Het Griekenland van Dirk Scheringa

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Griekenland krijgt een pakket van 110 miljard euro van de broeders in Europa om de economie te redden. In ruil daarvoor moeten de Grieken op ongekende wijze de broekriem aanhalen. Terecht, want ze hebben op veel te grote voet geleefd. Onduidelijk blijft echter nog steeds wat de crediteuren van Griekenland gaan doen om zichzelf aan banden te leggen.

Er zit namelijk ook een andere kant aan het Griekse verhaal. Ja, de Grieken zijn absoluut onverantwoorde leningen aangegaan, maar er waren ook volop banken in cash-rijke economieën die bereid waren het te lenen, tegen steeds hogere rentes, die alleen maar de voorbode konden zijn van een crash. Vergelijk het met de praktijken van Dirk Scheringa’s Bank. Je kunt zijn klanten absoluut verwijten op te grote voet te willen hebben leven, maar het werd ze ook wel erg makkelijk gemaakt. Het ultieme gevolg van al die mensen met uitgerekte portemonnee was voor DSB het faillissement: meegezogen door de eigen klanten.

Dit kon ook met Griekenland gebeuren: een failliete klant die zijn crediteuren dreigde mee te sleuren. Alleen al de Duitse en Franse banken hebben 119 miljard euro uitstaan in Griekenland en nog eens 900 miljard bij Ierland, Portugal en Spanje. De Nederlandse banken staan voor dik drie miljard op de Griekse rol en achttien miljard bij de andere drie. Als je dat voor vijf miljard kunt redden, moet je het doen.

Het noodkrediet voor Griekenland is dus een rationele beslissing: het verlies bij niks doen is groter. Niemand wil de oude DSB-leningen overnemen, en hetzelfde zou gelden voor Griekse staatsobligaties. We mogen boos zijn op de Grieken, maar we mogen ook boos zijn op onszelf dat we het zo ver hebben laten komen.

Reacties (14)

#1 Sayton

“Het noodkrediet voor Griekenland is dus een rationele beslissing: het verlies bij niks doen is groter.”

Waarom toch? Het verlies voor de banken is toch niet automatisch een verlies voor de maatschappij? De banken hebben een misinvestering gedaan (goede parallel met de DSB bank!), ze hebben gewoon gefaald in hun business. Waarom moeten (toekomstige generaties) Europese belastingbetalers dan extra inkomsten afdragen om die banken door te laten gaan met hun falende business?

Sorry, maar deze bailout komt toch eerder op mij over als grootschalige, georganiseerde (en gelegitimeerde) roof.

Waar zouden jij en ik (en andere lezers die niet werken bij de bank) last van krijgen als Griekenland zichzelf failliet verklaart?

  • Volgende discussie
#2 Henri

@1
Je pensioen.
Banken en pensioenfondsen hebben veel geld uitstaan in Griekenland. Gaat Griekenland failliet dan is dat geld kwijt.
Ofwel het pensioenfonds keert je pensioen niet geheel uit wegens overmacht ofwel ze doen dat wel en gaan zelf failliet.
Hoe dan ook: jij bent je pensioen kwijt.
Tenzij natuurlijk de overheid inspringt en jouw pensioen uitbetaalt. Maar dat kost meer belastingcenten dan deze redding.
Vandaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Inje

Ik denk dat we ons verlies maar moeten nemen ipv ons lot nog meer verweven met die van Griekenland. Lenen aan wanbetalers en leugenaars lijkt me namelijk helemaal niet rationeel. Volgens de grote kredietbeoordelaars is de kans dat je je geld terugkrijgt 30-50%. Onze Overheid gokt dus. Tevens reageren investeerders helemaal niet positief op de maatregelen die Griekenland beloofd te nemen. Het is nog nooit gedaan en het lijkt onmogelijk dat een corrupt land als Griekenland dat opeens kan. Tevens heeft het IMF in de jaren 90 keihard gefaald in Z-Amerika. Ik zou dus ook niet weten waarom hun aanpak anno 2010 opeens wel zou werken.
Het klinkt zuur, maar laten we die 5 miljard maar gewoon afschijven. Kunnen we het nog net meepakken in de bezuinigingen van het nieuwe kabinet

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Sayton

@2

Goed punt van die pensioenen. Daar heb ik wel 2 vragen bij:

1 – Hoeveel raakt de gemiddelde Europeaan kwijt van zijn/haar pensioen als Griekenland failliet gaat? Weegt dit echt op tegen die 5+ miljard euro die Nederland hier in steekt?
2 – (veel belangrijker) Als de huidige pensioenen van de huidige pensioengerechtigden verkeerd zijn belegd, waarom moeten toekomstige generaties daar voor opdraaien? Is dit geen pure diefstal? Om terug te komen op de DSB parallel: je sluit toch ook geen hypotheek af met de belofte dat je (klein-) kinderen die wel gaan aflossen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Christian

@4 Die eerste vraag is lastig te beantwoorden. Misschien kun je het aantal Europese pensionado’s nog delen door wat hun pensioenfondsen in Griekenland hebben uitstaan. Maar als Griekenland gaat, slaat het over naar andere landen. De kosten daarvan zijn onmogelijk in te schatten.

Die tweede: wat verkeerd belegd is, is niet alleen het spaargeld achter pensioenen die nu uitgekeerd worden, maar ook de inleg van mensen die nu nog werken. Als je het verlies neemt, moet je het logischerwijs uitspreiden over hoeveel mensen gespaard hebben. Gelukkig zit de dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen nog steeds boven de honderd procent, dus de pensioenen hoeven nog niet verlaagd te worden. Als de crisis van Griekenland overslaat naar elders, kan dat op den duur wel gaan gebeuren. In Griekenland zelf zakken de pensioenen al wel door de bodem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Christian

@3 Dat kun je gokken noemen. Je kunt ook zeggen dat de Nederlandse overheid een verlies van 50-70% wil nemen, met een totaal verlies als alternatief.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@christian: “Nederlandse banken staan voor dik drie miljard op de Griekse rol … Als je dat voor vijf miljard kunt redden, moet je het doen.”

Misschien kan ik niet goed rekenen, maar het is voordeliger drie miljard aan de banken te lenen (die betalen het wel terug), dan vijf miljard aan Griekenland te geven (dan is het nog maar te bezien of het ooit terug komt). Je begrijpt toch dat om die 18 miljard van Portugal, Spanje en Ierland (en hoe zit het met Italië?) te redden, binnenkort in drie stappen zo’n 30 miljard naar die respectievelijke regeringen overgemaakt dient te worden? Want nu de Grieken eenmaal gered zijn, kunnen we straks geen nee meer zeggen tegen andere euro-omvallers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Sayton

@5

“… wat verkeerd belegd is, is niet alleen het spaargeld achter pensioenen die nu uitgekeerd worden, maar ook de inleg van mensen die nu nog werken. Als je het verlies neemt, moet je het logischerwijs uitspreiden over hoeveel mensen gespaard hebben.”

Hier zit net het probleem: wat er nu gebeurt is dat de (o.a.) Nederlandse of Duitse regeringen het risico op verlies voor de huidige generatie proberen af te dekken door zelf te investeren in Griekenland. Deze “investering” wordt echter niet gedaan uit bestaand (lees: geproduceerd) kapitaal, maar gewoon door de Nederlandse staatsschuld verder op te laten lopen (er moest hier namelijk al 30 miljard bezuinigd worden, weet je nog?).

En hierdoor worden toekomstige generaties al opgezadeld met een schuld, nog voordat ze hun eerste euro voor hun pensioen hebben kunnen sparen. Is dat wel zo “sociaal”? ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 cavallo

Ben geen complot denker maar als ik zie dat Amerika inmiddels technisch failliet is en de EU ook bijna de afgrond bereikt vraag ik me af of er achter de schermen al niet de beslissing is genomen om de nationale schulden te saneren samen met de banken en een andere munt als eenheid te laten gelden.

Dit eveneens als tegenhanger van China en de landen er omheen die groeien als kool.

Vele markten worden momenteel gemanipuleerd. De Comex (papieren goudhandel). Als iedereen levering zou vragen dan heeft men er een probleem bij. Forex wordt ook gemanipuleerd middels handjeklap.

De media is niet objectief en houdt alles door een positieve bril.

Trek je poeplap.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 sander_1583

De link met DSB zie ik niet.

Geencommentaar zou er goed aan doen eens te onderzoeken hoeveel slachtoffers er zijn. Volgens mij gaat het om nog geen 10.000 mensen en dat is dus helemaal niks.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

Vertel eens Christian, is 12 miljard aan Spanje “lenen” straks ook nog beter dan niet doen? Dat gaat nog sneller dan ik dacht met dat geld kwijtraken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Sayton

@11:

Zolang die 12 miljard door een paar aanslagen op een toetsenbord zijn aangemaakt door een bankier, en deze vervolgens jarenlang rente kan ontvangen over dit bedrag is het natuurlijk goed :-)

Voor die bankier dan tenminste…

5% Rente per jaar op zo’n bedrag is dan natuurlijk niet meer dan een kleine fooi, die verbleekt bij de geleverde dienst.

Het mooie van dit soort acties is ook dat niemand dus geld kwijtraakt, er komt juist alleen maar steeds meer geld bij. Op deze weg zijn binnen de kortste keren de meeste Europeanen miljonair >:D

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bismarck

@12: Net als de Italianen vroeger…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Christian

@11 Geen idee. Anderen maken tegen die tijd de rekensommetjes en ik laat me al dan niet overtuigen. Zoals eerder betoogd zitten er voor Nederland en Duitsland ook positieve kantjes aan de val van de euro die het zuiden van Europa veroorzaakt.

  • Vorige discussie