Het roer om

Op Sargasso bieden we regelmatig plaats aan gastbijdrages. Dit maal een bijdrage van Remko van Broekhoven, politiek filosoof en docent op de School voor Journalistiek.

plaatje_troonredeLoesje zei het gisteren nog: ‘De beste stuurlui durven het roer om te gooien’. Dus droom ik vandaag wat Hare Majesteit morgen gaat zeggen. Niet de gebruikelijke clichés. Niet de verwachte bezuinigingen. Maar woorden waardoor honderden hoedjes zullen wegwaaien en er paniek zal verschijnen in de ogen van Bos, Wilders en Balkenende.

‘Eerst en vooral,’ zal Beatrix zeggen, ‘gaan we voor het milieu. Zodat ook onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hier nog kunnen leven. Komend jaar al voert het kabinet een stevige ecotax in voor alle grootvervuilers, en een kilometerheffing voor automobilisten. De opbrengst daarvan gaat rechtstreeks naar windmolens, zonne-energie, elektrische auto’s en goedkoper openbaar vervoer. Nederland wordt koploper op het vlak van milieubeleid.’

Hier slaakt minister Cramer een zucht van verlichting; en pakken de aanwezige CEO’s van zowel Shell als Schiphol met trillende handen de iPhone beet, om contact op te nemen met hun vrinden in binnen- en buitenland.

‘Dan gaan we de mensen helpen die het hardst door de crisis getroffen worden. Adel verplicht, nietwaar? Het budget voor ontwikkelingssamenwerking stijgt tot één procent van ons Bruto Nationaal Product, nu dit onder druk staat van de crisis. De koopkracht van de laagste inkomens in Nederland blijft behouden. De lonen voor de ‘frontsoldaten’ in zorg en onderwijs gaan omhoog. Bestuursvoorzitters van grote bedrijven en instellingen verdienen voortaan maximaal tien keer zoveel als hun laagstbetaalde werknemers; en bonussen zijn zolang de crisis duurt, van de baan.’ Met overslaande stem roept de in de Ridderzaal aanwezige werkgeversvoorzitter: ‘Dit is ongehoord! Dit is economische zelfmoord! Geen enkele kanjer zal nog in Nederland willen blijven!’

Koningin Beatrix blijkt niet onder de indruk. Kalmpjes antwoordt zij: ‘Maakt u zich geen zorgen, meneer Wientjes. Er zijn in Nederland meer dan genoeg mensen die een organisatie kunnen leiden zonder daarvan miljonair te hoeven worden. Er bestaat ook nog zoiets als beroepstrots, weet u. Dat brengt mij op het goede voorbeeld dat ik zelf geven wil. Voortaan neem ik genoegen met een modaal inkomen: een kleine 32.000 bruto per jaar. Willem-Alexander zal straks hetzelfde doen. Al onze bezittingen dragen we over aan de Nederlandse staat. Van de opbrengst betaalt deze een groot deel van de staatschuld af. En vanaf 2010 zal Alex I – à propos, hij volgt mij volgend jaar op – ieder jaar in een andere Nederlandse prachtwijk wonen. Zo weet hij als geen ander hoe het leven daar is, en kan hij hierover advies uitbrengen aan het kabinet.’ Nu is het de kroonprins die van kleur verschiet, terwijl Máxima’s glimlach op haar gezicht bevroren lijkt.

‘En dan nog iets. Ik heb het helemaal gehad met dat gezeik over integratie, islam, Kutmarokkaantjes enzovoorts, enzoverder… Laten we dus het volgende afspreken. Terroristen sluiten we op. Fundamentalisten bestrijden we met argumenten. En opgeschoten jongens die ruiten ingooien of meisjes lastig vallen – of deze knullen nu van Marokkaanse of van Hollandse afkomst zijn – krijgen een samenscholingsverbod, een stevige taakstraf of een hardhandige opvoedcursus. Tegelijkertijd investeren we in goede jeugdzorg en in werk, juist aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Problemen zoals in Kanaleneiland, Bos en Lommer of Feijenoord gaan we als het even kan, voorkomen. Maar wie het leven van andere mensen in zijn buurt vergalt, krijgt het voor zijn kiezen.’ De geachte afgevaardigde Wilders neemt het woord. ‘U bent knattergak! U bent een dimmie! U gooit het op een akkoordje met de fascistische Islam!’

Op soevereine wijze negeert Hare Majesteit gekke Geertje. Ze is bij het slot van haar Troonrede beland. ‘Natuurlijk besef ik wel dat wij dit alles niet als Nederland alleen kunnen realiseren. Natuurlijk begrijp ik ook dat deze maatregelen verzet zullen oproepen. We gaan dus met de andere EU-landen en zeker ook met Obama praten. En de kiezers mogen in mei 2011 een heel ander parlement bij elkaar stemmen. Waaruit dan weer een regering wordt gevormd die mij over twee jaar een heel ander verhaal meegeeft. Maar laten we dit nu gewoon eens een tijdje proberen, OK? Goed, leden van de Staten-Generaal: dit was het dan. Houdoe, bedankt en blijf wakker!’ De majesteit zou even schudden met de heupen terwijl ze wegliep; om net voor ze de Ridderzaal verliet, haar hoed in een hoek te gooien en heur haar majestueus mooi los te schudden.

 1. 5

  @3: Ja, maar achter de klippen ligt het vaste land. Of wil je soms verdwalen op open zee? Niemand zegt dat regeren makkelijk is, maar niet regeren en gewoon rechtsaf slaan leidt nergens naartoe.

 2. 11

  “Al onze bezittingen dragen we over aan de Nederlandse staat. Van de opbrengst betaalt deze een groot deel van de staatschuld af.”

  School voor de Journalistiek? De staatsschuld bedraagt 350 miljard euro… het vermogen van de oranjes wordt geschat op 7 miljard. Ik zal het maar voor Remko van Broekhoven uitrekenen: 350-7 = nog steeds hetzelfde, namelijk heel veel.
  Geen zorgen remko. De arbeidsmarkt zit te springen om journalisten als jij: meningkje uit je duim sabbelen stukkie intikken, posten….

 3. 12

  …en heur haar majestueus mooi los te schudden.
  Waarop het al aanwezige leger ingrijpt, majesteit in de boeien slaat en haar afvoert naar de dichtsbijzijnde ggz-instelling.
  Balkenende verklaart dat er, om reden van zijn ministeriële verantwoordelijkheid, niets anders op zat: “Wij zijn geschokt en diep bedroefd dat juist Hare Majesteit getroffen is door één van de allergrootste vergrijzingsproblemen”.

  Op de vraag of het voorkomen had kunnen worden, stelt de premier nogmaals: “Door de crisis staan wij met de rug tegen de muur. Investeringen in preventie van dementie moeten wij helaas uitstellen tot nader orde. Het is zelfs zo ernstig gesteld dat Hare majesteit haar oplsuiting uit heur eigen bijdrage zal moeten betalen”.

 4. 13

  @Simon, #9, “zolang je de journalistieke principes in ere houdt, is er geen probleem.”

  Ik vind dat net zo’n verschrikkelijke onbewezen dooddoener als het onvolprezen “als je de toppers niet steeds meer betaalt, vertrekken ze naar het buitenland” dat altijd gebezigd wordt door bank-directeurs.

  Het kan (in beide gevallen) helemaal geen kwaad om als kritische buitenstaander vragen te stellen, of de bodem van een argument op te zoeken. In het geval van de banken is het: “Nou ga dan !”, en in dit geval is het: bewijs, dit stukje in de hand, nu maar ‘es dat het niet zo is dat je op de school voor de journalistiek met dit soort zijige, populistisch linkse shit gehersenspoeld wordt.

  Kom op. Verras me.

 5. 14

  Utopisch.

  Wat mij betreft wordt het tijd dat in Nederland de meest gesubsidieerde (en vaak inactieve) groepen ook eens iets gingen bijdragen in plaats van de klauw op te houden… DAT zou eens ECHT solidair zijn.

 6. 18

  De volgende dag meldde de majesteit zich bij het dichtst bijzijnde bejaardenhuis en kwam de verplegers helpen met afvegen van de billen van demente bejaarden.
  Door de geweldige stimulans van de milieuvriendelijke technologieën werd een uiterst efficiënte windmolen uitgevonden, waarvan gesteld werd dat dit de eerste Perpetuum Mobile was.
  Problemen kwamen al snel weer op, want de oliemarkt evenals de markt voor fossiele brandstoffen klapte daardoor volledig in elkaar. Iran stuurde uit vertwijfeling maar wat ongeleide projectielen met een “vuile”lading naar het westen en vooral Zuidoost-Europa werd zwaar getroffen. Ook Oostenrijk en Italië kregen er flink van langs. Israel reageerde zoals verwacht en iedere stad in Syrië, Libië, Iran en Noord-Pakistan met meer dan 50.000 inwoners werd getroffen door een of meerdere nucleare raketten.
  Het werd……….

 7. 20

  Waarom lopen onze oosterburen voorop bij het uit de recessie klimmen ? Omdat zij voor de euro hebben gestemd ? Alle menschen werden bruder binnen de europese unie ? De euro waar frankrijk ,united kingdom en nederland tegen heeft gestemd ? Ik geloof er allemaal geen ene fuck van ! Duitsland kan niet uit de recessie komen zonder ….. en omgekeerd ook niet .. Allemaal leugens

 8. 29

  @13 ende KJ: Das natuurlijk de wereld op de kop. Eerst beschuldig je de School van linkse ideeën, waarna de school (of ik?) dat mag weerleggen. Waarom kom jij niet met argumenten die bewijzen dat een mogelijk linkse achtergrond invloed heeft op de beginselen van de journalistiek?

  Natuurlijk is het niet erg als je kritisch vragen stelt. Ik probeer echter jou suggestie dat een linkse leraar journalistiek gelijk staat aan linkse studenten en daarmee aan linkse artikelen (mee eens?) onderuit te halen.

  ’t Is allemaal veel te kort door de bocht. Zo vind ik de Volkskrant een naar rechtse neigende krant. Ik vind hun nieuwsselectie en keuze voor opinieartikelen centralistisch dan wel rechts. Kun jij me vertellen hoeveel van de Volkskrant journalisten naar een rechtse school voor de journalistiek zijn geweest?

 9. 31

  #29; ik zeg niet dat de bewijslast aan de andere kant ligt. Ik weet ook heus wel dat die aan mijn kant ligt. Maar toch. Het zou zo langzamerhand fijn zijn als er iets kwam – iets – wat de hele perceptie dat het journaille gewoon veels te partijdig geworden is, de laatste decennia, omver gooit. Strooien met ‘journalistieke principes’ snijdt geen hout. Dit soort linkse kwijl als hierboven staat, helpt gewoon geen zier. Dan denk je dat dit voor een echoputje-eigen-publiek geschreven wordt en niks dan juichende recensies binnenhaalt – think again. Hoe eerder Sargasso dit soort afzichtelijke shit niet meer plaatst, hoe beter.

 10. 32

  esgigt | 14 September 2009 | 18:14
  Vind ik leuk, verhalen van anderen afmaken. Volgens mij kan ik dat kunstje van Van Broekhoven, politieke filosofie, ook wel.

 11. 33

  @32: Strooien met journalistieke principes snijdt wel hout. Het zijn de grondvesten van het journalistieke ambacht. Het is niet zo dat er zomaar stukjes worden geschreven.

  Dat je niet houdt van de teneur van het bovenstaande artikel, dat is een ander punt. Niemand pretendeert (toch, Steeph?) dat dit artikel journalistiek verantwoord is. ’t Is gewoon opinie, waarmee je het eens en oneens kan zijn.

 12. 34

  Sargasso pretendeert wel ´kwaliteitsblog´ te zijn, en zoals KJ zegt dit is “linkse kwijl”. Leuke dingen voor linkse mensen, rijken krijgen straf en they all lived happily ever after.

 13. 35

  Het is een stom stuk. En zo nu en dan een stom stuk mag best, maar als er te veel stomme stukken komen dan zoek ik liever een blog met minder stomme stukken. Maar goed, voorlopig zie ik dat niet en is sargasso best leuk, maar wel even op de stomme stukken letten, he jongens.

 14. 37

  Mooie dromen hoor…

  Op het inzetten van het vergroenen van de economie en hier voor/koplopers in worden kan ik me ook goed vinden.

  Voor de rest vraag ik me af hoe deze (grotendeels sympathieke) ideeen betaald gaan worden..

  Het inperken van hogere salaris zal helaas een groot gat slaan in de belastinginkomsten en dat terwijl we al op een gigantisch tekort afstevenen.

  Niet heel realistisch dus…

 15. 38

  @37: Wat dat afzeiken betreft: vind ik niet. Opinions are like assholes: everyone’s has one. Als iemand zn politieke mening annex kringspier aan mij toont zonder verder inhoud ga ik hem geen complimenten geven of iets dergelijks. Behalve als het erg goed geschreven is, wat nu ook niet het geval is.