Herdenken en vieren in virusstijl

Dossier: ,

COLUMN - We zijn in een bijna volledige noodtoestand gevangen gezet. Meer mensen zullen hun thuisquarantaine uitbreiden om de kans te verkleinen tegen een boete aan te lopen. De beoogde eindtijd van 6 april is opgeschoven naar 1 juni, dus dat wordt een hele zit.

Wat gaan mensen doen met al die tijd? Het kan tot mooie dingen leiden want experimenteel psycholoog prof. dr. Stefan van der Stigchel zegt:

Af en toe prikkelloos niksen, bijvoorbeeld door op de automatische piloot de was te doen, geeft je hersenen rust. Na een pauze kun je je dan weer beter concentreren. Dan gaat ook zelfreflectie makkelijker en word je door een verhoogd concentratievermogen creatiever.

Een citaat uit een artikel op Studium Generale Utrecht, dat vrolijk besluit met:

Als je het NOS refreshen en het constant Netflixen kunt laten gaan, dan geven deze weken binnen zitten je dus onverhoeds misschien iets nieuws.

Nu zit niet iedereen thuis te niksen, misschien werken sommigen nu wel harder dan ze deden op hun bedrijf. Maar nieuwe ideeën zijn natuurlijk altijd welkom. Vooral om  deze crisis te tackelen en ook om alvast na te denken hoe dit land, hoe de wereld er na de crisis uit zou kunnen zien. Het crisiscliché zegt immers dat crisissen uitgelezen momenten voor prachtige kansen zijn?

Eerst maar eens oefenen in creatief denken voor de korte termijn. Er wordt uw hulp gevraagd.

Nu zelfs samenkomsten in kleine groepen verboden zijn, zit het 4 en 5 mei-comité met de handen in het haar. De organisatie wil 4 en 5 mei vorm geven op een manier “die past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden”.  Het comité nodigt “graag iedereen uit met ons mee te denken en mee te doen”.

Misschien een online flashmob-achtige versie van Beethovens “Alle mensen worden broeders”, zoals het Rotterdam Philharmonisch Orkest, die als “steun in deze tijden van quarantaine en onzekerheid” pas online zette?

In plaats van de 2 minuten stilte op 4 mei, nu een applaus? Voor alle mensen die zich verzet hebben en nog steeds verzetten tegen dictaturen?

De herdenking op de Dam gaat door. Misschien kunnen alle trompettisten in heel Nederland gelijktijdig met de blazer op de Dam de Taptoe blazen? Vanaf hun balkon, vanuit hun voortuintjes, vanaf elke hoek van elke straat, waar toch geen groepen mogen staan?

U heeft een idee? Laat ook ons weten waar u het 4 en 5 mei comité mee denkt te kunnen helpen.

Reacties zijn uitgeschakeld