God in de politiek is fataal

Toen hij dertien jaar oud was, wist Ronald Plasterk zeker dat God niet bestond. De nieuwe minister van Onderwijs is een overtuigd atheïst, maar zegt hij: Ik respecteer geloof, zolang mensen het maar niet opdringen. Een houding waar veel gelovigen een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

De columnist van de Volkskrant en tv-programma Buitenhof heeft een nuchtere blik: Er bestaat slechts een onderscheid tussen goede of slechte mensen, die evenveel aanwezig zijn onder gelovigen en niet-gelovigen.

Maar de mooiste uitspraak is de quote uit een interview met de Groene Amsterdammer in 2001, waarin Plasterk waarschuwt voor religieus fanatisme gekoppeld aan het maken van politieke keuzes: God in de politiek is fataal.

Goddank voor Ronald Plasterk in Balkenende IV.

 1. 1

  Mee eens.. Plasterk is Denker en Doener. Dat is tegenwoordig vaak een uitzonderlijke kwaliteit. Hoop alleen wel dat hij zijn kunnen (wat dat zit er zeker m.i.) niet gaat overcompenseren, of erger met ego doorelkaar gaat halen. Voordeel van sceptische 4e twijfel, krijgt hij in ieder geval.

 2. 2

  Mooi interview. Plasterk is, net als Piet Borst kort geleden in NRCH, tolerant en helder in vergelijking met veel van hun gelovige bestrijders.

 3. 8

  @TRS:

  “Daarom oogt zijn overstap even curieus als wanneer ik morgen tot het halalkabinet van Mohammed Cheppih zou toetreden om naast minister Jahjah plaats te nemen.”

  Dat is natuurlijk onzinnig; hij gaat voor de PvdA natuurlijk tegenwicht bieden aan de Christelijke inslag van het kabinet.