1. 6

  Ah, Nette Heer. Het licht van de lage landen.
  Weet u wat u moet zien: Geert Wilders heeft kloten aan zijn lijf, is dat geen positieve boodschap?
  Als je een ernstiger antwoord zou begrijpen, in de vorm van een retorische vraag nog wel – wie zaait er haat?

 2. 9

  Duidelijk. Dus als jij vindt dat als iemand naar jouw mening haat zaait dat je dat zonder limieten terug moet doen. Dat je daarmee escalatie in de hand werkt ontgaat je kennelijk, of is misschien je doel. Als een Volkertmaatje van je dan zijn moord pleegt kan jij zeggen: “Ik tekende alleen maar”.

  Trouwens beetje flauw hè, meteen gaan schelden. Wel als goed socialist vertellen wat iemand m o e t doen.

 3. 11

  Ik dacht dat de reactie van Nette Heer net als die van mij grappig bedoeld was…

  (…)

  @9: Raaskal niet zo. Je bedoelt: iemand mag zeggen wat hij wil en complete bevolkingsgroepen terroriseren met zijn retoriek, maar als je daartegen ageert dan zorg je opeens indirect voor een politieke moord?

  Je moet toch echt iets beters bedenken voordat we onze pennen neerleggen…

 4. 12

  [/borst van trots gezwollen modus]
  Ik heb een tekening gemaakt die haat zaait! Uniek!!

  [/ernst]
  Het laatste wat ik van u heb mogen onthouden, NetteHeer, was de uitspraak dat men het socialisme moet uitbannen.

  Op basis van die uitspraak zie ik het als verstandig uw suggestie omtrent al dan niet haat zaaien niet al te ernstig te nemen.

 5. 13

  Een fote van een extreem rechtse voorganger van een stelletje gekken dat van hem heil verwacht. Zelfs een crachat de roi is niet aan hem besteed.
  `Er komt galant een lus voorbij gezweefd,
  Hij steekt zijn kop erin en hij beleeft,
  Zijn eerste drie seconde van geluk.`
  Gerrit Komrij

 6. 17

  @TRS,

  Waarom ben je zo selectief in je kritiek? Nette Heer precies zo, het lijkt dus niet om het princiepe te gaan maar of jouw doel ermee gediend wordt. Daarmee is er dus geen sprake meer van een objectieve discussie.

 7. 18

  Geachte mevrouw XXXX

  Mag ik u benaderen met een wellicht ietwat aparte vraag voor één van de schrijvers in uw uitgeverijportefeuille?

  Ik werk voor het project wat zich in vlagen van hoogmoed kwaliteitsblog noemt en Sargasso.nl heet als Crachàt – een soort van huistekenaar.

  Omdat de politicus Geert Wilders dezer dagen niet uit het nieuws te branden is, werd hij het onderwerp van mijn wekelijkse bijdrage.

  Nu wil het geval, dat tussen de bonte verzameling reacties, er eentje bijzat die als volgt ging:
  “Hoe zou Geert Mak de methode van Crachat noemen….?”
  Omdat de wereld klein is, en het leven soms mooi, vroeg ik me af of de onvolprezen heer Mak een oog zou willen/kunnen werpen op
  a) de tekening in kwestie, b) de reactiedraad, zoals dat heet.

  Om het helemaal mooi te maken, durf ik vervolgens te hopen dat hij een reactie zou kunnen geven op de, ik geef het toe, tamelijk vrank gestelde vraag.

  Dat hoeft niet zo veel tijd te kosten, een snelle blik, en een vlugge reactie zou méér dan genoeg zijn.

  Dat kan middels mijn emailadres, of zelfs in het reactiepaneel, onderaan het ‘artikel’…

  Met méér dan gekruiste vingers groet ik u hartelijk,

  Crachàt (Belg).

 8. 19

  @ 10: smakeloos, niet grappig, en zonder boodschap

  @ 11: “complete bevolkingsgroepen terroriseren met zijn retoriek” Overdrijf je nou niet een beetje? Is er vandaag iemand thuis gebleven omdat Wilders wat zei?

  “, maar als je daartegen ageert dan zorg je opeens indirect voor een politieke moord?” De tekening drijft mee op de georganiseerde golf van agressie tegen een gekozen volksvertegenwoordiger. Crachat is straks mogelijk medeplichtig aan geweld, terwijl hij beter een dempende rol zou kunnen spelen.

  @ 12 je bent een extremistische uitwas van het verderfelijke socialisme: je draagt bij aan escalatie en bent er nog trots op ook, je wil anderen je wil op leggen en je meent hen belachelijk te moeten maken als zij een mening geven. In België zijn de gedachten altijd wat extremer dan in Nederland, maar ik zie niet meer hoe je hier uit kan komen. Je bent compleet door de mand gevallen.

  @ 15: Mak zou zeggen: een dolende geest gevangen in de dwangbuis van de voorgeschiedenis van zijn vaderen, onontkoombaar door het noodlot tegen de muur van machteloze schetjes gezet, terwijl anderen hun handen mogen branden als zij de kastanjes van de consequenties moeten oppakken.
  Weldenkene anderen zouden zeggen: een agitpropper die we de laatste zestig jaar niet meer hebben gezien.

 9. 21

  In het beste geval, Nette Heer, reageert u op wat in uw vertroebelde kijk de heer Wilders wordt ‘aangedaan’, niet op deze tekening.
  Het schreeuwlelijke van uw reacties bereikt daarmee weer een nieuw dieptepunt.

  In het slechtste geval, en daar vrees ik eerlijk gezegd een beetje voor, bent u vergeten uw pilletje in te nemen.

  Kijk eens in de spiegel.
  Als het ‘uitroeien van het verderfelijke socialsme’-schuim u weer rond de lippen hangt, dan is dat laatste het geval.

  Maar goed, ik moet voorlopig wat beters gaan doen dan reageren op het onreageerbare, smakelijk.

 10. 23

  @Nette Heer,

  Heb je ooit wel eens goed nagedacht waar Wilders met Nederland naar toe wil? Jij denkt dat hij vrijheid wil brengen? Denk je daadwerkelijk dat hij een liberaal is die gelooft in libertarisme? Dat moet je dan echt eens uitleggen en motiveren, ik heb bijzonder weinig aanwijzingen daarvoor gezien tot nu toe, maar ik kan mij vergissen.

 11. 24

  @ Crachat: hou eens op met schelden. Of heb ik de zere plek teveel geraakt? Het is ook moeilijk, als je je ineens realiseert dat je een ophitser bent die praktisch zelf met de vinger aan de trekker staat.

  @ MP: Wilders komt natuurlijk nergens in Nederland, en natuurlijk is hij geen liberaal, en dat heb ik ook nooit gezegd. Het is kennelijk moeilijk iets niet-links te zeggen zonder dat je meteen voor supporter word uitgemaakt.
  Wat wel het goede van clowns is, zowel bij Wilders als bij Fortuyn, is dat ze uitwassen aan de kaak stellen. Ze geven ons een reality check door de plucheklevers aan te spreken en de ingeslopen onzin te benoemen. Maar clowns moeten nooit macht krijgen, en ik vertrouw er op dat Nederland stabiel genoeg is om niet om te vallen naar extremen.

 12. 25

  Beste Nette Heer, wat u ziet is een TEKENING.
  Ze geeft mijn visie weer op het KARAKTER Wilders, zoals hij zich MANIFESTEERT aan de Nederlandse bevolking.
  Ik rui dus niets op, ik GEEF WEER.
  Hij is ijdel, hovaardig, zie de vage visuele referentie naar de pruikentijd, en zie de pun op ‘gezwel’, zoals in ‘gezwollen’. Dat het hem een worst zal wezen wat mensen van hem denken, moge duidelijk zijn uit de voortreffelijke en smaakvolle maatpakken in bruuske tegenstelling met de bleekwaterschade die hij zijn dos aandoet. Je m’en fou, he sais.
  Verder is hij duister weergegeven, als een schim, omdat men niet kan weten waar hij naartoe gaat met zijn opruiende programma, -hoe kan ie ook, de ‘clown’ zoals u ‘m nu plots omschrijft, (hoehoe! Stigmatiseren we hier??) opent enkel een doos van Pandora, – en als zijn uitspraken vroeg of laat een drama veroorzaken, zal hij de eerste zijn die de handen in onschuld wast.
  Voorlopig is hij het die ongewenst is in Pakistan, omdat hij het nodig vond te zeggen dat de ‘helft uit de Koran moet gescheurd worden’. Hij bracht de diplmoatieke missie in gevaar.

  Het doet me deugd dat uw toon in de laatste paragraaf hierboven schijnt te veranderen, aan de andere kant blijft u natuurlijk wie u bent, en Sargassoredacteurs vergeten niet snel.

 13. 26

  De ironie, op het hilarische af, is natuurlijk de mate van belangrijkheid die u aan mijn tekening (en wellicht tekeningen in het algemeen) hecht. Die hoeveelheid passie durf ik zelfs niet van mijn grootste bewonderaars vragen!

 14. 27

  @ 24 Als je echt een goed geheugen had wist je dat ik Wilders al maanden geleden hier een clown heb genoemd. Fortuyn ook. Maar je kan niet alles bijhouden, zeker als je selectief moet zijn.

  Je “IK GEEF WEER” verhaal kan je niet staande houden, de intentie druipt van je tekening af, en je teksten in de posts bevestigen die. Als je je vanavond te rusten legt tussen de klamme lappen, bedenk dan dat Wilders vanavond weer niet thuis slaapt, en dat je met dit soort opruiing daar mede verantwoordelijk voor bent. Laten we hopen dat je niet ook mede verantwoordelijk wordt voor erger.

 15. 28

  U bent gestoord, mijnheer Nette Heer.
  Als u deze tekening, en het medium Sargsasso opruiend vindt, dan spreekt het teeveetoestel vast ook tegen u.

  Zegt het begrip Kleine Luna u iets?
  Denk daar maar eens over na, nog voor u met het uitroeien van het socialisme begint.

 16. 29

  Hahaha, Ghengis Kahn achter de dijken……….

  Tenminste dat is wat het me het eerst te binnen schiet na het klik plaatje, hij is mooi Crachàt.

  (O, eh 666bij890 pixels? toeval…….;)

  Chips, oei wat een heftige discussie…………………

 17. 30

  alles weer op de spits gedreven…
  gespeend van enige humor,laat staan relativering.
  Op naar Berlijn,Oost EN West!
  Wit en Blak bovenal, 2 plaspeurkes..

 18. 31

  Heftag, zeg.

  Wat is dan VERtekend ? En dus maliceus op te vatten ?

  Eigenlijk alleen dat de kloten qua GW-functie meer in direkte verbinding met de stem(banden) horen te staan. Ze hangen er nu toch beetje bij als een vreemd gezwel onderaan de mond die de klanken vormt. Dat doet GW en zijn aanhang tekort.

  Zo. Klaar. Pilsje iedereen ?

 19. 34

  @mescaline.

  Ja doe mij maar een pilsje, ben aardig verrot, vandaag koopakte getekend en daar moet je teveel over nadenken. Wanneer begint Sargasso eens met happy hours? ;)

 20. 35

  Idd Biksok, Weeeeeeeeeeeeeeeeeeeer een discussie over Wilders naar aanleiding van niks (nieuws) uit in elk geval die zijn mond. t valt me zo ondertussen zwaar op de maag hoor. Kon je geen plaatje maken van het pokdalige gezicht van Bert Koenders? Stuk interessanter, ik denk dat die in de toekomst nog wel naar voren wordt geschoven op BuZa of wie weet MP?
  Of over het toupetje van Balkenende? Het viel vandaag wel heel erg op bij dat gesprek met Kockelman. (Was het Netwerk?)

 21. 36

  Jaah, Koenders! Zag hem net op de video, Nova Politiek vanavond. Geweldig, hoe een persoon na slechts luttele weken ministerschap ineens van houding, toon en instelling verandert.

  Deze knul is arrivé!

 22. 37

  @zazzzzzzkiejaaa,
  In verband met zijn politieke carriere verdenk ik Koenders wel van enig strategisch gedrag inzake Afghanistan.

 23. 40

  Crachat, wilt u alstublieft niet met zoveel haat zaaien! Ik heb nu al deze haat in mijn ogen gekregen en ben zowaar blind geworden van haat voor het persoon dat u afgebeeld heeft in uw tekening!

  Oh en aangezien sarcasme vaak niet werkt op het internet zonder een duidelijke aanwijzing hiervan wil ik graag duidelijk maken dat deze posting sarcastisch bedoelt is, behalve het gedeelte waarin ik uitleg dat deze posting sarcastisch bedoeld is, waar deze en de vorige bijzin ook nog onder vallen.

 24. 42

  @Crachat:

  Ik heb hier nog nooit enig scheldwoord gebruikt (zoek maar na) en altijd geprobeerd om, met argumenten omkleed, mijn mening te geven. Nu ik zie welke Hileriaanse tactieken u toepast op iemand wiens mening kennelijk niet de uwe is, kan ik in dit uitzonderlijke geval maar een ding doen:

  U bent een gore tyfusklootzak, een wegrottende tumor van uitzonderlijk lage intelligentie, een stiekeme en haatzaaiende kankerblogger, die de sfeer verpest en ongetwijfeld tot de arrogante en van morele superioriteit bezwangerde linkse kerk behoort. Ik kots op uw bijdrage en als we het over haatzaaien hebben…de linkse kerk is er stukken bedrevener en geslepener is dan rechts ooit zal kunnen worden.
  Nogmaals…ik kots op uw zielige en debiele gepis op deze site. Met veel plezier wacht ik eenIP -ban af…ik wil namelijk HELEMAAL NIET worden geassocieerd met een gemeenschap die geen haar beter is dan de Nazi’s in WOII.

 25. 43

  Wbt Koenders, Ik kwam op het idee toen hij zijn handen zo quasi bewust ging vouwen als een dominee met de vingers naar omlang en de duimen tegen elkaar aan gedrukt en daarna heel rustig uit ging leggen van ja “wij hebben dit allemaal toch wel wat beter uitgezocht”…
  arrivé ja beslist, strategisch zekers… mooi om te zien, toch.

 26. 45

  Gezien sommige heftige reacties zou je bijna gaan denken dat Crachat een gevoelige snaar heeft geraakt. Het is blijkbaar al zover in Nederland dat spotprenten niet meer mogen, althans de maker van de spotprent wordt zo ongeveer vergeleken met de duivel. De status die Wilders heeft gekregen is blijkbaar ondertussen vergelijkbaar met de profeet. Elke vorm satire waar Wilders een rol in speelt ies verboten, ik ben benieuwd wanneer de eerste Hollandse fatwa tegen Crachat wordt uitgesproken.
  [IMG]http://img249.imageshack.us/img249/4827/ironietekenupvg0.gif[/IMG]Het lijkt mij dat Wilders heel louterend zal werken voor Nederland.[img=http://img356.imageshack.us/img356/622/ironietekendownyb6.gif][/img]

 27. 50

  @JSK,

  Ah juist, ik neem teveel mensen serieus dan, dat schijnt tegenwoordig te moeten namelijk…nou ja ik heb het spiegeltje alweer ingeklapt en opgeborgen.

 28. 53

  Beide, Max.
  Net zoals het Gezwel slaat op Zwellen van groei en hoogmoed, als op een verkankering van de Nederlandse samenleving.
  Dualiteit, dialectiek, whatever.

  Men zou denken dat na meer dan twee jaar een wekelijkse tekening, men de dubbelheid van mijn werk zou kennen, maar misschien gaat het nòg sneller naar af dan men zou vermoeden.

  Ik ben benieuwd, de virtuele ontmoetingen met de rafelige rand van het sociaal netwerk zijn alvast veelbelovend.

 29. 54

  Waarom @Crachàt beperkt U zich in 53 tot “Nederlandse samenleving”, het onderwerp is hier als ik zo vrij mag zijn in mijn beleving een uitzaaiing en niet uniek voor de teneergang van de gehele waanzinnige wereld lijkt het, waaronder Belgie, daar zitten toch ook van die vreemde bobbeltjes..toch?

  Sommige comments hierboven schaam ik me voor alhoewel ik ze niet denk en spreek maar hier lees, zoiets als van die vreselijke filmpjes die je op het web kan zien , wat ik niet deed/doe overigens.

  Het gevaar met politieke rotte appels is dat de vrijgekomen kwade dampen de hele fruitmand rijp maken voor de vuilnisbak, in die zin is de schets gelijk een hand die de rotte appel door de mand laat vallen.

 30. 56

  Al uw dubbelheid ken ik niet, sargasso en uw werk is nieuw voor mij.
  Het ruikt hier naar een minderwaardigheidscomplex dat gecompenseerd wordt met zelfoverschatting.

 31. 57

  Zonder dat ik mij objectief* boven iets of iemand anders wil zetten – van wie, Max, dat zelfwaardigheidscomplex of minderoverschatting?

  (*) subjectief, da’s wat anders.

  Ik kan me namelijk niet voorstellen dat uw antwoord omtrent mijn tekening of tekenstijl of zelfs de inhoudelijke interpretatie van mijn tekening zou draaien, wat raar is.

 32. 58

  Parbleu, mesc, -de ene analogie is voorwaar de andere niet -de jaren dertig, hé …. ;-)
  Toeval regeert. Nog steeds niet genoeg bedenk ik me.
  Zijn we hier te verwesterswend?

 33. 59

  Aha..de spijker..toeval…de link van Mescaline werd uitgegeven door Serendipiteit.nl.

  1928, Flemming, onderzoeker..glazen schaaltjes met kweek van Staphyllococcen (bacterien waar je van alles wat van krijgt maar niet veel goeds).
  Slordig werk, een schaaltje open onder een open raam, een ware zonde op een microbiologisch lab.

  Aha…vakantie..Flemming op pad, was in september en de temperatuur daalde ongewoon, vakantie nie best en de schaaltjes werden niet gesteriliseerd vanwege afwezigheid van de onderzoeker.

  Na vakantie komt Flemming terug en merkt dat nu juist op dat ene schaaltje dat bacteriebeest in kleine ronde vlekjes niet groeide…Wekte belangstelling en na nachtenlang gedoe kwam hij erachter..het was een schimmeltje die door het open raam op dat schaaltje gevallen was en door de lage temperatuur (schimmel vond dat prima) groeide de schimmel en overwon de poep van de schimmel die kwaadaardige bacterien…das mooi maar de schimmel bleek niet te kweken om genoeg poep te krijgen om in een potje te stoppen. (terzijde..schimmels voeden zich in een bijzonder kwaadaardige omgeving, een en al rot. De schimmelpoep zorgt ervoor dat de schimmel kan eten en niet dood gaat in de kwade omgeving)

  De naam werd penicilline maar productie wilde maar niet lukken..tijdens begin 40./45 werkte een gevluchte Duitse meneer verder met de gegevens van Flemming, oude schoenen en alles wat maar vies en voos was zoals oude baden en boerderijspullen werden massaal verzameld en uiteindelijk lukte het…het tijdperk van de antibiotica was ingeluid..
  Door een toevallige gebeurtenis waarbij naderhand nagedacht werd veranderde de wereld, sort van…serendipiteit.

  Ik lul maar wat hoor, ben wat geschrokken van de heftigheid in deze draad.

 34. 60

  @Crachàt, ik wijs niet zozeer op de jaren ’30 als parallel, maar vond vooral de rethorische combinatie ‘rafelrand van’ en ‘sociologisch’ (terrein) wonderlijk to the point -> want zie me daar dat boekje eens aan. Staat in me kast ook nog eens toevallig.

  @Larie kop op, het deed mij vooral aan de Berserkers denken, tragische figuren. Voor de woede zijn het vreemde stille naturen, dan komt de explosie – ze gaan door alles heen – en na die woedeaanval lopen ze als treurige zombies rond, onherkenbaar. Medisch best interessant… ze bestaan nog, zou je zeggen.

 35. 61

  Enkele uitspraken van JSK op basis van mijn bijdrage, die een zeer terchte aanval was op een schandalige en verwerpelijke haatzaaierij van Chrachat:

  “als iemand begint te schelden met ziektes, stop ik met lezen.

  ” Ja, maar dat is een debiel die ik sowieso negeer.”

  Conclusie:
  1.JSK stopt dus kennelijk wel met lezen als IK een reactie geef, maar hij stopt dus NIET met lezen als Chrachat Wilders met een gezwel vergelijkt. Blunder nummer 1.

  2. JSK zegt mij te negeren, omdat ik sowieso een debiel ben. Nog nooit heb ik hier enig scheldwoord gebruikt en mijn meningen altijd onderbouwd. Maar JSK concludeert o.b.v. 1 cynische reactie dat ik een debiel ben.
  Blunder nummer 2.

  JSK toont aan van minstens dezelfde domheid en ongenuanceerdheid te zijn als Wilders. Beste JSK, het is dat je links bent, anders was je gewoon een Wilders. Daaaaaaag, JSK-tje. Je bent finaal door het ijs gezakt.

 36. 62

  Larie 54 — Wat sommigen niet begrijpen is dat ik een croniqeur ben van tijden zoals ze zijn, geen agitant noch politicus noch met een dubbele agenda. WISYWIG.

  Soit. Waarom Nederland? Eigenlijk samen te vatten in 1 woord: Bhagwan.
  Weet u nog? Een overvloed aan oranje-rode kledij in de Nederlandse steden. Plotseling was menig persoon in religieuze sferen, en was het maar vanzelfsprekend ook.
  En collectieve verdwazing. Een sociologisch virus, een experiment. Ik wist niet wat ik zag.
  Dat was de eerste keer (daarom dat ik dit voorbeeld graag bezig), dat ik Nederland voor een buitenstaander collectief een onverklaarbare kant op zag marsjeren.
  Die trend komt terug, uit onverwachte hoek, hetzij Pimmie, hetzij Voetbaloranje, whatever …
  Ook het ‘links’ in Nederland was een stuk dogmatischer dan in vergelijkbare andere landen, ook de krakersscene, ook de junks, ook de nieuwbouw, ook de ambtenarij.

  Dat heeft natuurlijk in eerste instantie te maken met die an sich ridicule geografische omstandigheid. Want wat is de consequentie van met procentueel meer ònder water te willen gaan wonen dan erboven?
  Simpel: men mòet afspraken maken, Dijken bouwen, de ene terp met een rare religie roepen naar de andere terp: “heuy joh, gâât het een beutjeuh?”, 14 provinciën, handel belangrijker dan de Natie, (de Nederlandse koning die dat Amsterdam eens gaat binnenvallen rond 1600 en in de moerassen verdrinkt – net zoals de collectieve herinnering eraan), gedoogbeleid, toowlerantie — het zou wel eens kunnen zijn dat men sinds anno 2000 de prijs betaalt voor veel te kleine behuizing tegenover veel te grote frustratie tegenover veel te veel verplichte verdraagzaamheid tegenover de onhartelijkste cultuur (Calvinisme) ooit uitgevonden.

  Het ziet er maw niet goed uit voor de eerste gemaakte samenleving, het eerste experiment, de eerste poging om de mens te vormen in plaats van te laten groeien.
  Nederlanders willen steeds het braafste jongetje in de klas zijn naar buiten toe. Aan de binnenkant is het daarentegen beenhard. En het is niet ik die dat bedenkt hé; “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. “kop boven het maaiveld uitsteken en hij gaat eraf”.

  Ik heb, Larie, dat voorbeeld genomen omdat Nederland, en de verworvenheden en de experimenten, en dat warme deel mensen van het hoogste vormen dat het humanisme heeft voortgebracht; er was een tijd dat Breughel en Erasmus één waren. Dat was, toen al, het verzet tegen stringent religofanatisme. Dat waren toen de wereldburgers, in de letterlijkst te nemen zin van het woord. Welstand, democratie, en het inderdaad westerse smachten naar verdomming/verachterlijking/verkleutering, die doen het experiment wat het Nederlandse (ooit ten goede) experiment was helemaal dol- en doordraaien. Zie het gestoorde reageren in deze draad hierboven.

  De Waan van de Dag – een profetie voor kastland Nederland.

  Gastland? Kastland Nederland.

  (overigens: dit is op essayistische wijze geschreven, gespeend van elke denigrering, en vanuit oprechte betrokkenheid met Nederland, en welja: de westerwereld geformuleerd)

 37. 63

  Na.v. 61 Een waanwereld, @Larie die heeftie zeker. Want ik heb bij zijn trollen al twee keer eerder verzocht om onderbouwing. Geen reactie gehad van die Ophok, meneer veegde wat groen slijm weg, grinnikte wat en vond het wel weer best. En dan beledigd zijn als JSK hem te kijk zet…

  De wetenschap is er nog niet over uit.

 38. 64

  mesc 30: ja, voelde ik meteen en volkomen, maar wou dat stapje verder: dacht aan de analogie als vorm, door jou opgemerkt, en de associatie met de analogie bracht, zie bovenstaande schelddraad, de jaren ’30 op.

  Weet niet wat ik me nu weer op de nek haal, maar als men niet inziet dat wat nu gebeurt qua vreemdelingen- en zelfhaat aan pathologische ontsporing grenst, wete ik het ook niet meer.

 39. 66

  @Crachat,

  Vergeet Spinoza niet!

  Je klinkt erg getergd de laatste tijd, ik proef iets maar kan mijn vinger er niet goed op leggen. Ik kan alleen zeggen blijf bij je eigen kritische overtuiging, blijf onafhankelijk.

  Bij de hele kwestie met Wilders krijg ik het gevoel dat Nederlanders zwijgen als ze juist beter kunnen praten en gaan praten als ze beter kunnen zwijgen.

  In een soort van naïeve hoop denkt een deel dat er iets goeds van komt, ik verwacht eerder dat er iets gecreëerd wordt dat zich tegen de Nederlandse samenleving keert (ik overdrijf vast).

  De neiging tot doorgeslagen conformisme of collectief denken is een interessant punt. Is het compensatiegedrag? Is het een gebrek aan dagelijkse idealen of helden? Voer voor psychologen. Ik ben overigens volstrekt wars van massa hysterie, ik voel mij zeer opgelaten in dat soort situaties. De haren gaan recht overeind als het groepsdenken de overhand krijgt.

  Nou ja ik ben te moe voor bespiegelingen. Gaat het verder goed Crachat? Alles gereed voor het grote wonder? Het keerpunt? Je zult nog extra respect krijgen voor de vrouw, echt.

 40. 70

  @Larie,

  Ik zal dan maar niet mijn associaties de vrije loop laten met je verhaal over penicilline en Wilders ;) Neem een glas wijn, zet mooie muziek op, denk aan een tijd zonder cynisme.

 41. 74

  @mescaline,

  Het is ook wel verdacht wanneer iemand een reactie begint met :
  “Ik heb hier nog nooit enig scheldwoord gebruikt (zoek maar na) en altijd geprobeerd om, met argumenten omkleed, mijn mening te geven.”

  Maar goed wij zijn vast allen wel eens schuldig aan een dergelijke manipulatieve intro ;) JSK is wat pragmatischer geloof ik, ik zoek toch altijd nog naar raakvlakken.

 42. 76

  Beste Nette Heer, wat u ziet is een TEKENING.

  U jokt meneer Crachat, wat ik hier zie is een buitengewoon grof scheldwoord met een tekeningetje er bij.
  Met het tekeningetje is uiteraard niets mis.
  Het gebruikte soort scheldwoord is het probleem.
  Mensen aanduiden als “gezwel” gaat over een grens. Komt in de buurt van van Dam’s uitlatingen over Fortuyn (“u bent een minderwaardig mens”); ik denk zelfs dat het verder gaat.

 43. 77

  U heeft me daar een punt, F. Groenendijk, applaus.
  Omdat u de vorige reactie(s) mijnentwege niet heeft kunnen lezen, blijk ik terug moeten hameren op datzelfde nageltje: het Gezwel slaat zowel op 1) Zwellen, in de zin van Groeien, opblazen, het zwellen, 2) de kankeroïde vorm die jouw (?) land nu inslaat door een peroxidale dramaqueen achterna te huppelen en 3) het gedeelte van het land van Geert Wilders dat bestaat uit gekleurde medemensen, en waar hij blijkbaar met alle middelen van afwil, goedschiks of kwaadschiks, zonder rekening te houden met het demografische, historische en culturele feit dat diezelfde gekleurde medemensen hier voor altijd en nog veel langer zullen blijven.

  Als, met andere woorden, politici de vastgelegde waarheid van 1 + 1 = 2 blijven ontkennen, dan vormen die politici niet langer het geuzenbegrip Populist in het vaaandel, maar dan zijn zij inderdaad van véél ergers te verdenken.

  En nogmaals (waarom word ik niet zo kwaad als in mijnheer 42???) het zijn WOORDEN en een TEKENING! waar maak je je druk in?

  –los van Frans Greendyke: al die schreeuwers hier: mijn tekening en duiding/verdediging ervan is één van die ultieme verworvenheden waarvoor iedereen zou voor moeten vechten: “ik ben het hoegenaamd niet eens met uw mening, meneer, maar zal als eerste op de barricaden staan om de vrijheid ze te verkondigen te verdedigen”.

 44. 78

  @Crachàt 62 Vinger op de wonde plek. Helemaal in de tradities van Godfried Bomans, Rentes de Carlvalho, Herman Pleij. (@Ophok, nee lees jij die kankerlutsers van de linkse kerk maar niet, tijdverspilling)

  @Crachat 64 al die vreemdelingen- en zelfhaat in één van de gelukkigste en welvarendste laden ter wereld. Geen greintje gerust zelfvertrouwen. We lijken op de VS wat dat betreft. Gadver.

  @Larie 65, mooie/tragische link naar de goede Gie. Dank daarvoor.

  @MP massahysterie is een fijn ding. Echt. En nuttig, niet te filmen!!! De tweede slachtoffers in een revoluutsie zijn dan ook de gematigde moderators.

 45. 79

  @77 Gezwel is toch ook wel: alles uit en in één Beweging. Zoals de Geuzen de Hollandse Katholieken van tafel veegden eind 16e eeuw. Dagelijks. Overdag. En ’s nachts.

  Maar goed. ’t Wordt LENTE.

 46. 82

  Mooie tekening. Het zaad van de haat zo rechtstreeks vanuit de ballen de mond uit!
  Daarnaast natuurlijk veel te veel eer voor de heer Wilders. De man kickt op aandacht. Wat is beter, hartelijk om deze clown lachen? Negeren? ’s doorvragen wat ie nu Precies bedoelt met z’n bizarre uitspraken?

 47. 83

  Er is duidelijk een probleem met het gewraakte woord, de heftige reacties komen voort uit de overheersende (enige) associatie van Wilders=kanker. Dat vertelt niet zo zeer iets over de maker denk ik. Wilders wordt als profeet dan wel messias gezien ben ik bang (ik schijn te overdrijven).

  @mescaline,

  Gematigde moderators in de zin van nuance aanbrengen?

 48. 85

  Wetenschappers gaan ook over de kling na een revolutie, elke vorm van vrijdenken is taboe.

  Crachat, je bezint je nog op een antwoord op #66, of ben ik weer eens aan het raaskallen ;)

 49. 87

  LOL MP 86! u heeft me door :-)
  istie:

  at 66 MP;
  Erg getergd – klopt. Moet de discrepantie zijn tussen mijn voor het eerst perfecte relationele bestaan in de echte wereld -en het geschmier in Virtualistan. Gecrispeerd daardoor? het zal nog niet.

  Erg getergd – niet echt door bovenstaande reagoshmucks.
  Kijk. Wat bijvoorbeeld Carlos hier heeft doorstaan aan gekloot is onvoorstelbaar. Uit naam van ‘leuk hé’ is er sadistisch tekeer gegaan dat het geen naam meer heeft. Ooit, een paar zomers geleden, heeft Sargasso enkele maanden offline geweest vanwege de haat en ‘leuk hé’. Ondertussen heb ik hem leren kennen als een ongelofelijk warm- en ruimhartig persoon, veel meer als ik. (vermoeden digitaal werd meer dan bevestigd bij de eerste redactieraad waar ik bij mocht zijn) .Zijn incasseringsvermogen grenst aan het onwelvoeglijke. Dat is te vergeven, al vind ik het over the line.
  Sargasso’s reaguurwereld is als een stad die je vaag kent en doorwandelt. Af en toe zijn er prachtige mensen waar je in gesprek mee geraakt, af en toe zijn er wacko’s die JEESES GAAT JE REDDE roepen, soms zie je een frazelende wino in de goot liggen die soms een ultime wijsheid gilt – in het algemeen is Sargasso een baken van beschaving waar het heerlijk toeven is. En soms, zoals in elk café in elke stad, gaat iemand spierbrallen in je gezicht.
  Als redacteur-poster kan je antwoorden of negeren.

  Het deel wat het opgroeien van de blogwereld nog niet doorheeft, is het stuk: entertainment.

  Jij zegt, wij draaien, -en omgekeerd. Sisifus fucked -by himself this time.

  Lijkt me iets voor, pakweg, mijn collega EVH om dieper op in te gaan.

 50. 91

  @Crachat #87,

  Er moeten zich wonderbaarlijke taferelen hebben afgespeeld hier op Sargasso waar lang niet iedereen weet van heeft. Een soort van magisch realisme dat zo nu en dan de kop op steekt. Ik probeer Carlos wel eens te peilen door wat te speldeprikken, maar hij geeft geen sjoege, dat moet de jarenlange ervaring zijn ;)

  Heftige reacties komen vast voort uit een diepe emotie, een sterk wantrouwen, angst iets te verliezen. Toch lijkt Sargasso een breed spectrum aan te trekken, ondanks soms grote verschillen in overtuiging is er toch vaak sprake van een rationaliteit, dat is best bijzonder.

 51. 93

  Oja – qua getergd @ 66: ik laat mij dus niet zo afblaffen (*)
  Sta me 2 vanavondlijk laatste opmerkingen toe:
  • om de één of andere reden is er in de blogosfeer nog steeds het intrafamiliale gevoel aanwezig dat het feit dat wat ook passeert en reageert in een commentsbox toerekeningsvatbaar is. Ik ben het daar, hoewel coulant van nature, niet voetstoots mee eens. Ik denk dat het mogelijk is ontoerekeningsvatbaar te zijn, en toch te kunnen reageren in een commentsbox van pakweg Sargasso. In mijn reacties hou ik daar dan ook terdege rekenig mede.
  • er is geen enkele reden waarom ik noch een reageerder zou moeten posten. Derhalve kan men sommige reacties, in de grote brij die de *PLAATS*knop oplevert, catalogeren als ‘oorzakelijk’. Omdat de klok nu net 1 fucking uur heeft overgeslagen, oorzakelijk was: reactie n° 4: (*) “Een hele lage haatzaaiactie. Pak je na het porlood het pistool of doet iemand anders dat voor je?”
  En reactie n° 5: “Tussen woorden (/beelden) en daden zit een héél groot niemandsland. Stel je niet aan!”.

  Daartussen is veel gezegd, gezwegd en gezwegen, veel geleerd ook, maar niets gevonden.

  @ 90: Godcha.
  t’rust :)

 52. 96

  MP, hartelijk welkom, hoor ik haast te zeggen, nu de klok een hik van een uur heeft overgeslagen, –soit: ja. Magisch realisme, -zo voelde ik mij ook, een jaar of 4 geleden bij introsargasso.

  Ben het volkomen eens met je veralgemening – en er is altijd morgen weer een dag van reacties en postjes.

  Het geniale van sargasso als naam: het brijageren is als een zee die immer in eb en vloed borrelt.

 53. 98

  @Crachat,

  Je taal is soms al net zo pakkend als je tekeningen.

  Ik ben het wel met je eens dat een ‘flash’ van kwade emotie zoals in comment 4 best van repliek gediend mag worden met gepaste passie ;)

 54. 103

  Hieronder een reactie van MP. Gewoon zielig om te zien met welke flinterdunne en niet-onderbouwde aanvalletjes MP zich bezighoudt. Lachwekkend gewoon! Niets om op te reageren dus!

  “@mescaline,
  Ophok negeert ook volledig mijn steek onder water. Hopeloos, niets mee aan te vangen ;)”

 55. 106

  @ Crachàt (reactie 89)

  Prachtig woord: “Spierbrallen”. Die moet ik onthouden!

  En blijf vooral tekeningen maken!

  Onthou dat linkse mensen altijd demoniseren en rechtse mensen slechts polariseren. ;-)

 56. 107

  Jezus, bij dit armetierig zooitje stemmingmakers wil je toch niet horen. Ik krijg rode wangen van plaatsvervangende schaamte als ik deze zielige, linkse onderbroekenredeneringen en -reacties zie. En Crachat…mag ik hopen dat ook jij ooit met een dergelijke term wordt beschreven. Het liefst op een billboard op Amsterdam C.S. Ajuu.

 57. 108

  Dat lucht op..baaibaaizwaaizwaai.

  @Mescaline, een gezwel is op de keeper beschouwd een gespecialiseerde cel die zijn, middels chaotisch gekronkel van het DNA opengelegde stukjes laat aflezen a.h.w., doel voorbijschiet en een eigen leven gaat leiden. Gevolg is een verarming/verlies van informatie, kloneren is al wat wat kan en met veel pijn en moeite in zijn/haar eigen energievoorziening probeert te voorzien door (bloed) banen aan te leggen.

  Zo ook de schets, kloneren kan je niet stoppen maar aanleg van banen wel door bijvoorbeeld het werk van Crachat..if you get my drift.

  Sort of..