Hevige rellen in Oost-Jeruzalem na moord op tiener

NIEUWS - Oost-Jeruzalem was woensdag het toneel van de heftigste onlusten in jaren, na het bekend worden van de ontvoering van en moord op de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir uit Shu’afat. Duizenden Palestijnen gingen de straat op en maakten in de loop van de dag een waar slagveld van Shu’afat. De rellen sloegen later over naar de vluchtelingenkampen Shu’afat, Silwan, At Tur, Issawaiya, Jabal Mukaber en Eizariya. De rellen duurden tot laat in de ochtend.

Arab 48 bericht dat volgens medische bronnen zeker 240 gewonden vielen door rubberkogels, granaatscherven (van traangas- of stungranaten) en door overdoses traangas. Tijdens de rellen werden grote vernielingen aangericht aan onder meer de sneltram die langs Shu’fat naar de nederzettingen rondom Jeruzalem gaat. Arab 48 meldt dat een grote politiemacht en het leger bij de wijken zijn samengetrokken omdat nieuwe uitbarstingen worden gevreesd en dat Shu’fat tot gesloten militair terrein is verklaard.

De Hebreeuwstalige Israëlische pers meldde woensdag overdag wel dat er rellen gaande waren, maar berichtte niet meer over het verdere verloop ervan. Donderdagochtend werd er zelfs helemaal niets meer over gemeld, mogelijk op last van hogerhand.

Zo werd ook de moord op de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir woensdag en donderdag afgedaan als een misdaad waarvan niet duidelijk was door wie deze was begaan. Ondertussen schreef de Los Angeles Times dat buren van de jongen hadden gezien dat hij door mannen die waarschijnlijk Israëli’s waren, werd gedwongen in een auto met Israëlisch nummerbord te stappen, dat dit nummerbord bij de politie bekend was en dat de politie ook beschikte over opnamen van veiligheidscamera’s.

Israëlische kranten daarentegen, schreven woensdag dat onduidelijk was of het in het bos bij Deir Yassin gevonden lichaam wel Muhammed Abu Khdeir was. Ook meldden zij dat de familie van Muhammad urenlang was ondervraagd over de mogelijkheid dat het misschien een moord uit ‘eerwraak’ was.

Pas tegen middernacht meldde de site Walla (en de site Arab 48) dat de politie had laten weten dat het waarschijnlijk een moord uit ‘nationalistische motieven’ was geweest (lees: door Israëli’s bedreven uit wraak). De reden voor dit gebrek aan nieuwsvoorziening via de Israëlische pers was dat alle bijzonderheden door de Israëlische autoriteiten onder een zogenaamde ‘gag order‘ waren geplaatst.

Zodoende moesten we woensdag bij The New York Times te rade gaan om te kunnen lezen dat Muhammad Abu Khdeir’s lichaam allang was geïdentificeerd, met behulp van DNA-tests.

Vandaag, donderdag, duurde de stilte over de moord op Muhammed voort. En intussen hebben de Israëlische kranten hun aandacht verlegd naar Zuid-Israël waar, na vernieuwde uitwisselingen van raketten en heftige Israëlische bombardementen op Gaza, donderdagmorgen in Sderot twee huizen werden beschadigd door weer nieuwe raketten vanuit Gaza. Het nieuws vanuit Gaza was intussen dat door diverse Israëlische luchtaanvallen gedurende de nacht tien gewonden zijn gevallen.

Ook de reacties op de dood van de drie Israëlische tieners blijven aanhouden. Een groep kolonisten, onder leiding van de burgemeester van de grote nederzetting Ma’aleh Adumim, heeft woensdag een nieuwe nederzetting gesticht in het E1-gebied, een nu nog leeg gebied tussen Oost-Jeruzalem en Ma’aleh Adumim, dat als het wordt volgebouwd de Westoever effectief in tweeën zal splitsen.

De groep zette een tent op en een andere groep, de ultra-rechtse Vrouwen in het Groen, zetten er nog een tent naast. Palestijnen deden op ongeveer dezelfde plek in E1 verleden jaar eveneens een poging een nederzetting te stichten, een Palestijnse wel te verstaan, maar die werd al vrij snel opgeruimd. Het is nu afwachten of dat met de Israëlische poging ook zal gebeuren.

Van een andere aard is dat er in Israël een Facebookpagina is geopend waarop om wraak wordt geroepen voor de dood van de drie ontvoerde tieners. De pagina zou in een dag tijd ongeveer 35.000 leden hebben geworven. Daaronder ook veel militairen, zoals onder meer uit onderstaande foto blijkt. Het leger heeft aangekondigd daar maatregelen tegen te willen nemen.

soldier

Er was ook ander nieuws: ongeveer duizend mensen hebben woensdag in Jeruzalem gedemonstreerd tegen anti-Arabisch racisme en de roep om wraak. Onder meer Isaac Herzog, de leider van de Arbeidspartij en Nitzan Horovitz (Meretz) voerden het woord. Duizend mensen is niet veel als tegenwicht tegen de 35.000 leden van de Facebookpagina of de duizenden die eerder onder het roepen van ‘dood aan de Arabieren’ door Jeruzalem en andere plaatsen trokken. Maar toch leuk dat het gebeurt.

En tenslotte: eerder schreef ik dat er geen reacties zouden komen van Obama, Ban Ki Moon, enzovoort op de moord op Mohammed Abu Khdeir, omdat hij nu eenmaal een Palestijn en geen Jood was. Ik heb – ik meld het verheugd – voor een belangrijk deel ongelijk gekregen. Het Witte Huis en de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken hebben de moord in scherpe bewoordingen veroordeeld. En Ban Ki Moon bleef weliswaar stil, maar Robert Serry, zijn (Nederlandse) vertegenwoordiger in de Israëlisch-Palestijnse contreien, liet wel een veroordeling horen. Op Frans Timmermans moeten we waarschijnlijk nog even wachten.

Reacties (13)

#1 Dehnus

Waar gaat dit nog over? Het lijkt Nederland wel maar dan extremer. Gewoon rellen om te rellen, waar er hier ook nog eens doden bij vallen. Het is toch triest zeg dat twee vroeger zo bevriende volken (Want voor de Zionistische beweging leefden er in dat gebied gewoon Joodse, Christelijke en Islamitische Semieten bij elkaar) elkaar zo naar het leven staan.

 • Volgende discussie
#2 kevin

@1 Gast, onder welke steen heb jij geleefd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bookie

Er gaan tenminste nog Israëli de straat op om te demonstreren tegen de schijnbaar racistische moord op een Palestijn. Er gaan geen Palestijnen de straat op om te demonstreren tegen de schijnbaar racistische moord op 3 Israëli.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 euro

@3:

Als Palestijnen Israëlisch gebied koloniseerden en naar hartelust Israëlische doelen konden bombarderen en Israëliërs collectief konden straffen, dan zouden er misschien Palestijnen demonstreren tegen anti-Israëlisch racisme. Zie jij het voor je dat de Palestijnen nu een grootschalige militaire operatie in Israëlisch gebied zouden beginnen om de daders van de moord op die Palestijnse jongen te vinden ?

In een situatie van een veel en veel sterkere partij die een zwakkere onderdrukt mag je verwachten dat veel meer leden van de sterkere kant protesteren tegen het geweld van hun kant. Volstrekt begrijpelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Dehnus

@2: Ik vind het gewoon triest. Het duurt nu al tientallen jaren, en recentelijk gaan we mensen ontvoeren van 16 op een manier die niet zou misstaan in een Gangsterfilm als the Godfather. Ze hebben verdorie deze jongen in de fik gestoken man…

Waar gaat dit nu eigenlijk nog over? Kunnen ze het me nog vertellen waarom of is het ene excuus opeenvolgend met het andere. Je word er gewoon wat moedeloos van.

Mag je me kapot om minnen, en net doen alsof ik een idioot ben. Maar ik mag het toch triest noemen.

En met “Lijkt NEderland wel” bedoel ikdat de boel zo gepolariseerd is dat ze eigenlijk niet meer weten wat er aan de hand is. Een Wilderiaan vindt alleen iets links als Geert het zegt en een SPer vindt iets rechts als hun partij dat zegt. Terwijl beide zowel hele links als rechtse standpunten hebben.

Hier is diezelfde polarisatie ook nog eens een constante oorlog. En ik weet eigenlijk niet goed meer wat ik op dit conflict moet zeggen. Het is verdorie een postzegeltje woestijn met mooie stranden… waar het anders behoorlijk goed toeven moet zijn en we gaan er als mensen zo tekeer. Ik weet het gewoon niet meer eigenlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Anton

@3: Klopt, Israel is een fatsoenlijke rechtstaat met fatsoenlijke mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Prediker

@6 – Een fatsoenlijke rechtsstaat pleegt geen collectieve straffen op een burgerbevolking, Anton. Collectieve straffen zijn namelijk volgens de vierde conventie van Genève een oorlogsmisdrijf.

Israël begaat derhalve routinematig oorlogsmisdrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Anton

@7: Pfoe, vermoeiend dat eeuwige wegkijken van de werkelijkheid van jullie. Nou hier dan, nog maar weer een poging om jullie enigszins in contact met de realiteit te houden:

http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2014/7/Palestijnen-zijn-vooral-slachtoffer-van-hun-eigen-leiders-1553913W/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 euro

@8:

Ga weg dan als je het allemaal zo vermoeiend vindt. Meediscussiëren doe je toch niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 pedro

@9: hij leeft in zijn eigen wereldje, met zijn eigen realiteit. Hij denkt dat de wereld van geenstijl de echte wereld is. Laat hem toch, die fascistische trollende kleuter.

PS: het is toch dolkomisch om te zien hoe hij nu naar een elsevier artikel linkt om iets over de Palestijnen te kunnen zeggen… Terwijl hij zelf geen enkele Palestijn kent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Mario

@8, waarom kijk jij weg van het feit dat Israël veel, heel veel, oorlogsmisdrijven begaat?

Je kunt anderen wel gaan beschuldigen van wegkijken, maar het is nogal hilarisch wanneer jijzelf je er zelf schuldig aan maakt.

Maar goed, dat is de MO van domrechtse zuigende trolletjes zoals jij. Zoals bij velen bekend is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Prediker

@8 – Wat me opvalt is dat je onmiddellijk het onderwerp verandert, zodra jouw bewering dat Israël een fatsoenlijke rechtsstaat is, weerlegd wordt met de droge constatering dat Israël routinematig oorlogsmisdrijven pleegt.

Kom je met een of ander Elsevier-opiniestukje aanzetten over falende Palestijnse leiders. Alsof dat betrekking heeft op het argument.

Hier is nog een argument waarom Israël geen fatsoenlijke rechtsstaat is: Israël heeft honderden Palestijnse tieners in gevangenissen zitten die in militaire schijnprocessen zijn veroordeeld wegens het gooien van stenen. Die jongens worden willekeurig ’s nachts van hun bedden gelicht door militaire patrouilles, tot een bekentenis gedwongen, tot verrader gemaakt; mensenrechtenorganisaties spreken van mishandeling, (lichte) foltering en seksueel misbruik.

Hier is een derde argument waarom Israël geen fatsoenlijke rechtsstaat is: onder internationaal recht is het verboden om militair bezet gebied te annexeren. Toch gaat Israël al decennialang door met het bouwen van Joodse nederzettingen. Palestijnen krijgen in de regel geen vergunning om een huis te bouwen. Palestijnen in Oost-Jeruzalem worden weggepest om plaats te maken voor Joodse bewoners. Zou een fatsoenlijke rechtsstaat zoiets doen?

De afgelopen dertien jaar heeft het IDF meer dan vijftienhonderd Palestijnse kinderen gedood. Dat is één kind per elke drie dagen.

Kun jij tien linkjes naar Elsevier-stukjes tegenaan gooien, maar dat neemt de argumenten waarom Israël geen fatsoenlijke rechtsstaat genoemd kan worden, echt niet weg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Tinbergen

Oog om oog, maakt iederéen blind.

Laten we elkaar niet voor de gek houden. De mediastortvloed aan halve waarheden en hele leugens draait weer op volle toeren.

Het leidt de aandacht af van de sinistere doelen van onze wereldleiders.

Dat voor vuil uitmaken van Palestijnse burgers, en hen zo behandelen is zo hypocriet als de pest. Zacht gezegd.

Tegelijkertijd vervangen die lui in omliggende landen voortdurend gematigde seculiere regeringen door ….. islamitische.

Begon al met de Sjah voor de Ayatollah, Saddam voor ISIS, Khadaffi voor AQIM, en nu knuffelen ze de Koerden, en zijn bezig 3 religieuze dictaturen rondom Israël op te richten. Jawel, D.C en Tel Aviv in concert!
link: “The US, NATO, and Persian Gulf States are Behind ISIS”
http://www.israeltoday.co.il/default.aspx?tabid=178&nid=16447
http://globalresearch.ca/plans-for-redrawing-the-middle-east-the-project-for-a-new-middle-east/3882

Geniaal plan, werkt al 100 jaar perfect. Creëer je eigen vijanden.
http://wchildblog.com/2014/04/12/cia-secret-terror-the-shadow-government-former-mossad-agent-juval-aviv/
Zie hier hoe wij ons belastinggeld besteden aan het creeren van onze eigen vijanden:
http://www.youtube.com/watch?v=xSVWXmZB1wc

 • Vorige discussie