‘God is een Ghanees!’

Ghana heeft zondagmiddag de openingswedstrijd van de Afrika Cup 2008 gewonnen, tot opluchting van de 40.000 uitgedoste fans in het stadion en de miljoenen supporters erbuiten. ‘God moet welhaast een Ghanees zijn,’ zo concludeert de krant Daily Graphic op haar voorpagina.

Werkelijk iedere Ghanees in en rond het stadion in Accra was van top tot teen gekleed in de drie kleuren (geel, rood en groen) van de nationale vlag, van de slippers aan de voeten tot en met de malle hoeden op het hoofd. De voetbalgekte in Ghana is compleet nu het nationale elftal de eerste wedstrijd tegen Guinee met 2-1 wist te winnen. De spanning was lange tijd op de gezichten van de Ghanezen af te lezen totdat Muntari in de 89e minuut met een snoeiharde pegel het stadion in vuur en vlam zette.

Horendol word je ervan. Ongeveer een op de vijf Ghanezen blaast met een grote toeter de klanken in je oor als je over straat loopt. Rond het stadion is het een chaos. Een grote groep supporters banjert met vlaggen en spandoeken heen en weer, een groepje tieners steelt de show met halsbrekende stunts op de fiets, en verscheidene Ghanezen zijn over het hele lichaam geschminkt in felle kleuren – en dragen louter een klein wit slipje.

Officieel waren de kaarten alleen in de voorverkoop verkrijgbaar. Tientallen supporters wachtten dan ook vergeefs bij de loketten bij de ingang van het stadion. De luiken gingen niet open. Om de tien meter kreeg je echter een kaartje aangeboden, soms voor een schappelijke prijs van 10 cedi, soms voor een waanzinnig bedrag van 200 cedi – zeker meer dan 170 euro.

Daar ik zelf nog geen kaartje in het bezit had, moest ik me de vele slechte aanbiedingen laten welgevallen. Uiteindelijk tikte ik een kaartje op de kop voor het bedrag van 40 cedi (veel te veel maar je wilt naar binnen of niet).

Het stadion betreden is vrij simpel. Agenten (of militairen) houden streng de wacht bij de vele toegangspoorten die zijn gerangschikt op nummer en kleur. Een enkele keer doet een agent zijn macht gelden door met een knetterende stroomstok een ordelijke rij te handhaven. Het ziet er eng uit en dat is het ook, en vele Ghanezen vinden zulk machtsvertoon duidelijk zwaar overdreven.

Eenmaal aan het eind van de rij (of het begin natuurlijk) haalt een beveiliger je kaartje langs een scanner en presto, het hek gaat open en je mag naar binnen. In de praktijk blijkt dit staaltje techniek nog niet optimaal te werken. Verscheidene Ghanezen in het stadion maken ruzie met elkaar over wie recht heeft op een specifieke zitplek.

Een man, zo hoorde ik naderhand, schopte langdurig stennis en eiste een zitplek op. Het ongelukkige slachtoffer liet echter zijn kaartje zien ten teken dat hij toch echt goed zat. De woedende man keek vervolgens eens goed naar zijn eigen kaartje en bemerkte dat hij enkele dagen te vroeg naar het stadion was gegaan. Hij had een kaartje voor de wedstrijd Ghana – Marokko.

De chip in het kaartje is dus niet zo kieskeurig als de makers ervan voor ogen hadden en ik zie al grootschalig gesjoemel ermee als de Ghanezen daar achter komen.

Een verder verslag volgt. Internet is vrij langzaam en bovendien moet ik nu naar het stadion. Tot snel.

Oorspronkelijk artikel.

 1. 1

  Het was wel een heel aardig doelpunt van Muntari. Wat ik me afvroeg is of de nadrukkelijke rol van lat en paal in de eerste helft nu aan de spirituele begeleiders wordt of moet worden toegeschreven.

 2. 7

  Tijl, bij deze waarschuw ik u dat incoherent en overfrequent reaguurgedrag onder multiple schuilnamen (vijf pseudoniemen in twaalf dagen) niet wordt gewaardeerd.
  Speltip: probeer uw mening in één reactie te formuleren en wacht op een reactie van een medereaguurder.

 3. 8

  De bedoeling van de overdracht is een gewaarwording van het algemeen bewustzijn binnen de mensheid en de gewaarwording van verscheidenheid binnen ieders eigen cultuur .

 4. 9

  De bedoeling van de overdracht is een gewaarwording van het algemeen bewustzijn binnen de mensheid en het inzicht van verscheidenheid binnen een ieders eigen cultuur .
  Webmeesteres is trouwens een pseudoniem dat mij doet denken aan slavenij ,onderdrukking alsook de overheersende VOC mentaliteit/geschiedenis van christelijke imperialisten die misbruik maakten van hun macht om aan zelfbevrediging te doen in achterkamertjes via achterdeurtjes .Het misbruik van geloof voor politieke doeleinden.

 5. 10

  Tijl, je lijkt wel een spambot. Hou op met je kinderachtige gebrabbel en begin over voetbal te lullen zoals het een echte man betaamt.

  Mocht voetbal je niet interesseren ga je dan eens inlezen over Ghana, misschien leer je nog eens wat, want wat je post slaat werkelijk nergens op.

 6. 13

  Ik morgen mijn Ghanese schoonmaker eens vragen. Hij roept al tijden dat Ghana het helemaal gaat maken qua voetbal (qua democratie en non-corruptie ook, volgens hem)