Graaiers in de publieke sector

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

DATA - Vandaag kwam dan eindelijk het lijstje met grote graaiers in de publieke sector naar buiten.

Althans zo word je bestempeld als je werkzaam bent in de publieke sector en meer verdient dan de premier. Nu kan ik mij voorstellen dat je als voorzitter van de Raad van Bestuur van een grote ZBO flink verdient. In andere gevallen vind ik het wat, nou ja, graaierig.

Er zijn voorbeelden te over van publiek betaalde figuren die toch wel erg veel verdienen. In de media bijvoorbeeld. Wordt gigantisch gesneden, alle nieuwsprogramma’s voelen de pijn van bezuinigingen. Desondanks krijgt een presentator bij de VARA (naar verluid een nogal snel pratende ijdele meneer met goudgeverfde lokken) bijna vijf ton.

Opvallend vind ik ook het salaris van Dominique Weessie, directeur/voorzitter/presentator van Powned, die jaarlijks ruim 230.000 euro krijgt om puber-tv te maken. Overigens heeft hij vorig jaar toch zo’n 30 procent meer verdiend dan in 2010. Maar ja, het valt ook niet mee om Hilversum te veranderen.

Wat zien we nog meer?

Als we naar sector kijken, dan domineert de zorg. Medisch specialisten worden rijkelijk beloond voor de lange en zware jaren van studie, co-assistentschappen en avond- en nachtdiensten. Maar het geeft ook wel een beetje aan waarom de zorg zo duur is. Het zijn er veel hoor: bijna 2000 medisch specialisten en zorgbestuurders verdienen meer dan Rutte.

Het UMC Utrecht heeft de meeste grootverdieners, het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis volgt snel, met daarna VUMC (daar verdienen een aantal bestuurders zeker teveel). Opvallend vind ik ook Luchtverkeersleiding Nederland. Ik begrijp dat luchtverkeersleider een zware en verantwoordelijke baan is, maar om nu meteen meer te verdienen dan de premier, lijkt me toch iets overdreven.

Tot slot is het ook profijtelijk om hondengeleider te zijn in Nijmegen. De beste man/vrouw verdient daar 279.095 euro per jaar. Ik ga er maar vanuit dat het een tikfout is geweest.

Reacties (21)

#1 Grolschje

“Maar het geeft ook wel een beetje aan waarom de zorg zo duur is. ”

Die 50/100 miljoen die ze boven de norm verdienen is inderdaad de reden dat de zorg duur is…..

Als ik deze cijfers zo zie, geeft het bij mij juist aan dat er geen probleem is. Organisaties kunnen zelf uitstekend beslissen of bepaalde mensen het waard zijn om binnen te halen met wat extra beloning.

  • Volgende discussie
#2 pedro

Weesie is een soepsidiespons en laat zien, waarom hij vroeger zo tegen soepsidiesponzen ageerde: het was gewoon jaloezie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Kalief

Misschien heeft die Nijmeegse hondengeleider wel een hashhond, dan kan het nog een aardig centje opleveren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

“Maar het geeft ook wel een beetje aan waarom de zorg zo duur is.”

Ah ja, het frame dat door de politiek is opgezet slaat aan. De zorg is duur omdat de artsen zoveel verdienen (graaiers!). Bij mijn weten ligt het overgrote deel van de kostenstijging in de gebruikte technieken. Deels omdat er gewoon veel nieuwe duurdere behandelmethoden zijn, maar ook omdat mensen steeds veeleisender zijn.

Je zou ze de kost moeten geven die voor een eerste consult bij een specialist komen en alvast een second opinion in een ander ziekenhuis hebben geregeld. Oh wacht, die moet je inderdaad de kost geven. Of de mensen die een mri oid eisen – en krijgen – ondanks dat de arts daar geen indicatie voor ziet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Prediker

Hoeveel zou Andries Knevel eigenlijk verdienen van mijn belastingcenten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Boer

EO-gezicht Andries Knevel wil binnen afzienbare tijd salaris inleveren om minder te gaan verdienen dan de premier. Dat heeft een woordvoerder van de EO laten weten aan het ANP.

Knevel verdiende het afgelopen jaar (2009 )
187.000 euro, exclusief pensioenpremies van 43.000 euro. Hij wil nu zes procent salaris inleveren zodat hij voortaan onder de norm blijft.
Hoeveel verdienen de medewerkers van Sargasso?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Inca

@4, Ik vind inderdaad best dat artsen die 4 ton verdienen best met wat minder toe kunnen. Vanwege het geld natuurlijk, je kunt voor dat geld een boel dingen doen die het leven van mensen net wat plezieriger kunnen maken. (Men zou bv de schoonmakers iets meer tijd kunnen geven om de operatiekamer schoon te maken. Of de verpleegkundigen net wat ruimer bezetten. Of iets minder summier zijn in het basispakket. Etc.)

Maar daarnaast denk ik dat het hoge inkomen tot gevolg heeft dat de hierarchische cultuur (en het alfamannetjes-fenomeen) in het ziekenhuis nog veel sterker wordt. Ik denk dat het zeker niet bijdraagt aan het verlagen van de drempel om artsen aan te spreken op dysfunctioneren. En de voorbeelden daarvan zijn toch legio.

Daarnaast frame je zelf natuurlijk ook vrolijk in de richting van ‘de patienten zijn gewoon vervelend.’

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Joost

@7:
– Er zijn maar heel weinig artsen die 4 ton verdienen. De overgrote meerderheid meesten haalt de balkenendenorm niet.

– Die hierarchische cultuur is snel aan het afbrokkelen, op een paar specialismen na. Het duurt niet lang meer tot meer dan de helft van de artsen vrouw is. In de opleiding is het in ieder geval al jaren zo.

– Ik frame niks. Het is gewoon een feit dat patiënten steeds meer eisen, ook als het exorbitant duur is. Dat is een van de factoren die de gezondheidszorg duurder maken. Een andere factor die ik nog niet genoemd heb is de vergrijzing.

Waar ik me aan erger is dat het constant over artsensalarissen gaat alsof zij een factor zijn in de toegenomen kosten, terwijl die relatief echt niet zoveel meer verdienen dan 20 jaar geleden. Sterker nog, hele groepen zijn er al op achteruit gegaan en zullen er in de toekomst nog verder op achteruit gaan.

En ja, een aantal specialismen hebben gigantisch geprofiteerd van het lachertje dat het DBC-systeen is, en die mogen wat mij betreft worden aangepakt. Daar vind je ook die “vier-tonners”. Maar dat gebeurt niet, in plaats daarvan probeert men het geld dat die mensen meer krijgen terug te halen bij alle artsen.

Een ander voorstel dat nog loopt is om artsen hun eigen opleiding te laten betalen. Als zoiets doorgaat betekent dat voor veel artsen 15 jaar geen inkomen. En in die 15 jaar komen er ook nog kinderen (anders ben je halverwege de 30 als je daarmee kan beginnen)

Dat is een schuld die je met een de salarissen die de politiek ziet moeilijk wegwerkt.

Als dit allemaal doorgang vindt zie ik in de niet zo verre toekomst in Nederland een grote private sector ontstaan. Kijk naar een land als Australië wat er dan gebeurt. Een half jaar wachten op een consult, een jaar op een wachtlijst voor een simpele ingreep. Je kan morgen geholpen worden hoor, maar dat is privé, en gaat je geld kosten. Veel geld, en veel meer dan we nu aan ons zorgsysteem kwijt zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Inca

@8 je stelt dat de hierarchische cultuur al aardig afbrokkelt. Is er voldoende aanwijzing dat dat werkelijk verandert? Kunnen verpleegkundigen al eenvoudiger de noodklok luiden als er dingen misgaan?

Of de loonkosten van artsen in verhouding gestegen zijn… hmm, dat lijkt me een mooi vervolgstatje.

Je framet net zoveel als het oorspronkelijke stukje. Je mag zelf weten of je dat veel of weinig vindt. Maar als je bezwaar maakt tegen de manier waarop het in het stukje gezet wordt, dan is jouw opmerking over patienten die hun second opinion klaar hebben staan net zo sturend. Meer, want daarover zijn geen cijfers genoemd.

Starten met een schuld vind ik ook een buitengewoon slecht plan: het afhankelijk maken van mensen, en een grote druk op ze leggen, komt de kwaliteit en zorgvuldigheid nooit ten goede. Lange uren, vernederd worden als je te slap bent, veel concurrentie voor stageplaatsen, het IS al niet bevorderlijk voor een goede onafhankelijke ontwikkeling. Voeg daar een flinke schuld bij, en je krijgt allemaal artsen die net zo in de tang zitten als de Ryan-airpiloten. En ook nog eens minder aanbod – zodat het nog moeizamer gaat in de zorg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Levi

Weesie geeft leiding aan de slechtst presterende publieke omroep, bovendien kan hij niet presenteren. Pownews is een uiting van mentale diarree, lekkende hersenschotten en anale jeuk. Onsamenhangende items van 20 seconden, veelal gejat van andere media opgeleukt met een bekrompen uitsmijter van de hakkelende leguaan Dominique. Pownews haalt haar kijkcijfers via de recreatiezalen van verzorgingshuizen waar de TV is blijven aanstaan. De netwerkgeneratie? Laat me niet lachen?! Rutger Castricum oogst na een uitzending hoogstens 3 positieve tweets, die komen dan van 15-jarige jongens die tweeten: “Rutger Castricum is een held”. Daarnaast komt er ook een handvol negatieve tweets van volwassenen die Pownews zum kotzen vinden. Tot zover het bereik van Pownews.

En dat legitimeert een jaarsalaris van ruim twee ton? Ja vanaf vandaag ben ik ook een voorstander van forse bezuinigingen op de Publieke Omroep.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 frankw

Joost @4 Of de mensen die een mri oid eisen – en krijgen – ondanks dat de arts daar geen indicatie voor ziet.
Zeg dat maar tegen mijn maat die nu onder de zoden ligt omdat de arts die MRI niet nodig vond.
/lifelog

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 AltJohan

@frankw: Yeah. En hoevelen liggen er al niet onder de zoden vanwege die talloze medische missers?

Je hebt als patiënt de plicht om voor jezelf op te komen. Waarom genoegen nemen met 2de-hands zorg als je leven er vanaf hangt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 P.J. Cokema

Ik kan het toch niet laten:
de zorgaanbieders verdienen dus 209.363 gemiddeld p.p? De zorgverzekeraars 267.444 gemiddeld p.p. en de 10 leden van de raden van bestuur van ING en ABN 720.300 gemiddeld p,p.?

Ik heb ineens wel erg met de ministers te doen, met hun armzallige 144.000. Daar red je een land toch niet mee uit de crisis?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Grolschje

@13
Dit gaat enkel over het gedeelte dat boven de norm zit. Het gemiddelde is dus een stuk lager.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Christian Jongeneel

Gek dat het in de discussie meteen weer gaat over medisch specialisten (die deels gecompenseerd worden voor jarenlange onderbetaling tijdens hun ellenlange studie) en Matthijs van Nieuwkerk (een eenling die door veel Nederlanders een uniek talent toegekend wordt).

Terwijl het probleem toch zit in de bestuurders, een groep waarvan je alleen al door de omvang mag aannemen dat ze niet over unieke talenten beschikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Inca

@15, de discussie over bestuurders wordt volgens mij op veel plaatsen wel gevoerd, hier op Sargasso onder andere ivm de WNT. Maar de medisch specialisten (zie grafiekjes) vormen wel een uitzonderlijk groot deel.

Persoonlijk denk ik dat we beter zowel de onderbetaling als de uitbuiting van arts-assistenten kunnen verminderen: geef hun een beter bestaan, beter voor de kwaliteit (lange diensten en weinig ervaring staan niet garant voor weinig fouten zeg maar), en we hoeven de medisch specialisten vervolgens niet meer zo te compenseren. Winwin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Joost

@frankw: Ja, dat is kut. Maar hoe kut ook, dat zijn de uitzonderingen. Daarop kan je het systeem als geheel niet gaan inrichten wegens te duur.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 frankw

Een beetje off topic dan, het gaat immers om de grootgraaiers en niet het ziektekostenstelsel dat zo uit de hand loopt qua kosten. Binnen de gezondheidszorg valt het me helaas te vaak op, uit eigen ervaring, dat de versnippering van disciplines (zogenaamde specialisaties), van dieetmedewerker, verpleegkundige, patientenbegeleiding tot artsen, er zoveel mensen rond een patient heen lopen dat niemand zich eindverantwoordelijke voelt. Het gevolg zijn vele medische (maar vaak juist organisatorische) missers die uiteindelijk hoge maatschappelijke kosten meebrengen.

Dan terug on topic. Managers die zichzelf zo hogelijk (laten) belonen zijn meestal degenen die ook organisaties om zeep helpen en grote schade aanrichten. Erik Staal is het boegbeeld van dergelijke figuren. Dat ze organisaties om zeep helpen heeft, denk ik, ermee te maken dat alfamannetjes culturen de neiging hebben de cohesie binnen een organisatie te ondergraven, juist in het management net onder de top. Je krijgt angstculturen waarin men elkaar niet meer aanspreekt op falend voorbeeldgedrag. En daarmee is een belangrijke anker tot matiging weg.

Het zal welhaast vrijwel onmogelijk zijn te onderzoeken, maar ik durf te wedden dat publieke organisaties met bovenmatig betaalde bestuurders gemiddeld ondermaats blijken te presteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 P.J. Cokema

@18: Dat is denk ik wel uit te zoeken. Maar een makkelijke weg is bijvoorbeeld de AD-ziekenhuizen top-100 naast de lijst topverdiensers in ziekenhuizen te leggen.

Overigens: is van Vestia bekend dat die ondermaats presteert?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 P.J. Cokema

@15: Precies, de discussie zou over de gestelde norm moeten gaan. Nu is die al gevoerd en in het nadeel van de bestuurders beslecht.
Het zou ook kunnen gaan over de inkomensverschillen tussen bestuurders en uitvoerders. Ik denk altijd weer (en dan wordt ik natuurlijk afgefakkeld), waarom staan er achter die hoge bedragen geen functies als verpleegkundige, zus-of-me- zo technicus of onderwijzer?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 David Rietveld
  • Vorige discussie