Het is Rutte! of: Hij krijgt nog last van haar.

Nou, da’s een fraaie verrassing – en niet alleen voor mij maar ook voor vele anderen. Wint die Mark net nog met zo’n 5 % verschil (51 tegen 46%, met 3% voor Jelleke). Onmiddelijk begint hij over zorg, onderwijs, milieu en de VVD als emancipatiebeweging. Dat wordt dringen, op links. De rechtse punten ‘ruim baan voor de vrije ondernemer’, ‘afspraak is afspraak’ en ‘migranten koppen dicht’ zijn daarmee niet weg. Op de achtergrond staat Rita, glimlachend. Hij gaat nog last van haar krijgen. Als het niet in de VVD is, dan daar buiten. Ze gaat op zijn minst uit de pas lopen (bijvoorbeeld morgen al een hertelling aanvragen), en op zijn ergst uit de partij treden. De uitslag op zich -als Rita in de VVD blijft- is goed nieuws voor de Geert Wildersen, de Joost Eerdmansen en de Hilbrand Nawijns. Het is slecht nieuws voor de VVD. Rutte heeft zich in de campagne immers nauwelijks inhoudelijk geprofileerd. Hij heeft geprobeerd Rita aan te vallen maar is daar niet in geslaagd. De indruk die is achtergebleven is die van het jongetje dat de beste van de klas is – maar ook het braafste jongetje. En niet bepaald een leider die dicht bij de kiezer staat.

Als Rita uit de VVD treedt, maakt ze een fikse kans een politieke factor van belang te worden. Want volgens mij heeft ze de smaak te pakken. Als ze iets heeft bewezen, is dat ze potentie heeft de ontevreden, teleurgestelde kiezer -of de kiezer voor wie het mode is om ontevreden en teleurgesteld te zijn- te binden. En eerlijk gezegd, hoop ik dat ze het doet. Het zou in zekere zin goed zijn voor de Nederlandse politiek.

 1. 2

  Het zou alleen wat dubieus zijn als ze nu uit de partij zou stappen. Aangezien ze “doet wat ze zegt en zegt wat ze doet” en ze zei net: “Ik wil samen met Mark van de VVD de grootste partij maken”

 2. 3

  Als ze slim is zorgt ze dat ze d’r uit wordt gegooid in plaats van zelf uit te treden. Beetje zoals wilders destijds.

 3. 6

  och over een week is ze alsnog de lijsttrekker als de VVD bobo’s in de peilingen zien dat ze terug kelderen naar de 10 zetels.

 4. 7

  Amen @ Steeph

  Overgens; ze heeft toegezegd Mark Rutte te steunen, hoe dan ook. Als ze zich nu alsnog terugtrekt zal ze ernstig gezichtsverlies lijden.

 5. 10

  Er is nu niet een hiaat op rechts, maar een gapend zwart gat. Da’s inderdaad niet gezond, gezien de scheve representativiteit en de oninteressante debatten die de kiezer zal doen vervreemden van de politiek.

 6. 11

  Tijd om peilingen eens te gaan peilen, historisch gezien. Wie vraagt men, wie formuleert de vragen en waarom juist deze groep etc..lijkt me heel leerzaam ons daar eens in te gaan verdiepen.

 7. 14

  Een Mauriesje:

  DEN HAAG (ANP) – De VVD met Mark Rutte als lijsttrekker zal volgens de laatste peilingen vijf zetels verliezen. Het CDA en de Groep Wilders profiteren hiervan. Dit is woensdag gebleken uit een onderzoek in opdracht van de NOS onder ruim achthonderd personen via het internet.

 8. 16

  Er zijn nooit peilingen onder de VVD-leden gehouden, voor zover ik weet. Al de resultaten die ik gezien heb waren van VVD-kiezers. Waarbij niet werd aangetekend of dit mensen waren die zeiden op de VVD gestemd te hebben, of zeker of misschien te zullen stemmen. Ook is niet gepeild of die mensen niet gelogen hebben.

 9. 18

  Morgen krijg ik van mijn half nederlandse buurman (drie huizen verder) een Domaine Andre Brunel Les Cailloux Cuvee Centenaire Chateuneuf-du-Pape 2001, vanwege deze dingen..hehehe.

 10. 19

  Kunnen we vanavond niet het Sargasso Café openen? Ik heb wel zin in een Whiskey om het einde van D’66 te vieren.

 11. 21

  Ja ik heb de sleutel, maar ik vind Brechtjes postje een goed uitgangspunt, ik wil de discussie niet kapen met een slap Cafe.

  U mag ook hier een flesje opentrekken.

  -plop-

 12. 24

  Quote:

  “Rutte heeft zich in de campagne immers nauwelijks inhoudelijk geprofileerd. Hij heeft geprobeerd Rita aan te vallen maar is daar niet in geslaagd. De indruk die is achtergebleven is die van het jongetje dat de beste van de klas is – maar ook het braafste.”

  Ik vind dit de reinste flauwekul. Als iemand zich niet inhoudelijk geprofileerd heeft is het Rita Verdonk. Mark heeft veel meer aangestuurd op inhoudelijk debat en discussie. Alleen daarom al is hij de verdiende winnaar

 13. 26

  Pfff,..inderdaad. H.Ali weg, Verdonk voorlopig in de ijskast…kan de aandacht weer gevestigd worden op belangrijker zaken,.. zoals het groter wordende aantal egoïstische dommeriken die tegen de EU –grondwet zijn.

  Европа – стреляющая утка!

 14. 27

  Ik denk dat de VVD minder schade lijdt met Rutte als winnaar dan andersom. Had Verdonk gewonnen dan was het aan de links-liberale zijde flink gaan rommelen volgens mij. Met Verdonk als lijsttrekker hadden ze misschien verkiezingswinst geboekt maar als partij-organisatie dikke ellende gehad.

  Het zal mij benieuwen of Verdonk blijft. Volgens mij is de dame zo verguld met haar kop op de buis, dat ze wel een reden vindt om voor zichzelf te beginnen. Hoewel ze dan hetzelfde probleem krijgt als Fortuyn: alle opportunistische gelukzoekers zien een kans om in de Kamer te komen. Maar ik zie Verdonk na de volgende verkiezingen nog niet voor de VVD in de Kamer gaan zitten als sidekick van Rutte. Nog even afgezien van de huidige Kamerleden die Verdonk sinds de stunt met Hirsi Ali niet meer blieven.

 15. 28

  Het was te verwachten!

  http://www.volksblog.nl/?p=836

  Het zou er van komen; wat verwacht je als Verdonk haar eigen partij niet vertrouwt. Wat verwacht je als heel de Tweede Kamer zegt dat de Ayaan kwestie sinds 2002 bekend is; en onze Minister Verdonk ons gaat wijs maken dat ze er in een tv uitzending van Zembla er achter is gekomen. Resultaat is bekend!

 16. 29

  Mijn interpretatie: Fortuynistische coup binnen de VVD afgewend en daar is flink voor gesjoemeld door de als macchiavellisten pur sang ontmaskerde VVD-top. De erg rechtse VVD stemmers gaan nu naar de op te richten partij van Pastors & Co. D66 kan het shaken, de VVD blijft hangen op een zeteltje of vier-vijfentwintig bij de komende verkiezingen en er komt een kabinet Bos-Rutte-Halsema (wegens onoverbrugbare cultuurverschillen tussen o.m. Bos en Marijnissen, Bos en Verhagen en Bos en Pastors).

  Oh ja, Verdonk verdwijnt stilletjes door een zijdeur en de VVD-top heeft haar daar in een achterkamer grof voor gecompenseerd heb ik zo het idee. Ben heel benieuwd wat voor baantje dat wordt.

  Een andere mogelijkheid waar we desalniettemin rekening mee moet houden, is dat er nu alsnog een grote Fortuynistische partij ontstaat die samen met VVD en CDA een coalitie zou kunnen gaan vormen. Helaas zijn we dan weer terug bij af in die zin dat de VVD zich weer op haar aloude spilpositie bevind die zowel als over links als over rechts mogelijkheden geeft.

  Het was dus beter geweest voor de NL politiek als Verdonk lijsttrekker was geworden. Niet omdat ik Verdonk zo aardig vind, maar omdat de VVD dan voor links geen alternatief meer zou zijn geweest.

  De linkse lente kan dus voorlopig wel weer in de koelkast. Dat staat voor mij wel vast.

 17. 30

  @TRS

  Oh ik ben helemaal niet blij met “Mark”
  Met “Rita” helderheid:

  VVD -> “Neo-Cons”
  CDA/PVDA/D66/GL -> “Midden” (van 2(+) walletjes eten)
  SP -> “Klassiek Socialistisch”

  Met “Mark” zit de VVD ook bij het midden en wordt de rechter vleugel door “griezelige” lieden bezet.

 18. 31

  Ondanks het feit dat je behoorlijk anti-Rita bent, weet je deze voor jouw te prefereren uitslag toch lekker pessimistisch neer te zetten. Probeer het leven eens positief te zien, erg verhelderend kan ik je vertellen.

 19. 32

  @Scherpenscheel

  klinkt plausibel, maar pvda-gl-sp stond bij de laatste politieke barometer (hoogtepunt vvd circus) toch nog op 74 zetels. helemaal uitgesloten is de linkse lente dus nog niet.

 20. 33

  Eén van de raarste sentimenten die ik nou hoor hier, en bij mijn collega’s, is een plotselinge sympathie voor Verdonk. Het idee leeft blijkbaar dat bij de VVD het fortuynistisch klootjesvolk in betere handen is dan bij Wilders, Pastors en hun soortgenoten.

  Het tegendeel is waar; zowel vanuit het oogpunt van eerdergenoemd klootjesvolk als uit het oogpunt van betweterige linkse Sargasso-bezoekerts.

  Verdonk is namelijk gewoon een naar mediageil viswijf. Ze kan haar eigen beleid niet uitvoeren, ze bereid zich niet voor op debatten en ze is ook nog eens te lelijk om overheen te zeiken. Zelfs Geert Wilders kan rondjes om haar heen lopen, en dat wil wat zeggen. Als rechtse kiezer die ontevreden is met de Haagse kaasstolp ben je veel beter af bij Eerdmans dan bij Verdonk.

  En als linkse kiezer moet je al helemaal blij zijn: laat die in oranje gehulde ontevreden mongeaulen maar lekker op de Partij voor de Vrijheid of whatever stemmen. Halen ze samen tien zetels. Grote bek, maar in het kabinet komen ze nooit. Twee maanden later ruzie in de tent en dan zijn we ook van die opportunisten af.

  Blijft over de liberale kiezer. D’66 heeft het voorgoed verbruid. Rutte is het kleine broertje van Wouter Bos en heeft in al zijn tijd als staatssecretaris werkelijk geen ene aarsch weten te bereiken. Waar moet ìk nou op stemmen?

 21. 34

  @BartBeterweter waar moet je nou op stemmen ? Hou eens op met dat hondengelik naar nummer 1 op de lijst. Stem op een goeie kandidaat.

 22. 35

  Hmm, ben blij dat de redelijkheid heeft gewonnen maar vind het jammer dat het circus over is, de slotact is bijzonder onbevredigend tot nu toe.

 23. 36

  Rutte werd gisteren gevraagd of door al die aandacht de VVD niet lekker in de kijker was komen te staan. Hij antwoordde dat de volgende keer maar overwogen moest worden om dit soort lijsttrekkerverkiezingen dichter bij de algemene verkiezingen te houden zodat er van die extra aandacht geprofiteerd kon worden. Op de suggestie van de intervieuwer of de VVD dan de verkiezingen ging “vervroegen” lachte Rutte en zei: “Ik denk dat we het land maar niet moeten lastig vallen met onze wensen”.

  Ik veerde op! Die man begrijpt het! De VVD zou het land so wie so niet moeten lastig vallen met hun wensen (Privatisering, belastingverlagingen, meer asfalt).
  Ik ben de mening toegedaan dat alle aandacht die besteed wordt aan deze voorverkiezingen van de VVD het ware nieuws naar de achtergrond drukt, dus kunnen we alsjeblieft ophouden over dit VVD onderonsje? Ik lees meer dingen van blijvende waarde in de Waan v/d Dag tegenwoordig.

 24. 37

  @yevgeni podorkin: Helemaal eens: tijd voor serieuze zaken.

  ps: in mijn hoedanigheid van egoïstische dommerik wil ik u er – zie het als een vriendendienst- nog wel even op wijzen dat de begrafenis van die plastic grondwet een jaar geleden al heeft plaatsgevonden

 25. 38

  @ Colson
  Dan zie ik u misschien nog wel als hierover een post verschijnt. En dat u met betere argumenten op de proppen komt. In tegenstelling tot de meerderheid van het NEE- kamp.

 26. 39

  @Brechtje:
  “Nou, da’s een fraaie verrassing – en niet alleen voor mij”

  Eum? Wel alleen voor jou, het zijn jouw voorspellingen die in het water vallen hoor.

  “En eerlijk gezegd, hoop ik dat ze het doet. Het zou in zekere zin goed zijn voor de Nederlandse politiek.”

  Zucht, je denkt dat Verdonk gaan winnen – is het niet goed -, Mark Rutte wint – is het niet goed. Weet je zeker dat je niet “gewoon” op rechts aan het zeiken bent?

 27. 40

  @Mescaline: De hele reden dat er zoveel aandacht voor de keuze Rita of Rutte was, was dat de lijsttrekker in grote mate het karakter van de partij zou bepalen. Onder Rutte een sociaal-liberale VVD, onder Verdonk een Volkse partij voor Viswijven en Debielen.

  Er is dus geen sprake van ‘honds gelik naar de nummer 1’; het feit dat Rutte nu de baas is, speelt door in de rol van de gehele fractie. Min of meer zoals de SP ook tien keer Jan Marijnissen in het kwadraat is, hoe goed of slecht de rest van die club ook mag zijn.

  Het staat je overigens vrij om een in jouw ogen geschikte kandidaat te nomineren.

 28. 41

  De hele reden dat er zoveel aandacht voor de keuze Rita of Rutte was, was dat de lijsttrekker in grote mate het karakter van de partij zou bepalen.

  Daarom vond ik het zo merkwaardig dat Rutte gisteren zei dat hij het jammer vond dat er niet eerst een partijprogramma was vastgesteld. Ik zou denken dat als dat er al wel was, heel het mediacircus over het poppetje minder relevant geweest zou zijn.

 29. 42

  Podorkin: “Dan zie ik u misschien nog wel als hierover een post verschijnt. En dat u met betere argumenten op de proppen komt. In tegenstelling tot de meerderheid van het NEE- kamp.”

  Je begint er wel mee het hele Nee-kamp in hetzelfde hokje te stoppen. Terwijl er toch verschillende loggers, onder wie Steeph en ikzelf een duidelijke, overwogen keuze online hebben gezet.

  En kun je je de argumenten van het Ja-kamp nog herinneren? Bij Donner kwam er oorlog, bij Brinkhorst ging het licht uit en bij Jules Maaten lagen er concentratiekampen in het verschiet.

  Aan beide zijden is er eng populistisch campagne gevoerd. Dat je niettemin de nee-stemmers in het hokje van egoïstische dommeriken meent te moeten plaatsen zegt dus meer over jou dan over die nee-stemmers.

 30. 43

  Eric: ik zei: de MEERDERHEID van de NEE- stemmers…, dié egoïstische dommeriken stemden toch tegen i.v.m. de dure euro? Oorlog?, licht uit?, concentratiekampen? Tis inderdaad nú lekker geregeld allemaal aan het handje van de VS!

 31. 44

  Podorkin, dat zei je dus typisch *niet*:”zoals het groter wordende aantal egoïstische dommeriken die tegen de EU–grondwet zijn”.

  Waar haal je overigens de wijsheid vandaan dat we niet aan het handje van de VS zouden lopen mét Europese Grondwet? De politici blijven dezelfde labbekakkerige hoi-we-mogen-naar-Washington-om-een-handje-te-geven types.

  Kijk eens naar de transporten van gevangenen door de VS, daar wordt vooral zo min mogelijk over gezegd want anders worden ze misschien boos. Daar gaat niets aan veranderen met een Europese Grondwet.

 32. 45

  @Eric
  NEE- stemmen vanwege eurootje of Polen die baantjes komen inpikken vind ik egoïstisch. En álle NEE- stemmers vind ik a) dom b) verkrampt en statisch. Zo goed? Maar ik zit maar met dat Srebrenica en die armen-vol-cadeautjes-Karremans op m’n netvlies! Wil ik niet! Ook niet dat de VS alle wereldprobleempjes ”oplost” wel of niet indirect gestuurd door Wall Street. En dat krampachtige gepriegel op de vierkante millimeter in Nederland!
  Gedoe b.v. met varkentjes, kippetjes en tomaatjes die volgens Herman den Blijker niet te vreten schijnen te zijn. Ik ben geen econoom maar,..leiden standaardisering + uniforme (productie) voorwaarden niet tot uiteindelijk moéten verkopen van die briljante logistiek? Als kostprijzen overal min of meer hetzelfde zijn? En vnl. winst behaald kan worden door verlagen transportkosten? Met spreiding en milieuwinsten als gevolg? En je uiteindelijk alleen concurreert met Kwaliteit?
  Excusez voor de vele ”–tjes” maar ik begrijp écht niet dat dat setje reeds bestaande verdragen niet rap omgezet wordt in een slagvaardig wetje. Dat halfslachtig doorploeteren gaat progressief jammeren opleveren vrees ik!

 33. 46

  @Yevgeny Podorkin

  NEE- stemmen vanwege eurootje of Polen die baantjes komen inpikken vind ik egoïstisch. En álle NEE- stemmers vind ik a) dom b) verkrampt en statisch.

  Ik heb niet nee gestemd omdat er Polen komen. Ik heb nee gestemd omdat het een erg slecht verdrag was.

 34. 47

  Slecht? Was grondwet niet samengesteld uit reeds bestaande verdragen aangevuld met grondrechten? Diezelfde verdragen waarmee de EU nú (zonder grondwet) functioneert zijn dus slecht? Ja Pelayo,…maar dan houdt het toch op! Terug naar 17 april 1958 zou ik zeggen. En een dag later meteen maar goéd beginnen dan!