Google gluurt achter ijzeren gordijn Noord-Korea

OPINIE - Noord-Korea watchers en Google helpen inzicht te geven in het gesloten land. Maar zo krijgen wij als buitenstaanders misschien een beter beeld van het land dan de inwoners zelf.

Eric Schmidt, topman van Google, ging er even langs en nu druppelen langzaam de steeds nauwkeuriger ingekleurde kaarten naar buiten. ‘Geen verband’, reageerde een woordvoerder van Google op de vraag of het bezoek iets met de ontsloten informatie te maken had, maar wel opvallend. Dat verband hoeft ook niet, want Google heeft nauwelijks informatie over Noord-Korea. Dat heeft een groepje enthousiaste amateur-cartografen jarenlang op Google Maps zitten plotten en die kaarten zijn nu zo gedetailleerd, dat het bedrijf heeft besloten die info te delen met de rest van de wereld.

Nog even en Noord-Korea is alleen nog maar een geheim voor haar eigen bevolking. Een gegeven overigens waardoor het lang duurt eer er verandering in de zaak komt. Het moet voor menig Noord-Koreaanse official angstaanjagend zijn om te zien hoe westerlingen hun vrije tijd opofferen om en detail Google Maps te bestuderen en zo stap-voor-stap de geheimen van het morbide regime bloot leggen. Een van hen van komt het land waarschijnlijk wel in, maar vervolgens nooit meer uit: Curtis Melvin. Hij runt North Korean Economy Watch. Een niche in regime-ontsluiting.

Met vele anderen maken zij gebruik van Googles beelden en wijzen in Google Earth zo’n beetje alles aan wat het regime wilt verbergen (zie foto). En iedereen mag meedoen. Zo crowdsourcen enthousiaste Noord-Korea-watchers dat hele land aan stukken en vanachter het ijzeren gordijn. Maar, zoals gezegd: dat is niet genoeg om ook tot een omwenteling te komen. Wij weten nu weliswaar wel hoe dat land er van binnen uit ziet, de vraag is of de inwoners dezelfde informatiepositie hebben. Waarschijnlijk niet. En als ze die informatie wel hebben, dan is informatie alleen nooit genoeg om je leven te riskeren in een direct treffen met het regime.

Ik ben een grote fan van dit soort initiatieven. De strijd tegen verwerpelijke regimes zoals in Noord-Korea mag van mij best vanachter mijn eigen laptopje met een gedeeld Google Earth-bestand. Het geeft mij het gevoel iets bij te dragen aan de ongelijke strijd van de Noord-Koreanen die betalen voor kernproeven van hun leiders. En nu wilt u natuurlijk precies weten waar die zijn gehouden? Nou, als we de crowdsourcers en Google mogen geloven: hier. In de bergen van Noord Hamgyong. Weten we dat ook weer…

Dit artikel verscheen eerst op VanderLubben.

  1. 6

    Noord-Korea krijgt veel aandacht in de Hollandse media valt mij op. Vraag me af waarom, het is tenslotte nogal een ver van mijn bed show. Mijn schoonfamilie is volledig Zuid-Koreaans en ik heb zodoende toegang tot iets meer “authentieke” informatie.
    Het is niet zwart-wit en het zuiden en noorden hebben meer (economische) connectie dan uit het “geblaat” van het noorden en in mindere mate van het zuiden zou kunnen lijken.
    China “ownt” het noorden, de VS het zuiden, en zodoende is heel Korea een strategische joker.
    Koreanen kennende > het is niet ondenkelijk dat er een x een flink conflict uitbreekt. Alleen met goedkeuring van de grote jongens echter…