COLUMN - Pluimveehouder Marcel Kuijpers is er heilig van overtuigd dat zijn gigaplofkippenfabriek, met 1,1 miljoen kippen en vleeskuikens op één locatie langs de A73 in het Limburgse Grubbenvorst, kleinschalig, duurzaam en diervriendelijk is. Het grootste pluimveebedrijf van Nederland huisvest naast 74 duizend broedkippen, een broederij en een miljoen vleeskuikens ook een eigen slachterij en een bio-energiecentrale. Een gesloten systeem, waar nauwelijks meer een mens aan te pas komt. Niet echt goed voor de werkgelegenheid dus.
Een duurzame revolutie volgens Kuijpers. Vervoer per vrachtwagen kan achterwege blijven. De vleeskuikens schuiven na zes weken vetmesten via een lopende band zo het slachthuis in. Door het gesloten systeem is ook de weerstand van de kuikens hoger, worden ze minder vaak ziek en is er geen antibiotica meer nodig. De kippenstront en het slachtafval leveren biogas en waardevolle grondstoffen als kalium, nitraat en fosfaat. Met de duurzaamheid zit het wel goed bij Kuijpers Kip. Nu nog de kleinschaligheid en diervriendelijkheid.
Is er volgens Wakker Dier geen extremere vorm van intensieve en grootschalige pluimveeteelt denkbaar, kippenboer Kuijpers beschouwt het integreren van een kippenstal, slachterij en bio-energiecentrale op nauwelijks 150 meter van elkaar juist als schaalverkleining. Het is maar hoe je het ziet. Wakker Dier ziet het in ieder geval anders en tekende beroep aan tegen de vergunning van de gigastal bij de Raad van State. Hier zal Wakker Dier ook bepleiten dat dierenwelzijn toch wel iets anders is dan een honderd meter lange gang met zes etages van twintig plofkippen per vierkante meter. Dat de kippen niet meer vervoerd hoeven te worden is positief, maar volgens woordvoerder Sjoerd van de Wouw niet meer dan gerommel in de marge.
Marcel Kuijpers vindt dat er veel onzin over zijn bedrijf wordt verteld. De onderbuik regeert. ‘Het sprookje over kippen in de wei of varkens in de modder moet maar eens worden doorgeprikt.’ Kippen uit zijn gigastal hebben volgens hem een lagere ecologische footprint dan kippen die buiten leven. En mensen willen nu eenmaal kip tegen een betaalbare prijs. Hij gaat gemakshalve maar even voorbij aan de brede maatschappelijke discussie over de intensieve veeteelt, de megastal en de plofkip. Zijn advies aan alle critici is: ‘als je tegen vleesproductie voor consumptie bent, eet dan gewoon geen vlees.’ Eh….
Beste Marcel, je kunt net als ik een vleeseter zijn en toch hechten aan een diervriendelijk en duurzaam biefstukje op je bord. Echt waar. Er zijn genoeg carnivoren zoals ik die best iets meer over hebben voor een goed stuk vlees. Al is het eten van vlees in essentie niet echt diervriendelijk natuurlijk. Hoewel ik niet uitsluit dat ook bij mij af en toe een plofkip of een rundersteak uit een megastal op het menu staat, probeer ik deze tegennatuurlijke producten zoveel mogelijk te vermijden. En tot slot nog even dit, het sprookje bestaat wel degelijk. Koeien en kippen in de wei en varkens in de modder vind je het hele jaar door bij Stal Rozenburg in Peize. De dieren eten hooi van eigen land en zoeken verder zelf naar voedsel. Natuurlijk, betaalbaar en smakelijk. Veel succes met je gigaplofkippenfabriek.
Reacties (30)
In mijn ogen is de man gewoon een dierenbeul/sadist.
Maar ja, er zijn nog steeds mensen die dat vlees”spul” eten ;-)
Kip, het meest veelzijdige stukje vlees.
Ik wil niet flauw zijn, maar deze strijd ga je niet winnen van de vleeseters. Duurzaam produceren met enige aandacht voor minder dierenleed is het hoogst haalbare. Mensen van hun stukje vlees af zien te krijgen is als Zwarte Piet proberen af te schaffen, maar dan in het kwadraat. Daarmee maak je een flink deel van de bevolking heel erg boos.
Mijn hoop is gevestigd op kunstvlees dat zo goed en goedkoop is, dat mensen massaal overstappen.
@3:
Valt wel mee joh. Deze rechtse bal slaat ook twee dagen per week vlees over om dierenleed te verminderen en eet geen vissoorten die bedreigt zijn et cetera. Maar, van Zwarte Piet blijf je af. Wil je die afschaffen, dan ben je ook niet welkom aan mijn tafel. Vleeseter of vergetarier.
Tsja, en toch vind ik dat de man gelijk heeft. In de eerste plaats is het gewoon een feit dat het een afweging is tussen diervriendelijk en milieuvriendelijk. Diervriendelijke veebedrijven scoren aanmerkelijk hoger op uitstoot dan zulk soort bedrijven. Het is dan een op zich te verdedigen keuze om te kiezen voor optimalisatie van de milieuvriendelijkheid. Althans: gegeven het feit dat er vlees geconsumeerd wordt – want niet vlees produceren is natuurlijk vele malen beter.
Maar de man heeft wel gelijk: de ultieme, meest milieuvriendelijke kippenboerderij is de enorme megastal van x verdiepingen hoog – buiten geen kippenboerderij natuurlijk.
Dat laatste is natuurlijk de uiteindelijke crux: vandaar ook dat ik het artikel toch wat makkelijk vind. Hoeveel recht van spreken heb je eigenlijk als vleeseter om hier kritiek op te hebben?
Duurzaamheid en diervriendelijkheid zijn moeilijk te realiseren in een competitief systeem dat uitsluitend gericht is op groei en geld vergaren. Ook als er geen vleeseters meer zouden zijn.
De weerspiegeling van de maatschappij in een kippenboerderij.
Het lijkt me dat Marcel Kuyper gelijk heeft, en Lieuwe Rozema zijn onderbuik laat spreken: dit is een erg duurzame en milieuvriendelijke manier om vlees te produceren. De mest opvangen en direct verwerken in een vergister is een goed idee en werkt beter als je het grootschalig en industrieel aanpakt.
Wat is het verschil in ecologische voetafdruk tussen een plofkip in een klein hokje die in 2 week klaar is en een scharrelkip die er 4 week over doet? Juist, die plofkip is veel ecologischer, ook qua oppervlakte-gebruik, meer ruimte voor de natuur. (soja is een nog efficientere manier om eiwit te produceren, maar het scheelt niet eens zoveel, en moet momenteel geimporteerd worden).
Alleen diervriendelijkheid, dat is een heel ander verhaal. Maar dat bijt elkaar dus, diervriendelijker is eigenlijk altijd minder ecologisch.
Moeilijk, moeilijk, milieubewegingen vinden dit een te ingewikkelde boodschap en gooien het liever op 1 hoop, en roepen te makkelijk ‘grootschalig is slecht’.
((Zelf ben ik dus voor grootschalig industrieel mileuvriendelijke productie die ook nog diervriendelijk is, maar helaas is dat op het moment niet te koop. Op termijn de hersenen er uit fokken/muteren, dan is het niet zielig meer…))
Wat bedoel je met “meer”? Meer geld? Of meer footprint? Dat laatste lijkt me een nogal buitengewoon asociaal standpunt. Ik kies zelf overigens voor meer footprint, ook bij mijn groente en fruit, maar ik ben dan ook een egoïstische klootzak. Als iedereen in zijn voedsel zou voorzien op dezelfde diervriendelijke en biologisch verantwoorde manier als ik zouden we al lang en breed geen regenwoud meer over hebben, want dat kost me toch een fucking bak ruimte, dat wil je niet weten.
Je kunt niet EN (a) meer dan pakweg 200 gram in de week vlees eten (dat eet de gemiddelde Nederlander per dag!!!) EN (b) dieren fatsoenlijk behandelen EN (c) een beetje zuinig omspringen met onze planeet. Kies er twee, zou ik zeggen. Blijkbaar kies je zelf voor (a) en (b) en met dit artikel (met zijn niet-representatieve illustratie) geef je aan dat je mensen die voor (a) en (c) kiezen maar stom vindt. En dat alles zonder dat je een realistisch beeld hebt van hoe het er in die megastal aan toe gaat. Ik vind het raar; het lijkt me voor de hand liggen (maar bewijs heb ik net als jij ook niet) dat een kip in een moderne, grootschalige megastal zonder transport waarschijnlijk beter af is dan in wat voor kippengevangenis vandaag de dag dan ook.
Maargoed.
Heb je een alternatief? Of stel je voor dat we niet meer innoveren in de kippensector en de overgrote meerderheid van de consumenten hun kip op termijn doodleuk importeert uit landen die het een stuk minder nauw nemen met dierenwelzijn dan Nederland?
Ik zou deze megastal toejuichen. En ondertussen zou ik alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. Maar een ding weet ik zeker: door moeilijk te doen over deze megastal gaat niemand ook maar een hapje minder kip of ei eten. De megastal is het probleem niet, de kippeneters zijn het probleem. Pas als we VEEEL MINDER kip eten zouden we kunnen overwegen om die kippen allemaal een veel beter leven te geven zonder de planeet om zeep te helpen met de ruimte die dat kost.
Los daarvan ben ik overigens PvdD-stemmer en dat blijf ik ook, maar ik denk dat we de strijd tegen de te grote vleesconsumptie bij, tegen en met de consument moeten voeren en dat het mogelijk averechts werkt als we de vleesproducenten het land uit jagen en/of opzadelen met productiemethoden die niet kunnen concurreren met importvlees uit landen met minder strenge wetten.
Een vleesbelasting lijkt me een stuk beter plan: til vlees weer naar het prijsniveau van een luxeproduct, dan kunnen de productiekosten die horen bij een echt diervriendelijke methode ook veel beter verantwoord worden.
@9: “Een vleesbelasting lijkt me een stuk beter plan”.
Jottem, nog meer belasting!
Het lijkt me een misvatting om te stellen dat kippen (dieren dus) geen deel uitmaken van de ecologie. Minder uitstoot en dergelijke is goed voor het milieu, maar kippen horen ook bij het mileu, dus op grote schaal kippen mishandelen is wel degelijk slecht voor het milieu.
Zoals @9 al stelt, de kippeneters zijn het probleem. We kunnen niet elke dag vlees eten en tegelijk milieuvriendelijk (in de breedste zin van het woord) zijn, ergo er moet minder vlees worden gegeten.
@11 semantiek, dat doet niks af aan mijn punt. Dan heb je een woord nodig voor ecologie waarbij dierenleed niet bij in zit, duurzaam bijvoorbeeld. Met minder vlees blijf je de afweging tussen duurzaam en dierenleed houden, pas bij geen vlees los je het op. En grootschalig/kleinschalig is al helemaal een ander verhaal.
Marktwerking. Moet de consument maar meer betalen voor anders eten. Schelden en tieren op deze bio-industrie heeft geen enkele invloed. Wel via wetgeving, wel via grote supermarktketen, wel via campagnes bewustwording (zonder subsidie aub). Alleen de consument kijkt eerst in zijn portemonnee, dus weinig kans van slagen.
> Beste Marcel, je kunt net als ik een vleeseter zijn en toch hechten aan een diervriendelijk en duurzaam biefstukje op je bord. Echt waar. Er zijn genoeg carnivoren zoals ik die best iets meer over hebben voor een goed stuk vlees.
Prima, dan koop je die toch? Als jij denkt dat er bij dat vlees een betere belans is tussen de diverse effecten die het eten van vlees heeft (energieverbruik, dierenwelzijn, vervuilding, ziektes, stankoverlast, ruimtegebruik,… ) dan koop je die. En de mensen die een andere afweging maken kopen bij mijnheer Kuijpers. Of weer ergens anders. Of helemaal niet.
Natuurlijk zijn er mensen die graag zo goedkoop mogelijk vlees eten.
Maar dat is een zwak argument voor een plofkippenfabriek.
Want er zijn ook mensen zijn die graag drugs kopen, en mensen die graag oude batterijen op straat gooien, en mensen die graag minderjarige hoertjes neuken.
En die mensen laten we ook niet zomaar hun gang gaan.
Want soms bepaalt de meerderheid dat niet iedereen mag doen wat hij/zij zelf het leukst vindt.
(en ik denk dat die kippenfabrikant gewoon winst maken wil, en daarom vertelt dat zijn fabriek ecologisch is. Ik ben benieuwd waar hij zijn veevoer vandaan haalt, gaat dat ook zonder transport?)
“Leuke” bijkomstigheid van “vlees- en eierfabrieken:
http://www.nationalezorggids.nl/zorgpersoneel/nieuws/24941-huisartsen-zien-stijging-resistente-bacterien-bij-veehouders.html
Helaas houdt het niet op bij de veehouders, anders kan men sarcastisch opmerken, “eigen schuld, dikke bult”.
Bovenstaande kan nog grotendeels het gevolg zijn van legaal gebruik, maar het aantal illegale gebruikers neem ook toe.
http://www.pluimveeweb.nl/artikelen/2015/03/illegaal-bezit-en-toedienen-antibiot/
Gevolg van deze “bezigheden” is wel, dat hierdoor steeds meer mensen zullen sterven wegens gebrek aan goede antibiotica.
Een goede manier om dit uiteindelijk te stoppen is, is gewoon doorgaan met het eten van plofkippen en andere hormoonbeestje:
De mensheid vreet zich dood en de wereld bloeit weer op ;-)
Oh ja! voor gewetensbezwaarden o.a.:
http://www.foody.nl/recepten/?t=vegetarisch
:-)
@16 Er staat nu juist in #0 dat antibiotica niet nodig is. Deze plofkippenfabriek draagt dus niet bij aan MRSA-bacteriën.
@17:
Er staat inderdaad:
”Door het gesloten systeem is ook de weerstand van de kuikens hoger, worden ze minder vaak ziek en is er geen antibiotica meer nodig.”
Wie dat gelooft moet lichtelijk gestoord of zwaar naïef zijn.
Maar even in de trant van het beweerde:
Er staat dus, minder vaak
Als ze dan toch eens ziek worden, krijgen ze zeker vitaminepilletjes of bezoek van een gebedsgenezer ;-)
“En gij geleuft da” :-)
Wel vreemd dat het nergens in het artikel of in deze discussie gaat over de vraag of het eigenlijk wel lekker is, het vlees van een kipachtig wezen dat in zes weken tijd uit een ei wordt getrokken.
@18: Ik vraag me ook af waar die claim vandaan komt. Zijn er al megaplofstallen, en zo ja, worden de kipachtige wezens daar inderdaad nooit ziek?
@18
Of verstand hebben van hoe ziektes ontstaan.
Er is een wond nodig: geen probleem, dat doen kippen zelf wel door te pikken, maar er is ook een ziekteverwekker nodig. Maar vertel me eens: waar moeten die ziekteverwekkers dan vandaan komen? Gesloten systeem, weet je nog? Contact met buiten is er (haast) niet, en boeren kijken wel uit dat ze geen ziekteverwekkend voedsel kopen!
Kijk, als ik alleen van de indirecte informatie in #0 uit zou gaan, zou dat erg naief zijn, ja. Maar lees dit ook maar eens.
Je wilt misschien de bio-industrieboeren in een slecht daglicht zetten met je ongefundeerde uitspraken, maar laten we het eens bekijken alsof die bio-industrieboeren écht zo kwaadaardig zijn.
Ongeslacht dood vlees (dood gepikt) kun je niet verkopen.
Dus je dieren moeten leven. Ziek vlees kun je niet verkopen, daar zijn wetten tegen; en zelfs als dat niet zo was, vroeg of laat merken je klanten het wel, en zullen geen vlees meer bij jou kopen, omdat je slechte kwaliteit levert.
Dus je dieren moeten gezond zijn. Dat kun je door ze vol te spuiten met antibiotica, maar wat zijn de nadelen (voor de ondernemer)? Je verliest misschien een keurmerkje (waardoor je vlees minder waard is), maar je bent ook gewoon geld kwijt aan de antibiotica. Als je de kippen dus gezond kunt houden zonder antibiotica, dan heeft dat dus de voorkeur.
Hoe je het ook wendt of keert, je kunt er niet omheen: (pluim)veehouders hebben belang bij een goed dierenwelzijn (ook, of misschien juist uit zakelijk oogpunt).
Maar goed, dan nog is het mogelijk dat die boeren opzettelijk op of over het randje van de wet gaan zitten, voor die extra paar euro’s: gewoon ongeslacht of ziek vlees, of vlees met dierengeneesmiddelen verkopen, constant leven met het risico gepakt te worden op allerlei overtredingen en misdrijven, voor een paar extra euro’s en een shot adrenaline, terwijl je ook gewoon een goede nering kunt hebben zonder alle risico’s.
Maar als ik moet kiezen tussen dat scenario enerzijds en een té wantrouwende sargast anderzijds, dan kies ik dat laatste.
Overigens, vanuit dit draadje vind ik #0 dus juist iets wat ‘mis’ is met de instelling van de PvdD. Eerder heb ik ook gezegd dat ‘natuurlijk’ een kernargument is van de PvdD, en dat komt ook hier weer terug:
(Waarbij met ‘producten’ juist nog meer afstand wordt gecreëerd dan er al is; hier is het dus juist retorisch gebruikt, het zou niet bij ‘biologische vlees’ worden gebruikt, ‘product’ suggereert kunstmatig, ‘slecht’)
Dat betekent niet dat dieren de pot op kunnen en gewoon naar willekeur ge(/mis)bruikt mogen worden. Alleen echte hardcore kapitalisten doen dat, zelfs christenen lezen in Genesis 1:26-28 een zeker rentmeesterschap over, en zorgplicht voor dieren. Noch lijkt me de geschetste fabriek in #0 me dan nog de beste oplossing (ervan uitgaande dat Lieuwe Rozema de juiste cijfers heeft); 20 kuikens/kippen op één vierkante is weliswaar gemiddeld, maar nou niet echt iets om mee te prijken (dat is 22cm x 22cm per kip!)
Ik ben het ook hartgrondig eens met de standpunten van #zmooc in #9, al vindt hij dat zelf misschien (als PvdD-stemmer) niet zo leuk dat ik dat ben. Maar ik vind niet dat ik me hoef te affiliëren met de PvdD om zijn volgende uitspraak te onderschrijven:
Er zijn fysiologische redenen waarom minder vlees (dan de gemiddelde Westerse mens nu eet) eten goed is, maar ook maatschappelijk-ecologische. De wereldbevolking groeit, en ondanks groeiende ongelijkheid, kan een groeiend deel van de wereldbevolking zich (luxe) vlees veroorloven. Dat is een enorme aanslag op het grondverbruik van, en op fosfaat-, koolstof- en stikstofstromen in de wereld. Veel voedsel kan ‘vrijgemaakt’ worden door het niet langer ter beschikking te stellen aan dieren, maar direct (in plantaardige vorm) aan mensen. Maar als je dan toch op grote schaal goedkoop, duurzaam, dierlijk voedsel moet maken, dan is zo’n megastal een goed alternatief, tenzij je dierenrechten heel belangrijk vindt.
@20:
Je leest ook berichten op “pluimveeweb.nl”
Lijkt me niet bepaald een neutraal orgaan ;-)
Dierenwelzijn???
Gezwam:
Het enige dat van belang is, is de kassa!
Ik ben zelf vegetariër.
In het grijze verleden ben ik allereerst gestopt met kippenvlees eten, toen ik de eerste “kippenfabrieken” van dichtbij had gezien.
Voor die tijd at ik trouwens toch al weinig kip vanwege de rampzalige smaak en bestond mijn kippenvlees consumptie uit “vrije’ kippen afkomstig van familie.
Het zelfde gold voor rundvlees:
Vlees van een pink die wegens een gebroken poot naar de slager moest.
Later ben ik er helemaal mee gestopt en voel me er goed bij.
Mijn laatste vlees was een berenworst en vlees van een aangereden en daardoor overleden eland.
“antibiotica kost geld”
Wel apart dat de clandestiene handel in dat spul toeneemt; zie regelmatige berichtgeving hierover in de media.
We zullen het wel niet eens worden.
Voor de paasvierdes:
Koop een boterlammetje en een chocolade kip met eieren :-)
Iedereen neemt hier maar klakkeloos aan dat dit dieronvriendelijk is.
Volgens mij heeft een plofkip niet de hersens om onderscheid te maken tussen leven in een stal met 2000 kippen en in een stal met 1000000 kippen.
Ik kan me een oude uitzending van de Keuringsdienst van Waarde herinneren, waarin ze verschillende soorten pluimveebedrijven bezochten. De legbatterijkippen waren heel tam, leken wel verdoofd.. Met zes in een klein kooitje. Maar dan was de pikorde wel duidelijk, ze vochten niet. Scharrelkippen kwamen voortdurend nieuwe kippen tegen, dat levert stress op. Bioligische kippen, waarvan de snavels niet geknipt mogen worden, leefden onder groen licht zodat ze geen bloed konden zien zitten, anders pikten ze elkaar dood.
Ik denk dat dit soort megastallen de beste oplossing is, ecologisch beter en niet slechter voor de kip dan de ietsje kleinere stallen die we al hebben.
@23:
Ik zou zeggen, kijk eens bij iemand met een grote tuin die een koppel loslopende kippen heeft.
Ik kan je garanderen dat die dieren het leuker vinden.
klik “van nature” even aan van
http://www.licg.nl/r8/dieren/vogels/vogels/kip.html
En als die beesten bedoeld waren om in een “fabriekhal” waren ze niet uitgerust met “intern kompas”
http://vorige.nrc.nl/thema_archief_oud/nieuwswetenschap/article1811283.ece
M.i. klets je uit je nek of kletst als een kip zonder kop.
er mag gekozen worden ;-)
@21
Nee hoor, prima (waarom zou ik dat niet leuk vinden?). Ik deel je mening over de te principiële houding van de PvdD op dit punt. Misschien moet ik zelfs “dogmatisch” zeggen. Voor mij echter een overkomelijker probleem dan de rare standpunten die je bij andere partijen kado krijgt… je kunt nou eenmaal niet alles krijgen in een parlementaire “democratie”.
Marktwerking.
De consument is ervan overtuigd dat hij er goed van kan leven, niemand gaat er dood aan. Behalve dan de plofkip. Dus wat zou het.
Is er een markt voor deze kippen of wordt de voetafdruk groter door de transportbewegingen? Leuk idee om ze met EU-subsidies te dumpen op de Afrikaanse markt. Fijn voor de boeren daar.
@26: Dat zou het dus.
@24: Ja, OK, een kip vind het vast leuker om met twee buiten in een tuin te scharrelen dan in een legbatterij te zitten.
Maar vindt een kip het erger om met een miljoen in kooitjes in een schuur te zitten dan met tienduizend? Ik denk van niet.
Maar oh god als ik een keer de hond uit de straat een rotschop geef omdat ie keer op keer met schuim op de bek op de kleine kids in de straat af rent en baasje te lui & laks is om dat beest op te voeden, dan is het plots heel zielig.
Lekker hypocriet altijd; varkens, kippen, koeien? Pfff boeiuh! Kilo knallers graag! Tis bijna BBQ tijd!
Paard, hond, kat, cavia? Aparte politie, pensions, begraafplaatsen/crematoria en speciaalzaken voor oprichten want die zijn zoooo lieeeefffff….
De overheid, laat staan de industrie, is niet bezorgd om uw welzijn, noch uw gezondheid.
Voedsel is oorlog.
Deze golf van gigastallen wordt gedreven door de corrupte banken. Het ultiem vehikel om de giftige gmo soja, mais, canola, katoen in het veevoer te verwerken en kwijt te raken.
De kuikens worden zo gefokt dat ze optimaal op het systeem zijn afgesteld.
Zo wordt de hele keten gevangen in patenten in handen van de globalisten die de VS runnen.
Ambtsbericht van n.b. de Minister van Buitenlandse Zaken, dec. 2009, Clinton: de “U.S. strategy in promoting agricultural biotechnology.
The U.S. Council on Foreign Relations puts it this way:
‘We need world government to control food supply’ ->
De VS is dus al sinds 2009 doelgericht bezig totale dominatie te verkrijgen over de voedselproductie in de hele wereld.
Mensen worden naar believen volgepropt met ziekmakende voeding, dan wel van het gepatenteerde uitgangsmateriaal en de benodigde grondstoffen verstoken.
Een goed doordacht plan. Dat met TTIP wettelijke basis krijgt.
TTIP is tevens vehikel voor wettelijk opleggen van TISA, ISDS, FSA (zwendel met derivaten, voedselspeculatie), ACTA, PIPA, TRIPS, CETA, etc. Allemaal in het geheim, door lobbyisten geschreven wurgcontracten.
Het is niet vrij, geen handel, en het is geen partnership.
Volg het geld. IMF en Wall Street zijn de grote drijvende krachten achter deze golf van gigastallen. Enorme posities zijn ingenomen. Cargill verovert momenteel het Europese Continent – dankzij n.b. onze belastingafdrachten, via de roofkapitalisten van het IMF. Monsanto zit met Cargill in de Alliantie met de USDA.
Goed bezig?:
https://jonrappoport.wordpress.com/category/gmowar/
https://meedogenloos.nl/2014/11/13/2707boerenbedrog/
http://www.arte.tv/guide/de/050772-000/tote-tiere-kranke-menschen
http://defence.pk/threads/the-global-land-grab.61714/