Grootste haaienreservaat gecreeërd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Het is Shark Week op Discovery Channel dus kondigt American Psycho-schrijver Bret Easton Ellis een ongefundeerde bangmaakfilm aan en publiceert de culinaire media-moloch Food Network in de VS recepten voor haaien taco’s. Jaarlijks worden meer dan 70 miljoen haaien gedood waardoor een derde van alle haaiensoorten wordt bedreigd met uitsterven. En dan nu het goede nieuws: de politieke leiders van Micronesië en de Marshall Eilanden hebben deze week hun handtekening gezet onder een uitgestrekt haaienreservaat. In grofweg 5,2 miljoen vierkante kilometer van de Stille Oceaan is het nu verboden om haaien te vangen, te bezitten of te verhandelen. Dat is een gebied zo groot als de helft van Europa. De exacte grenzen van het grootste haaienreservaat ter wereld lieten zich (nog) niet googlen maar het gebied bevindt zich tussen de rode stippen op de kaart hierboven. Haaien zijn regelmatig bijvangst als er gevist wordt op andere soorten. De Western Central Pacific Tuna Commission klaagt dan ook over mogelijk negatieve gevolgen voor de long line visserij in deze regio. Maar de laatste tonijn kan ook wel wat bescherming gebruiken zou je zeggen? Veel gevangen haaien worden ontdaan van hun vinnen weer (levend) teruggegooid. In Aziatische landen worden haaienproducten nog op grote schaal verhandeld en gegeten. Hu en Henk hebben overigens nog niet gereageerd op het heugelijke haaiennieuws.

Reacties (15)

#1 sjap

Dat zo’n Executive Director of the Western and Central Pacific Fisheries Commission elke ochtend schaamteloos z’n bed uitkomt en fluitend naar zn werk gaat is voor mij onbegrijpelijk.

  • Volgende discussie
#2 Frank

Carlos, goede post weer. Ook een goed initiatief om werk te maken van bescherming van het mariene leven en de haaien in het bijzonder. Maar nu komt het moeilijke, reservaten instellen is mooi, maar als er niet vreselijk hard gehandhaafd wordt dan zijn het toch vooral mooie maar loze woorden. En dan is minder misschien wel meer, dus niet 5,2 miljoen km2 zonder handhaving dan 1 miljoen km2 met enige handhaving.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: De vraag is of 1 miljoen vierkante kilometers wel goed te handhaven zijn. Het gebied bestrijkt zo te zien de EEZ van ongeveer 9 landen, waarvan de meeste dusdanig klein/arm zijn dat ze geen effectieve controle hebben over hun territoriale wateren (laat staan de EEZ). Tuvalu bijvoorbeeld (bij de rode stip rechtsonder) moet het doen met één patrouilleboot, geleend van Australië. Hetzelfde geldt voor Palau (meest linkse stip), Kiribati (tussen de twee rechterstippen) en de Marshall-eilanden (rechtsboven). In feite komt het erop neer dat Australië en de VS de daadwerkelijke handhaving zullen moeten uitvoeren, wil er iets van komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Handhaving is uiteraard de crux naar succes. Ik zou beginnen aan de wal, controleer wat wordt aangeland. Maar de echte crime vindt natuurlijk plaats op zee: het teruggooien van dode of levende haaien met of zonder vinnen. Op zee zullen vooral de Chinese, Koreaanse en Japanse schepen moeten worden gecontroleerd die gaan immers terug met ladingen haaienvinnen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Glauke

…maar aan de optimistische kant: er ís nu ten minste iets dat amper te handhaven valt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Het beste is natuurlijk als China het verhandelen en eten van haaienproducten verbiedt. Ooit verboden ze het ’tweede kind’ dan moet een verbod op haaienvinnensoep toch niet zo’n probleem zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@4: Ik ben bang dat het overgrote gedeelte van de haaien niet binnen het gebied aangeland worden, daar is namelijk nauwelijks een afzetmarkt. Binnen de stippen wonen in totaal minder mensen dan in Rotterdam.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Frank

Of Carlos, als er manieren worden gevonden om haaien te farmen om de Chinezen in hun behoefte te voorzien. Doen ze ook met vogelnestjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

Bismarck, dat klopt, maar moet je dit figuur nu zien, het is de visvangst per land in de EEZ van Micronesië:
http://www.seaaroundus.org/eez/583/4.aspx

Het lijkt erop dat de Japanners en de Amerikanen eruit zijn en er nu alleen door lokale boten wordt gevist? Dat kan uiteraard ook een dekmantel zijn (of inadequate statistieken).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Frank

Gevalletje peak-fish? (@9)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

@ Frank, fish peak is een realiteit sinds de jaren ’80, alleen wordt ie al verdoezeld door steeds op andere soorten te vissen (je proeft het verschil toch niet als je het vermaalt tot een fish stick). De totale mondiale visvangt zit dus al jaren op een soort plateau. Uitputting van specifiek populaties wordt gecompenseerd met: 1) verleggen visgronden (het Noorden is in het Zuiden gaan vissen) 2) nog grotere schepen die nog meer kunnen wegscheppen op grotere diepten 3) andere soorten gaan vangen. Maar iedereen met een beetje gezond verstand begrijpt dat dit niet door kan gaan.

Of er in dit figuur sprake is van fish peak weet ik niet. Dit ziet er meer uit als een abrupte verandering in hoe schepen geregistreerd worden en waar welke aanladingen worden meegeteld. Visserij statistiek is helaas vaak nog een zooitje. Het instituut in Vancouver waarnaar ik link doet haar uiterste best, verstorende ruis eruit te filteren zij zijn een van de betrouwbaarste bronnen op dit gebied.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Frank

Zeg Carlos,
Bestaan er eigenlijk globale cijfers over visvangst die een orde van grootte zouden kunnen kloppen? VN cijfers of zo?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Carlos

FAO visserij statistieken, dat zijn de VN cijfers. http://www.fao.org/fishery/capture/en

Ze worden primair verkregen door wat de individuele landen opgeven, maar hierin zitten grote kwaliteitsverschillen. De Chinese cijfers stegen in de jaren ’90 opeens enorm, ieder jaar werd er meer vis uit de Zuidchinese zee gevist (waarvan men aannam dat ie al redelijk leeg was). Wat bleek? IJverige ambtenaren die een wit voetje wilden halen bij hun meerderen in Peking gaven ieder jaar meer visvangst op ..op papier. Dit was een behoorlijke rel waarbij de FAO ook nog eens moest oppassen niet op gevoelige Chinese tenen te gaan staan. de Chinese cijfers zijn met terugwerkende kracht gecorrigeerd, maar dergelijke discrepanties tussen realiteit en papier spelen bij wel meer landen. Bovendien wordt vis gevangen door boten die onder een andere vlag varen en wordt de vis op volle zee overgeladen op andere boten, verwerkt op zee of in Urk en daarna weer drie keer in bevroren en gefileerde toestand de wereld rond gevaren. Een zeer complexe toestand dus…

Ooit (2004) zat ik te wroeten in Nederlandse importcijfers en vond dat NL grote hoeveelheden bevroren haaienvinnen importeert en gefileerde haaienvinnen exporteert. De hypothese van visserijdeskundigen was dat onze goede visverwerkende industrie haaienvinnen voor de Aziatische markt fileert. Ik heb dit echter nooit hard kunnen maken en toen ik er recent (2010) nog eens indook was deze verdachte stroom weer verdwenen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Frank

Dank Carlos, interessant inderdaad. En vooral nuttige inzichten over wat de cijfers wel en niet kunnen zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 RobH

Gaat de visstand zo snel achteruit, dat sinds 5 minuten ook de sushi-advertentie van de hoofdpagina verdwenen is? :-)

  • Vorige discussie