1. 5

  Lijkt wel de meestgefilmde hagelbui ooit, gezien de ontelbare jijbuisfilmpjes. Toegegeven, die van het zwembad is met afstand de meest dramatiserende, niet alleen door de OMG’s, maar ook omdat het opspattende water veel grotere hagelstenen suggereert dan er werkelijk waren.

 2. 9

  Grappig, lees nu pas de beschrijving van het filmpje op youtube:

  “Sorry about all of the oh my Gods. I was just in shock.”

 3. 11

  @10: ik denk wel dat die meldingen geloofwaardig zijn, al is het niet met zekerheid te zeggen, omdat bij die meldingen geen bron wordt aangeven (het zijn voor zover ik weet doorgaans sheriffs en weerdienstmedewerkers). Zulke grote hagelstenen zijn niet zo heel zeldzaam en vaak zijn er wel gedetaillieerde beelden beschikbaar. Ik ben trouwens betrokken bij een project dat zulke (en minder extreme) gevallen in Europa registreert, zie: http://www.eswd.eu
  Die Duitse bui is de beruchte “Hagelkatastrophe” van Villingen-Schwenningen in het Zwarte Woud. De condities zijn voor hagelbuien in het midden van de VS beter dan in Europa (vaker veel convectieve potentiële energie en meer windschering). Ook later vandaag gaat het in Oklahoma waarschijnlijk weer flink tekeer wat betreft hagel en tornado’s: http://www.spc.noaa.gov/products/outlook/day1otlk.html

 4. 12

  @11: Maar waar zijn dan de kapotte voorruiten, die in Duitsland al door veel kleinere hagelstenen (8cm doorsnee) veroorzaakt zijn?

 5. 14

  @12: Hier staat het e.e.a. over de schade: http://www.usatoday.com/weather/storms/2010-05-17-oklahoma-hail-storm_N.htm of hier: http://www.examiner.com/x-19632-Salt-Lake-City-Headlines-Examiner~y2010m5d18-Oklahoma-City-is-hit-with-hail-storm-21-people-injured

  @13: Dat zou kunnen, maar er is zeker nog geen bewijs dat kleinschalige heftige convectieve verschijselen als hagel, tornado’s en valwinden vaker gaan voorkomen. Daarvoor hebben te weinig mensen naar dit soort kleinschalige weersverschijselen gekeken. Dat heeft alles te maken met het feit dat klimaatmodellen buien niet expliciet kunnen berekenen omdat die buien daarvoor te klein zijn.
  Er zijn wel aanwijzingen dat de convectieve potentiele energie (CAPE) vaker hoog zal zijn, maar of dat ook betekent dat die potentiele energie vaker vrijkomt in de vorm van heftige buien, daarover bestaat nog grote twijfel.

 6. 17

  Ha nee, kijk dat is beter. Waarom konden die tientallen hagelfilmers niet even de moeite nemen om dat ook ff te laten zien?