GroenLinks: Geef studenten huurtoeslag nu kamerprijzen zo hard stijgen
Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat de kamerprijs voor studenten opnieuw fors is gestegen. De huur is met 7% gestegen, waarmee de gemiddelde kamerprijs op 343 euro komt. GroenLinks Kamerleden Ineke van Gent en Tofik Dibi roepen het kabinet daarom op nu eindelijk er voor te zorgen dat ook studenten recht krijgen op huurtoeslag.
lees verder
Reacties (6)
Waardoor de huurprijzen uiteraard verder stijgen en het geld uiteindelijk vooral bij de huisjesmelkers terecht zal komen.
Sympathieke oproep van GroenLinks, alleen doen ze hem volgens mij elk jaar.
Structureel aanpakken. De regels voor het verhuren van een kamer strenger maken. Dan kunnen de prijzen ook niet omhoog. Ook kan de gemeente en aanbieders hoger onderwijs zich bezig houden met een campus, waar het goedkoper is om een kamer te huren.
@3: het lijkt mij dat als je de regels strenger maakt, het aanbod van kamers ook zal dalen (omdat allemaal huisjesmelkers dan afvallen). Als het aanbod daalt, zal de prijs stijgen.
En gemeentes die kamers gaan aanbieden? Maar dat hebben we nu net met de verzelfstandiging van woningbouwcooperaties afgestoten. Wat moet dat de belastingsbetaler wel niet kosten. Campussen idem.
@3 De regels voor het verhuren van kamers strenger maken zorgt zoals @4 aangeeft inderdaad voor daling van het aanbod (betaalbare) kamers en een prijsstijging bij gelijkblijvende vraag. Regels voor het verhuren van kamers moeten dus juist soepeler worden gemaakt, zodat het aanbod van kamers groter wordt. Gemeenten kunnen dit zelf mogelijk maken, zoals onlangs ook in Den Haag gebeurt is.
De huurtoeslag geven aan studenten is geen slecht voorstel, maar vooral een inkomensmaatregel. De basisbeurs is gewoon heel erg laag. Het geven van huurtoeslag zal verwacht ik echter weinig effect hebben op het aanbod van (betaalbare) kamers in de verhuur.
Is de huurstijging niet gewoon aan wettelijke regels gebonden, met een puntensysteem en wat dies meer zij?
Wat aan het gebeuren kan zijn is dat studentenhuisvesters meer zelfstandige woningen aan het bouwen zijn voor studenten, zodat ze huurtoeslag krijgen. Dat zijn in het algemeen grotere kamers met meer voorzieningen dus die zijn duurder. De student is door de huurtoeslag echter niet perse duurder uit (vaak goedkoper).
Het is echter ook duurder om die eenheden te bouwen, terwijl studenten zelf liever bij elkaar wonen.
Het effect van de huurtoeslag op zelfstandig maar niet op onzelfstandig, is dat corporaties duurdere woningen bouwen, waar studenten liever niet inzitten en waar het RIjk vervolgens huurtoeslag voor moet betalen.
Drie verliezende partijen dus,