Haastige spoed

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De rijksoverheid kijkt kritisch naar haar takenpakket en schrapt waar mogelijk. De motieven voor deze herverdeling van taken zijn divers: een oekaze uit Brussel, een stuk liberalisatie, broodnodige zelfstandigheid voor de burger en soms ook gewoon besparingen. Of deze redenen voor iedereen even belangrijk zijn valt nog te bezien maar feit is wel dat er op allerlei fronten forse veranderingen gaande zijn.

In de steeds duurder wordende zorg worden bijvoorbeeld steeds meer taken in eerste instantie afgewenteld op mantelzorgers, oftewel vrijwilligers die werkzaamheden overnemen die voorheen standaard tot het takenpakket van de (semi-)overheid behoorden. Dat is goedkoper en past geheel in het eigentijdse mantra van zelfstandigheid. Pas als je niemand hebt kun je aanspraak maken wat extra zorg. Wie recentelijk heeft geprobeerd krukken te lenen in het ziekenhuis nadat er een been in het gips is gezet weet wat ik bedoel. Pas als je verklaart echt moederziel alleen te zijn word je geholpen.

Door de nieuwe wet personenvervoer is het vrijwilligers van stichtingen van de NBAV niet meer toegestaan om gehandicapten te vervoeren en moeten deze van officiële taxibedrijven gebruik maken. Dat is niet alleen veel duurder, maar ook nog eens strijdig met het mantelzorgprincipe aangezien non-profit instellingen die dienstverlening voor hun rekening nemen.

Er is geen enkele toetsing op de gevolgen van nieuwe wetten, en onbedoelde bijeffecten worden niet meteen gecorrigeerd, want bovenstaande probleem was vorig jaar ook al bekend. Het gemak waarmee gesteld wordt dat het onmogelijk maken van gehandicaptenreizen niet de bedoeling van de wet is, maar ondertussen wel forse dwangsommen worden opgelegd aan de stichtingen die dit soort reizen organiseren toont aan dat het uitvoeren van de wet belangrijker is dan de gevolgen van de wet voor de burgers en dat kan nou net niet de bedoeling zijn. Inventarisatie van de mogelijke gevolgen van een wetswijziging zou belangrijker dan een snelle invoering moeten zijn.

Misschien dat hier een nobele taak voor minister Pechtold ligt? Want bestuurlijke vernieuwing heeft natuurlijk meer gezichten dan een nieuw kiesstelsel. Een overheid die verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van haar besluitvorming is in de dagelijkse praktijk nuttiger voor burgers dan een gekozen burgemeester en kan voorkomen dat (vaak dezelfde groepen) mensen tussen wal en schip belanden.

Reacties (12)

#1 Bismarck

“In de steeds duurder wordende zorg worden bijvoorbeeld steeds meer taken in eerste instantie afgewenteld op mantelzorgers, oftewel vrijwilligers die werkzaamheden overnemen die voorheen standaard tot het takenpakket van de (semi-)overheid behoorden. Dat is goedkoper en past geheel in het eigentijdse mantra van zelfstandigheid.”

Deze kan ik geheel niet volgen: Als je afhankelijk bent van vrijwilligers in plaats van de overheid ben je zelfstandiger?

  • Volgende discussie
#2 Ruud Oost

M.a.w. alleen als je bij de ‘bright and beautiful people’ hoort word je geholpen door de overheid. De rest mag gewoon dood gaan. De liberalisering in Europa begint steeds meer op “Lebensborn’ (ja, ja, Godwin) te lijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 SN

@Ruud: Laat ’t de Italianen maar niet horen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 nove

1.maar ondertussen wel forse dwangsommen worden opgelegd aan de stichtingen die dit soort reizen organiseren toont aan dat het uitvoeren van de wet belangrijker is dan de gevolgen van de wet voor de burgers en dat kan nou net niet de bedoeling zijn.

2.Een overheid die verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van haar besluitvorming

– 1 : de ratio is gelegen in het streven naar een rompstaat, zonder al teveel burocratie. Niets zo dogmatisch als een grote logge overheid. En niets leent zich beter voor ideologie en geschiedvervalsing, hypocrisie en elitiarisme.
Helaas beheersen vele misverstanden al enkele jaren – en n zeker met de laffe ranzige vvd- het maatschappelijk debat waar de- politisatie, individualisering, eigenmacht, eigenrichting, marktsturing =macro -economisch ideaal ( sinds wanneer is dat rationeel, markt = anarchie) ervoor zorgt dat ‘men’ met de rug naar ‘de Rijksoverheden’ en Instituties ( NL, EU, USA) staat in de veronderstelling dat ‘doen wat gevraagd ‘wordt’ vrede welvaart en harmonie e nvooruitgang aan ieder hiushouden brengt.

2. Deze overheid is aan de top vooral heel druk met zichzelf bezig en regeert in het luchtledige, in de wuftheid van de elitaire, ijdele en abstracte doch rigide idealen van een ‘post – modern kapitalisme’ , ene permante oorlog voor zich opeisen, claimend dat dat de moraal vertegenwoordigd en zich profilieert en profiteert van een onzindelijke wapenwedloop, overal mag ‘het tikkie harder’ , een’schepje erbovenop’ en ‘in ootmoed buigen wij voor zijn Almacht’ gooit alles in het slot. En pontius pilatus was ene terrorist zonder land, zonder gezag, een stuk vuil die weggeschreven moet worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ruud Oost

@SN
Och, zogenaamd het braafste jongetje van de EU-klas. Maar de Italianen hebben dit hardvochtig calvenistische volkje in de moerassen van de Rijndelta al lang door.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 boog

De overheden zijn natuurlijk ook wel schizofreen. ‘,antelzorg’ staat haaks op het mantra ‘een professionaliseringsslag maken’.

En van nove’s prosa kan ik geen kaas maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 arieT

Heeft iemand gister op televisie die kinderboerderijmeneer gezien? Die heeft twee weilandjes waar de schapen grazen, gescheiden door twee fietspaden met daartussen een klein kanaaltje. Over dat kanaaltje was een klein bruggetje. En over dat bruggetje liet hij de schapen van het ene weitje naar het ander weitje lopen als het daar tijd voor was. Echter, door een nieuwe wet is dat veevervoer. Dat moet professioneel worden uitgevoerd met een veevervoer vrachtauto en de bijbehorende formulieren. Met een vrachtauto duurt de rit, door eenrichtingsverkeer en beschikbaarheid van een brug die een vrachtauto kan hebben, ongeveer drie kwartier.

Dit is een nieuwe wet, ingevoerd door een kabinet dat minder regeltjes en minder papierwerk wil…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 nove

..mmm.. het zou al heel wat zijn als de permanente oorlog vervangen kon worden door het wapen van de permanente educatie, een homo sapiens zich met de existentie en vraagstukken van oorlog en vrede bemoeide in plaats van dat men ermee laat overvallen, ( huh, watte, taken by surpise?) zich compleet laat overrompelen en de ‘wraaklust’ en doctrine van weinigen nog meer ruimte geeft die hun mandaten misbruiken door alles naar zich toe te rekenen en de planeet in nog meer ellende en akelig verderf stort..permanente armoede is geen mensenrecht, het is al het bloed wat zo vergeefs vergoten werd, wordt en vergoten zal worden (het is die permanentie die zich als een fistel, een distelroede vastzet in ‘het vlees’ en een sensibele volksmacht wakker zou moeten maken maar ondertussen zich aan het tegendeel spiegelt (zie opm. 1) en mij met een intens onmachtig gevoel opscheept en hopeloos verdrietig maakt omdat men ondanks alles en zoveel zo weinig bereikt waardoor er van het bestaan zo’n Homerische Tragedie wordt gemaakt. Man, wat ben ik het zat, de klerezooi.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 mescaline

Meer vitamines, oranjeappelensap en een dieet van opbouwende boeken, nove. Ik heb er net twee genoemd bij atheisme.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 nove

mescaline:

wat ik aan het verteren ben :

‘Wat een mooie zondag’ – Jorge Semprun
‘ Een overtollig mens’ – J.M. Biesheuvel
‘ Een beer in bontjas’ – Hafid Bouazza

en als referentie stukken s) -als altijd de bijbel, Dantes Divina Commedia. (Goddelijke Komedie), Herodotus, Griekse Filosofie etc.

Ik verveel me niet echt mocht u dat soms denken. Oh ja, hebt u de Boekenweekspecial van Vrij Nederland al uit ?

Ik ook nog niet, mijn kop zit , hoe raadde u het zomaar goed, hartstikke dicht. Ik slaap daardoor slechter, blijf daas maar ondersteun het verzwakt gestel met aspirine, vitaminepillen en alsof ik echt naar u luister, pers op gezette tijden hardhandig, nee hoor, handmatig, twee oranjeappeltjes naar god.

Weet u, de zon gaat er alleen maar nog lekkerder, uitdagender van schijnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 bvdbos

En dan vinden onze volsvertegenwoordigers het nog raar dat “wij” de binding met de politiek aan het verliezen zijn. Wat wil je met zo’n kabinet…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Lilith

Als mantelzorger (volgens cijfers uit 2003 zo’n 3,7 miljoen in Nederland, waarvan er tussen 150.000 en 200.000 zich zwaar belast of overlast voelt (geven vaak bijna 24 uur per dag zorg) en heeft men geen tijd meer voor een betaalde baan) ben je niet zomaar een vrijwilliger; je moet wel een persoonlijke band hebben met de zieke. Financieel is het ook nogal kut geregeld: http://www.mantelzorg.nl/financienSub.php?sub=38&subsub=25

  • Vorige discussie