Univé blijkt niet de kip, maar het ei van columbus uitgevonden te hebben. Een goedkope zorgverzekering voor arme mensen. Daartoe heeft Univé contracten afgesloten met bepaalde zorgverleners. Het gevolg is dat je geen vrije keuze meer hebt naar welke zorgende je gaat. Afgezien van deze kleine beperking toch een schitterend idee.
Blijven we nog zitten met het probleem dat veel armen hun premies niet betalen. Maar daar is volgens mij ook een simpele oplossing voor. We gaan de premies gewoon innen via de belastingen o.i.d. Dan is de premie altijd betaald en iedereen automatisch verzekerd. Op een minimum niveau weliswaar, maar toch verzekerd. Geweldig hè. Dat we daar nou niet eerder op gekomen zijn.
Reacties (25)
Volgens mij is deze verzekering niet zozeer bedoeld voor arme mensen, maar voor gezonde mensen. (Jongeren enzo.)
Eehmm… wat een bagger ‘column’ is dit. Met een beetje verstand van het gezondheidszorg-spectrum en de ‘vereconomisering’ van (ook) de gezondheidszorg, kon je deze ontwikkeling zien aankomen. Zie bijvoorbeeld de HMO’s in de VS, een land waar ze al eerder gestart zijn met de economisering van de zorg.
En wat is nu eigenlijk precies het probleem? Dat velen verzekerden die al gebruikt maakte van de ‘voorkeurszorgverleners’ dit nu tegen een gunstiger tarief kunnen doen?
Misschien is dat de schrijver nog niet bekend, maar de basisverzekering is wettelijk vastgesteld en garandeert een minimum aan zorg in een voor iedere verzekeraar verplicht pakket. Maar dan nu bij zelf uitgezochte ziekenhuizen die klaarblijkelijk goedkoper / efficiënter zorg kunnen leveren. Prima toch?!
Uiteraard moeten we er in Nederland voor uit kijken dat er hier geen ‘Amerikaanse zorgtoestanden’ komen en dat moet ook scherp in de gaten gehouden worden, maar dat is deze ontwikkeling in ons zorgsysteem dus niet!
Overigens: als ‘de samenleving’ (politiek) de keuze maakt om zorg verplicht te maken, hoort daar ook de verplichting bij om te betalen. Dat dit niet gebeurd (en ik heb zelf een half jaar op een financiële afdeling gewerkt bij een grote zorgverzekeraar) komt veeel vaker vanwege ‘het voor granted nemen’ van zorg (erfenisje uit het verleden lijkt wel) dan de mensen die echt niet kunnen betalen. Hetzelfde effect zie je als mensen verwachten dat een zorgverzekeraar maar alles betaald.
Je betaalt je helemaal scheel aan belasting (inkomsten belasting (ook op uitkeringen), btw, accijnzen, etc) maar uitgerekend ZORG moet weer apart betaald worden. Ik vond dat altijd een slecht punt. Wat kost het eigenlijk om al die zorgverzekeringen te adminstreren e.d.?
@Kaasploeg
Het punt is natuurlijk dat je als je weing te makken hebt gauw voor de goedkoopste variant zult kiezen.
@drs(?)B
Sommige mensen herkennen satire nog niet als ze er een bloedneus aan overhouden.
Prima als je in Amsterdam woont ja. Minder prima als je in Luttenberg, Sibculo of Hurdegaryb woont. Maar ja, dan moet je maar verhuizen.
Overigens zie ik wel degelijk iets in zo’n verzekering. Ik vind alleen dat ALLE zorg voor IEDEREEN ALTIJD beschikbaar kan zijn. Als Unive in de prijzenslag wil, best, maar onderhandel dan niet met 12, maar met alle ziekenhuizen over scherpe prijzen.
Ippekrites, ik denk dat armere mensen eerder ziek zullen worden. Ze wonen namelijk in goedkopere huizen, eten vaker ongezondvoedsel, roken vaker en sporten minder. ik vraag me dus af of je gevolgtrekking helemaal klopt.
Weer een sterk verhaal ven Ippekrites. GAAP.
sa·ti·re (de ~, ~n/~s)
1 voorstelling van zaken waarin op spottende wijze iets aan de kaak wordt gesteld
Dan zal je me toch nog steeds een bloedneus moeten slaan, want ik mis het. Wat wil je hier nu mee zeggen en ben je het er wel of niet mee eens?
@De Kaasploeg: heb geduld, de regionale verzekeraar is begonnen aan een come-back. ;)
Het scheelt ongeveer 10,- euro met andere verzekeringen waar je wel vrijheid hebt om zelf te kiezen. Maar daar staat wel een eigen risico van 650,- euro tegenover. Welke uitkeringstrekker kan dat nog behappen? Op papier ben je dus verzekerd, maar als het erop neerkomt wordt je leeggeroofd. wat zijn dit voor toestanden? Het lijken wel sub-prime verzekeringen..
Een eigen risico van 650?! Dat is misdadig! Zo kan ik het ook; sterker nog ik ren vanmiddag nog naar de KvK. Kaaspolis!
Jullie kunnen je bij mij voor 50 piek per maand verzekeren. Eigen risico is wel 10.000 euro en alleen ik mag op je opereren.
hehe :-)
de verplichte zorgverzekering is zowiezo geen keuze. Ik sluit mij geheel aan bij comment no 2
@su, 10: Een eigen risico van 600 euro misdadig? Waar slaat dat op? Daar kies je toch voor? Je betaalt er ook gewoon minder premie door. Als je geen gezondheidszorg nodig hebt, steek je de minder betaalde premie in je eigen zak.
En ga niet lopen zeuren dat 600 euro zoveel geld is voor een uitkeringstrekker. Dat is het zeker, maar omdat je er niet direct iets voor terug ziet, wil niemand iets betalen voor zijn gezondheid… Nee dan de kosten voor een eigen auto of nog beter: roken! Dat is lekker gratis over een heel jaar genomen.
Klanten met subprime inkomen zijn naast subprime betalers vast en zeker ook klanten met subprime regel- en claim-vaardigheden. Dat scheelt dan weer in de kosten.
Feit blijft dat dit soort producten steeds complexer en minder transparant gaan worden.
@14: Als je het over aanvullende verzekeringen hebt, zeker.
Qua basisverzekering heb je ongelijk; deze is namelijk wettelijk vastgelegd en hiermee voor iedere verzekeraar hetzelfde, behalve dan de premie ;)
@15 formeel gesproken is dat natuurlijk zo, maar in de praktijk is er ook in het basisdeel te onderhandelen tussen de klant en de verzekeraar – hoe vaak worden mensen met een kluitje in het riet gestuurd?
ik heb het over de vaardigheden van de subprime klanten om dit soort dingen te regelen
Hoe zit het eigenlijk met die zorg toeslag? Al die niet mondige en zielige subprime klanten kregen toch een zorgtoeslag? Hoeveel netto premie betaal je dan nog?
kaasploeg, als je met alle ziekenhuizen zou moeten onderhandelen dan hebben de ziekenhuizen dus een monopoliepositie en is er dus geen marktwerking, daarom moet je dus met bijvoorbeeld maar twaalf ziekenhuizen een contract gaan afsluiten.
Die volg ik niet Freek. Hoe meer spelers op de markt die met elkaar onderhandelen, hoe groter het voordeel voor de concurrent toch? Niet dat ik voor een private zorgsector ben, maar ik geloof wel dat men de ziekenhuizen concurrerender wil maken toch?
@19: Kansloos. Er is immers een kunstmatig tekort aan artsen (numerus fixus, beperkt aantal opleidingsplaatsen voor specialisten). De ziekenhuizen kunnen dus minder behandelingen aanbieden dan de zorgverzekeraars nodig hebben. Vraag overstijgt aanbod, dus ziekenhuizen kunnen de prijs opdrijven en hebben geen noodzaak tot efficentie. Overigens zou wel efficienter werken op den duur juist desatreus worden. De ziekehuizen zouden dan meer zorg kunnen doen door op opleiding te besparen. Daardoor neemt het aantal artsen alleen nog verder af.
Volgens mij betalen die ‘armen’ ook weinig of geen belasting. Wie beloofde ook al weer dat er geen wanbetalers in het nieuwe zorgstelsel zouden komen?
@GoedeMorgenDezeMorgen
De maximale zorgtoeslag voor 2007 is 36 euro per maand maar om zoveel te krijgen moet je ook wel echt een minimum inkomen verdienen.
@3 Via de Belastingdienst? Veel. Teveel. Ik heb zelf gewerkt voor Postbus 51 toen de nieuwe zorgverzekering eraan kwam (de op één na slechtste voorlichtingscampagne ooit). Wij stelden precies dezelfde vraag en het antwoord was “in de honderden miljoenen”.
Ha, ha, ha!
Ik stel er nog zo eentje voor, speciaal voor arme mensen:
– Hef extra belasting, zodat alle arme mensen gratis bij de supermarkt kunnen winkelen!
Ben je gelijk van je voeselbanken af!
Slim he?
Tipje voor Ippekrites: Voordat je nou gaat schrijven, moet je eerst de moedermavo afmaken.
Nu dan, ik val er pas laat in maar ik kan in dit bericht toch echt niet de satire herkennen.
Is het nu wel of niet waar van die Univé en betalen we al niet een deel aan zorgverzekeraars via onze salarisstrook?
En … in Amerika zijn juist de mensen de dupe geworden die keurig elke maand hun ziektekostenverzekering betalen maar gewoonweg niet uitgekeerd krijgen omwille van onduidelijke redenen achteraf en als je dan als burger verhaal gaat halen krijg je een advocaat van de zorgverzekeraar op je dak. Sicko dus!