Het CIDI vliegt weer eens uit de bocht; CU en SGP vliegen mee

Dossier:

ACHTERGROND - Het blijft lachen met onze eigen Joodse polderlobby, het CIDI. En met de vertegenwoordigers van het christelijke deel van de Nederlandse samenleving in de Tweede Kamer, die altijd blindelings het woord van het CIDI laten inzinken als waren zij een ouderling en ging het om Gods woord.

Want de heren Kees van der Staaij (SGP) en Joël voordewind (CU) hebben inmiddels al weer Kamervragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld. Daarover straks meer. Eerst: wat schrijft het CIDI?

Dit:

De Europese Unie heeft voor tientallen miljoenen euro’s de illegale bouw gefinancierd van meer dan 400 Palestijnse huizen zonder bouwvergunning op de Westoever. Dat stelt een rapport waar de rechtse Israëlische NGO, Regavim, afgelopen vrijdag mee naar buiten kwam. De bouw in gebied C is in strijd met de Oslo-akkoorden, waarin staat dat geen van de partijen acties mag ondernemen die de status quo veranderen. Bovendien mag men in het door Israël beheerde gebied niet bouwen zonder bouwvergunning. Verschillende internationale rechters en leden van het Europees parlement hebben de bevindingen van Regavim in het gelijk gesteld. Diverse Israëlische media wisten ondertussen te melden dat de Israëlische premier Netanyahu al heeft besloten de huizen, waarvoor geen bouwvergunning is te laten afbreken.

Het rapport van Regavim spreekt over ‘EU-nederzettingen’ op ongeveer 17 locaties op de Westoever. De meeste daarvan zijn te vinden rond Ma’aleh Adumim en het omstreden E1-gebied. Op de meeste gebouwen zwaaien prominent de vlaggen van de EU, maar er zijn ook logo’s te vinden van NGO’s als Oxfam, die meegeholpen hebben met het uitvoeren van de projecten.


‘Geen bouwvergunningen’, ‘in strijd met Oslo-akkoorden want status-quo mag niet veranderen’, ‘EU-nederzettingen’, ‘verschillende internationale rechters en leden van het EU-parlement’. Het is me wat, wat het CIDI uit dat rapport citeert.

Regavim

Regavim, de organisatie achter het rapport, werd opgericht in 2006. Ze wordt gerund door kolonisten en schijnt te worden gefinancierd door de gemeentebesturen van de nederzettingen. Een van haar medewerkers, Ovad Arad, heeft zich enige bekendheid heeft verworven doordat hij regelmatig met een camera wordt gesignaleerd in de buurt van Palestijnse bouwprojecten.

Regavim noemt zich, naar de heersende mode van Israëlische semi-overheidsorganisaties die de oorlog hebben verklaard aan personen en organisaties die opkomen voor de mensenrechten, een NGO. De organisatie heeft al meerdere malen ‘illegale Arabische bouwprojecten’ bij de Israëlische autoriteiten aangebracht.

Wat zijn illegale bouwprojecten op de Westoever? In de zogenoemde Area C, het gedeelte waar Israël de scepter zwaait en waar bijna alle nederzettingen liggen, zijn dat ongeveer alle Palestijnse bouwprojecten, want geen Palestijn krijgt er ooit een bouwvergunning. (U mag drie maal raden waarom dat is.)

Het grootste wapenfeit van Regavim is dat de organisatie er in 2009 in slaagde een project voor de bouw van een voetbalstadion in El Bireh stil te laten leggen, omdat de aanwezigheid van een stadion, dat mogelijk wel tienduizenden toeschouwers zou kunnen trekken, de nabijgelegen nederzetting Pesagot in gevaar zou kunnen brengen. Het stadion had drie miljoen euro gekost, werd gebouwd met financiële steun van Frankrijk, de Duitse Ontwikkelingsbank, the UNDP en de voetbalfederatie FIFA, en was op dat moment nagenoeg afgebouwd.

Waarop heeft het ‘rapport’ van Regavim dat het CIDI citeert betrekking? Op gehuchten ten oosten van Jeruzalem in het zogenoemde E1-gebied, kleine dorpjes in Zuid-Hebron en in het noorden van de Jordaanoever. Wie wonen daar en wat is daar aan de hand?

Generaal Yoav Mordechai, de ‘Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden’ (COGAT), gaf daarover informatie in mei 2014 tijdens een bijeenkomst met een commissie van het Israëlische parlement. Ik citeer uit een eerdere post:

[Mordechai] bevestigde dat de Israëlische autoriteiten prioriteit verlenen aan het “verwijderen van Bedoeïenen uit het E1-gebied”. Dit gebied is het nog onbebouwde gedeelte van de nederzetting Ma’ale Adumim, dat indien het straks zal worden volgebouwd Ma’ale Adumim en Jeruzalem als het ware aan elkaar zal plakken; en de Westoever in tweeën zal knippen.

Berichten van het slopen van huizen van Bedoeïenen in dit gebied wisselen elkaar inderdaad de laatste tijd in hoog tempo af. Mordechai prees overigens ook de activiteiten van de organisatie Regavim. Deze organisatie, die zichzelf een NGO noemt, struint Arabische dorpen en wijken af met de bedoeling “illegale bouw” op te sporen, te fotograferen en aan de autoriteiten door te geven.

Andere gebieden waar Israël met voorrang de Bedoeïenen wil verwijderen zijn in de buurt van Yatta in het district Hebron en in het noorden van de Jordaanvallei. Wie regelmatig mijn stukken leest, weet dat er met de regelmaat van een klok berichten zijn dat huizen, schuren, schuilplaatsen voor de dieren en waterputten worden vernield. De EU en de hulporganisatie Oxfam schieten de Bedoeïenen soms te hulp als hun onderkomen weer eens zijn gesloopt, hun putten vernield en ze geen scholen kunnen bouwen voor hun kinderen.

Naar het zich laat aanzien worden daarbij, met behulp van EU- of Oxfam-geld, gesloopte gebouwen of watervoorzieningen hersteld, en soms nieuwe gebouwen in bestaande dorpjes neergezet. Het is daartegen dat Regavim in het geweer is gekomen met zijn rapport over ‘EU-nederzettingen’.

In september 2014 gaven 42 internationale mensenrechten- en hulporganisaties een verklaring af waarin zij Israëlische plannen veroordeelden om de Bedoeïenen te verdrijven en in twee stedelijke agglomeraties bij Jericho en Bethlehem onder te brengen, waardoor er ruimte zou ontstaan voor Israëlische nederzettingen. Zij noemden dat in strijd met de Vierde Conventie van Genève. Het plan is trouwens ook in strijd met de afspraken die gemaakt zijn in de Akkoorden van Oslo.

Maar Regavim heeft succes met zijn rapport. De Britse Daily Mail, waar ze kennelijk net zoveel verstand van zaken hebben, kwam met een bericht en de hele ultra-rechtse pro-Israël blogosphere volgde. En het CIDI nu dus ook.

Regavim (of de Daily Mail), haalde ook nog twee internationale juristen van stal die Regavim gelijk gaven en zeiden dat de EU-acties ‘illegaal’ waren. Wie zij die juristen? Alan Baker hielp mee de Oslo-akkoorden te schrijven, treedt soms op als juridisch adviseur van Israël en staat op het standpunt dat de Israëlische nederzettingen legaal zijn. Eugene Kontorovich is een docent rechten aan Northwestern University in Illinois. Hij staat op sprekerslijsten van pro-Israël organisaties als het Joods Nationaal Fonds. en ontkent dat de Westoever is bezet. Nogal logisch dat die twee de acties van de EU afkeuren.

En nu de Kamerleden Van der Staaij en Voordewind. Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid wees me erop dat de heren Kamervragen hebben gesteld naar aanleiding van de CIDI-weergave van het rapport van de kolonisten van Regavim. Zij volgen dus blindelings wat het CIDI zegt, zoals blijkt uit wat zij aan minister Koenders vragen.

Vooral vraag 5 en 6 zijn interessant. Of de minister niet vindt dat het ‘scheppen van feiten op de grond’ het vredesproces in gevaar brengt, en of de minister bereid is in EU-verband erop aan te dringen dat ‘de EU onmiddellijk haar medewerking van het creëren van feiten op de grond stopt’.

Moeten we daaruit concluderen dat Van der Staaij en Voordwind het prima vinden dat Israël de Bedoeïenenbevolking van haar huizen berooft en verdrijft? En dat Israël door dat te doen geen ‘feiten op de grond crëert’?

Reacties (25)

#1 Emile M

Waarom stelt één van hun europarlementariers die vraag niet aan de Commissie?

 • Volgende discussie
#2 Sasha Berkman

De hypocrity van de zionistische babykillers is bijna buitenaards…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Sasha, je wordt nu wel heel erg voorspelbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zazkia

. De EU en de hulporganisatie Oxfam schieten de Bedoeïenen soms te hulp als hun onderkomen weer eens zijn gesloopt, hun putten vernield en ze geen scholen kunnen bouwen voor hun kinderen.

De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Sasha Berkman

@3: De praktijken van de zionisten liegen er al jaren niet om, dat klopt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bookie

@2
Een jodenhater die anderen makkelijk voor racist uitmaakt dat lijkt mij pas echt hypocriet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Sasha Berkman

@6: jodenhater? Typische zionazi agitprop. Ik ben geen jodenhater, ik ben anti-zionist ivm hun semi-nazi-praktijken. je moet je schamen dat je de slachtoffers van de holocaust misbruikt om de critici van israels fascistische mehodes uit te maken voor jodenhater. Feitelijk maakt je dat geen haar beter dan Goebels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

Sasha, als je nou eens wat minder in hyperbolen zou spreken zou er heel misschien nog een gesprek te starten zijn met je. Maar het enige wat je doet is langskomen en steeds hetzelfde riedeltje afratelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

Vooral vraag 5 en 6 zijn interessant. Of de minister niet vindt dat het ‘scheppen van feiten op de grond’ het vredesproces in gevaar brengt, en of de minister bereid is in EU-verband erop aan te dringen dat ‘de EU onmiddellijk haar medewerking van het creëren van feiten op de grond stopt’.

Helaas is mijn inschatting, dat de huidige Israëlische regering niet zozeer op vrede uit is, maar op de totale macht in de regio.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 zazkia

@9 is dat zo erg?
t zou beter zijn als ze de angstpolitiek van netanyahu laten varen. Ik was heel blij dat die ex-mossad man daar de vloer mee aanveegde.
Maar als ik moet kiezen tussen Assad en Netanyahu dan hoef ik er ook niet lang over na te denken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sasha Berkman

@8: Aldus de man die Putin met Hitler vergelijkt…. Jij misbruikt de slachtoffers van de holocaust om israels praktijken te verdedigen, hoe hyperbolisch wil je het hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Mario

Shooting the messenger again, guys?

Ontkracht eerst maar eens wat Sasha stelt, ook al doet hij dat met ferme taal.

Loze kreten als “jodenhater” zegt meer over de persoon die ze uit, overigens, Bookie. Maar goed, het was al duidelijk dat jij maar wat graag in frames meegaat.

Antizionisme is niet gelijk aan antisemitisme, stelletje zotkoppen. Ook al willen types zoals beroepsleugenaar Ester Voet (CIDI) dat maar wat graag anderen doen geloven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bookie

@12
En antizionisme is weer niet gelijk te stellen aan kritiek op de politiek van Israël, maar is haat jegens een zeer gevarieerde groep mensen met een gemeenschappelijke overtuiging. Oftewel gelijk aan moslimhaat om maar iets te noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Joost

Sasha, tot ziens, ergens in 2016.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Grolschje

Maar is het volgens het Oslo akkoord nou wel of niet toegestaan voor Palestijnen om in dat E1 gebied te bouwen?

Die twee juristen enkel een beetje zwart maken is wel heel zwak trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Letaupe

Regavim is toch een organisatie van habituele leugenaars? – net als het CIDI overigens:

High Court Justice Elyakim Rubinstein issued a temporary injunction to stop construction and prevent habitation of a house in the village of Al-Dirat in Mt. Hebron – but in fact the house wasn’t just being built, it had been lived in since 1993. The injunction was based on false information given by settler association Regavim. (Haaretz)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Sasha Berkman

@14: Wat een hyperbool :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Dehnus

@1: Omdat dit voor de Bühne van het Grefo Kiesvee is ;). Grefo Kiesvee leest geen Europa nieuws dus dat negeren ze ;).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Mario

@13

Je zinloos gebazel is gelijk je mening. As is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Bookie

@19
Je kan niet ontkennen dat antizionisme dodelijk is gebleken voor Joden in Brussel, Parijs en Kopenhagen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Olav

@20: Die aanslagen waren geen antizionisme, maar gewoon plat antisemitisme. Dat is inderdaad verwerpelijk en slecht, en lui die zich er schuldig aan maken moeten hard worden aangepakt.

Maar met antizionisme is nog steeds niets mis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Bookie

@21
Tuurlijk haat jegens mensen vanwege een overtuiging daar is niks mis mee. Haat jegens atheïsten, zionisten, moslims is volstrekt redelijk. Je hebt mij overtuigd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Emile M

@18: Ik hoop dan van harte dat de Minister kortheidshalve naar de EC verwijst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 JANC

@22: Zionisme: “Zionisme is een nationale beweging en ideologie die een Joods thuisland of Joodse staat ondersteunt in het gebied waar in vroegere tijden de Israëlitische koninkrijken Israël en Judea lagen”

Vertel eens wat dat met Brussel, Parijs en Kopenhagen van doen heeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Sasha Berkman

@22: speel je nu dat je onozel bent? Zionisten zijn racisten, landdieven en babkykillers. Haat tegen zionisme is te vergelijken met haat tegen nazisme, haat tegen apartheid. Het is geen toeval dat geert wilders, Front national etc etc zo pro Israel zijn…

 • Vorige discussie