Globale crisis: De vallende beursblaadjes

Het is herfst. De bladeren kleuren rood en oranje om vervolgens van de boom te vallen. En deze herfst is gekozen als moment voor de globale kredietcrisis. En dat is te merken op de beurzen wereldwijd.
Een goed moment om de schade dus maar eens in beeld te brengen. Met behulp van de magnifieke vectorale wereldkaart van Crachàt en wat van uw noeste arbeid zijn we zo klaar. Ik heb al een aanzet gemaakt.
Ieder land heeft een beurs tegenwoordig. Van de belangrijkste beurs zoeken we de hoogste koers in de afgelopen drie jaar, de laagste koers na de piek en de slotkoers van vrijdag. Wat we vervolgens visualiseren is het verschil tussen het hoogtepunt en vrijdag in procenten. Later doen we nog wel iets met dat laagtepunt.
Hier de kaart (definitieve versie 10 – updt 19/11 00:03):

Beurzen zoeken kan hier, hier en hier (betere suggesties meer dan welkom). Gooi het gewoon in de reacties zo snel als je iets gevonden hebt, inclusief de URL naar de juiste grafiek/tabel.
Voor de volledigheid hier het lijstje tot nu toe (Excel, OpenDoc).

 1. 1

  Wel grappig dat de Nederlandse belangen op de top van de G20 waar besprekingen worden gevoerd over de meest ingrijpende financiele herstructurering van het globale financiele systeem, voor onze preier minder belangrijk zijn dan het overlijden van zijn vader. Ik hoop niet dat Nederland daar de wrange vruchten van gaat plukken de komende 50 jaar.

 2. 2

  @caprio: Mijn mond valt open. Enerzijds van het onmenselijke in uw commentaar, anderzijds van verbazing over de naiviteit als zou de aanwezigheid op die top ook maar een klein beetje relevant zijn voor de toekomst.

  En nu graag even on topic graag. Voor dit een heel wrang draadje wordt.

 3. 6

  Die wrangheid zit er al in steeph dat je als een schooljuf klakkeloos aanneemt dat “we” arbeid verrichten op de zaterdagavond terwijl het Uw taak is het magazine vol te krijgen en ons te vermaken.
  Wrange smaak krijg ik van Sonnema Berenburg.
  Dergelijke mappen inclusief de gegevens die je nodig hebt zijn online en up to date beschikbaar, maar ja dat kost tijd om te zoeken nietwaar?

  WE? wie is we, de sargassokomjoenity? Grouphug!!

 4. 7

  Heerlijk die reaguurders die vinden dat je alleen maar op de wereld bestaat om hun te behagen. Dat je vooral geen tegenpresaties mag vragen, laat staan ergens geld aan mag verdienen.
  Ze lezen immers je stukken, dat zou voldoende moeten zijn, toch?

  Oh ja, ik zet er een goed boek op als jij binnen 12 uur na deze reactie in staat bent een volledige wereldkaart met alle beurzen, hoogste, laagste en actuele stand er op weet te vinden.
  Mits je datzelfde omgekeerd doet als je het niet vindt.
  Zal je leren met veronderstellingen te gooien.

 5. 9

  Als leidende vertegenwoordiger van een land zou landsbelang boven persoonlijk belang moeten gaan. Die vader is al dood, dus daar red je niets meer aan, die kan heus wel een paar dagen langer in de vriezer. Maar in de diplomatie moet je gewicht in de schaal leggen om je belangen te vertegenwoordigen, als je dan afwezig bent tijdens de meest ingrijpende momenten in de herstructurering van Bretton Woods is dat een flater.

 6. 13

  Even niet zo handig dat links naar aandelensites als SPAM worden aangemerkt ;-) Ik ging eventjes wat nette HTML om een veel te lange Yahoo URL posten…

  Zie spamfilter voor mijn bijdrage

 7. 22

  @caprio: als je ’t nieuws een beetje hebt gevolgd, dan had je geweten dat er dagen voor de top al een concept-verklaring was gelekt. Sowieso zijn dit soort tops vaak ‘de puntjes op de i’. Als je er voor het begin van een top niet uit bent gekomen, dan wordt ’t niks.

  Dus Balkenende had gerust terug gekund naar z’n pa.

 8. 23

  Nee dank je Steeph, Boeken is voor nerds.

  http://online.wsj.com/mdc/public/npage/2_3051.html?page=intl&mod=2_3004&sid=3463459&symb=GDOW&page=intl

  tevens kun je lid worden van het forum. het journal , je vraag poneren een dagje wachten en je hebt je kaart.etc etc
  Zoals een blogger dat zou doen, zoekt en Gij blabla bla
  erotica is my ding zeg kraslot ; i tend to disagree as usual.
  Maar goed je WE-kommjoenity staat te dringen zie ik tijd om plaats te maken.knuffel lekker vedan

 9. 33

  Was het een bewuste keuze om Noord-Ierland niet mee in te kleuren met het Verenigd Koninkrijk of is het gewoon laat op de zaterdagavond ;) ?

 10. 36

  @2: Ben het eigenlijk eens met nummer 1. Je bent een staatsman of je bent het niet. Niemand zei dat het beroep geen offers vraagt.

  Wel apart dat Amerika’s crisis voor everybody’s else’s probleem blijkt te zijn.

 11. 55

  @1,2

  Dat je een persoonlijke omstandigheid laat prevaleren kun je over twisten maar ok.

  Maar waarom gaat er dan niet een vice-premier heen? nu was het dus niet de premier, niet een vice-premier, niet eens een minister maar een staatssecretaris.
  Zal inhoudelijk wel alles aankunnen, maar het staat een beetje gek:

  Op het laatst worden uitgenodigd en dan de staatssecretaris sturen..

 12. 57

  @anderS: de premier was al in Washington samen met de Staatsecretaris. JP is na landing gelijk vertrokken.
  Best lastig om op het laatste moment weer iemand te laten overkomen.

 13. 61

  de waard
  .
  doe hem een lol en maak plezier
  maak kennis met uw herbergier
  en wees zijn koning of vraag vilein:
  kan elke klant wel uw koning zijn?
  .
  ach ik denk dat ik me er wel door sla
  maar er spookt een waard door europa
  .
  en zo vertrouwt hij z’n gasten
  .
  de herbergier vergroot z’n markt
  ten koste van een hartinfarct
  vergeet de losers, speel zijn spel
  god zij met ons! met mij wel
  .
  ja ik denk dat ik me er wel door sla
  maar er spookt een waard door europa
  .
  en zo benauwt hij z’n gasten
  zo verstouwt hij z’n gasten

 14. 62

  @1 en 36 Staatsman zijn vraagt hoge offers ? Dat is een idee uit den ouden tijd, toen er nog plichtsbesef bestond. Nou vermoed ik toch dat JPB daar nog steeds iets mee heeft, maar ook dat hij de waarde van de top sterk relativeert. Misschien terecht, wij zitten er een stuk verder vanaf dan hij.

 15. 66

  Vraagje: waar hebben jullie Zimbabwe gevonden? En klopt die wel? Niet dat er nou een directe link is, maar de afgelopen 3 jaar is de zimdollar met minstens 13 nullen gedevalueerd voor zover ik weet en de 10 nullen die in augustus zijn geschrapt zijn ook al weer terug. IJsland is er niets bij…

 16. 73

  @HansR 58 Het spel van Amerika was inderdaad goed gespeeld. Wel ten koste van de belastingbetalers, die vrijwel geen invloed terugkregen voor hun 125 mjd. Buitenlandse banken kregen echter de beste plaatsen. Zo liet Paulson het buitenland betalen om de kredietcrisis een halt toe te roepen. Lukt het niet ? Dan nog meer Japanse fondsen erin.

 17. 74

  @mescaline#73
  Inderdaad.

  De grote vraag die bij dit plaatje blijft is natuurlijk: waar is al dat geld naartoe gegaan. Want verlies van de een is nog altijd winst van de ander. En lijkt niemand te beseffen of in beeld te kunnen of willen brengen.

  Overigens was mijn #58 een reactie op Steeph#40.
  Dat was niet echt duidelijk.

 18. 76

  @Steeph#75
  Dat geld was er nooit…

  Fout. Als iemand een aandeel koopt voor € 1, de koers stijgt en iemand anders koopt zijn aandeel voor € 100 dan schuift er echt iemand met geld en iemand maakt echt winst. Als de aandelen daarna dalen en hij moet verkopen heeft er ook iemand echt verlies. D.w.z. aandelenhandel is wellicht windhandel zolang bedrijven aandelenwinsten die niet worden verzilverd in de boeken opnemen. Dat is lucht, mee eens. Maar als er echte transacties plaatsvinden hebben we het over echt geld. En dat wil zeggen dat er echte verliezen worden geleden en echte winsten worden gemaakt.

  Dus: waar is het geld naartoe?

 19. 77

  @74: Het verlies van de een is niet noodzakelijkerwijs de winst van de ander. Is de economie een zero-sum game? Volgens mij niet. Bij economische groei kan iedereen profiteren, dus bij economische neergang kan iedereen verliezen.
  Een groot deel waarde is gewoon ‘weg’, over de hele linie.

  Niet dat er niemand profiteert van de crisis, maar ik denk dat de mate van profijt niet opweegt tegen de mate van verlies dat geleden wordt.

 20. 79

  Mensen zoals Buffet en Soros hebben dit jaar gewoon miljarden winst gemaakt. Ten koste van banken, hedgefondsen en andere speculanten. Schommelingen op beurs houdt herverdeling tussen speculanten in.

 21. 80

  Erm… zijn pensioenfondsen niet ook gewoon investeerders? En zijn die jongens niet in zee gegaan met hedgefunds? If so, dan zou ik nog even drie keer wachten voor je juicht dat die hedgefunds ten onder zijn gegaan…

 22. 83

  Schommelingen op beurs houdt herverdeling tussen speculanten in.

  Nou, @JSK, niet uitsluitend. Ik heb ooit eens wat geld in een fonds geplaatst. Dat ging lekker naar beneden en is nooit meer omhoog gekomen. Dat kost toch geld. Echt geld. Echt verlies.

 23. 87

  @Mike: Goed gevonden! Ik heb met toch een ongeluk gezocht naar iets wat in de buurt kwam, maar die was ik niet tegengekomen.
  Wel grappig om te zien dat bij hun Alaska niet bij de VS hoort en Groenland niet bij Denemarken.
  En straks hebben wij meer landen!

 24. 88

  @Lammert: Vreemd, doorgegeven aan onzer Crachat. Hij staat wel in de spreadsheet (waarvan ik ook maar weer eens een nieuwe versie moet uploaden).

  Wie oh wie vindt Turkije?

 25. 90

  Pfff… Turkije even geprobeerd, maar dat wordt echt een uitdaging. Alleen een Non-Financial Index en dat lijkt me niet echt representatief tijdens een kredietcrisis. De website van de Istanbul Stock Exchange is wel heel erg retro overigens… copyright 1996!

 26. 93

  @Lammert: Overigens zoek ik alleen het laagste punt NA de piek. Dus in dit geval zou het 2005 zijn.

  (Lijkt er op dat de kleine beurzen minder hard geraakt worden trouwens).

 27. 117

  @115, ik stelde mijn vraag ook verkeerd, is sargosso, op marokko na, de enigste die de anexatie van de westelijke sahara erkend? zie dat dit ook het geval is met de annexatie van gaza en de west-bank welke niet eens door israel wordt erkend
  worden abchazië en zuid-ossetië nu ook mooi paars gekleurd?

 28. 118

  hengt er misszchien van af oif er überhaupt cijfers voor die ‘gebieden’ zijn.
  In dat opzicht maakt het niet veel uit, het is het gebied wat in het rood, groen of whatever staat.

 29. 119

  @117: De annexatie van de Westelijke Sahara door Marokko wordt door de Arabische Liga (en zo’n 40-50 staten) erkend hoor. Desondanks opvallend dat Sargasso een politiek standpunt inzake inneemt (en nog wel aan de zijde waar je het niet van zou verwachten).

 30. 121

  niet raar gaan doen hé Bismarck – het is slechts het grafisch persoontje wat met krabben en krassen in z’n vrije tijd een kaartje in elkaar plakt.

  De grote Sargasso5daagse ivm onze politiek ivm de Westelijke Sahara is pas volgende maand gepland.

  Misschien moet Sargasso een eigen apart kleurtje hebben voor al die conflictgebieden/twijfelgevallen.

 31. 122

  @121: Dat zeg je nu, maar je hebt toch maar mooi de Westelijke Sahara bij Marokko gevoegd (en daarmee het standpunt ingenomen dat het altijd onderdeel was, is en zal blijven van Marokko). Wanneer komt die banner van het Marokkaanse toerismebureau op de site?

 32. 137

  Even tussen haakjes: Er jeukt wel wat aan de methodiek hier. Een beetje conveniantly het hoogste punt over een periode van drie jaar uitzoeken en op grond daarvan stellen dat alle beurzen achteruit aan het gaan zijn. Ja logisch, de kans dat puur op grond van toeval een beurs precies nu op zijn hoogste punt staat over een periode van drie jaar is nog geen promille. Waarom niet een vast tijdstip gekozen (en dan natuurlijk niet opzettelijk een piekdag kiezen)?

 33. 138

  En daar kom je nu mee, in #138…

  Wat mij is opgevallen is dat de piek bijna overal halverwege 2007 ligt. Een andere methodiek, a la Bismarck, zou dan ook (bijna) hetzelfde kaartje opleveren, zeker gezien de grove indeling in categorien van 15%. Bovendien geeft de gebruikte methode, a la Steeph, wel een goede indicatie van het percentage “gebakken lucht” in de diverse indices.

 34. 141

  Ik moet de resultaten vanaf 136 nog verwerken (was even een avondje naar een concert van Sigur Ros). Zal straks een lijstje geven van landen die ik toch heel graag nog zou zien. Daarna rond ik het af.

  @Bismarck: Het is absoluut geen wetenschappelijk onderzoek. Maar wat Lammert zeg, de piek van vrijwel alle landen ligt ergens in de laatste anderhalf jaar. En het ging mij er vooral om om zichtbaar te maken hoezeer de “gebakken lucht” uit de wereldmarkt is gestroomd.
  Als je globaal kijkt, is wereldwijd de aandelenmarkt in 1 jaar tijd 45% minder waard geworden.
  (Na in de drie/vier jaar daarvoor natuurlijk eerst ruim 40% meer waard te zijn geworden)

 35. 142

  @139: Ja sorry, ik was eigenlijk niet geïnteresseerd in dit topic tot ik Westelijke Sahara langs zag komen. Toen ben ik pas eens gaan kijken waar het eigenlijk over ging. Dan denk ik meteen, ja je zoekt even een leuke piek uit, dat geeft de gebakken lucht weer. Zelfs die redenering vind ik nogal vreemd. Een piek heeft toch meestal te maken met bepaalde gebeurtenissen, net zoals het huidige dal overigens. Wie zegt niet dat het huidige dal gebakken lucht betreft (in de zin dat werkelijke bedrijfswaarde voor nop wordt weggegeven)? Zeg dan gewoon dat je de beurskoers op de eerste dag januari 2007 vergelijkt met de eerste dag januari 2009.

  De wijze die jullie nu kiezen vertekent de resultaten door regressie naar het gemiddelde, in de zin dat als ik op een willekeurige dag de beurskoersen van dat moment vergelijk met de hoogste beurskoers die de beurs gehad heeft, ik vrijwel altijd een teruggang vind.

 36. 148

  Dames Heeren ook..de blaadjes vallen en het knopje staat al paraat. Zeepbellen..ze zien er fraai uit maar ze knappen.

  Beurzen zijn een gevoel no more no less.

  Wereld:

  Hoogste: bla bla
  Laagste: oei oei

  Overmorgen: blabla

 37. 149

  Terug naar “af”..daar kan ik blij om worden.

  De kern is, ik vind dat dan, dat ik ooit werkte in een fabriek met 800 man in de (verpakking) produktielijn met een kantoor van 20 personen.(Van Gelder)

  Later, zeg maar nu, is de produktielijn door 28 man en het kantoor door ongeveer 80 waar onder veel blabla omdat beursgenoteerd.

  Ze gaan eronder, de ratio klopt niet….oei oei.