Het aardappelschandaal

Aardappelen zijn nieuws dezer dagen. Dat is de eerste keer niet, en dat komt elke keer door Krispijn van den Dries uit Ens. Gisteren zorgde hij weer dat de pieper een dubbele pagina had in de Volkskrant. Krispijn houdt namelijk na elke winter aardappelen over. Puike aardappelen. En hij raakt ze niet kwijt.

Een paar weken geleden stortte hij tonnen aardappelen uit op de Dam in Amsterdam, die elke voorbijganger gratis mee mocht nemen. Dat deed stof opwaaien en sindsdien willen we Krispijn wel horen. Of er ook nog iets met zijn verhaal gebeurt, valt af te wachten. De super wil graag “nieuwe oogst” kunnen aanbieden, en de “nieuwe oogst” komt uit verre landen–niet eens meer Malta, maar eerst en vooral Egypte waar men ook zo naarstig onze boontjes verbouwt.
Dat door moderne koeltechniek onze bewaaraardappelen even prima smaken als de nieuwe oogst en bovendien een stuk minder foodmiles maken, dat lijkt de super niet te deren en dat is voor de zoveelste keer een schande. Zal deze golf van aardappelnieuws er dan verandering in brengen? Dat hangt, vrees ik, van u af. Nou ja, niet zozeer van ú, maar van alle Nederlanders die boodschappen doen en waarvan verreweg de meesten zich helaas nog steeds niet afvragen waar hun voedsel vandaan komt en wat de milieu-effecten ervan zijn.

Het nietige dorpje Ens, gemeente Noordoostpolder, lijkt trouwens wel een centrum te worden van dit sentiment. Nog geen drie jaar geleden vertikte ene Wim van de Burgwal uit datzelfde oord het om zijn wortelen te oogsten voor de prijs die hij via het reguliere circuit kon krijgen. In plaats daarvan liet hij voedselbanken weten dat ze gratis mochten meenemen wat ze bij hem aan groente uit de grond haalden. Dat was in zekere zin fijn voor de voedselbanken, maar niet voor Wim–en op termijn voor geen enkele van zijn collega’s en ook niet voor u en mij. Maar over Wim praat niemand meer. Hopelijk vergaat het Krispijn beter, al heb ik daar een hard hoofd in.

Duurzaamheid, het is een mooi begrip maar elk kan ermee doen wat hij wil. Albert Heijn plakt op zijn vlees tegenwoordig “beter leven” stickers om aan te geven dat de beestjes het niet zo slecht meer hebben als in de kiloknallerdagen van ’s lands grootste kruidenier, die overigens voor de kippen nog steeds niet voorbij zijn.

Nog even en groenten moeten worden voorzien van eenzelfde sticker. Met sterren. Vier sterren betekenen dat de teler zijn kredieten kan afbetalen en zelf nog een beetje behoorlijk kan leven. Drie betekenen dat hij zijn kredieten kan afbetalen en voor zijn voedsel van een bijbaan afhankelijk is. Twee betekent dat hij weliswaar zijn kredieten niet kan afbetalen, maar dat de bank hem nog even respijt geeft. Eén betekent dat hij momenteel weliswaar niet van honger omkomt, maar dat hij binnen een jaar of drie onontkoombaar op de fles gaat en in de bijstand riskeert te belanden.

Foto Flickr cc cuorhome

Reacties (4)

#1 zmmmoccc

Ondertussen zitten wij vanaf volgende enkele weken zonder (bio) aardappelen omdat de oogst van vorig jaar op is en die van dit jaar nog niet klaar is. Het is me wat!:-) Overigens is de opbrengst van biologisch geteelde aardappelen een stuk lager dan bij de reguliere aanpak en is import van aardappelen uit Egypte waarschijnlijk nog duurzamer ook.

  • Volgende discussie
#2 AntonB

Er is gewoon een overschot aan aardappelen, het is dan ook vrij nutteloos om de oude aardappelen op te maken en de nieuwe oogst weg te gooien. Overigens lijkt het mij stug dat je de oude aardappelen niet kwijtraakt aan patatboeren of desnoods als veevoer. Het lijkt mij zelfs sterk dat een Aldi type supermarkt of marktkoopman ze niet gewoon wil verkopen.

Dat van de boontjes is lullig voor de Nederlandse boer, maar geeft wel werk voor de Egyptische boer. Je kan het ook zien als een soort vrije markt ontwikkelingshulp.

ik heb niets tegen biologisch eten, ik koop het meestal zelf ook omdat het meer smaak heeft, maar ik besef wel dat het een dure liefhebberij is. Ga eens bij een gezin met een minimum inkomen vragen of de kip en de aardappelen zo vreselijk goedkoop zijn of wat denk je van de miljarden Chinezen etc. denk je dat die echt geld hebben voor een biologische drie sterren kip? Het is prima om biologisch eten verkrijgbaar te hebben, maar om het iedereen op te dringen is een fout uitgangspunt, ik denk dat het mondiaal niet eens haalbaar is zonder hongerproblemen te veroorzaken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 zmmmoccc - Reactie op #2

Als je gewoon eet wat de boer toevallig nu van de akker oogst, is biologisch (groente) eten helemaal niet zo duur hoor. Wil je je maaltijd niet door de seizoenen laten beinvloeden dan wordt het een ander verhaal.

#3 HansR

Landbouweconomie en landbouwgeschiedenis is lastig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie