Het 8e scenario | Geen lijdensweg maar wél een glorieuze wederopstanding

Het was feest afgelopen ‘goede’ vrijdag. Zeven jaar Sargasso inclusief party-bashing van de buren, roodgloeiende servers en invasies van overstekende reaguurders. Ik zag het allemaal gebeuren met een grieperig lijf en weinig gevoel voor feestvreugde. Ik las de feestrede die Carlos wijdde aan zijn jarig geesteskind en spelde de zeven toekomstscenario’s, die er werden opgedist. Magere jaren of juist vette jaren, die aan zouden breken? Bloggen nog wel van deze tijd? Met z’n allen gaan twitteren? IJlde ik of stond er wat ik las?
Stond ik aan het graf van een community waarvan ik nog maar enkele maanden deel uitmaak, of staat hier iets moois te gebeuren? Een weekendje uitziekend de tijd genomen om daar achter te komen. Mijn conclusie: kiezen voor een van de zeven scenario’s zou een volstrekt oneigenlijke keuze betekenen. Want welke optie dan ook, het komt neer op een enorme trend- of stijlbreuk (behoudens uiteraard business as usual, wat neerkomt op stilstand).

Kruiwagen met kikkers

Je kunt Sargasso ook beschouwen als een levend organisme, als een kruiwagen met kikkers die alleen hun eieren op dezelfde plek leggen. Een zoodje ongeregeld met een goed stel hersens, die al dan niet worden ingezet op het juiste moment. Links, rechts, groen, rood of whatever. Vernieuwing begint bij de content, bij de variëteit aan posters.
Het 8e scenario is dan ook simpel: verbreding in personele zin, versterking in technische zin en reorganisatie in redactioneel opzicht. Vrijzinnig nuancerend, polariserend, politiserend en polemiserend en zich van niets en niemand iets aantrekkend. Zonder de lijdensweg te volgen gewoon rond Pasen (of zoveel eerder) de glorieuze wederopstanding vieren van een onweerstaanbaar fenomeen, dat niet onder een enkele blog-definitie te vangen is. Ik heb gezegd.

 1. 1

  Niet mee eens, geheel niet eigenlijk, ga uw mond spoelen, met zeep! ;) . Business as usual is geen stilstand want die bizz was en is er een zonder starheid.

  In weze veroordeeld U met zo’n opmerking Sargasso as it is ;(

 2. 12

  Poster..u schopt me in mijn kruis.

  Even terug “business as usual, wat neerkomt op stilstand”. In uw optiek is wat hier gaande was as usual dus star en dood.. Mijn visie als reaguurder is dat bizz as usual er een is en was van prikkel in mijn geest. Ik wil niets anders dan dat, schop onder m’n kont. Ik ben geen masochist maar wil, ondanks m’n gevoel van..oh oh wat ben ik ter plekke fris en vrolijk, een schop onder mijn bizz as usual kont, met potlood, geest en keyboard en dat kan alleen maar hier.

  snappu?

 3. 13

  Wat na de revolutie..denkt u poster ..vasthouden van..bourgois..immer revolutie..de grote vraag..bizz as usual. Ik kies voor bizz as usual want dat is op deze plek onvoorspelbaar unusual, ik leer.

 4. 19

  Effe wat veren in de Sargasso-billies plempen:

  Stilstand in pure vorm is natuurlijk achteruitgang, maar ik heb eerlijk gezegd in de business as usual van Sargasso weinig stilstand kunnen ontdekken.

  De discussie vlammen nog altijd bij vele onderwerpen en het niveau van de postings is hoog. Geen warm bad, maar vaak de koude douche der realiteit! Meerdere kanten worden belicht en de reaguurder wordt gestimuleerd tot overwegen, nadenken en (met een beetje mazzel) intelligent reageren.

  Wat mij betreft een lichtend voorbeeld van het feit dat er in Nederland toch nog mensen met hersenen, idealen en enige onderlegging zijn voor het debat i.p.v. het stigmatisch geenstijliaans hakken en zagen. Met andere woorden Chapeau Sargasso en nog vele jaren, hoop ik!

  En zelfs de muziek keuze van de Sargosso Last.FM’ers spreekt me aan :)

 5. 22

  Wat Larie zegt.
  En stilstand achteruitgang? Dat moet je niet te dogmatsich hanteren. Niet elke verandering betekent vooruitgang.
  En, larie heeft het een goed punt: business as usual, bedoeld zijnde 7 jaren sargasso, is in dit geval absoluut geen stilstand/achteruitgang.
  Wie dat meent heeft de zaken hier echt niet goed gevolgd. Er was/is hier toch altijd beweging? Of kan iemand aanwijzen waar hier die stilstand te vinden is?

  Mij klijkt er dus niks mis als sargasso de business as usual voortzet en doet wat ze altijd al deed: blijven bewegen.

 6. 23

  Kwestie van semantiek, meen ik. Business as usual zie ik als een statisch proces. Verandering, vooruitgang, of blijven bewegen daarentegen als dynamische processen.

 7. 30

  Flame gewonnen? Noem je dat winnen? Je zou op zijn minst een antwoord van voornoemde Pritt zelf bij elkaar kunnen fantaseren en daar dan weer op in gaan. Schaken tegen jezelf, als het ware. Beter dan een tennisbal tegen een blinde muur slaan.

 8. 44

  Oké, dan is het nu officieel: Pritt Stift is vrééhééselijk laf, een letterneukende pedo en een neonazi. Mijn werk is klaar, ik ga maar weer terug naar de retekools.