Groot offensief in Afghanistan

troepen in HelmandMeer dan 11.000 militairen van de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Afghanistan zijn een groot offensief tegen de Taliban begonnen. Het is de omvangrijkste militaire operatie na de invasie van het land in 2001. The heaviest combat is expected in the lawless mountains spanning western Uruzgan province and north-eastern Helmand, where 3,300 British troops are deploying and Britain suffered its first combat fatality last weekend (Guardian). Het gaat volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger niet om ‘wat opstandelingen neerschieten’, maar om het volledig wegnemen van de dreiging en een situatie scheppen waarin lokale overheden en hulporganisaties de gebieden weer kunnen betreden. Nederlandse militairen doen niet mee aan de operatie, liet een Defensie-woordvoerder weten. Alleen in extreme gevallen zou het mogelijk zijn dat luchtsteun wordt verleend. (Volkskrant)

 1. 3

  Jammer dat er geen vuist wordt gemaakt tegen het wanbeleid om naast bestrijding van gewapend verzet ook rücksichtlos de papavervelden te vernietigen. We staan erbij en we kijken ernaar. Waarom is er geen discussie over een goede (financiële en ketenbeveiligde) overgangsregeling naar winstgevende landbouw?

 2. 4

  @su
  Als het tot een open battle komt kan de Nederlandse luchtmacht wat bommetjes ofzo gaan droppen of tegen vliegertjes gaan schieten.

  Maar aangezien ze tegen een hoopje ongeregeld dat zich in de bergen verstopt moeten vechten kan je niets met vliegers doen.

  Ik denk wel dat ik weet wie er met z’n C130 de troepen mag gaan afzetten op mini-airstrips.

 3. 6

  De ongedocumenteerde CIA vluchten.
  Ik denk dat dat toch wel de klucht van het jaar is.

  Als je een internationale geheime dienst hebt.
  Wat heeft die dan nodig
  juist ja geheime vluchten.

  dat er op die vluchten dingen gebeuren die niet mogen is een andere zaak. Maar als een geheime dienst geen geheime vluchten meer mag hebben wat blijft er dan nog over.

  Moet de CIA eerst roepen dat ze ergens naartoe gaan om nadien iedereen te doen alsof ze niks gehoord hebben want het is geheim ???

 4. 8

  su
  das ook waar
  maar de verontwaardiging die iedereen nu heeft over het feit dat er geheime vluchten bestaan is gewoon te gek voor woorden

 5. 9

  @ Toni

  Is dat de reden dat er geen debatten over zijn in de Tweede Kamer, bij de NAVO, enz? Er wordt nota bene gespeculeerd dat anti-westerse gevoelens steeds heftiger worden en een burgeroorlog in Afganistan dichtbij is, als hele families hun inkomsten kwijtraken door de papaverveldverwoestingen. (Zonder compensaties te bieden)

  Nu is er misschien nog iets bij te sturen. In Thailand kon het decennia geleden wel vreedzaam veranderen. Zijn we daar nu te dom voor met zijn allen?

 6. 10

  @ Maria, onder de Taliban was de papaveroogst en productie beperkt. Die opbrengst is sinds de inval aanzienlijk verhoogt! Er wordt véél meer geoogst dan tijdens het Taliban regime. Of de CIA de opbrengst gebruikt voor clandistiene operaties zou mij niet verbazen…

  LOL @ Bram. Wat is de lol van een geheime vlucht als ie niet geheim is… hahaha.

  Het gaat volgens mij om de illegale, altijd ontkende, detentiecentra waar ze naartoe gevlogen worden.

 7. 11

  Een beetje ”vriend van Amerika” heeft op een van z’n vliegvelden toch zeker wel een geheim achterafhangartje met geheime hoekjes waar geheime doosjes neergezet kunnen worden?

 8. 12

  Bram VL: Als die geheime vluchten door andermans luchtruim gaan, of zelfs via andermans vliegvelden, dan is er wel degelijk een probleem. Dan mag je namelijk controleren of die vluchten (en al wat er zich in het vliegtuig afspeelt) voldoet aan de lokale wetgeving. Dat moet gecontroleerd kunnen worden en dus kan de vlucht niet geheim zijn (iig niet voor het gastland). Als vluchten dat wel zijn, ben je dus je soevereiniteit aan het weggeven.

  Daarnaast is het natuurlijk levensgevaarlijk om een ongeregistreerde vlucht in de buurt van de reguliere luchtvaart te laten komen, ivm botsingen.

  Tenslotte ben ik het niet met je eens dat een geheime dienst (overigens eigenlijk een inlichtingendienst!) perse geheime vluchten nodig heeft. Ook een inlichtingendienst dient immers controleerbaar te zijn door politiek en pers, om zeker te zijn dat ze zich aan de wet houdt.

 9. 13

  @Maria 9

  De reden dat er geen in de Tweede Kamer geen debatten over worden gehouden is omdat Nova of Zembla er nog geen itempje over hebben gemaakt.

 10. 14

  Wetgeving?…controles?..Ongelofelijk naïef Bismarck! Het simpele bestáán van élke geheime dienst impliceert ongeacht welke regelingen, verdragen,.. wat-dan-ook,…indirect meewerken aan geheime vluchten van bevriende naties hoé-dan-ook!

 11. 15

  Het vervelende is, dat in het echt, vijandelijke troepen terug schieten en dus niet zoals in een computerspelletje waar je de hero kan uithangen achter je laptop. Het leven zo oneerlijk, hè!

 12. 16

  Mij staat overigens nog vaag bij dat de Russiche troepen jaren geleden in Afganistan ook met “veel succes” oorlog gevoerd hebben tegen Afgaanse verzetsbewegingen.

  Dat zometeen Nederlandse troepen zich daar met opbouw bezig gaan houden, is opzich mooi. Ik heb wel het vermoeden, omdat zij buitenlands zijn, dat de aard van hun werk daar geen garantie gaat worden voor een vreedzaam verblijf, verre van dat.

 13. 17

  De US zitten daar om twee dingen: de opium / drugs (Afghanistan is de grootste producent ter wereld en de CIA draait om drugs, lees Crossing the Rubicon van Michael Ruppert) en de UNOCAL-pijplijn. Itsasimple.

  De Nederlandse vredesmissie is een rookgordijn.

  “either you accept our offer of a carpet of gold, or we bury you under a carpet of bombs” zeiden de US letterlijk tegen de Taliban. Welke keuze de Taliban destijds gemaakt hebben is inmiddels wel duidelijk.

 14. 19

  Ooowww… ik dacht nog dat de Taliban in de jaren ’90 van Afghanistan een vrijhaven voor het internationale terrorisme had gemaakt en dat daarom na 911 de Amerikanen het Taliban regime omver wierpen… Maar nee, de CIA draait op drugs en Taliban moesten weg voor een pijpleiding (waarvan de plannen al in kannen en kruiken zaten), wat dom van mij…

 15. 21

  Gekke gedachte nietwaar,.. dat CIA nog stééds drugs- of maffiagelden zou gebruiken om door niémand officieel gefiatteerde Black Ops te financieren. En de facto 9/11 mede heeft gefinancierd! Dalijk zegt iemand nog dat een Blackhawk of raket het Pentagon is ingevlogen zeg! Pfff,…rot op. Het is één groot cluedo van complot theorietjes en web van intriges. Waar ik dus niét aan mee doe dus,…kijk wel uit,…feiten!

 16. 22

  Die hobby van sommige mensen: ‘complottheorietjes breien op het internet’ komt op mij nogal Middeleeuws over. Ik zie dan angstige nauwelijks ontwikkelde in lompen gehulde types die zweren bij aderlating en handoplegging. Doodsbang voor de duivel. Alles redenerend in de richting van het bestaan van de duivel: “toen zij hoestte was het de stem van de duivel” , “het machtige avondrood aan de einder is vast het bewijs van de duivel” en “laten wie die heks in het water gooien en kijken of ze verdrinkt”. Iedere nuchtere objectieve wetenschappelijke benadering ontbreekt, alles staat in het teken van bewijzen dat Amerika het Grote Kwaad is. Vooringenomenheid troef. De alternatieve rapporten over what really happened op 911 ademen een zweem van pseudo-deskundigheid die door de argeloze lezer al snel als deskundig wordt gzien. Formuletje hier, moeilijk woord daar en hoppa de schijn is gewekt! Je ziet echter keer op keer dat als echte deskundigen zich over dat soort rapporten buigen er geen spaan heel blijft van de insinuaties.

 17. 23

  Je ziet echter keer op keer dat als echte deskundigen zich over dat soort rapporten buigen er geen spaan heel blijft van de insinuaties.

  Kom maar op Carlos. Laat maar eens een rapport zien dan… Graag, kan ik weer rustig slapen!

 18. 24

  Het is meerdere malen al gebeurd, ik herinner mij een rapport met formules voor de metalen balken in het WTC, een verhaal over draagkracht, verhitting en ombuigen. Dat werd later gefileerd door echte ingenieurs die zonder vooringenomenheid de zaak bekeken.

  Maar de bewijslast ligt niet bij mij, maar bij al die dwaalgasten die keer op keer met hun oogkleppen theorietjes komen. Alsof ik verantwoordelijk ben voor de Jehova getuigen aan mijn deur? Ik zie parallen met de eindeloze discussies over religie op het internet. Het is vechten tegen de bierkaai omdat je tegenstander weigert op hetzelfde wetenschappelijke niveau te redeneren. wat mij betreft ga ik er dan ook niet te veel op in. De tijd zal het wel uitwijzen what really happened. Over 20 jaar zijn de onheilsprofeten alweer doorgeschoven naar een nieuw complot, net zo goed dat het alweer verstomd is rondom alle complotten over de moord op Fortuyn. Als er werkelijk iets grondig fout zit komt het vanzelf wel boven. maar in ieder geval niet door de Middeleeuwse onheilsprofeten.

 19. 25

  Grotendeesl ben ik het wel met je eens. Zolang er geen nieuwe Jezus geopenbaard wordt is elke discussie zinloos.

  Maar het had zo gemakkelijk kunnen zijn. Wanneer er gewoon iets meer duidelijkheid was verschaft over het hoe en waarom. Inhoudelijk ken je de argumenten wel denk ik? WTC 7, 47 stalen balken foetsie, de commisie etc etc…

  Laat dan gewoon de beelden zien van het Pentagon. Laat dan de bouwtekeningen zien van het WTC. Laat gewoon het puin onderzoeken. Laat de luchtverkeersleiding tapes vrij. Geef aan waarom er 5 oefeningen waren die ochtend en waarom Cheney letterlijk het neerhalen van vlucht 77 heeft voorkomen… Dat er wel degelijk aanwijzingen waren dat een terroristische aanslag mogelijk was op het WTC. En ala Rice ontkennen dat dat nooit voor mogelijk was gehouden.

  Zoals laatst al aangegeven is, er zijn teveel loose ends om klakkeloos aan te kunnen nemen dat de officiële versie stand houdt.

 20. 26

  Ja potverdorie!,…nog-es-an-toe-zeg,.. nét nú het interessant wordt moet ik weg!,.. om Volk & Vaderland te gaan dienen. Nog-es-an-toe! En kan ik vanavond pas het antwoord van Zapruder_inc lezen waarom Carlos hem maar een ongefundeerd wauwelend dwaallicht vindt en als een vooringenomen derwisj potsierlijk loopt rond te hopsen? Heb ik weer,..potverdorienogesantoe!

 21. 27

  “Ik zie parallen (?) met de eindeloze discussies over religie op het internet (…) de bewijslast ligt niet bij mij, maar bij al die dwaalgasten die keer op keer met hun oogkleppen theorietjes komen.”

  Over vooringenomenheid gesproken. Een blik in de spiegel zou je niet misstaan, Carlos.

 22. 28

  @Rennie B

  Over die loose ends gesproken.
  Ik ben van mening dat die er altijd zullen we bestaan.
  Dat is de diversiteit van het leven.

  Als er iets niet vrijgegeven wordt is het verdacht…
  Als iemand niet met iets instemt ook…
  Als Rice is iets ontkent des te meer….

  Loose end van dat caliber bestaan immer.

  @Carlos 19

  Het is duidelijk 911 een pure aanleiding was om Afghanistan schoon te vegen van alles wat de taliban heette , maar voor elf september waren er wel positieve contacten tussen de taliban en de VS zoals ook blijkt uit de Michael Moores film 911 Fahrenheit. Het wegbombarderen van de Tailban werd overigens pas na enkele weken het doelwit van de inval/oorlog in Afghanistan. Het moet de Amerikanen duidelijk zijn geworden in die paar weken dat Osama vinden een onmogelijke klus was..dan maar de taliban verdrijven en je (pirus)overwinnig alsnog claimen.

 23. 29

  tuttut Olaf… ik kan mij beroepen op meer dan vijf tropenjaren religie-discussies, ik weet waarover ik praat. Het onderhouden van een smaakmakend weblog is bovendien een continu proces van in de spiegel kijken en onophoudelijk verbeteren. En wat betreft de 911 dwaalgasten vaak zie je al aan hun gruwelijke webdesign dat ze de weg kwijt zijn.

  RennieB, volgens mij is het puin van het WTC uitgebreid onderzocht en ordelijk opgeslagen, dat Cheney het neerhalen van 77 heeft voorkomen hoeft niet te betekenen dat hij de aanslag op het pentagon wilde laten doorgaan. Het kan ook een ‘verkeerde’inschatting zijn geweest in paniekerige momenten. Het is dat vooringenomen alles terug willen redeneren naar een bepaalde hypothese wat meer weg heeft van reiligie dan van wetenschap.

 24. 30

  Het kan ook een ‘verkeerde’inschatting zijn geweest in paniekerige momenten.

  Net als de “verkeerde inschatting” van Verhoeven, zoals de inschatting van Milosovic, zoals iedere willekeurige moordenaar een verkeerde inschatting maakt in een paniekerige situatie….

  Jemig Carlos, Ik zou even de koelte opzoeken dan….

  Wat je zegt is dat een misdaad voorkomt uit een “verkeerde inschatting” in een paniekerige situatie…

  Alsnog een grove fout waarop onmiddelijk het aftreden had moeten volgen.

  Middelen
  motief
  mogelijkheid…

 25. 32

  “volgens mij is het puin van het WTC uitgebreid onderzocht en ordelijk opgeslagen”

  Waar baseer je dit op? En kan ik deze onderzoeken ergens terugvinden?

 26. 33

  Olaf, volgde je het nieuws niet na afloop van 911? Uitgebreide reportages over een terrein (op Long Island of ergens in New Jersey) waar vrachtauto’s af en aan reden met puin van het WTC, het werd gerangschikt op verschillende hopen en deskundigen doorliepen stuk voor stuk al het puin wat er werd binnengebracht.

 27. 34

  Maar nou doe ik toch weer… in discussie gaan…
  Misschien moeten we maar een afspraak maken voor over 20 jaar eens kijken hoe jullie er dan tegenaan kijken?

 28. 35

  Carlos, een paar mannen in witte pakken die door een selectief hoopje puin lopen op televee zijn bewijs dat de zaak goed is onderzocht? Wauw, jij bent wel erg snel gerust gesteld. Lees voor de grap dit retro-artikel nog eens door.

  New York Times
  December 25, 2001

  Experts Urging Broader Inquiry In Towers’ Fall

  Saying that the current investigation into how and why the twin towers fell on Sept. 11 is inadequate, some of the nation’s leading structural engineers and fire-safety experts are calling for a new, independent and better-financed inquiry that could produce the kinds of conclusions vital for skyscrapers and future buildings nationwide. Experts critical of the current effort…point out that the current team of 20 or so investigators has no subpoena power and little staff support and has even been unable to obtain basic information like detailed blueprints of the buildings that collapsed.

  Some structural engineers have said that one serious mistake has already been made…the decision to rapidly recycle the steel columns, beams and trusses that held up the buildings. Interviews with a handful of members of the team, which includes some of the nation’s most respected engineers, also uncovered complaints that they had at various times been shackled with bureaucratic restrictions that prevented them from interviewing witnesses, examining the disaster site and requesting crucial information like recorded distress calls to the police and fire departments. Members have been threatened with dismissal for speaking to the press.

 29. 36

  Oow waarachtig nu heb je me… op het internet staat dat een paar ingenieurs het jammer vond dat het staal te snel werd gerecycled. Dit wijst wel heel duidelijk in de richting dat Bush zelf de vliegtuigen het WTC in vloog.

  [img]http://images.dancingmokey.com/humor_SFW/foil_hat.jpg[/img]

 30. 39

  Maar DP, daar is het rapport toch duidelijk in geweest?

  @ Carlos. Gun me even tot vanavond… Anders wordt het weer een broddelwerkje…

 31. 42

  Ik vind de aandacht voor gebouw 7 wat beneden de maat. Hoe denk jij dat Al Qaeda gebouw 7 heeft laten instorten Larie ?

  Als ik soldaat was en nu in Afghanistan moest gaan schieten zou ik wel willen weten hoe die Afghanen dat voor elkaar hebben gekregen, gebouw 7 enzo.

 32. 43

  Ach DP, eigenlijk laat het mee een beetje koud hoe het precies zit/zat. Ik wil een leuk leven voor alles wat leeft op aarde en zie wel in dat we een grote plooi hebben in het laken en dat moet glad worden gestreken en snel ook want er wordt teveel geleden.

  Een soldaat zit op die plek geheel vrijwillig en moet niet lullen denk ik, een bakker klaagt ook niet dattie vroeg op moet ofzo.
  De info die wij, jij en ik, krijgen is immer gekleurd dus ik weet het niet maar twijfel altijd als ik wat lees.

  Bovenal vind ik het fijn dat je er weer bent, use it maar mijn goed bedoelde adviezen zijn een rode lap toch;)

  Twee weken gelden een eerste stierengevecht gezien bij 40 graden en eigenlijk erg aangeschoten, vreselijke toestand zo’n gevechte meer ook weer begrijpelijk.