Wie wilde ‘m niet hebben: de burgerschapskalender. Eén van de initiatieven verbonden aan het Handvest Burgerschap, de poging van het kabinet om de burger meer fatsoen bij te brengen. Minister Guusje ter Horst ziet het heilloze van de hele onderneming in. Tweede Kamerlid Ed Anker vindt dat verdrietig, zo liet hij optekenen in Trouw. De ChristenUnie is bezorgd dat het debat over goed burgerschap nu verstomd. En dat is maar goed ook.
Minister Ter Horst heeft uitstekende redenen om te stoppen met het ‘Handvest-project’. Ze is bang dat het te betuttelend is. En gelijk heeft ze daarin. Het is al vreemd dat de PvdA ooit akkoord is gegaan met zo’n plan. Geen breekpunt in een formatie natuurlijk, maar wel vooral heel erg onnodig. Immers het Handvest Burgerschap bestaat allang. Je kan het Contrat Social noemen, fatsoen of gewoon de wet. Die hoort immers iedereen te kennen.
Toch is het niet zo gek dat juist de ChristenUnie zo graag wil doorgaan met het kansloze project. Ondanks de vrij matige opkomst bij de bijeenkomsten door het land, willen ze toch ‘iets doen’ met de input. Reformatorische christenen zijn immers mannen van het woord. En dat kan niet genoeg herhaald worden. Natuurlijk is er maar één Woord écht heilig, maar ook de overheid is heel belangrijk. Het is niet de SGP, maar de overheid heeft toch z’n macht te danken aan God. En daar hoor je niet tegenin te gaan. Bovendien, ook al heb je al wetten, er kunnen altijd nog wat meer letters bij. Een beetje protestant heeft ook meerdere bijbels in huis, ook al zijn ze dezelfde. Waarom niet meer van het zelfde?
Toch is het echt verstandiger te stoppen met het Handvest. Het is mislukt. Burgerschap blijft belangrijk, daar kun je het niet mee oneens zijn. Maar de overheid moet zich daar niet op zo’n manier mee bemoeien. Een handvest voorkomt geen rellen in Culemborg, daarvoor heb je toch echt onderwijs, sociaal werk en vooral banen en politie-inzet voor nodig. Van die tonnen die in het Handvest zijn gestopt, had je immers ook extra wijkagenten kunnen kopen.
Reacties (2)
Ik had nog niet eens van de kalender gehoord.
Belangrijker nog dan de dingen die Huub noemt ter voorkoming van de problemen is het geven van het goede voorbeeld door het kabinet. Vis rot aan de kop is een uitspraak die ik me herinner in deze.