Hans Wiegel als moderne Jephta

Foto: copyright ok. Gecheckt 22-11-2022

Volgens Les Clochards is Hans Wiegel een moderne Jephta. Een wat?

VVD-erelid Hans Wiegel is van mening dat zijn partij een strategische fout heeft gemaakt bij het lenteakkoord. U kunt er elders alles over lezen, die kwestie ga ik hier niet bespreken. Wel een andere opmerking uit het AD artikel gisteren.

We moeten de PVV ook zeker niet uitsluiten als regeringspartner. Dan lever je jezelf over aan links. Waarom zouden we dat doen?

Waarom zou de VVD in zee willen gaan met een politieke partij man die bewezen heeft uitsluitend geinteresseerd te zijn in standpunten die hem kiezerswinst opleveren, die zich niet aan zijn beloften houdt, die liegt en die de rechtsstaat wil afbreken? Ik zou het niet weten, maar Wiegel wel: anders lever je je uit aan links. The horror!

Het liberalisme was ooit een groot goed, maar de secularisatie die ermee gepaard ging, heeft een boel mensen toch afgesloten van een aantal wijze lessen. Het antwoord op de vraag van Wiegel is al een paar duizend jaar oud.

Wiegel oppert wat Jephta deed. Jephta is de grootste religieuze sukkel uit de bijbel. Hij is commandant van het leger der Israelieten en vecht een oorlog uit met de koning van Ammon. Hij vertrouwt het niet en om zeker te zijn van de overwinning doet hij zijn God een belofte:

Indien Gij de kinderen Ammons ganselijk in mijn hand zult geven; Zo zal het uitgaande, dat uit de deur van mijn huis mij tegemoet zal uitgaan, als ik met vrede van de kinderen Ammons wederkom, dat zal des HEEREN zijn, en ik zal het offeren ten brandoffer.

De oorlog wordt gewonnen, Jephta keert terug naar huis ‘met vrede’ en treft daar tot zijn schrik het volgende aan:

ziet, zo ging zijn dochter uit hem tegemoet, met trommelen en met reien. Zij nu was alleen, een enig kind; hij had uit zich anders geen zoon of dochter.

U raadt het al: Jephta’s dochter moet eraan geloven, aldus Jephta zelf:

want ik heb mijn mond opengedaan tot den HEERE, en ik zal niet kunnen teruggaan.

Het staat niet in de bijbel, maar er zijn daar in Friesland vast nog wel rabbi’s die Hans Wiegel kunnen vertellen dat Jephta’s dochter -die geen naam heeft- nog even bezig is geweest om, met de thora in de hand, aan haar vader te bewijzen dat hij zich juist niet aan zijn gelofte moest houden. Helaas is Jephta de grootste religieuze sukkel uit de geschiedenis, dus zijn dochter liet uiteindelijk het leven.

En het geschiedde ten einde van twee maanden dat zij tot haar vader wederkwam, die aan haar volbracht zijn gelofte, die hij beloofd had; en zij heeft geen man bekend.

Wiegel beseft niet dat hij met zijn opmerking zijn eigen dochter offert, net als Jephta. Het verhaal hierboven stamt weliswaar uit het Midden Oosten, maar behoort tot onze eigen culturele achtergrond. Alle citaten hierboven stammen uit de Statenvertaling, toch echt een monument van Nederlandse cultuur. Het verhaal is door Vondel bewerkt tot treurspel. En wie het gymnasium heeft doorlopen kent het in de versie van de dochter van Agamemnon, die wel een naam had:Iphigeneia.

Jezelf uitleveren aan Ammon, nee zeg, dat gaan we niet doen, dan offeren we nog liever wat en schrijven een blanco check uit. Desnoods de rechtstaat dan maar!

Reacties (22)

#1 Anton B

Hans Wiegel leeft nog in het verleden, de PVV is tegenwoordig net zo links als de SP en de PvdA. Met de afgelopen debatten waren ze het roerend met elkaar eens over het te volgen economische beleid. Een socialistisch beleid in navolging van Hollande en co.

Waar hij natuurlijk wel gelijk in heeft is dat je met partijen uitsluiten je onderhandelings positie aantast. Als je zegt met die en die wil ik niet dan is een partij die nog alle opties open heeft in het voordeel. Het is veel slimmer van Rutte om SP ,PVV en PvdA tegen elkaar uit te spelen. Wie van de drie wil wel een deal over een verstandige en sluitende begroting maken? Een deal waarbij we geen EU boete krijgen, waarbij de rente niet onnodig oploopt en waarbij we schulden niet doorschuiven naar volgende generatie’s. Een deal waarbij we geen klap na krijgen als de economie eindelijk gaat opkrabbelen.

Niet dat ik het met Wilders nog zie zitten en de SP is lood om oud ijzer met een rood verfje erom, maar misschien dat Samsom nog uit de populistische hoek getrokken kan worden. Het bleek in de debatten al dat veel van de Kunduz bezuinigingen eigenlijk al in zijn programma stonden, nog een tandje erbij en dan is hij er.

 • Volgende discussie
#1.1 Bismarck - Reactie op #1

De PVV is alleen links in de aanloop naar verkiezingen. Op 13 september is de PVV weer gewoon VVD+ (als in net iets meer voor harder straffen/meer politie, net iets nationalistischer en net iets meer voor belastingverlaging).

 • Volgende reactie op #1
#1.2 Kok - Reactie op #1

waarbij we schulden niet doorschuiven naar volgende generatie’s

Wil iedereen ophouden dit te gebruiken? Degenen die dit het hardst roepen/vaakst gebruiken, zijn nu net degenen die op andere gebieden wel de rekening naar toekomstige generaties wil doorschuiven (klimaatcrisis/energiecrisis). Nogal kortzichtig en hypocriet als je alleen een economische crisis niet door wilt geven.

 • Vorige reactie op #1
#2 Anna

Sneue sukkel! En dan bedoel ik natuurlijk de gast….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Kok

Het liberalisme was ooit een groot goed, maar de secularisatie die ermee gepaard ging, heeft een boel mensen toch afgesloten van een aantal wijze lessen.

Hiermee dus suggererend dat enkel gelovigen (nog) toegang hebben tot wijze lessen. Je moet de arrogantie maar hebben. Dit zinnetje had echter ook nog een eigen wijze les: ik ben daarna maar opgehouden met lezen. Van iemand die op dergelijke wijze redeneert, is geen diepzinnig stukje te verwachten. Toen ik daarna toch nog even doorlas (ik luister soms niet naar wijze lessen), bleek ik inderdaad gelijk te hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Spuyt12 - Reactie op #3

Niet al te snel in de pavlov schieten, hoor. De auteur kan gewoon bedoelen dat dit gristelijke verhaal door de secularisatie niet (meer?) algemeen bekend is, en dat hij dat jammer is vindt. Ik zie er niet direct een waardeoordeel in.

 • Volgende reactie op #3
#3.2 kevin - Reactie op #3

En ja hoor, daar is ’tie weer! Dé dooddoener van Sargasso-reaguurders:

“ik ben daarna maar opgehouden met lezen”

Nou, als je niet eens de moeite wil nemen om het artikeltje door te lezen, dan weten wij ook wat jouw mening daarover waard is. Ik krijg hier toch altijd een glimlach van op mijn gezicht. Alsof het een argument is dat je meteen stopt met lezen als je iets tegenkomt waar je het niet mee eens bent. Tot zover de ruimdenkende Sargassoianen. En als je doorleest en je vooroordelen bevestigt ziet, dat verbaast mij ook niks. Dank je Kok, je hebt mijn dag weer gemaakt.

 • Vorige reactie op #3
#4 Prediker

Een boel pretentie, maar nergens weet Les Clochards duidelijk te maken wat het bijbelverhaal van Jephta en zijn dochter te maken heeft met Wiegel en de VVD, of op welke manier Wiegel op Jephta lijkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Jabir - Reactie op #4

@prediker
Ik had hetzelfde. Hoewel ik bekend ben met het verhaal van Jephta, kon ik er geen touw aan vastknopen. Ehh…. welke dochter doodde Wiegel dan? En waarom is Ammon vergelijkbaar met links? Questions, questions.

 • Volgende reactie op #4
#4.2 Henk van S tot S - Reactie op #4.1

Het liberalisme, voor zo ver dit nog niet reeds lang op sterven lag!? ;-)

#4.3 Bart Berman - Reactie op #4.2

Ik denk dat het in dit stukje zo zit: de dochter is de rechtsstaat (laatste zin van het stukje), de Ammonieten zijn de linksen en Geert is God.

#4.4 Henk van S tot S - Reactie op #4.3

Persoonlijke vind ik iedere religie een belediging voor het gezond verstand en is het dus onzin om G(eert) verdomme te zeggen ;-)

#4.5 kevin - Reactie op #4

Klopt, beetje wazig stukje.

 • Vorige reactie op #4
#5 Harm

Niemand begrijpt precies waar het overgaat, maar het was in ieder geval weer een welkome aanleiding voor iemand als (@1) Anton B om te verkondigen dat de PVV links is.

Waarschijnlijk bedoelt hij:
net zo links als de nationaal-socialisten van Martin Bosma.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Jabir - Reactie op #5

De PVV is niet links, niet rechts, maar recht de afgrond in.

#5.2 Joop - Reactie op #5.1

De beste proef is kijken naar het stemgedrag van Wilders en zijn trawanten. En dan blijkt dat ze behoorlijk rechts zijn (marktwerking, veiligheid, nationalisme en economie boven sociale en groene punten). Wel praat hij af en toe links voor de bühne zoals met het koningshuis en bescherming werknemer en de ouderen (wat hij alleen maar doet voor stemmentrekkerij).

Harm: met nationaal-socialisme moet je oppassen, want dat is linkser dan je denkt, dat kan je bijvoorbeeld uit het boek van Van Doorn (2007) halen. De meerderheid van de bevolking nog steeds is sociaal-conservatief, dus je moet wel die kant op gaan wil je flink stemmen trekken.

#6 Jeffrey Switchblade the Juggler

Mooi verhaal hoor, dat van Jephta, met een prachtig inkijkje in religieuze logica. Maar het wordt er wel met de haren erbij gesleept.

Wiegel is een sukkel die in het verleden leeft, dat weet toch iedereen onderhand wel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joop

Wiegel kan ontzettend dom overkomen, alleen hij heeft wel verstand van machtspolitiek. En hij weet dat als de VVD macht wil hebben dat het gemakkelijker is met Wilders die niet teveel inknabbeld op rechtse dogma’s als marktwerking en bescherming hardwerkende (meerbedeelde) mensen dan de meer linkse partijen (afgezien d66). Daarom is het lente akkoord in zijn ogen, en dat van velen in de achterban, niet te versmaden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Klumper Stumper - Reactie op #7

WEL te versmaden, bedoel je?

http://www.encyclo.nl/begrip/versmaden

#8 TisMeWat

“Het liberalisme was ooit een groot goed, maar de secularisatie die ermee gepaard ging, heeft een boel mensen toch afgesloten van een aantal wijze lessen.”

Ach, ojee. Daar is ’tie weer. De arrogantie van de “gelovige” die denkt dat hij moreel hoogstaander is dan de “ongelovige”, omdat hij in zogenaamd morele sprookjes geloofd.

Waarom moet er hier altijd bijgesleept worden dat dat secularisme zo “vreselijk” is en gelovigen zoveel “wijzer”?

Is dit stiekem de Trouw?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joop

Interessant voor geïnteresseerden in liberalisme is John Rawls met Liberal politics. Jammer genoeg voor mezelf veel te laat ontdekt!

Wiegel is een conservatief, geen liberaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 PolarWolf

Wat ik vooral uit dit stuk haal is dat de bijbel vol staat met onleesbaar geneuzel.

Opvallend dat uitspraken van vandaag van een politicus gerelateerd worden aan verhalen uit een sprookjesboek. En niet zomaar een sprookjesboek, een sprookjesboek dat de grondslag vormt van een hele hoop ellende die de mensheid zichzelf aandoet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie