Glaasje op in de Mexicaanse metro

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Metro in Mexico-Stad (Foto: Jan-Albert Hootsen)

Alle aandacht in Mexico mag dan uitgaan naar de drugsoorlog, maar het verkeer is een veel groter gevaar voor de volksgezondheid. Op 107 miljoen Mexicanen vallen jaarlijks bijna 25.000 doden in het verkeer. Daarmee is het land zevende van de wereld. Zo groot is het probleem zelfs, dat verkeersongelukken volgens het Ministerie van Volksgezondheid de belangrijkste doodsoorzaak onder Mexicanen tussen 5 en 34 jaar oud zijn.

Wie het rijgedrag van de Mexicaan ziet, en zeker in het gestresste leven van de hoofdstad, zal het minder verbazen. Een snelheidslimiet zegt de Mexicaanse automobilist weinig. Zelfde geldt voor een verkeersbord, veiligheidsriem of tegenligger. Ook alcohol is een boosdoener. Zozeer zelfs, dat volgens het Ministerie van Volksgezondheid liefst veertig procent van de verkeersongelukken worden veroorzaakt door dronkenschap.

De hoofdstedelijke metro is niet direct de eerste plek waar je aan denkt bij alcoholmisbruik en verkeersongelukken. Toch worden er binnenkort heuse alcoholcontroles ingevoerd. Aanleiding was een incident eind september met een dronken machinist. Bij het station Aculco opende hij de deuren van de trein aan de verkeerde kant, waarna verontruste passagiers de alarmklok luidden. De politie trof de machinist met een stel lege bierblikjes in beschonken toestand in de stuurcabine. De autoriteiten namen het incident hoog op, want met 175 metrostations en 4 miljoen passagiers per dag is een dronken machinist in de hoofdstad bepaald geen gering risico.

Machinist Francisco de la Cruz werd nog dezelfde dag ontslagen, overigens tot groot ongenoegen van zijn collega’s. Niet alleen was De la Cruz volgens hen een modelcollega, ze beweren na het incident ook door reizigers belachelijk te worden gemaakt. “We worden nu door iedereen gedemoniseerd,” klaagde een van hen. Toch is de metro onvermurwbaar: de alcoholcontrole gaat er komen. De meeste reizigers kunnen zich daar prima in vinden. In de vaak plotseling remmende treinstellen worden ze ook door nuchtere machinisten al genoeg door elkaar geschud.

(Dit artikel werd op 8 november 2010 gepubliceerd in dagblad De Pers.)

[jan-albert]

Reacties (1)

#1 Bismarck

Mooi voorbeeld van de discrepantie tussen de grootte van een probleem en de aandacht ervoor.