Grootspraak van Lousewies?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Kleine katjes hebben soms scherpe nageltjes en als ze in het nauw worden gedreven kunnen ze wel eens raar uit de bocht komen.
Lousewies van der Laan kan in dit geval als een aardig voorbeeld dienen.

Afgelopen nacht heeft Verdonk een motie van wantrouwen opgeleverd nadat ze weigerde toe te geven dat ze fouten had gemaakt.
In eerste instantie leek het helemaal niet zover te komen, maar Verdonk bleef weerbarstig. Ze wilde wel toegeven dat ze te snel had gehandeld, maar ze bleef erbij juist te hebben gehandeld.

Dit leverde haar een motie van afkeuring op van GroenLinks, die mede steun kreeg van regeringpartij D66. Op zich haalde de motie het niet omdat CDA, VVD en LPF de motie niet steunen.

Wat gaat er nu gebeuren?

* De situatie is zo dat er dus weinig vertrouwen is in Verdonk. Ze kan de eer aan zichzelf houden, maar gezien haar daadkrachtige houding is daar weinig kans op.

* Het kan ook zo zijn dat het kabinet haar laat vallen en ze dan moet vertrekken. Aangezien het kabinet de rit wil uitzitten is dat een aannemelijk scenario.

* Een deel van de VVD steunt Verdonk zeker niet en zou er niet rouwig om zijn haar te laten vallen. Dan heeft de motie wel een meerderheid. Toch is vraag of de VVD dit toelaat, want het heeft altijd invloed op de peiling en zeker is Verdonk in den lande nog populair genoeg voor een lading stemmen straks in 2007.

* Of gaat toch D66 de stekker uit het kabinet trekken. Daarmee zijn we terug aan het begin van dit betoog. Waarom stelt Van der Laan zich nu zo op? Ze heeft de verkiezing tot fractievoorzitter verloren van Alexander Pechtold en laat die nou minister zijn in dit kabinet. De D66 ministers en zeker Brinkhorst zullen niet vrijwillig uit het kabinet stappen, dus zou het machtswoord van Van der Laan ook tot een scheuring in D66 leiden. Dan blijft er wel heel weinig over van deze partij en het is de vraag of de andere partijleden dat toestaan.

Het gaat waarschijnlijk vandaag allemaal duidelijk worden of een van deze scenario’s het gaat worden of …

Update 10.10 uur:
Vanmiddag om 14.00 uur geeft Balkenende een antwoord op de ontstane crisissituatie.

Reacties (1)

#1 Packet Storm

Ok, ik lees net het volgende op de elsevier site…

In de Volkskrant van dinsdag liet Lousewies van der Laan al blijken sinds het weekeinde onthecht te staan tegenover haar Haagse bestaan: ze speculeerde openlijk over een terugkeer naar de Europese Commissie in Brussel, waar bovendien de salarissen hoger zijn dan in de Tweede Kamer.

Wat een muts ben je dan… Het kabinet laten vallen zodat je lekker terug kan naar de E.U.