Hoe onveilig wordt mijn wijk onder Rutte?

Ik woon in Zuilen. Een echte achterbuurt. Het is hier altijd koud en nat, zelfs als er goed weer is voorspeld. Groepjes hangjongeren kijken passerende buurtbewoners dreigend aan. In mijn wijk gaat alles net even anders. De stoep is het fietspad, vuil hoort naast de afvalbak en jonge scooterrijders rijden met oude damestasjes. De buurt is in verval. Leegstaande galerijflats vol graffiti zijn het speelterrein van de verwaarloosde buurtkindertjes. Er is geen flat waar de ruiten niet zijn ingegooid. In een hoek staat de volgende tekst gespoten: “Hier pissen op kaaskoppen”. Aan de lucht te ruiken houden ze in mijn wijk niet van kaaskoppen. Dit is een vreselijke plek. Wat zeg ik: dit is de hel op aarde!

Ik woon in Zuilen. Een vrolijke volksbuurt waar het herfstzonnetje aangenaam schijnt. De hele buurt zindert van vernieuwing. Overal wordt gebouwd en gerenoveerd. Een school uit de jaren ’20 is in oude luister hersteld. Nu huist er een cultureel centrum met een prachtig theater. Mijn ommetje voert me langs de Vecht door een straat waar kinderfietsjes slotloos buiten staan. Een blozende bakfietsmoeder rijdt me zorgeloos voorbij. Ik volg de Vecht en kom uit op een romantisch sprookjeskasteel, een ooievaar cirkelt er majestueus rond de kantelen. Dit is een fantastische plek. Wat zeg ik? Dit is een waar peuterparadijs!

Iedereen ziet zijn eigen werkelijkheid. De huidige rechtse partijen hebben hun mond vol van gebiedsverboden, minimumstraffen en meer blauw op straat. Zorgelijk vind ik de oorverdovende stilte die er bij rechts heerst als het gaat om het voorkomen van veiligheidsproblemen. Jammer want veel overlast is te voorkomen. Het Utrechtse Veiligheidshuis is al enige tijd succesvol bezig. Met keiharde én boterzachte maatregelen. Softe oplossingen als gezinshulp,stagebegeleiding en huiswerkhulp zorgen ervoor dat er veel harde criminaliteit nooit plaatsvindt. De aanpak werkt. De ervaren jongerenoverlast neemt snel en flink af. Het eenzijdige rechtse beleid zal de misdaad waarschijnlijk weer doen toenemen. En dan? Dan is er in Nederland nog meer behoefte aan een hard, streng en onrechtvaardig beleid. Zie hier de zelfbevestigende voorspelling van de rechtse doemdenkers in een notendop.

Ach, wie maalt er nog om wat werkt? Zolang de beeldvorming maar goed fout zit. Is het niet, meneer Rutte?

 1. 1

  Vreemd genoeg scoort de eerste buurtbeschrijving politiek ook nog eens beter dan de tweede. Het publiek is inmiddels dusdanig geconditioneerd door misdaad/achtervolgingsprogramma’s, “reality” soaps en “15 minutes of fame” programma’s (waarbij vooral de eerste afleveringen als de mensen die zelf denken toptalent te zijn maar er in werkelijkheid niets van bakken verschijnen goed scoren), dat ze alleen nog maar reageren op misstanden, rampen en slecht nieuws.

 2. 2

  Goed geschreven, spijker op de kop. Ik heb van horen zeggen dat een van de prominentere GS redacteuren ook in Zuilen woont. Hij ziet waarschijnlijk alleen de eerste alinea, maar die blozende MILF op haar bakfiets zal zijn sniperende blik toch ook niet ontgaan? Dan denkt ie vast: “Bakfiets, bah Groenlinks, maar ik zou d’r doen…”

 3. 3

  Ha, wat een verhelderende reflectie, afgezien dat het weer over gekleurde mensen gaat, die obsessie van Nederlanders met het thema is op zichzelf al interessant, er spreekt ook een onderdrukte nieuwsgierigheid uit, een bange interesse, een klein kind dat angstig op een hondje afloopt, te vaak gewaarschuwd door haar ouders.

  Ik heb me echt ontzettend zitten verkneukelen toen het bij P&W een uur lang over ‘straatterroristen’ in Gouda ging, pas halverwege bleek het om 8 jarige jongetjes te gaan die bloembollen hadden gegooid. Tering, waar we ons pas echt zorgen over moeten maken is de onschuld van dergelijk kattekwaad, ik deed veel ergere dingen toen ik 8 was. Er spreekt een zekere onkunde uit, een gebrek aan creativiteit, een gebrek aan gevoel voor humor bij die jonge kinderen (en de ouderen), waar we ons echt zorgen over moeten maken. Het gaat echt helemaal nergens meer over bij P&W.

 4. 4

  @3 Eens, maar laat die twee laatste woorden weg; het gaat sowieso nergens meer over in dit land.

  Burgers die verwachten dat de overheid de problemen in hun wijk gaat oplossen komen hoe dan ook bedrogen uit. Hoe vaak Dion Graus ook kamervragen over losliggende stoeptegels stelt (is gebeurd), de Tweede Kamer gaat daar niet over. Mensen zijn echter veelal te beroerd, cynisch of verwend om zelf actie te ondernemen, en dan doel ik op mensen die dat wel zouden moeten en kunnen. Alle pijlen van onvrede worden op de overheid gericht.

  Hetzelfde mechanisme zie je bij de opinies op GS over Europa, dat we hier al meer dan een halve eeuw in vrede en welvaart leven, er een sociaal vangnet is en de gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen geregeld beschouwt men als een vanzelfsprekendheid.

  Deze domheid wordt gecultiveerd door GS, Powned en consorten en dat VAN MIJN BELASTINGCENTEN /gs mode off/

 5. 6

  @4: Ach loszittende stoeptegels, daar is de overheid (ook) best wel voor (net als voor schade veroorzakende hangjongeren, a la Oosterwei). Maar dan wel die van je gemeente.

  Het gaat een beetje mis als de landelijke media zich daarmee gaan bezighouden (cq het gaan lopen opkloppen), want dan ruiken natuurlijk ook mediageile landelijke politici publiciteit/profilering. En dan is voor je het weet de 2e Kamer verworden tot een slechte aflevering van Hart van Nederland (pleonasme?).

 6. 7

  Wij woonden ook in zuilen. Toen we ons oudste kind bij een basisschool inschreven en ons afvroegen of er nog een wachtlijst/maximum was, werd ons medegedeeld dat ze altijd begonnen met veel kleuters (30) maar dat tegen de tijd dat ze in groep 4 zaten er nog maar 15 over waren. Dan waren de ouders naar Houten, Leidscherijn of ergens anders in Utrecht vertrokken.

  Stemmen met je voeten heet dat geloof ik.

  Ik vond zuilen wel ok, maar het huis veel te klein en de straat niet kidsvriendelijk genoeg. Wel lekker veel snackbars trouwens!

 7. 8

  Verder hoop ik niet dat het zelfversterkende effect wat AB in z’n laatste paragraaf verwacht werkelijk optreedt … maar het zou zomaar kunnen.

 8. 9

  Ach, ik woon in Gouda. U moet eens weten wat daar voor een pittoreske beschrijvingen van worden gegeven tegenwoordig, Daar kunnen de Zuilenaren, Kanaleneilanders, Overvechters en Lunettenezen nog een puntje aan zuigen…

 9. 13

  Ik denk anders niet dat er veel VVD’ers wonen in Zuilen. Voor de VVD is het veel belangrijker dat kansarme allochtonen niet naar de suburbs verhuizen.

 10. 14

  Wees niet ongerust, met rechts gaat het vele malen beter worden. Toen Opstelten en LR hier in Rotterdam aan de macht kwamen had slap PvdA beleid Rotterdam verandert in een soort van Gotham City. De junks en de drugsdealers heersten over de binnenstad en je auto werd om het jaar opengebroken.

  Dat is dank zij rechts beleid in korte tijd vele malen beter geworden en de PvdA Rotterdam heeft nu zelfs 90% van dat rechtse beleid over genomen. Intussen zijn steden waar de PvdA aan de macht is gebleven verder achteruit gehold. Denk aan Amsterdam, Utrecht, Gouda, waar groepen met een bepaald geloof of geaardheid niet veilig meer in hun eigen woning zijn. De criminele jongeren gaan daar lekker een middagje poolen en blowen in het nieuwe softe aanpak buurthuis en dan alsnog hun drugsdealtjes afhandelen en de buurt terroriseren.

 11. 15

  @9 Ha, ik kan nog verder pissen, want heb èn in Zuilen èn in Oosterwei gewoond. En beide buurten ben ik godezijdank kunnen ontvluchten.

  Zuilen: heeft hele mooie stukken. En de portiekflats worden gesloopt. Het hangt van de straat waar je woont – en niet van je politieke voorkeur – af wat je ziet, beschrijving 1 of 2.

 12. 16

  Ik heb in Ondiep en de Sterrenwijk gewoond in Utrecht, toch ook niet wijken met een erg positief imago, maar het is maar wat je er van maakt.
  Enige buren, nooit ergens last van gehad, maar ja, misschien komt dat ook wel doordat ik sowieso niet snel problemen ergens mee heb zolang ik mijn ding maar kan doen.

  Anyway, ik had vast een goed en coherent verhaal hier dat mooi inhaakte op het stukje, maar ik ben t al weer kwijt.

 13. 17

  Kan het ook zo gesteld worden dat er wijken zijn waar jij niet wil wonen en anderen wel moeten wonen?

  Het succes van jarenlang soft beleid is dat de criminaliteit is gedaald, de dakloze overlast grootdeels van straat was en dat de schholuitval is verminderd.
  Het is niet helemaal weg, dat klopt. Er zijn nog steeds (teveel) toestanden die we niet zouden moeten accepteren. Dus nu stopppen met het softe beleid en alleen nog de knoet erover, zal zeker resultaat hebben.
  In meer overlast op straat (allerlei softe hulpverlening wordt weggesubsidieerd), vollere gevangenissen (godzijdank, die dreigden leeg te komen staan) en jeugd die nu eindelijk eens een legitieme reden heeft opstandig te zijn: de keiharde autotiriteit.
  Zul je zien dat lang haar en bloemrijke klederdracht helemaal retro wordt. Een beetje blazen in de wind en zo.

 14. 18

  @ Carlos Dank je.

  Je doelt op B. Brussen van GS. Ik werd door Netwerk gebeld n.a.v. het wegpesten van een transexueel. De Netwerk journalist vroeg of ik veel last had vd overlast. Ik vertelde dat het in deze wijk niet erger was dan in andere wjken. In 7, 8 jaar had ik nergens last van gehad. Hondenpoep, zwerfafval, geen spannende tv. Daarna hebben ze blijkbaar Brussen gebeld die er wel ‘huilie-huilie’ over kon doen. Dat was op tv. Dus waar.

  Zuilen is soms nog eeen beetje een dorp in een stad. Sommige straten zijn prima andere zijn nog steeds niet super. Wat dat betreft heeft ervaringsdeskundige @ Perik volkomen gelijk…

 15. 19

  `Mag ik meedoen met wie heeft de langste? Ik heb gewoond in de Schildersbuurt Den Haag, Kanaleneiland en woon nu in Ondiep (het lelijke broertje van Zuilen). Kanaleneiland was de enige wijk waar het daadwerkelijk verschrikkelijk was om te wonen. Dat kwam niet door kutmarokkanen of een losneukende Antillianen. Eerder door de verstikkende saaiheid die daar heerste waardoor ik met passie een buschauffeur wilde bedreigen of op kaaskoppen wenste te pissen.

 16. 20

  Blind hameren op bepaalde rechtse maatregelen is zinloos. Een pragmatische aanpak verdient de voorkeur.

  Waar ik me wel zorgen over maak is de betaalbaarheid. Ook softe maatregelen kosten harde euro’s.

  Als de criminaliteit afneemt, maar er zijn vele hulpverleners bezig om de jeugd bezig te houden, dan kan je je als burger alsnog gepakt voelen, wanneer die hulpverleners aan het werkt zijn van jouw belastingcenten. Belastingcenten afgetroggeld door jongeren die kunnen “dreigen” met criminaliteit.

  Harde veiligheidsmaatregelen hebben ook geen zin als ze handen vol met geld kosten. Een gebiedsverbod is bijvoorbeeld goedkoper dan 24h/dag detentie. Bij gevangenissen zouden we bijvoorbeeld kunnen kijken of we dat kunnen uitbesteden aan lage lonenlanden.

  Bij snelheidsovertredingen rolt de boete automatisch op de deurmat. Bij kleine criminaliteit moeten we ook streven naar datzelfde automatisme. Het is goedkoper en effectiever. Nieuwe technieken met bijvoorbeeld automatische gezichtsherkenning, zonder dat daar een operator voor nodig is, kunnen dit soort technieken goedkoop en effectief maken.

 17. 22

  “18, fraai inkijkje over de werking van de media en in het bijzonder van het wijlen Netwerk. Die journalisten gaan gewoon net zo lang door totdat ze de quote en het beeld hebben dat voldoet aan hun stereotyperingen.

 18. 23

  Nu.nl: Zij verstierden zaterdag een buurtfeest in Oosterwei door te gooien met bloembollen en het besmeuren van een glijbaan met chocolademelk.

  Chocolademelk! Van mijn belastinggeld!!

  Ach ja ze hadden de reclame gewoon niet helemaal begrepen.

 19. 26

  Diverse Marokkaanse jongeren tussen 8 – 15 jaar gooiden in de wijk Oosterwei met bloembollen en besmeurden een glijbaan met chocolademelk.

  Heb in de buurten waar ik ben opgegroeid KNOKpartijen gezien: Kroket. Met dik mosterd. Vuilcontainers in de fik ruiten gesneuveld joyriding you name it. Kunnen die Marokkanen nog een puntje aan zuigen. Chocolademelk op den glijbaan: 1 keer hard boe roepen en ze lopen hard weg. Doe nou toch eens je best. Ik zou ze wel vooruit willen schreeuwen maar pff wat een onverbeterlijke watjes zeg…

  Oke, toen geen digitale camera’s en geen berichten in de krant (zelfs niet lokaal)…

  Tis allemaal betrekkelijk ja inderdaad dat is waar.

 20. 28

  Ja het gaat veiliger worden in veel wijken. In de wijken van de rijken dan wel alleen. Meer law en order, zero-tolerance, kansarmen opjagen.

  Als je het kan betalen, koop je een mooi huis en een mooi hek in een mooie wijk. Daar komen geen kansarme allochtonen meer en als ze er wel worden, jagen de wijkcommando’s ze wel weg.

 21. 29

  Alle denkbare nationaliteiten liepen er maar door elkaar alsof het niks was: Chinezen, negers zo groot als Anton Geesink maar dan zwart en puike hoeren natuurlijk. En liep het uit de hand kwam er naderhand een mannetje met een bezem…

  Ja, ik kwam er alleen om te flipperen hoor (van de kwartjes die ik met m’n “magische kijkdoos” bij elkaar had gesprokkeld)

 22. 30

  Die Marokkanen doen ook allemaal van die riskante gewelddadige “snelkraakjes” (tasjes, rippen enz). Maken veel teveel lawaai en gehaast gedoe ook, d’r zit ook geen enkele lijn in. Pak het nou eens wat bijdehanter met wat meer beleid aan zonder pfff…

  Anders BLIJF je maar in dat cirkeltje van die kleine criminaliteit hangen en anders BLIJFT die pers en Wilders je maar op de lip zitten….

 23. 31

  Ik kom net van de raadsvergadering in Gouda, waar een spoeddebat, ik herhaal EEN SPOEDDEBAT is gehouden over de volgende vreselijke problematiek, waar een zogenaamde “krant” en vervolgens alle overschrijvers, meelullers en andere fellow travelers van de straatterrorismepaniek niet over uitgeluld raakten.

  Het ging over een wijkactiviteit waar het volgende gebeurde, legde de burgemeester uit. Lees en huiver:

  Er waren, naast een aantal vaste vrijwilligers, ongeveer 30 kinderen. Deze kinderen waren er dus zonder hun ouders. Ondanks een aantal vervelende opmerkingen en gedragingen van de jongeren bij de start (chocolademelk gooien over de glijbaan), kon het programma voor de jeugd worden uitgevoerd. Met name de aanwezige meiden deden goed hun best. Toen er op een gegeven moment bloembollen werden uitgedeeld, die bij de vervolgactiviteit zouden worden gepland, liep het uit de hand. Ongeveer 10 jongens gingen ver over de schreef. Ze zijn gaan gooien met de bloembollen en pakten de bloembollen van andere kinderen af. Het aanspreken van de jongens op hun gedrag had geen effect. Eén bloembol trof het hoofd van de clown. Besloten is om de activiteit te stoppen en de spullen in te pakken.

  Toen de ME, tanks, mariniers en de pers ter plaatse kwamen, was iedereen vertrokken en zijn de Telegraafverslaggevers aan buurtbewoners gaan vragen “waar die kutmarokkaantjes waren geblevon”. Daarop werd ze vriendelijk gevraagd de wijk te verlaten.

 24. 36

  @32: één ding was zeker: ZO KAN HET NIET VERDER!! DE NIETSONTZIENDE STRAATTERREUR VAN BASISSCHOLIEREN MOET DESNOODS MET STRAFKAMPEN OPGELOST WORDEN!!!!!!

  Maar serieus: Geen enkele partij in de raad die zich afvroeg waar het in godsnaam over ging. Nee, van links tot rechts moet men strak in het gelid op de tonen van de straatterreurhysterie. Dit probleem een beetje in perspectief zetten is van links tot rechts not done

 25. 37

  @36 Nou ja zeg! In mijn tijd had je nog gewoon inbraak, bedreiging en vernieling in Oosterwei. Dit soort kattekwaad is natuurlijk killing voor de reputatie van de wijk.

 26. 38

  In 1948 kwam ik als jong ambtenaar te werken bij de gemeente Zuilen met burgemeester O.Norbruis. Ik kwam daar op het huisvestingsbureau. De eerste naoorlogse nieuwbouw in Zuilen (de Burgemeester van Tuyllkade en de Schaakwijk) heb ik meegemaakt. Mijn eerste woning was een benedenflat in de Koningstraat. Op 1 januari 1954 bij de annexatie door Utrecht ging ik als huisvestingsambtenaar over naar die laatste gemeente. In 1956 vertrok ik naar mijn huidige woongemeente. In Zuilen was inmiddels de komst van de eerste gastarbeiders bij Werkspoor en Demka op gang gekomen. Ik herinner mij dat in de fabriek enige paniek was omdat voor die nieuwkomers het gebruik van het toilet onbekend was. Men ging met zijn schoenen op de wc-bril staan. Het schortte ondanks alle goede bedoelingen duidelijk aan de juiste begeleiding.
  Toen ik jaren later weer eens in Zuilen was, schrok ik van de Schaakwijk. Volkomen verloederd, niets herinnerde meer aan de oorspronkelijke situatie. De grote in die jaren gemaakte fout was dat men geen oog had voor de noodzaak van spreiding. Alle gastarbeiders, de bewoners uit het Rifgebergte, waren op een hoop geveegd in de Schaakwijk. De flats in de Schaakwijk zijn inmiddels geamoveerd. Werkspoor en Demka zijn verdwenen.
  Jammer dat het zover moest komen met Zuilen. Het weer ordenen van die samenleving is een hels karwei.

 27. 39

  Voor de goede orde, in 2006 kwam mijn kleindochter tijdelijk te wonen in een voor sloop bestemde flat aan de Prinses Margrietlaan. Helaas was de situatie nog zo, dat zij en haar vriend vaak lastig gevallen werden door de kinderen van een op de trap wonende Marokaanse familie.
  Nogmaals, ik hoop op rustiger tijden voor de bewoners van mijn oude gemeente Zuilen, waaraan ik nog steeds met nostalgische genegenheid terugdenk.

 28. 40

  @Gemini: Mooi om een relaas van een ooggetuige van bouw tot verloedering te horen. Het probleem van Zuilen is niet alleen het gebrek aan spreiding van gastarbeiders. Om een inmiddels vergeten politicus te citeren: Met de kennis van nu hadden we het anders gedaan.

  Probleem van Zuilen (en tientallen andere naoorlogse arbeiderswijken) was het gebrek aan verscheidenheid in bouw. Dat was ook niet nodig, want het was bedoeld voor de werkers bij de Demka (en o.a. Werkspoor).

  Toen die bedrijven opdoekten, verdween ook veel samenhang uit die wijken. Ik sprak ooit een Marokkaan die in de jaren zestig al in Zuilen woonde, en nu nog steeds hoog opgeeft van de gastvrijheid van de Hollanders. Hij vond het er gezellig en roemde de saamhorigheid in die buurt.

  De klad kwam erin toen de functie van de wijk verdween en de gastarbeiders, in plaats van te vertrekken, hun gezinnen en masse lieten overkomen. De oude blanke arbeiders vertrokken toen juist. En die demografische ontwikkeling, hoe duidelijk nu, had toen niemand zien aankomen…

 29. 41

  19. Schildersbuurt in Den Haag moet zijn Schilderswijk in Den Haag; spreek euit Schildusweyk in Dehaag). Deze weyk is trauwes geheel verbauwd.

  In Den Haag wordt hard gewerkt aan verbetering van de Schilderswijk en omliggend de Zuidwal, Bierkade en Spui, mede door de Stichting Ooievaart.