Google koopt de Nieuwe Napster

youtube.jpgTerwijl in Silicon Valley YouTube al de misprijzend “de Nieuwe Napster” werd genoemd en experts een deal tussen Google en YouTube voor onmogelijk hielden is vandaag toch de kogel door kerk gegaan. Google koopt YouTube voor 1,65 miljard dollar. De overname gebeurt volledig in aandelen. Google gaat nieuwe aandelen uitgeven ter waarde van 1,65 miljard dollar. Het Amerikaanse internetbedrijf verwacht de overname in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden (NOS). Eerder deze dag sloten Google en YouTube al onafhankelijk van elkaar deals met platenmaatschappijen: Universal Music Group on Monday said it has landed a distribution deal with the top online video site YouTube, ending a public dispute over protecting the rights of its artists online (Reuters). De overeenkomst houdt in dat bepaalde videoclips niet meer van YouTube moeten worden verwijderd en dat YouTube gebruikers sommige muzieknummers mogen verwerken in hun eigen filmpjes. Vanaf nu kunt u dus met een gerust hart al uw Michael Jackson imitaties laten vergezellen met de muziek van tha King of Pop.

Opgekocht en getemd…?
Zal dit het einde van (het vermakelijke) YouTube betekenen..?
Update: de eerste reactie is binnen.

 1. 2

  We’re doing an experiment on a collaboratively filtered realtime discussion. PLease join us to the following discussion:

  TOPIC: google youtube

  START TIME:

  2006-10-10 , 00:00 CEST (Brussels, Paris, Rome, Madrid, Stockholm).
  2006-09-10 , 23:00 BST (London, Dublin, Lisbon).
  2006-09-10 , 18:00 EDT (New York, Detroit, Toronto, Montreal).
  2006-09-10 , 15:00 PDT (Vancouver, Los Angeles, Tijuana, Yukon).

  TO JOIN:

  go to the following url:

  https://www.synthetron.com/account/tag/conversation/googleyoutube

  Confirm [yes] to the security warning and follow the instructions.
  (In some companies a proxy login dialog box will appear. You then need to type your company internet username and password).

  YOU NEED:

  A Java plugin installed on your browser.

 2. 4

  …Opgekocht en getemd…?

  Niet onmogelijk. Allerlei politiek onwenselijke filmpjes zullen ongewtijfeld niet meer als meest bekeken, best rated oid. naar boven komen. Rating is manipuleerbaar en daarmee de informatie die bovendrijft. Google heeft al aangetoond dat ze niet te beroerd is metainformatie te willen manipuleren (censuur ondersteuning). Wellicht gaat dat hier ook gebeuren. Opletten dus of de scherpte bij youtube verdwijnt. Of er een kleurverandering optreedt.

 3. 5

  Ik begrijp het nog steeds niet. Ik hoop dat het goed gaat, maar ik sluit niet uit dat De muziek en filmindustrie nu geld ruikt, en alsnog gaat procederen. Als dat zo is, heeft Google een kat in de zak gekocht. Maar misschien blijkt Google de onderstroom goed te begrijpen, en hebben ze een goed plan..

 4. 7

  YouTube zou of failliet gaan of opgekocht worden. De drie partij-en die het zouden willen en kunnen opkopen zijn Google, Yahoo en MySpace. En MySpace is in handen van onze geliefde joodse zionist, meneer Rupert Murdoch. Je weet wel, de man die alle amerikaanse news-kanalen (muv MSNBC) opgekocht heeft en ze allemaal ogentovert heeft tot republikeinse/joodse staats-propaghanda en democraten-bashers.

  Ik denk dat we met z’n allen heel blij mogen zijn dat Google YouTube gekocht heeft. Juist om de gekleurde informatie te beschermen. Ruzie met Google == niet gevonden kunnen worden op internet. Gezien ook de sponsoring van Open Source, zie ik Google juist als een voorvechter van openheid.

  De chinese censuur bijvoorbeeld is een hoax. Tiep een letter anders en je krijgt _wel_ de resultaten. En dat terwijl hun software toch echt wel zo slim is om door te hebben waar je echt naar op zoek bent. (ze filteren dus bepaalde zoekwoorden, niet bepaalde sites)

  Had Google niet meegewerkt aan deze mislukte-censuur, dan had je gewoon geen Google gehad in China. Ik vind ook de consequente kritiek hierover, juist over Google, hypocriet. Zij zijn als laatste over de brug gegaan (MSN en Yahoo waren al aan het censoreren) en hebben de chinese overheid een kat-in-de-zak verkocht.

  Het blijft een bedrijf gerund door nerds. En nerds in tegenstelling tot de rest van het bedrijfsleven, hebben wel een geweten en idealen. Nerds voeren geen actie met spandoeken en protest-marsen, maar met het ontwikkelen van technologie dat ongewenste regels onhoudbaar maakt, en gewenste regels afdwingt.

  Over de napster vergelijking:
  Is p2p dood doordat Napster dood is? I Think Not. Als de entertainment industrie YouTube neerhaalt is YouTube misschien dood, maar video-sharing zeker niet. En hoe meer kleine sites die via syndication toch in 1 keer doorzoekbaar zijn: hoe moeilijker je er advocaten op kunt afsturen. Zie ook de huidige situatie met BitTorrrent. Sla er 1 neer, krijg er 10 terug. Ook de entertainment industrie begint door te hebben dat ze beter contracten kunnen afsluiten dan aanklagen. Op die manier vang je nog wat en heb je er nog een geringe vorm van controle over. Met YouTube kun je om de tafel gaan zitten, maar met 10.000 kleine losse partijen niet. Dan vecht je gewoon een verloren oorlog.

 5. 9

  Google Video is in het geheel niet te zien vanuit China. Geblokt door Google zelf. Ik hoop dat dat geen precedent schept voor youtube…