Godwin in het Europees Parlement

Sargasso ontving zojuist exclusieve beelden uit het Europees Parlement in Straatsburg waar de Britse Europarlementariër Godfrey Bloom de socialistische fractieleider Martin Schulz schoffeerde met een nazi slogan. Toen Schulz aan het woord was riep Bloom ‘Ein Volk, ein Reich, ein Führer’. Hierna ontstond tumult, toen de voorzitter Bloom vroeg zijn excuses te maken deed deze er nog een schepje bovenop door Schulz voor “undemocratic fascist” uit te maken. De eurosceptische Brit behoort net als de roemruchte Nigel Farage tot de United Kingdom Independence Party. Vervolgens werd Bloom de vergaderzaal uitgestuurd. PVV-Europarlementariër Barry Madlener proteresteerde tegen het wegsturen van Bloom.

 1. 1

  Als het zo gegaan is als hier beschreven, dan staat dat het EU parlement niet zo mooi. Het elkaar fascist kunnen noemen, moet evenwichtig over links en rechts verdeeld zijn.

 2. 3

  @1: Het verschil kan ook ergens anders in gelegen hebben. Zoals ik het begrijp was Bloom bezig om Schulz’ toespraak te onderbreken. Op zo’n moment maakt het me niet uit of je bloempot of nazi roept. Je moet gewoon de ander laten uitspreken en als je dat niet wilt doen, dan wordt je terecht verwijderd.

  Ik zie trouwens dat de slechte manieren ook in Nederland steeds meer binnendringen. Laatst zag ik zelfs de premier een beetje obstinaat afkeurend nee zitten knikken tijdens een toespraak van een 2e Kamerlid. Wat mij betreft gooi je op zo’n moment de minister(-president) uit de vergadering, waar hij immers alleen maar te gast is (en zich dus dient te gedragen).

 3. 7

  Aha dat verhaal van Madlener is toch net nog even iets genuanceerder:

  Fascist
  “Fascist,” came the furious response from Mr Schulz, directed at the Freedom Party MEPs. “Schulz has his eyes on better jobs in the future, so he’s standing up for Barroso,” says Mr Van der Stoep, “but it’s completely ridiculous to call me a fascist. And in a discussion about expenses claims too.”

  Mr Schulz was quick to defend himself. “I didn’t call Van der Stoep a fascist, but the British politician who supported him. He called me ‘Führer’, and it was only then I called him a fascist.”

 4. 10

  De PVV lijkt wel facist te wíllen zijn. Eerst worden ze niet voor facist uitgemaakt en doen ze net alsof het wel zo is en nu verdedigen ze iemand die nazileuzen roept… raarrr

 5. 16

  De enige Brit die zoiets kan zeggen is John Cleese (I mentioned it once, but I think I got away with it)
  Verder krijg ik werkelijk tranen van ontroering van het rechtvaardigheidsgevoel van die Madlener.

 6. 17

  @Carlos; Ik kan me niet aan de knagende indruk onttrekken dat het probleem dat het EU parlement heeft met deze mensen eerder is dat ze zo anti-EU zijn.

 7. 20

  @KJ, anti EU tot daar aan toe. Daar maak je je inderdaad in Brussel niet populair mee. Maar ein volk, ein reich ein fuhrer? Ruim zeventig jaar na het begin van WO II? Kom op. Dan ben je niet meer dan een simpele proleet.

 8. 21

  @Olav & Dimitri; O, ik verdedig het niet. Ik zeg alleen maar dat sommige mensen met minder wegkomen omdat ze impopulair zijn om de verkeerde redenen. Althans, dat is mijn donkerbruine vermoeden.

 9. 22

  Ik zeg alleen maar dat sommige mensen met minder wegkomen omdat ze impopulair zijn om de verkeerde redenen.

  Dat is ook helemaal niet onduidelijk geformuleerd ofzo.

 10. 23

  @21: En ik denk dan weer dat Schultz nogal eens op de korrel wordt genomen met nazi-kreten, niet zozeer om zijn politieke standpunt, als zijn nationaliteit.

 11. 24

  KJ, je verdedigt het wel, al is dat misschien onbedoeld. Je doet nl. alsof Bloom de zaal uit is gezet om andere redenen dan door de voorzitter zijn aangegeven. En dan heb je het over donkerbruine vermoedens. Wat natuurlijk maar gewoon donkerbruine verdachtmakingen zijn.

  Anders moet je maar duidelijk maken waarop die vermoedens gestoeld zijn.

 12. 36

  @33: Voor zo’n radicaal clubje als de UKIP is er altijd een aanleiding. Zij zien de EU als het 4e Reich, dus iedereen die positief is over de EU of voorstander van verdere integratie is een nazi. En als er dan ook nog een Duitser (in het Duits) over die onderwerpen praat, dan gaan de hersenen over het kookpunt en begint er wel eens eentje rare dingen te roepen, zonder dat een normaal iemand daar een directe aanleiding voor waarneemt. Met name Schultz als makkelijk target heeft in zijn EP-carrière al het nodige nazi-scheldwerk over zich heen gekregen.

  Bedenk dat de gemiddelde Engelse tokkie helemaal niet verstaat waar Schultz over praat en alleen maar hoort dat het Duits is, net als die ene politicus van 70-80 jaar geleden. Daar scoort zo’n UKIP EP-lid dus ook nog bij als hij (inhoudelijk gezien totaal onterecht) met Godwins begint te strooien.

  Wat dat betreft zou het goed zijn als ze in het VK eens een referendum houden over uit de EU stappen. En laat ze er dan aub ook uitstappen, zodat ze ervaren hoeveel beter ze het dan krijgen.

 13. 37

  @36: *lol*, als we toch met vooropordelen gaan strooien, de gemiddelde VK tokkie denkt dat nazi’s dingen zeggen als: “ve haff vays off makink you talk”. En buitenlanders spreken allemaal foreign als taal. Duits, Deens of Nederlands, allemaal Double Dutch.