Hongerstakers gaan wel door

Hoewel thans in alle duistere hoekjes van het internet Rita Verdonk wordt bejubeld omdat zij haar poot stijf houdt en heeft aangegeven niet te zullen zwichten voor de hongerstakende uitgeprocedeerden en dit volgens den Vaderlandschen pers ertoe heeft geleid dat de uitgeprocedeerden hun hongerstaking hebben opgegeven, blijkt zulks niet het geval te zijn. De hongerstakers gaan wel door:

Het gevolg hiervan was dat een van de hongerstakers in deze verwarring een bord soep heeft gegeten, slechts omdat hem was wijsgemaakt dat hij zondermeer een verblijfsvergunning krijgt. Na ruggespraak heeft hij besloten zijn hongerstaking samen met de anderen voort te zetten totdat hij een schriftelijke bevestiging heeft van de IND dat hij een verblijfstitel krijgt. (persbericht Werkvluchtvrij)

(update 17:00: 3 van de 5 schorten hun hongerstaking een week op afwachtende of het IND bepaalde toezeggingen nakomt (over die toezeggingen staat trouwens ook niets in de reguliere media), 2 hebben alle vertrouwen in IND verloren en zetten onverminderd door)

Over Verdonk gesproken; nog een paar nachtjes slapen en dan is het resultaat bekend van het door Verdonk toegezegde onderzoek naar de “vraag” of er vertrouwelijke IND documenten zijn gelekt naar de Congolese autoriteiten. Verdonk heeft namelijk de kamer diverse malen bezweerd dat er geen vertrouwelijke documenten zouden lekken naar Congo. Stel nu dat dit wel het geval “zou zijn” dan heeft Verdonk dus gelogen tegen de kamer, of haar ambtenaren hebben zich niet aan de afspraken gehouden. In beide gevallen natuurlijk een groot probleem voor de minister. Mocht men nog niet zo zijn opgeschoten met het onderzoek; vertrouwelijke documenten o.a. hier, hier en hier.

 1. 4

  @ DP: lees de berichten maar eens en vergelijk ze maar..

  Op Nu.nl staat niet dat ze de actie beëindigen, maar slechts opschorten.. Ze eten nu vla etc..

  De arts betrokken arts vertrouw ik namelijk meer dan indy-media en “broodactivisten”

  Die laatsten zullen de hongerstakers wel van “advies” dienen .. Geen opoffering is die broodactivisten immers teveel bij het verwezelijken van hun idealen..

  De asielzoekers worden ondertussen fijngemalen.. in hun eigen belang natuurlijk

 2. 7

  Hongerstaking is niets anders dan emotionele chantage. Oh, kijk die arme mensen toch eens. Ze zijn vel over been. Die boze Verdonck laat ze gewoon verhongeren! Nee. Die mensen verhongeren zichzelf.

  Gelukkig weet de politiek dit allang en zwicht ze niet voor dit soort middelen. Dan zou immers het hek van de dam zijn. Kennelijk hebben de hongerstakers dat zelf nu ook ingezien en zijn ze met hun actie gestopt.

  Overigens ben ik het wel met DP eens dat als een minister de kamer voorliegt, diezelfde kamer heel goed moet nadenken of ze met zo’n minister nog wel verder kunnen.

 3. 8

  ik weet natuurlijk ook niet of het persbericht op indymedia juist is. Als het werkelijk afkomstig is van Werkgroep Vluchtelingen Vrij ga ik er van uit dat het juist is. In dat geval zijn de hongerstakers dus niet gestopt. Herhaal niet gestopt.

 4. 9

  Hallo! in de media staat niet dat ze zijn GESTOPT maar dat ze hun actie hebben OPGESCHORT..

  Indymedia kan niet lezen of vertelt niet de waarheid beiden zouden me niet verbazen.. alles om je agenda te realiseren natuurlijk

  Jammer dat je dit weer klakkeloos overneemt DP

 5. 10

  ik reageerde op JdB die hier als een blind paard komt melden dat ze “kennelijk zijn gestopt”. Terwijl in dit bericht staat ze gaan door.

  In de reguliere media staat “ze eten weer” en in het persbericht van vluchtelingenvrij staat dat er 1, na vals te zijn voorgelicht door het IND, 1 bord soep heeft gegeten.

 6. 14

  Ik wil best geloven dat ze doorgaan met hun actie.

  Beetje vreemd is het allemaal wel: om te voorkomen dat je uitgezet wordt naar een land waar je beweert je leven niet zeker te zijn, beroof je jezelf via een uiterst langzame en pijnlijke dood van het leven.

  Die hele asielaanvraag was toch juist om een langzame pijnlijke dood te voorkomen? En wat heb je dan bereikt als je door je hongerstaking dood gaat? Helemaal niets. Je bent op een kloterige manier aan je einde gekomen en je hebt nog steeds geen asiel gekregen. Ook zijn de regels niet verandert. Kortom je hebt volkomen nutteloos en voor niets je leven vergooid. Aangemoedigd door een stelletje lapzwansen van de Werkgroep Vluchtelingen Vrij. Die zelf overigens wel gewoon lekker dooreten natuurlijk.

 7. 16

  PERSBERICHT

  Groningen 12 augustus 16.50 uur

  Laatste stand van zaken Iraanse hongerstakers

  Rond de positie van de 5 Iraanse hongerstakers uit het vertrekcentrum Ter Apel zijn de laatste uren veel tegenstrijdige verhalen in het nieuws gekomen. Om verdere misverstanden uit de weg te ruimen brengen we via dit bericht de stellingnamen van de vijf vluchtelingen naar buiten:

  Drie van ons hebben de hongerstaking voor een week opgeschort in afwachting van het nakomen van de mondelinge beloften die ons door het hoofd calamiteitenteam van de IND P. Sonneveld zijn gedaan. Mochten deze toezeggingen binnen een week niet worden nagekomen, dan zullen wij onze hongerstakingactie weer oppakken. In de tussentijd zullen wij ons beperken tot vloeibaar voedsel.
  Twee van ons zetten de hongerstaking voort omdat wij niet ervan overtuigd zijn dat de vage toezeggingen van de IND enig uitzicht geven op een serieuze behandeling van onze bezwaren en er geen schriftelijke toezegging van de IND aan ons is overhandigd.

  De vijf hongerstakers

  http://www.indymedia.nl/nl/2005/08/29867.shtml

 8. 17

  @ JDB: dat laatste is precies mijn punt.. asielzoekers zijn al jarenlang een speelbal van “activisten” ( subsidiesponzen) aan de ene kant en “onderbuikers” aan de andere kant.. (ik zal ze maar even voor het gemak links en rechts noemen) Daardoor worden ze continue fijngemalen..

  Links gaat over lijken onder het mom van “helpen”, rechts gooit ze er tegen elke prijs uit..

  Beide kan ze het lot van de asielzoekers eigenlijk aan hun reet roesten, het is puur een broodwinning of hun politieke agenda dienen..

  Zelf ben ik ook voor ( indien van toepassing) uitzetten, maar niet tegen elke prijs en pas na uitspraak van de rechterlijke macht

 9. 20

  Van het ANP:

  Drie van de vijf hongerstakende uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers hebben hun actie na ruim veertig dagen opgeschort. Een ander is definitief gestopt met de hongerstaking. De vijfde denkt nog na over opschorting, maar zet z’n actie voorlopig voort.

  Dat heeft hun vertrouwensarts C. van Ree vrijdag gezegd. De hongerstakers die hun actie tijdelijk hebben gestaakt, nemen lichte voedingsmiddelen als vla en soep tot zich om blijvend lichamelijk letsel te voorkomen. De arts benadrukte dat de drie Iraniërs hun actie formeel niet beëindigen, de vierde beraadt zich nog op het voorstel van de arts om de actie op te schorten.

  De vijfde heeft de hongerstaking wel formeel beëindigd, omdat hij alsnog voor een status in aanmerking lijkt te kunnen komen. Indien noodzakelijk zullen de anderen hun actie voortzetten. ,,Ze lassen een pauze in om tot bezinning te komen, maar willen richting de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wel de druk op de ketel houden”, zei Van Ree.

  ,,Dit is een novum in de begeleiding van hongerstakers”, aldus de arts, die de maatregel met alle Iraniërs heeft doorgesproken. Van Ree kon niet zeggen welke hongerstaker definitief met zijn actie is gestaakt. Gezien zijn functie kan hij niet op de overwegingen van individuele personen ingaan.

  De Iraniërs leefden lange tijd op water en suiker, omdat justitie volgens hen geen duidelijke regels hanteert bij het voorbereiden van de terugkeer naar het land van herkomst. Een vluchteling kan tijdens deze procedure alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Volgens de hongerstakers zijn er echter geen duidelijke richtlijnen of afspraken waar Justitie zich aan moet houden.

  De IND reageerde verheugd op het besluit van de hongerstakers om hun actie op te schorten. Volgens een woordvoerder is de IND heel betrokken bij hen, maar vindt de dienst ook dat hongerstaking niet het juiste middel is om het doel te bereiken. De besluitvorming in de asielprocedure van de asielzoekers is zorgvuldig verlopen, zo had de IND donderdag aan de advocate van twee van de vijf laten weten.

  ,,Ze moeten het land uit”, zei minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) vrijdag na afloop van de ministerraad. Als een van de hongerstakers door de actie zou komen te overlijden, dan zou Verdonk zich niet medeverantwoordelijk voelen, zo gaf ze aan. De beelden van de hongerstakers vindt ze ,,akelig”, maar ze meent dat het de eigen verantwoordelijkheid van de Iraniërs is om niet te eten.

 10. 23

  @JdB14: Waar weet jij van dat dood door hongerstaking pijnlijk is? Ben even benieuwd, want de oudste zus van mijn opa heeft feitelijk ook zo een einde aan haar leven gemaakt: Ze vertelden haar dat ze haar been moesten amputeren (koudvuur) en dat wilde ze niet en daarna nam ze geen eten en medicijnen meer aan. Uiteraard was actieve euthanasie uitgesloten want ze was katholiek.