Met enige regelmaat hebben we hier al aandacht besteed aan de mogelijke komst van een wereldwijde grieppandemie.
Aangezien het deze week kennelijk Pandemic Flu Awareness Week is, hier maar even een korte update.
De schatting van het aantal slachtoffers als er een pandemie komt, ligt nu al op 150 miljoen (150.000.000).
De vogelgriep, waar de mogelijke pandemische griep uit zou kunnen ontstaan, is ons nu al tot in Roemenië genaderd.
Het anti-griep middel, Tamiflu, dat alle overheden nu inslaan, is mogelijk niet effectief tegen de H5N1 variant die de pandemie zal veroorzaken. Jammer van het geld.
De VN heeft een speciale grieppandemie coordinator aangesteld.
Zou het echt gaan gebeuren?
Wilt U helemaal bij blijven, lees dan de speciaal opgezette Griep Wiki (engels).
Reacties (10)
Met alle respect maar dit gezeik begint gigaproporties aan te nemen. Deze griep staat nu al zeker vijf jaar op uitbreken en elk jaar wordt het erger. Dit jaar is al opgeroepen tot een “globale aanpak” door de WHO. Wat houdt dat in? Alle vogels ter wereld afschieten?
Er is nu eenmaal om de zoveel tijd een griep epidemie. En daar kunnen mensen aan overlijden. Dat was in 1918/19 ook al zo. Maardat was slechts 5% vande bevolking.
We hebben het niet over de pest (35% van de bevokking) en we hebben het niet over AIDS o.i.d.
Misschien moeten we gewoon leren leven met griep en accepteren dat we sterfelijk zijn.
Het is allemaal angst.
En waar angst is heerst de commercie.
In casu dus het medisch pharmaceutisch complex.
En alle journaals doen maar mee.
Hypen, Hypte, Gehypt.
@HansR: Zo kan ik oorlogen ook als hype zien, opgeklopt door het militair industrieel complex.
In mijn ogen is alles wat een significante impact kan hebben op de samenleving interessant om aandacht aan te besteden.
En in 1918 hadden ze nog geen massatransport. Nu wel. Dat betekent dat als het gebeurt, we in zeer korte tijd daar over de hele aarde mee te maken krijgen.
Daar kan je maar het beste van te voren even bij stil staan ipv een fatalistische houding aan te nemen.
En ik denk dat het mede door de aandacht in de media (en de blogs) komt dat de regeringen zich nu wat pro-actiever gaan opstellen.
Om nog even wat te zeggen: die griep Wiki is een site van gehersenspoelde Amerikaanse amateurs.
Er is geen verantwoording en de redacteuren zijn zonder organisatie met alleen een gmail adres. Moeten we daar ons vertrouwen in stellen (aangenomen dat er echt iets aan de hand zou zijn)?
Gvd wat begin ik me aan die flauwekullende klote wereld te ergeren.
@Steeph: over oorlog? daar heb je een punt!
Je argument van massatransport, media, bloggers etc… is nu juist wat ik zeg: het maken van een hype. En ja, daar hoef je het niet mee eens te zijn natuurlijk.
Laten we eerlijk wezen: het afschieten van vogels in Roemenie helpt een uitbraak echt niet voorkomen!
@HansR: Mmm, je hebt wel gelijk over die Wiki. Niet echt diep gekeken.
En nee, ik denk ook niet dat het helpt om vogels in roemenie af te schieten of al het pluimvee in NL binnen te houden.
Met voorbereiden bedoel ik meer plannen maken voor als het gaat gebeuren. Doe je dan het land op slot? Sluit je scholen, vliegvelden, stations, …? Wie ent je het eerst in, hoe voorkom je paniek, etc….
Daar moet echt even over nagedacht worden.
@Steeph:Prettig vooruitzicht is het niet maar enige nuancering is op de plaats.
Zelf wordt ik een beetje moe over dit soort berichten, kennis moet gebruikt o.k. maar wel binnen de marges en niet aan het (rechter)uiteinde van de Bell bekeken..that’s nature.
Voor elke levensvorm is het een noodzaak als soort te blijven bestaan zo ook voor microlevensvormen. Als een parasiet elke host dood is er geen ruimte genoeg over om een fatsoenlijke genenpoel instand te houden dus na de lethale top wordt infectiositeit als vanzelf afgezwakt. Hoe groot/stomp de top zal worden is wat lastig te voorspellen maar zoals je zelf stelt is aandacht noodzakelijk.
De geschiedenis leert dat “flauwekul” roepende leden van de soort als eerste klaar staan om te klagen als het mis gaat b.t.w.
@Larie:
Ja maar ook hier binnen de marges. Het geldt dus niet voor mij maar dat kan ik (hier) niet aantonen.
Ik ben het overigens met je denkwijze eens.
@HansR: Vat die opmerking niet persoonlijk op svp, zo was het Zeker niet bedoeld maar meer in algemene zin.
Klagende mensen zijn zich over het algemeen niet bewust van het werk wat op de achtergrond gedaan wordt. Als “het” goed gaat, genoeg ple’s op een feestje bv, is er niets aan de hand en wordt er niet over nagedacht..maar als er eentje verstopt raakt moet je “ze” horen ;-)
@HansR
Ik deel je mening wel enigzins, hoor. Zeker als je de hysterie over SARS gezien hebt, waarbij wereldwijd 800 doden zijn gevallen. Dat is helemaal niks!
Toch heeft griep, influenza dus het wel in zich om heel wat erger te worden dan SARS: Griep is besmettelijk voordat er symptomen verschijnen. En een tweede factor die ’t effect van dit soort ziektes groter maakt is dat het tegenwoordig met het huidige vliegverkeer in een poep en een scheet over de wereld verspreid is. Maar inderdaad kan je stellen dat we met z’n allen dan nog een relatief kleine kans hebben om ’t op te lopen.
Tja, wat zo’n awarenessweek er dan nog toe doet? Geen idee.
@Larie
“Als een parasiet elke host dood is er geen ruimte genoeg over om een fatsoenlijke genenpoel instand te houden dus na de lethale top wordt infectiositeit als vanzelf afgezwakt
Hm. Lees even over de Amerikaanse Kastanje, die effectief is uitgestorven door een parasiet. Of de Europese Rivierkreeft en de kreeftenluis.
@Larie
Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat ik het oneens ben met wat je daar stelde. Het AIDS virus lijkt af te zwakken, en er zijn hele reeksen ziektes die virulent begonnen zijn maar langzaam af zwakken. Ik meen dat er hier en daar theorieen de rondte doen die de oorsprong van mitochondrieen of witte bloedlichaampjes bij parasieten legt. Maar er zijn dus ook levensvormen ten onder gegaan aan ziektes.