Dit is een (snelle) vertaling van een artikel op Sargasso gastblog: Mongabay.com.
Drie dagen nadat twee milieuactivisten werden vermoord werd afgelopen vrijdag in de Braziliaanse Amazone een gemeenschapsleider vermoord zo bericht Reuters.
Adelino “Dinho” Ramos, de voorzitter van Movimento Camponeses Corumbiara e da Associação dos Camponeses do Amazonas, een organisatie van kleine boeren, werd op vrijdagmorgen in Rondônia voor de ogen van zijn familie neergeschoten. Het Speciale Mensenrechten Secretariaat, een instituut dat onder de president valt, zei dat het onduidelijk was wie Ramos, die doodsbedreigingen van houtkappers kreeg, heeft gedood. Ramos overleefde in 1995 een bloedbad waarbij dertien mensen werden gedood.
Zijn dood kwam slechts drie dagen nadat Joao Claudio Ribeiro da Silva en zijn vrouw Maria do Espirito Santo, werden vermoord in een hinderlaag nabij hun huis in de deelstaat Pará. De verdenking ging direct uit naar illegale houtkappers die gelinkt zijn aan de houtskoolhandel die levert aan ijzerssmelterijen in de regio. Da Silva was een vooraanstaand milieuactivist die naast internationale erkenning ook talloze doodsbedreigingen ontving.
De president van Brazilië: Dilma Rousseff heeft al een federaal onderzoek naar de moord ingesteld, die door velen werd afgekeurd.
Milieuactivisten zeggen dat hun dood de oppositie tegen de voorgestelde veranderingen in de boswetgeving (Forest Code) kan doen toenemen. Deze voorstellen zijn een verslechtering van de bosbescherming in het Amazone regenwoud. Zij stellen dat de moord op de rubbertapper Chico Mendes in 1988 wereldwijde bewustwording rondom de vernietiging van het Amazone woud heeft geholpen en dat de moord op de Amerikaanse non Dorothy Stang -die opstond tegen illegale houtkap en landroof- een reactie van de Braziliaanse overheid triggerde om deze problemen hard aan te pakken en nieuwe beschermde gebieden in te stellen.
De Braziliaanse Amazone is een geweldadige regio. Volgens de Pastorale Land Commissie (Comissão Pastoral da Terra) werden er tussen 2000 en 2010 ongeveer 393 mensen vermoord bij geschillen om land, inclusief 71 moorden in Rondonia sinds 2001. Misdaden die zelden worden opgelost.
De spanningen in de Braziliaanse Amazone zijn momenteel hoog vanwege stijgende voedselprijzen, die landprijzen doen stijgen en conflicten verergeren. De agrarische lobby voert druk op om de bosbescherming (Forest Code) te versoepelen zodat meer bos gekapt kan worden om er akkerbouw en veeteelt te ontwikkelen. De huidige Forest Code eist dat boeren en ranchers 80% van hun land bebost laten, alhoewel deze regel op grote schaal wordt genegeerd.
Nu anticiperen landeigenaren op een amnestie regeling voor illegale ontbossing in de nieuwe Forest Code en vindt er een recente scherpe toename van ontbossing plaats.
Reacties (12)
Die eerste grafiek, is dat per jaar of cumulatief?
De ontbossing van de Amazone en het totale onvermogen/de corruptie binnen Brazilie om het een halt toe te roepen is een van de dingen in deze wereld waar ik echt het meest moedeloos van kan worden.
@zmmmoc, ja volgens mij is het cumulatief, afgezien van een versnelling rond 2002 en 2003 dus redelijk constant die moorden. Een stabiele situatie daar in Amazonia, je hebt een zekerheid: te grote bek dan ga je dood.
De hele westerse wereld kijkt de andere kant uit. De makkelijkste weg dus.
Triest voor de biodiversiteit en de schepping waar christelijke partijen zo druk mee zijn.
Een Braziliaanse veeboer die suikerriet levert aan een joint-venture-partner van Shell heeft volgens berichten een doodsbedreiging geuit aan het adres van een politieke tegenstander.
http://www.survivalinternational.nl/nieuws/7332
Vandaag in Phnom Penh: Cambodjaanse bevolking schminkt zich als Avatar om te protesteren tegen kap laatste stukje laagland bos http://t.co/4LlYX16 #treurig
It’s a fair cop, 500 km2 onder water voor de Belo Monte dam:
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-13614684
En het Kralingse Bos is ook leuk…
Dan ook dit nog …. roundup : http://youtu.be/mqXId_-dTbw
Hierbij een oproep om de petitie te tekenen die onderdeel uitmaakt van de link die @5 Carlos geeft. De Guarani worden al tientallen jaren aan het lijntje gehouden, cq bedrogen.
@7 – Brazilie moet wat, om in de toenemende behoefte aan energie te voorzien en ik ben bang dat dit de minste van alle kwaden is.
@8 – Monsanto dient met alle middelen bestreden te worden, ook illegale als het moet.
@8 – Pim, dat filmpje heeft betrekking op Argentinie. Maar in Brazilie is het niet veel anders natuurlijk.
In de reportage zijn filmfragmenten gebruikt uit een Argentijnse documentaire getiteld:”Reverdecer”. Als je spaans verstaat is het zeker de moeite waard om te kijken. Ook op YouTube, redelijke kwaliteit.