Gezondheidszorg geldverslinder?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Is de Nederlandse gezondheidszorg een geldverslindend monster? Objectief gezien wel, aangezien de zorg steeds meer geld gaat kosten. Maar er zijn verzachtende omstandigheden, zoals duurdere therapiën en de vergrijzing. Maar dat verklaart niet alles.

Tussen 2000 en 2003 zijn de uitgaven van ziekenhuizen bijvoorbeeld met 31 procent toegenomen, terwijl het aantal patiënten slechts toenam met 7 procent. Dat is onacceptabel.

Wat is de oorzaak? Mijns inziens heeft een groot gedeelte te maken met de heersende ziekenhuiscultuur. Kort gezegd komt het hierop neer. Hoe ouder, hoe meer te zeggen. Conservatisme vier hoogtij en vernieuwing delft het onderspit. Dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat er nog steeds ziekenhuizen werken met grote stapels papieren statussen (patiëntinformatie) en het niet willen en kunnen toegeven van fouten. Op diverse faculteiten informatica wordt je meewarig aangekeken als je zegt dat medische informatica je interesseert. De bereidheid tot verandering in deze sector is bedroevend. Dat er nog geen overkoepelend patiëntendossier is heeft helemaal niks te maken met privacy issues, maar grotendeels met de “ik-deed-het-altijd-al-zo” mentaliteit in de gezondheidszorg.

Een ander probleem is de machtspositie van artsen. Verandering kan relatief makkelijk worden tegengehouden. Een goed voorbeeld is dit. Een ander voorbeeld is dat er in de meeste ziekenhuizen geen functioneringsgesprekken zijn voor artsen. Het kan dus voorkomen dat er een arts loopt die al jarenlang met statussen smijt en iedereen voor rotte vis uitmaakt (praktijkgeval), en er niemand is die hem ter verantwoording kan roepen doordat ze zijn georganiseerd in maatschappen. Elke maatschap is een bedrijfje op zich met een aantal op gelijke hoogte staande directeuren, vaak vrienden. Een prima omgeving om verandering tegen te houden en elkaar de hand boven het hoofd te houden. Hierdoor is een ziekenhuis vaak niets anders dan een groep bedrijfjes onder één dak.

Ik denk dat er weinig zal veranderen in de gezondheidszorg totdat bovenstaande problemen zijn opgelost. Daarna kunnen we pas echt aan de slag om onze ziekenhuizen waar voor hun geld te laten leveren.

Reacties (2)

#1 Mark

Ik snap niet zo goed wat al je punten rond de starheid van de mensen met gestegen kosten te maken hebben?

Als ze op de oude manier blijven werken dan veroorzaken 7% extra patienten toch geen 30% stijging in kosten?

  • Volgende discussie
#2 Spuyt12

De starheid houdt vernieuwing tegen. Een van de oplossingen voor efficiëntieproblemen is automatisering. En juist daar staan veel artsen negatief tegenover. Een uur brieven dicteren per dag is bijvoorbeeld niet uitzonderlijk!

De oude hoeveelheid werk was te behappen met oude technieken. zeven procent extra mensen behandelen kost meer dan 31 procent extra. Dat vertelt al dat je te maken hebt met een systeem dat over de top van zijn kunnen werkt. Hetzelfde gaat op voor een fabriek. Er is een optimum output. Daarboven en daaronder kost elke extra of minder geproduceerde eenheid meer geld.

Er moet dus het een en ander veranderd worden. Eerst de mentaliteit, daarna kan er bijvoorbeeld worden geautomatiseerd, en kan de lat hoger gelegd worden. Maar waarschijnlijk duurt de mentaliteitsverandering te lang, en moeten er al eerder dingen geforceerd worden.

  • Vorige discussie