Goud voor uw idee…

Het altijd inspirerende Belgische blad Knack stelde een interessante vraag aan wetenschappers: van welk idee dat vandaag totaal ondenkbaar is, vreest of hoopt of droomt u dat het vroeg of laat toch werkelijkheid zal worden? Interessant genoeg om ook aan Sargasso-lezers en -lezeressen dezelfde vraag te stellen. Ter inspiratie het antwoord van Herman de Dijn, hoogleraar filosofie aan de K.U. in Leuven:

Dat Marx toch nog gelijk krijgt…

Het reëel bestaande communisme mag dan verdwenen zijn, dat betekent niet dat Marx’ analyse onjuist is gebleken. Zijn opvatting van het kapitalisme als de veralgemeende warenproductie, waarin alle waarde, zeker alle intrinsieke waarde, gereduceerd wordt tot gebruik- en ruilwaarde, blijkt altijd maar meer te worden bewaarheid.

 1. 2

  Leuk initiatief van Knack. Met eindelijk een serieuze wetenschapper die een idee van een niet-serieus genomen blogger deelt: de autoloze dag. De wetenschapper, Johan Braeckman, gaat zelfs verder en heeft het over de eindeloze autoloze zondag.
  En dan die Marx. Met zijn pamfletten een blogger avant-la-lettre. En veel te weinig serieus genomen. Natuurlijk was zijn analyse juist. Zijn oplossingen hebben het niet gehaald. Maar dat komt alleen maar omdat hij, net als vele anderen oplossers, het menselijk tekort niet betrekt in zijn kansberekeningen. Waarom zou ‘hebberigheid’ als sneeuw voor de zon verdwijnen als je de maatschappij anders inricht?
  Maar om ook nog antwoord op je vraag te geven: dat we materieel arm en geestelijk rijk moge worden. Enigzins naar voorbeeld van het Cubaaanse model. Gratis goede gezondheidszorg en onderwijs, verder net genoeg eten en te drinken en dan elk weekend met zijn allen flaneren over een kilometerslange boulevard en genieten van muziek en dans.

 2. 3

  Hoop: dat we tóch sneller dan het licht kunnen reizen om interstellaire afstanden af te kunnen leggen.

  Hoop: dat zowel de plaats als de snelheid van een elementair deeltje nauwkeurig bepaald kunnen worden.

  Vrees: dat alle leven op aarde tóch ineens zomaar verdwijnt door een lokale gamma ray burst. (Super-onwaarschijnlijk nu, omdat de melkweg teveel zware elementen bevat die de kans op een lokale gamma ray burst minimaal maken).

  Vrees: dat God bestaat. Want dan ga ik dus naar de hel.

 3. 4

  @Arduenn: Je gaat alleen naar de hel als de christenlijke God bestaat. Misschien bestaat er wel een God en kom je terug als boom, er is vast wel iemand die dat gelooft.

  Verder, dat de Matrix een soort van zo is het eigenlijk wel maar het is leuk om de waarheid als fictie neer te zetten idee was.

 4. 6

  maak je niet naar om de hel arduenn ,
  valt reuze mee vergeleken met een doodnormale hollandse dag.
  By the way God vergeeft alles mits je maar je zonden aan de poort opbiecht , Deo volente natuurlijk.

  Hoop: halvering wereldbevolking
  Vrees: verdubbeling wereldbevoling.

 5. 8

  Tijdreizen.

  Kernfusie-energie (meer vrees dan hoop -> allerlei natuurlijke remmen breken opeens af, tientallen nieuwe conflictsoorten mogelijk, nieuwe oorlogaanleidingen te over)

 6. 9

  @Arduen #3

  Sneller dan het licht reizen is theoretisch mogelijk, mits je een manier weet te vinden om, bijvoorbeeld, golven te creëren in ruimtetijd en daarop te surfen. Ten opzichte van de ruimtetijd reis je nog steeds niet sneller dan het licht, maar de facto wel.

  Google maar eens op faster than light travel – er zijn talloze natuurkundigen die tijd hebben verknoeid aan bedenken hoe de warp drive van Star Trek theoretisch mogelijk zou zijn

 7. 10

  @matthijs – Klopt, ik herrinner me een dergelijk artikeltje uit Scientific American van een paar jaar geleden. Andere dan:

  Hoop: die verdomde wet van behoud van energie op de schop. Wat een lol zouden we dan beleven.

 8. 13

  @TRS: “There is a theory which states that if ever anybody discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable. There is another theory which states that this has already happened.”

  Douglas Adams

 9. 14

  Omdat je ook die rare proefjes hebt met deeltjes die uit de toekomst komen (sneller dan het licht) neem ik voor het gemak aan dat 300.000 km/s de grens is van de grote groep gemiddelde lichtdeeltjes. Of is dat verkeerd bedacht ?

 10. 16

  Wat doet die leraar filosofie allemaal? Hoe kan hij zo goed intrinsieke waarde onderscheiden van gebruik- en ruilwaarde? (een soort filosofistisch-pretentieus cartesianisme?).

  Ook onzin:
  Alleen wie kinderen (proles) heeft, ontsnapt enigszins aan de kapitalistische mentaliteit, begrijpt nog dat er iets is dat niet te koop is. Wie wil echter vandaag nog kinderen?
  Er komen enkelt andere parameters bij kijken voor de ouders.

 11. 17

  Hoop: dat de universele theorie wordt ontdekt

  Dat gaat vast een keer lukken hopelijk duurt het niet te lang.
  Vrees: dat het antwoord 42 is.

 12. 18

  Hoop: dat we kunnen blijven rekenen op de super-onwaarschijnlijkheid van de kans op een lokale gamma ray burst vanwege de zware elementen in de melkweg.

  Vrees: dat “we” niet op tijd voor de totale vernietiging van de aarde, buiten de aarde bewoonbare planeten hebben ingericht. Of dat dit net wel lukt, maar dat het een heel erg hapsnap ongezellige inrichting is.

 13. 19

  en voor een ieder die stiekum toch bang is dat “God” bestaat (en omdat t gewoon leuk is uiteraard ;))
  “Now it is such a bizarrely improbably coincidence that anything so mindbogglingly useful [the Babel fish] could have evolved by chance that some thinkers have chosen to see it as a final and clinching proof of the non-existence of God.
  The argument goes something like this: “I refuse to prove that I exist,” says God, “for proof denies faith, and without faith I am nothing.”
  “But,” says Man, “the Babel fish is a dead giveaway isn’t it? It could not have evolved by chance. It proves you exist, and so therefore, by your own arguments, you don’t. QED”
  “Oh dear,” says God, “I hadn’t thought of that,” and promptly vanishes in a puff of logic.”
  — Douglas Adams, The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy p. 50

 14. 20

  Hoop: dat de universele theorie wordt ontdekt
  Droom: dat het antwoord 42 zou moeten zijn
  Vrees: dat het antwoordt 41.97 blijkt te zijn (where did we go wrong?! that’s another question…. alles begint weer van voren)

 15. 24

  Intrinsieke waarde bestaat niet. Alle waarde is subjectief. Wat waardevol is voor een persoon, hoeft niet waardevol te zijn voor een ander. Er kan dus ook geen reductie zijn van ‘intrinsieke waarde’ naar ‘gebruik- en ruilwaarde’.

 16. 30

  Iemand dat hysterische verhaal van Jean-Jaques Cassiman gelezen? Een redenatie die een kleuter onwaardig zou zijn. Er is iets aan de hand en dus is er over een aantal eeuwen hetzelfde aan de hand, maar dan veel erger. Zou de man ooit een geschiedenisboek hebben gezien?

  Wat is het toch met wetenschappers dat zodra ze buiten hun vakgebied gaan denken de meest hilarische stupiditeiten naar buiten komen? Meneer Dawkins meest recente boek toonde ook niet veel meer aan dan dat hij eens moet stoppen met blowen en naar john Lennon platen luisteren.

  Let op mijn woorden: Nergens grotere planken voor de muil dan onder academici.

 17. 32

  Wat hopen jullie toch en masse op die universele theorie. Als ik iets niet hoop, dan is het wel dat mensen meer antwoorden hebben dan ze vragen kunnen verzinnen! (Bleg, er schuilt dus tóch een romanticus in mij.)

 18. 33

  I.p.v. verbrandingsmotor een soort van ionenmotor (”Jetsons”). Schoon, uiteraard, en zowel in ruimte als op planeet te gebruiken….

 19. 34

  Ik zou wel een soort van waarheidscommissie willen…

  Met ongekende rechten… Uitsluitend geleid door mahatma Ghandi’s sort of…

  Waarbij alle gebeurtenissen van de afgelopen 60 jaar voor het voetlicht komen. Al dan niet gebruik makende van waarheidsserums en leugendetectoren… Geen verdere vervolging… Gewoon the plain simple truth(tm)….