Greenpeace blokkeert Amsterdamse haven

Actie op het NoordzeekanaalMomenteel houden actievoerders van Greenpeace op het Noordzeekanaal een schip tegen met soja uit Brazilië. In het schip zit soja van Cargill: een van de grootste sojahandelaren ter wereld. Cargill is onlangs in Brazilië veroordeeld voor het ontduiken van milieuwetten. Volgens de milieuorganisatie is de soja verbouwd op plantages in het Amazonegebied die illegaal ontbost zijn. (Trouw) Greenpeace heeft verder speurwerk gedaan m.b.v. zendertjes op vrachtwagens en zodoende de afnemers van Cargill in Nederland in kaart gebracht. Lees ook het gisteren verschenen: Sporen van criminele soja (Greenpeace)

 1. 2

  Als het gaat om illegale boskap of het uitbuiten van medwerkers op de plantages tegen te gaan ben ik er helemaal voor! Weer eens wat anders dan dat gezwam van Greenpeace over Gentech soja.

 2. 3

  Hier word ik nou echt depressief van. Om de mensch haar eigen graf te zien graven. We gaan alleen maar kapot dankzij onze eigen arrogantie.

 3. 4

  Want? Waar wordt je depressief van? Van de mens die zijn eigen graf graaft door het regenwoud kapot te maken of van Greenpeace?

 4. 6

  Ik heb een redelijk bangelijk vermoeden dat u beiden gelijkgestemd bent, doch slechts door onduidelijke communicatie denkt het oneens te zijn.

 5. 7

  Klassiek probleem, echter lijkt het me dat door het steunen / danwel positieve houding hebben tov van een organisatie als Greenpeace een kreet als “depressief worden” niet gepast zou zijn.

  De keuze die mij gesteld werd door sanspareille doet mij dus toch het tegendeel van uw post vermoeden.

 6. 9

  Voor de liefhebbers: dinsdag voert Greenpeace actie bij vleesverwerker VION in Boxtel. Zoals mijn oude hoofdredacteur altijd zei: als God toch wil dat dit gebeurt laat het dan in ons journalistieke werkgebied zijn. En zo is het.

 7. 10

  “Weer eens wat anders dan dat gezwam van Greenpeace over Gentech soja.”

  Ehhmmm… was Cargill nietde grootste exporteur van roundup-ready soja uit Brazilië? Was het niet zo dat Soja alleen op een dergelijk grote schaal geteelt kan worden door sproeivliegtuigen met roundup over gigantische plantages te laten vliegen? Was dat niet de reden dat die sojateelt zo ellendig kapitaalintensief, arbeidsextensief en desastreus is voor het milieu? Had dat niet iets te maken met die leegloop van het Braziliaanse platteland en het ontstaan van sloppenwijken?

 8. 11

  @gold-ass: als je al die sproeivliegtuigen weg wilt hebben, moet je juist gen-tech soja gebruiken. Maar daar wil GreenPeace niet aan.

  Laat je liever mensen verhongeren dan planten zo aanpassen dat de opbrengsten hoger worden?

  Spuit je liever de aarde vol pesticiden dan planten zo aan te passen dat ongedierte ze niet meer lusten?

  Steun dan GreenPeace!!

  Ik ben nog steeds donateur van GreenPeace, maar die Gen-tech discussie, daar slaan ze de plank echt volledig mis.

 9. 13

  de hemaworst heeft crimininele soja, tsk tsk tsk ,
  laat ze in godnaam bij de basics blijven , de zeehondjes , maar nu kernenergie , lobbyen met de queen , een vet hoofdkantoor. allemaal marketing.
  overbevolking en consumptie is het probleem , niet de producent of boer. redt het bos , plant je niet voort.
  ben het strontzat dat de boer de klos is , en ja hij gebruikt round up , wat moet hij dan , bio boer worden? met een dergelijke vraag? ha!.
  waar zijn de klanten , de keurslagers leven al op het randje van bestaan , een ei heet een ei , daar hoeft geen bio of scharrel op te staan , er dient een waarschuwing op te staan fabrieks ei, net als bij een pakkie sigaretten.
  de grootste verwerkers van vlees kopen de bulk uit polen , states en ja argentinë en brazil , moet je lekker eten , goede contrôle daar , in de diepvries voor een jaar op de boot, en dan hier weer vers verkopen, smakelijk eten.

 10. 14

  @Jan des Bouvrie:

  Je hebt echt iets niet helemaal goed begrepen. Over die gentech-soja wordt juist een berg gif (Roundup) gespoten, omdat juist dat stukkie gentech ervoor zorgt dat niet de soja, maar wel alle plantjes en diertjes eromheen bezwijken.

  @Hemaworstje:

  Die “arme boeren” zijn grootgrond”bezitters” die via dealtjes met corrupte overheden stukken land of bos onteigenen en/of platbranden en er onafzienbare vlakten monocultuurgrond van maken, totdat de grond is uitgeput en ze een eindje verderop weer verder kunnen gaan. Met dat soort mensen zou ik geen medelijden hebben.

 11. 15

  Greenpeace breekt met advocaat Van der G. als voorzitter
  Greenpeace Nederland en zijn voorzitter Britta Böhler gaan per direct uit elkaar. De milieuorganisatie vindt het voorzitterschap onverenigbaar met Böhlers werk als advocaat van Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn.

  Toen had ik het gehad met Greenpeace.