Globale crisis: De vallende beursblaadjes – update

In november hebben we met jullie hulp een overzicht gemaakt van de stand van zake op alle bekenden beurzen in de wereld. We wilden zichtbaar maken hoe hard de kredietcrisis had toegeslagen.
Maar de onrust was in november nog niet voorbij. Met name de afgelopen twee maanden hebben een aantal beurzen nog wat extra schade geleden.
Nu de G20 met allerlei fraaie plannetjes komt en alle regeringen hun eigen crisisplannen wel aardig op de rit hebben staan, is het te hopen dat het nu weer aantrekt. Dat is dan ook een goed moment om weer even de status te bekijken. We hebben op basis van de slotkoersen van afgelopen woensdag de plaat opnieuw gemaakt. Tevens hebben we een variant waarin de oude en de nieuwe afwisselend verschijnen.

wereldbeurzen0904_475


De meest zichtbare veranderingen zitten in Oost-Europa, nog meer daling, en Zuid-Amerika, een lichte stijging.
Hier de volledige lijst in spreadsheetformaat. Uiteraard maken jullie ons erg gelukkig als je van de ontbrekende landen nog informatie kunt aanleveren. Maar aangezien de plaatjesmaker even op vakantie is, komt een bijgewerkte versie pas later.

 1. 1

  Als ik die anigif bekijk zijn mijn eerste indrukken:

  Crisis in Azië, Midden-Oosten en Afrika verergert.
  In Europa komt het gevaar vanuit het Oosten, verslechtering beurzen Oost-Europa,Italié maar ook Benelux.
  Noord-Amerika stabiel
  Zuid-Amerika enig herstel.

  Misschien een idee om na de more-tag dus onder de april kaart het november kaartje te zetten, want die anigif gaat voor sommige tragere geesten misschien wat te snel?

 2. 4

  Klein punt van aandacht: De westerlijke Sahara is niet een door de VN-erkend onderdeel van Marokko. Ik zie trouwens dat Taiwan wel een aparte status heeft.

 3. 6

  @1: Nederland is ook paars. Verder is dit een biased meeinstrument.. ik kan me voorstellen dat in Oost-Europa/Azië vooral exporteurs op de beurs zitten (relatief gezien, als dat waar is overschat deze meeting de crisis daar.

 4. 9

  Eigenlijk is heel die beurscrisis een mooie indicatie van hoe we al die tijd boven onze stand geleefd hebben.
  En nu gaat men massaal belastinggeld in de crisis dumpen, in de hoop dat die ‘maatregel’ soelaas gaat brengen ..
  Heel deze maatschappij, die louter door de mens gemaakt is, blijkt toch een tamelijk goede indicator van de maakbaarheid van ervan ?

 5. 11

  Dit plaatje geeft denk ik ook een beeld van wat je met de verliezen doet: komen ze op rekening van de aandeelhouder of op rekening van de overheid. Een tweede plot met de groei van de staatschuld zou wellicht interessant zijn.

 6. 12

  @TimF Die staatsschuld is nog erg in beweging. Daar kunnen we waarschijnlijk pas aan het eind van het jaar de balans opmaken.
  Maar ik ga er wel even naar kijken.