1. 5

  Hoezeer ik het, anders dan menig medeSargassaan, heb voor Hirsi – in dezes moet de oppertrut en vréselijk slechte schrijver Rushdie toch maar beter gewoon zijn mond houden. Elke Pakistaan, Moslim, Marokkaan, Turk, (en ga zo maar 180 andersgekleurde nationaliteiten door) die al in elkaar is gemept, doodgeslagen, verdronken of simpelweg gekoeionneerd door Eurorechts en die niet de kans heeft zich zo highprofile een cordon sanitaire rond zichzelf weet op te bouwen, mag bij deze de Puntbaard Die Niet Kan Schijven Maar De Miss Drama Queen Verkiezing van de 20ste Eeuw met voorsprong wint, eens diep in de ogen gaan kijken.

 2. 6

  Desondanks, #5, men is blij dat Hirsi, Rushdie & cie nog leven. Al bij al is het een economische discussie à la THX 1138 : “hier wordt de veiligheid te duur”. Voor het vrijkrijgen van gegijzelden tikt de economische logica dan weer anders aan. Enz. Liberalisme.

  Al bij al is het ongelooflijk hoe “de internationale gemeenschap” nooit enige ernstige dialoog hierover is aangegaan met “het andere kamp”. Niet ten tijde van Rushdie, niet ten tijde van de (eerste) cartoonrellen, niet naar aanleiding van de Europese Grondwet, enz.

  In de VN is wel plaats voor discussies en druk ontwikkelen over onbestaande vernietigingswapens of nucleaire technologie, puur vanuit geopolitiek en geldgewin, maar nauwelijks over mensenrechten, en dus ook niet over al bij al wel potentieel grote getalen mensen die met de dood bedreigd worden als gevolg van hun uitspraken of creatieve uitingen.

  Het lijkt me nuttig in “de kwestie H-A” de meningen te kennen van mensenrechtenactivisten, vluchtelingen, enz.

 3. 7

  Ja – 6, maar de arrogantie waarmee Zonnekoning Des Westers Geweten (zichzelf zo gekroond) Rushdie die uitspraak doet, is een echt gore en walgelijke trap naar de uit Europa verjaagden, die iets minder met Bono in de bedstee kunnen kruipen.
  Echt, ik walg van dit met eigenbelang gelardeerd pseudoNapoleonneke.

 4. 8

  Zijn tijdens de koude oorlog niet de nodige West-Europeanen naar Oost-Europa gevlucht? Even los van de vraag of je Hirschi Magan een politiek vluchteling mag noemen (eerder economisch en daar is ze dan ook niet bepaald de eerste van die de VS bereikt sinds ’45).

 5. 12

  Hij heeft zeker nooit van Ad Melkert gehoord?
  Die is al voor AHM beroemd werd naar de VS uitgeweken vanwege bedreigingen. (Misschien moet-ie binnenkort ook weer terug vluchten.)

 6. 13

  Het feit dat de overheid in het land van herkomst niet in staat of bereid is je te beschermen tegen een jou niet welgevallige groep personen kan aanleiding zijn je als verdragsvluchteling te erkennen.

 7. 15

  He wacht effe, ik ben ook gevlucht… geimmigreerd, nu ja goed, mijn carriere mogelijkheden nagestreefd met een blind opportunisme ten koste van alles en iedereen… eh, gevlucht dus begrijp ik? Ja, ja inderdaad, eerst was ik socialist, maar daar ging mijn carriere niet vlot genoeg, dus koos ik voor de liberalen, dat ging vlotjes, maar toen niet meer, en toen, toen, veselijk allemaal, moest ik vluchten, boe, boe.

 8. 16

  @Crachat: eh, ik bedoel u niet verder op te hitsen, maar misschien kan het zijn dat u het verkeerde boek heeft opgetild van de mens Rushdie? Of begreep u zijn vele referenties niet meteen, hetgeen niet onbegrijpelijk is voor ons als witte beulen die de arme zwartere culturen niet zo fijntjes van dichtbij kennen.

 9. 17

  Caprio, u lijkt in de waan te verkeren dat een kapotgerefereerd boek een goed boek is. Ik heb met open geest de mens proberen te lezen, en van mijn weinige kwaliteiten is het herkennen van gebakken lucht er één van.

 10. 18

  Mary! Wat een mooie touché! :-)

  Neemt niet weg dat ik gelijk heb uiteraard. Rushdie is een opportunistische trut, en uw woorden als ‘gelul’ omtrent een medereaguurder waren, euh, licht en welhaast overbodig te noemen.
  Maar toch… mooi. Van lood.

 11. 19

  Rushdie heeft groot gelijk; Nederland hoort de beveiliging van Hirsi Ali zonder morren op zich te nemen.

  Ze is destijds (door de VVD) uitgenodigd en aangespoord om deel te nemen aan de 2e kamerverkiezingen. Daarbij is haar beveiliging beloofd. De plicht tot beveiliging van een Nederlands staatsburger houdt niet op bij de deur van de 2e kamer of bij de grens van Nederland.

  Fatsoen moet je doen, maar de enige fatsoenlijke partij in de Nederlandse politiek blijkt (nota bene) Groen Links te zijn, de partij die het geheel niet eens was met Hirsi Ali maar het nu als enige voor haar opneemt. In moeilijke tijden leer je je vrienden kennen.

 12. 21

  Rushdie heeft groot gelijk wanneer ie Hirsi wil laten beschermen door Nederland. Dat weet een kind ook.
  Rushdie raaskalt zoals ie zijn boeken volraaskalt, als hij beweert dat zij de ‘eerste refugee uit Europa is sinds de Holocaust’. Schandelijk populistisch gemekker wat ‘m z’n relevantie kost.

 13. 22

  @diversen

  Stelt u zich het volgende voor: Ayaan was geen zwarte, ex-islamitische vrouw maar een een witte, rebelse man die de klei ontstijgt, de cover van Time haalt en ook overigens bijster gevierd is. Karel Appel, bijvoorbeeld, of Jan Cremer of zo. Dit zijn goddomme helden, en terecht. En Hirsi Ali? Nee, Hirsi Ali is een op succes beluste bitch.

  Opmerkelijk.

 14. 24

  @Crachat

  Mee eens; Rushdie overdrijft met zijn “eerste vluchteling sinds de Holocaust”. Maar ja, het is natuurlijk wel een mooie sound-bite… en dat is ook wat waard.

 15. 25

  Yes! artikel op Slate is volkomen terecht.

  Laten we hopen dat dit het begin is van een stevig robbertje Nederland-bashen. Ik vrees dat dit enige manier is om Oostenrijk aan de Noordzee weer wakker te schudden.

 16. 26

  Eens met ## 19, 21, 22. Niet eens met #24 : in een discussie die zo al moeilijk genoeg is, moet je discipline tonen en niet zomaar wat extra ballast en beladen associaties toevoegen. Weet niet of Rushdie een trut vol gebakken lucht is, maar dit is té cheapo voor enig chapeau. (Ben zelf ook geen fan van Salman z’n topics of z’n schrijfstijl, maar zo zijn er nog tal van auteurs, bv. Pynchon. Boeken die een inspanning vragen zijn me geen probleem, maar soms is trop teveel.)

 17. 27

  @Crachat: Satanic Verses, Midnight Children, verwart u den Duitscher Harry Mullisch niet met dezen? Anders begrijpt u geen snars van den Indiasen Kultur misschien? U moet wel van literaire/culturele referenties in literatur houden, misschien bent u meer een simplisticus die van jaren 60/70 leesvoer houdt, waarin de simplificatie van het taal gebruik tot kunst verheven werd, anders kan ik u niet verklaren, tenzij u de man zo intens haat omdat ie ondanks zijn lelijke, walkgelijke voorkomen, superhete chicks weet te scoren, hetgeen niets met lietratuur te maken heeft.

 18. 28

  Niemand kent het daadwerkelijke bedreigingsrisico van Ali, ze is wel mediageniek, dat blijkt weer, zonder een feit te kennen loopt men achter haar aan, deze knuffelImmigrant.

 19. 29

  Fook, caprio, was die laatste suggestie maar waar.
  Ik heb zeer openminded aan smans duivelsverzen begonnen, en kijk: ik zag geneuzel, gezeur, geschmier en gezwam – en dat dwars door de referenties heen.
  Toen hield ik nog 20 bladzijden vol en dacht ik: diegene die dit boek goed vindt koopt ook aan elkaar gelaste auto’s, eieren 2 maanden over tijd en denkt dat Coldplay voor integriteit staat. Maar mooi dat u malle Mulish aanhaalt: beiden strijden met elkaar: om ter overbodigst.

  Waar ik van hou? Ik denk niet één schrijver van na 1950. Dostojevski, Tolstoi, Schulz, Cervantes, Lowry, … dat soort helden.

 20. 30

  @#27 : qua Rushdie … ’t is toch Joyce ook niet he, net zomin als Coldplay …

  Qua interculturele referenties : me dig some, maar ik geef toe dat de Indische cultuur me weinig aantrekt. Toch niet sinds “Barbare en Asie” van Henri Michaux ;-))

  Grappig dat u over Mulisch begint. Een analogie is alvast dat zowel Salman als Harry bij mij overkomen als uitstekende journalisten maar matige auteurs.

  Quid Pynchon, overigens, Caprio ?

 21. 31

  @#28: Hirsi Ali knuffelmigrant? Ali B is een knuffelmigrant; frisgewassen, beetje ondeugend, maar vooral schattig en iedereen is dol op hem. Nauwelijks van toepassing op Ayaan, lijkt me.

  Ook bij u schemert dat ressentiment (zie #22) door (“mediageniek, men loopt weer achter haar aan”). Waar komt dat toch vandaan?

 22. 32

  De opmerking van de eerste West-Europese vluchteling sinds de Holocaust is inderdaad een onnodige overgedramatiseerde soundbite, maar er staan ook dingen in het stuk waar je het volgens mij moeilijk mee oneens kan zijn.

  “tolerance of intolerance is cowardice” bijv.

  Door het alleen over je aversie tegen Rushdie als schrijver te hebben wordt hij bij voorbaat al in diskrediet gebracht en wordt er niet of nauwelijks ingegaan op het stuk, dat overigens ook mede geschreven is door Sam Harris.

  Het doet mij ook een beetje denken aan de mensen die het constant over de toon van Hirshi Ali hebben, waarbij ik steeds vaker het vermoeden krijg dat men over de toon begint om het dan vooral maar niet over de inhoud te moeten hebben. En is het nou echt zo extreem wat ze zegt?

  Als iets geld kost is de liefde bij veel Nederlanders snel bekoeld.