Great, Britain!

Dat Charles graag Camilla’s tampon wou zijn in 1989 weten we dankzij de oorlog tussen twee gehuwden, die afluisteraars inschakelden om ‘de ander’ uit te schakelen. Vandaag staat Groot Brittannië repper en repper in roer vanwege een ander soort afluisterpraktijk. Het meest gelezen Engelstalige vod ‘News Of The World‘, een van de speeltjes van Rupert Murdoch, heeft van minstens 4000 mensen hun privégesprekken afgeluisterd, enkel om informatie te verkrijgen. Totnogtoe hebben slechts 8 mensen de moed gehad om een proces aan te spannen, een paar hebben 1 miljoen geäccepteerd om er over te zwijgen. Sienna Miller is één van de acht, lees wat men vond in het notaboekje van een detecdief: “Notes found in Mulcaire’s notebook, which was seized in a police raid in 2006, included three of Miller’s mobile numbers and their related account numbers, pin numbers, the numbers she dialled to access her voicemail services and the passwords she used to discuss her accounts with her mobile phone provider.” Haar intieme leven stond tot in detail in de krant de dag erna. Afgrijselijk, je wil het niet meemaken, die paranoïa – maar het kan nog erger met de Vrije Markt: ook de telefoons van de intimi van een ontvoerd en vermoord kind werden afgeluisterd, en naar alle waarschijnlijkheid werden er berichten gewist, om te voorkomen dat de ouders hun hoop te snel zouden verliezen. Het zou slecht zijn voor de verkoopcijfers, zoals alles uiteraard slecht is voor de verkoopcijfers als je enkel kan denken in termen van ‘wat is slecht voor de verkoopcijfers’.
Het is dus dankzij de Guardian en hun niet-aflatende speurtocht, inclusief WOBen, dat dit aan het licht komt. Als het van Scotland Yard afhing, zou het namelijk netjes onder de stijve opperlip van de malle idee van Britishness zijn blijven zitten.

Terwijl ik deze post maakt druipt het nieuws verder binnen, the Guardian heeft een live-pagina openstaan, met als recentste dit: “10.20pm: Relatives of soldiers killed in Iraq and Afghanistan have been informed that they may have had their phones hacked by the News of the World, lawyers have confirmed.”

[lezen: Wat je eigenlijk de objectieve tegenhanger van Murdoch’s manier van nieuws maken zou kunnen noemen, Wikipedia, heeft een bijzonder uitgebreid overzicht van de gebeurtenissen.]

 1. 3

  Deze keer vertrouw ik volledig op de Google-advertenties: betaal niet teveel voor uw krant. Neem eerst een proefabonnement…

 2. 4

  de malle idee van Britishness?

  En ook de mobiel van het ontvoerde meisje zelf was gehacked, de voicemails werden afgeluisterd en verwijderd zodat er ruimte in de voicemailbox zou komen voor nieuwe voicemails, want elke voicemail was weer een nieuw verhaal.

  Dit gaf de ouders valse hoop want die dachten dat misschien het meisje zelf de voicemails verwijderden.

  Later bleek ze te zijn vermoord.

  Dat zijn de basale feiten die voor zoveel verontwaardiging zorgen en die moet je misschien ook in je artikel vermelden.

 3. 7

  De 16 jarige jongen die meedeed met de DOS aanvallen op bedrijven om Wikileks te verdedigen werd gearresteerd. Maar hier spreekt niemand of gevangenisstraffen of zo. Slechts dat misschien Rebekah Brooks gaat aftreden. Dat kan ik ook, aftreden met een aantal miljoen op mijn rekening en voor de rest van mijn leven vakantie vieren.

 4. 9

  Als die “detective” zoveel nummers, pincodes en passwords van telefoontjes heeft weten te bemachtigen van allerlei mensen in het nieuws, dan moet hij haast wel hulp vanuit de telefoonbedrijven hebben gehad, schat ik zo. Verder eens met @6, maar het verhaal is nog niet afgelopen. Murdoch zelf ziet het nog steeds wel een beetje scheef: “Recent allegations of phone hacking and making payments to police with respect to the News of the World are deplorable and unacceptable

 5. 11

  Engelse humor in het Britse parlement, o.m. geciteerd op SkyNews: The Press Complaints Commission was compared it to a “chocolate teapot” and a “fishnet condom” by LibDem MP, Adrian Sanders as he accused the press watchdog of being “toothless”. Early on, Labour’s old warhorse Frank Dobson had MPs laughing when he declared: “Were News International, with their record of wrongdoing they have admitted so far, to apply to run a minicab firm in London, they would not receive a licence

 6. 12

  Zo kan je veel rechtpraten, jg.
  Er is geen duidelijker voorbeeld van een VrijeMarkkramer die graag nog eens in de aanval gaat tegen zelfgekozen vijanden van dat systeem als Murdoch. Die absoluut met het laagste allooi perspulp de massa’s gaat beïnvloeden om ranzige Foxpolitiek erdoor te krijgen.

 7. 16

  su..ik kijk al jaren geen dutch tv meer..omdat ik the class mis van..e.g. jouw link. Left/right is no option at u’r place..just free will. Over there (here) a pile of shit.

 8. 17

  The Guardian bestaat ook dankzij de vrije markt, en kon zo een corrupte staatsinstelling als Scotland Yard aanpakken. En veel info aan The News Of The Screws werd geleverd door politie-agenten, zo zag ik deze week op Newsnight.

 9. 19

  Whow, KK. Als je het zwarte geld bedoelt, wat gebruikt werd om corrupte politieagenten om te kopen om zo hun met belastinggeld vergaarde kennis af te kopen – dan weet ik niet welke kronkels jij nog in je brein moet leggen om staatshater te kunnen zijn.

 10. 20

  Zelfs de NRC laat ten aanzien van Cameron nu doorschemeren dat er fouten zijn gemaakt. Wat wordt er door Cameron trouwens bedoeld met “een tweede kans geven aan Coulson”?

 11. 23

  @21, gronk: Afketsen? Dat weet ik nog niet. Alle kranten schrijven erover, maar het is duidelijk wereldmedia-nieuws. Murdoch bezit meer dan honderd kranten, van Fiji tot New York, waaronder The Wall Street Journal, The New York Post, The Times, The Sunday Times, The Sun, filmproducent 20th Century Fox, het beruchte Fox News (USA), uitgeverij Harper Collins, Star Television (Azië), sportzender ESPN en belangen in National Geographic Channel en in het Sky-concern (UK, Brazilië en Mexico). Lijkt mij een vechtersbaasje die gewend is zijn zin te krijgen. En het is de nog maar de vraag of de gisteren aangekondigde opheffing van de News of the World een onvrijwillige boetedoening is of een vrijwillige strategische zet.

 12. 25

  Crachat: “…dan weet ik niet welke kronkels jij nog in je brein moet leggen om staatshater te kunnen zijn.”

  – Dat weet ik ook niet meteen, maar ik zie dat jij al goed je best doet, aangezien het gewoon een kwestie van logica is, voordehandliggende zaken te doorgronden. Proficiat.

  Maar nog een keer dan maar: The Guardian, parel van de vrije markt! Daar had ik dan wel wat meer adhesie bij verwacht.

  Maar Murdoch zal dus wel spoedig The Sun On Sunday lanceren.

 13. 26

  Ssssja, Manning doet het wikileaks doet het NOTW doet het, wie niet?

  ..en waar zijn toch de tijden gebleven dat in journalistenkroegen avondenlang in chesterfields op niveau werd gediscussieerd en netgewerkt. Dikke sigaren, bel courvoisier erbij. Of dat men nog met een notitieblokje achter feiten aanging a la Woodward en Bernstein. Vernieuwende online journalistiek: fact finding datacrunchen heet dat nu. Het fatsoen gecomprimeerd tot een verzameling nullen en enen. Simpel een dvd overschrijven, een verloren usb- stick in een taxi of een tap via de telecomboer, en je hoeft er zelfs je bed niet meer voor uit. Alles voor de hardere scoops. En nu gaat sargasso het ook doen, versluierde data tot leven wekken en WOBben enzo…

  Oke, en Deep Throat was ook maar een ordinaire pijpmovie nietwaar…