Grote Vaderlandse Oorlog

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Herbegrafenis van in de bossen gevonden Sovjetsoldaten in de buurt van SmolenskDe Grote Vaderlandse Oorlog leidde de afgelopen weken tot een Koude Oorlog tussen Rusland en Estland, of beter een propaganda-oorlog vanuit Moskou. De Esten hadden het in hun hoofd gehaald plannen te maken voor de verplaatsing van een oorlogsmonument. De Russische autoriteiten spraken er schande van.

De kritische buur Estland had het al gewaagd uit de schoot van moedertje Rusland naar Europa te kruipen, omdat het land de sovjettijd als een “bezetting” beschouwt. En nu durft het kleine landje ook nog een monument te verplaatsen voor soldaten van het Rode Leger.

Het volk werd opgehitst en zelfs weldenkende Russen vertelden mij dat ze erop los zouden slaan als ze op straat onverhoopt een Est tegenkwamen. Een cyber war volgde en tijdens straatprotesten kwam een betoger om het leven.

Het is één van de effecten van het beleid van Poetin, die de laatste jaren een flink sausje patriottisme over zijn land heeft geschonken. We worden doodgegooid met oorlogsfilms op televisie. De jongerenbeweging Nasji deelt cadeautjes uit aan veteranen. De militaire parade op 9 mei wordt een jaarlijks spektakel. Enzovoort.

Maar hoe zit het met de miljoenen vermiste soldaten die nog in de bossen liggen? Waarom zoeken de Russische autoriteiten niet naar deze soldaten, als zij zo begaan zijn met het lot van oorlogsslachtoffers? Waarom krijgen vrijwilligersorganisaties geen hulp, als de staat niet zelf zoekploegen inzet? Waarom is het een puinhoop in het militaire archief in Podolsk, waar medewerkers de stroom verzoeken om informatie niet aan kunnen en vrijwel geen enkel van de miljoenen bestanden is gedigitaliseerd?

In Smolensk zag ik hoe Rusland met zijn gesneuvelde soldaten omgaat. Schots en scheef werden de kisten van in de bossen gevonden soldaten op een vrachtwagen gestapeld, omdat de regionale autoriteiten te zuinig waren om een tweede vrachtwagen in te zetten. Maar als bestuurder wel vooraan lopen bij de plechtigheid en je vol laten lopen bij een eremaaltijd natuurlijk.

Nee, als je het mij vraagt, hebben de politici die Estland veroordelen een hele vrachtlading boter op het hoofd.

Zie ook: www.ruslandblog.nl

Reacties (4)

#1 Roy

Het lijkt inderdaad makkelijker om gevoelens van patriottisme op te wekken door te reageren op incidenten in het buitenland, dan door in eigen land de zaakjes op orde te hebben.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Poetin is een kundig manipulator. Met hem aan het roer, voor of (straks) achter de schermen, gaat het langzaam de verkeerde kant op met Rusland.

Komt er een nieuwe koude oorlog?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Roy

@Spuyt: dat heeft veel te maken met de positie van Rusland als olie/gas-producerende natie. Maar daarover ben ik niet ter zake kundig. Misschien dat één van de Peakoilspecialisten van Sargasso dat weet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Misschien is het een aanzetje tot “opstanden” in gebieden met een (pro-)russische meerderheid, gelijkaardig Zuid-Ossetie en Abchazie? Straks scheurt Narva zich af van Estland en verklaart zich onafhankelijk, terwijl binnen de korste keren Russische troepen als “vredesmissie” de grens tussen de nieuwe republiek en Estland bemannen?

  • Vorige discussie