Herbebossing veroorzaakt droogte

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Herbebossing in Zuid Afrika veroorzaakte droogteHier volgt een mededeling voor alle eigenaren van een kerstboom met kluit: indien u uw boom na gebruik terugplant in de natuur kan dit leiden tot ernstige verdroging of verzilting. Wetenschappelijk onderzoek aan meer dan 500 recente bosaanplanten heeft aangetoond dat de jonge bomen vaak zoveel water verbruiken dat rivieren opdrogen en er een te hoge zoutconcentratie in de bodem ontstaat.

Tegenwoordig wordt onder het mom van CO2-vastlegging veel bos aangeplant in de hoop de klimaatopwarming te kunnen keren. “It doesn’t matter where you are in the world, when you grow trees on croplands, you use more water”. In 13% of cases, streams dried up completely for at least a year. On average, plantations cut local stream flow by more than 50%. (Nature). Deze goede bedoelingen zouden dus wel eens erger dan de kwaal kunnen zijn. Bezint u deze kerst daarom wat u straks met uw boom doet: verbranden of terugplanten ?

Reacties (5)

#1 Spuyt12

Is dit alleen bij jong bos? Ik kan me voorstellen dat een boom in het begin heel veel water gebruikt. Later minder. Of zet de groei altijd zo hard door?

En hoe ging dat vroeger dan toen heel Europa was bedekt met oerbossen? Waar zijn onze zilte bodems?

  • Volgende discussie
#2 MixMasterMike

De aarde is een ironisch iets: eerst sloop je iets en in je poging om het te herstellen blijk je iets anders te slopen. Je kan het gewoon nooit meer goed doen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Ik kan dit toch echt niet met droge ogen lezen. Bij kale hellingen stroomt het water nu eenmaal snel van de hellingen af. Als je dan weer boompjes gaat planten stopt dat en ontstaat er weer een bosmilieu met meer gereguleerde waterafgifte. Onzin dat jong plantmateriaal meer water verbruikt dan oude bomen.

Nog even en bomen zijn slecht voor de wereld. Kappen maar die hap en niet meer naar kijken. Weg met die bomen en bos. Rotzooi.In de papiermachine. Voor mij is dit – als bosbouwer (nou ja, gestudeerd) – een bericht dat onzinnig klinkt en met meer dan normaal wantrouwen moet worden bezien. Amerikaanse wetenschappers kijken vaak zozeer naar een detail van een ecologisch aspect dat ze het geheel niet meer zien (als dat al ooit het geval was). Dit artikel ruikt slecht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ruud Oost

In Rotterdam worden de bomen in het centrum ook gekapt omdat ze de milieuvervuiling vast houden in de straten. Het was ze daar nog niet in de kop opgekomen dat de vervuiling zelf misschien wat minder kan. :D

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Sigi

Dat bomen kappen willen ze in Amsterdam ook gaan doen, het waait dan beter door…
Gek is lastig

  • Vorige discussie