Sinds Jamie Oliver een nationale campagne begon in de UK om schoolkantines gezonder voedsel te laten serveren, lijkt het onderwerp in Nederland ook aan populariteit te winnen. Vooral het beeld van ouders die door het hek “fish and chips” aan hun kinderen gaven, omdat ze het gezonde menu van Oliver zo zielig vonden voor hun kroost, is een klassieker. Het geeft ook direct aan dat scholen en ouders een gedeelde verantwoordelijkheid hebben.
Het Voedingscentrum liet onderzoek doen onder ruim 1.300 ouders. Ruim tweederde van de ouders van mbo- en vo-leerlingen vindt dat scholen en ouders samen moeten werken aan een gezond aanbod in de kantine en automaten. Een op de twee ouders wil zelf meehelpen.
65% van de ouders geeft aan dat ze graag meedenken met de school over het gezonder maken van het aanbod. Vaders geven net iets vaker aan dat ze willen praten met de schoolleiding; over het schoolbeleid of door overleg met de ouderraad. Op dit moment heeft nog maar 26% van de ouders het idee dat ze invloed hebben op het aanbod op school. Het ziet er dus naar uit dat scholen veel meer hulp van ouders kunnen krijgen dan ze tot nu toe vragen, zo stelt het Voedingscentrum.
Het rapport van Motivaction is fraai: met heldere grafieken, korte toelichtingen en interessante doorsneden.
Voor veel scholen is de kantine vermoedelijk ook een belangrijke extra inkomstenbron: of meer betrokkenheid van ouders het verdienmodel aantast, wordt uit het rapport niet duidelijk. Misschien zit daar nog wel een dilemma.
Bron: Voedingscentrum (2014). Gezonde Schoolkantine. Een onderzoek onder ouders. Motivaction. |
Reacties (3)
“Fish and CHips”, heikneuter. Ga /alsjeblieft/ (terug?) naar school in plaats van de dag van welopgevoede en goed opgeleide mensen te verzieken.
Natuurlijk, lullen als brugman willen ouders wel. Maar even de handen uit de mouwen steken, ho maar.
Ja hallo, uiteindelijk is de school verantwoordelijk voor de kantine. Als ik kinderen had, zou het mijn verantwoordelijkheid zijn om ze thuis goed te eten te geven en een gezonde lunch mee te geven, maar uiteindelijk is het aanbod *op school* de verantwoordelijkheid van de *school*, niet van de ouders. Al heel mooi dat meer dan de helft van de ouders er desondanks wel tijd in wil steken.