishandelingen toepaste bij mensen die zich
  verzette tegen de Duitse bezetters.
  En anno 2010 doen ze dat nog steeds mensen
  shocken onder befehl van justitie die
  dat geneeskundig behandelen durft te noemen.

  Gepke de Leef Haarlemmermeer google/youtube

 6. 6

  Moeten we nu echt medelijden hebben met daders ipv slachtoffers? Laten we dan de doodstraf weer invoeren…
  Scheelt heel veel belastingeld

 7. 8

  Hee, ik herinner me een film min-of-meer in deze geest. Handelend over 2 oude bajesklanten die op vrije voeten worden gesteld. Nou weet ik niet meer of ze meteen weer banken gingen overvallen of zich uit wanhoop 1 voor 1 in een motel opknoopten (zich niet meer kunnen aanpassen eenmaal buiten) …of ik was weer eens in de war met een andere film kan ook…

  Ik zie soms ook wel eens 3 films tegelijk voor de prijs van 1.

 8. 12

  @7: Wat wil je nog reclasseren aan iemand van 70, die tientallen jaren uit de samenleving is verwijderd (en dus even ver achter ligt)? Dat is onbegonnen werk, zelfs als de gezondheid nog goed is (voor een 70-jarige). 95% zal nooit meer zonder minimaal begeleiding, maar waarschijnlijk zelfs zonder verpleging en continu toezicht kunnen leven. Dan kun je net zo goed een bejaardentehuis voor ex-gevangenen opzetten (of om de repressievelingen zoals #4 tevreden te stellen zet je er een hek omheen en noem je het bejaardengevangenis).

 9. 15

  @2 Daarom was de langste straf die je in Nederland opgelegd kon krijgen na levenslang dan ook 20 jaar. Helaas heeft onze incompetente regering daar verandering in gebracht.

  @7 Daar is de afgelopen tijd juist alleen maar op bezuinigd. Maakt niet uit dat ze dan weer terugvallen in de criminaliteit, we hebben toch meer blauw op straat! En cameratoezicht! En preventief fouilleren!

 10. 17

  Waarom schrijven Telegraaflezers/NuJij-klagers altijd hun proza als een soort slecht sinterklaasgedicht? Het komt over alsof de auteur na iedere zin weer zijn geheugen kwijt is en eronder maar weer wat nieuws verzint. (zie nr.5)