Vanwege redenen die u niks aangaan, was ik eens een beetje aan het grasduinen door de vrij indrukwekkende hoeveelheid kleine partijtjes die ons land rijk is. Ik bedoel, we hebben een meerpartijenstelsel, maar je kunt ook overdrijven. Een partij als TON of hoe heten ze tegenwoordig ook alweer nu niet Rubberen Rita maar Dappere Hero de scepter zwaait? Onafhankelijk Burger Feest of zo. Dat is nog een grote partij te noemen in vergelijking met het andere grut. Naast partijen als Partij voor de Toekomst (met Johan Vlemmix), de Libertarische Partij en de IQ-Partij (met IQ voor eerlijkheid – merkt u trouwens het koppelstreepje tussen IQ en Partij op: daar is over nagedacht, ik neem aan dat dat de correcte spelling is; het risico dat een naam als IQ Partij, zonder koppelstreepje, de hoon van IQ-rijk Nederland zou betekenen, was te groot), is de SGP een reus van formaat.

Toch viel mijn oog op een partijtje dat zich van alle andere wist te onderscheiden. Ik vermoed door het totale gebrek aan pretentieloosheid. Ik heb het hier over Gewoon NL. Dat NL deed me in eerste instantie te veel denken aan .nl, onze nationale extensie. En dat brought back memories van die andere splinterpartij, die van politiek talent Winny de Jong (conservatieven.nl) en natuurlijk aan Pastors Eén NL, maar volgens mij is het lijsttrekker Jos Kuintjes niet om een dergelijk eenvoudig effectbejag te doen. Als ik hem goed begrijp is Gewoon NL gewoon korter dan Gewoon Nederland zodat de letters groter kunnen op de verkiezingsposters.

Maar laat ik even overgaan tot de plichtmatigheden. Gewoon NL staat op lijst 23, Jos Kuintjes is hun lijsttrekker. De doelstellingen van gewoon Nederland zijn even vanzelfsprekend als vanzelfsprekend: een gewoon Nederland. Slogan: “Het moet gewoon anders.” Wij gaan over naar de van hun Facebook-pagina geplukte beginselverklaring:

“Nederland is een eigenaardig land geworden. Hoe dat zo gekomen is, doet er niet toe. Maar dat Nederland een eigenaardig land is geworden, dat moge duidelijk zijn. Er is veel criminaliteit, mensen zijn het vertrouwen in de overheid kwijt, mensen zijn het vertrouwen in elkaar kwijt. Gewoon Nederland wil het vertrouwen herstellen. Door gewoon te doen. En door mensen aan te sporen gewoon te doen. Niet te moeilijk. Uiteindelijk is elk probleem gewoon op te lossen. Door gewoon nuchter na te denken. Of door elkaar gewoon de hand te schudden.”

En:

“De verhoudingen zijn zoek in Nederland. De verhoudingen moeten hersteld. Het zal heel erg helpen als Nederland weer gewoon normaal ging doen. Den Haag moet daarin het goede voorbeeld geven. Hoe er koortsachtig van hype naar hype wordt gesprongen, de overspannen manier waarop diverse bewindslieden met elkaar omgaan: als ze in Den Haag nu eens gewoon normaal gingen doen, zou dat al heel erg helpen. Het moet gewoon anders. Kies daarom Gewoon Nederland. Want een gewoon Nederland is al gek genoeg.”

Couldn’t agree more. Nederland kan zoveel gewoner. Gewoon NL is opgericht door Jos Kuintjes (Waardenburg, 1973), een ZZP’ende ICT’er, woonachtig in Geldermalsen. Hij komt uit een CDA-nest en heeft elektrotechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven gestudeerd. Met zijn bedrijfje NetGemak helpt Jos bejaarden het internet op.

Naar eigen zegge is hij extreem oplossingsgericht. Zoals hij op zijn Facebookpagina zegt: “Er zijn geen problemen. Als er een probleem is, dan los je die gewoon op en dan is er geen probleem meer. Voor elk probleem is gewoon een oplossing te bedenken, dus in beginsel bestaan er geen problemen.”

Een man naar m’n hart. Jos Kuintjes verdient het om in de gaten gehouden te worden.

Reacties (19)

#1 Toni

“Complex problems have simple, easy to understand, wrong answers.” – H. L. Mencken

 • Volgende discussie
#1.1 Let - Reactie op #1

Een typische zuiger dus, die Mencken.

#2 pedro

Hahaha. Ja, met zulke vage algemeenheden en platitudes moet iedereen het wel eens zijn. Het probleem is natuurlijk, dat ‘gewoon’ voor iedereen gewoon wat anders betekent. LPF en PVV zijn groot geworden door wat gewoon was politiek correct te gaan noemen. Zij vinden het namelijk heel gewoon om anderen te beledigen.

Wat Jos Kuintjes dus gewoon vindt, hoeft niet overeen te komen met wat een ander gewoon vindt, en wanneer hij het heeft over ‘gewoon doen’ is dat natuurlijk gewoon zoals hij gewoon definieert. Voorbeeldjes? Jos vindt Nederland een eigenaardig land geworden, en suggereert daarmee, dat het vroeger anders was. Wanneer en welke tijd dat was geeft hij niet aan, want ‘Hoe dat zo gekomen is, doet er niet toe’, vindt Jos, zo lang de mensen in de toekomst maar aan zijn definitie van ‘gewoon’ gaan voldoen. Ik vind Nederland helemaal geen eigenaardig land, en zie in de loop der jaren ook geen grote wijzigingen richting meer eigenaardig dan vroeger (ja, we zijn wat groffer in de bek geworden de laatste 10 jaar, maar dat vinden onze intolerante landgenoten heel gewoon, en de toleranten onder ons staan hen dat toe, zoals gewoonlijk). Een tweede voorbeeldje van wat Jos gewoon vindt is “Of door elkaar gewoon de hand te schudden”, waarmee hij in elk geval al weer iets duidelijk wordt over wat hij gewoon vindt. Ik denk namelijk niet, dat hij bedoelt, dat mensen, die het zelf gewoon vinden anderen geen hand te schudden, die ruimte moeten krijgen, want wat gewoon is wordt door Jos bepaalt en niet door wat anderen gewoon vinden.

PS: ik zelf vind handen schudden ook gewoon hoor, net als Jos. Maar ik vind het niet gewoon om mijn definitie van gewoon aan anderen op te dringen. En als een monteur met smerige handen mij een hand wil geven, vind ik het handen schudden niet zo gewoon, dat ik daar ook op dat moment aan moet voldoen. En als ik met geweld beroofd zou worden, vind ik het ook niet gewoon als ik gedwongen zou worden de overvaller de hand te schudden. Zo gewoon is dat handen schudden dus helemaal niet, en het betekent niet voor iedereen hetzelfde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Henk van S tot S - Reactie op #2

Dit commentaar lijkt me voor de “Gewone Nederlander” te lang en te ingewikkeld ;-)

#3 su

Is dit het Hollandse variant op de Monster Raving Looney Party?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Inkwith Barubador

Een soort D66 meets SP, dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Spam

“Doe nou eens normaal, man!”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rob

“…en de IQ-Partij (met IQ voor eerlijkheid – merkt u trouwens het koppelstreepje tussen IQ en Partij op: daar is over nagedacht, ik neem aan dat dat de correcte spelling is; het risico dat een naam als IQ Partij, zonder koppelstreepje, de hoon van IQ-rijk Nederland zou betekenen, was te groot)”

Hihihi.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 kevin

Waar kan ik hun standpunten vinden? Die Facebook-pagina word ik niet echt wijzer van. Waar komen die stukjes in dit artikel vandaan? Dat over het eigenaardige Nederland kan ik niet terugvinden.

Tot nu toe ziet het er ronduit belachelijk uit. Oplossingen creëren problemen ergens anders en zo blijf je bezig. Politiek is volgens mij het prioriteren van de problemen en van kiezen tussen meerdere kwaden. “Gewoon” problemen oplossen is niet het hele verhaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Let

Begrijp die Jos Kuintjes wel. Hij heeft alleen een hele bedrijfstak tegen zich, van professionals die alles ‘moeilijk’ maken, om er vervolgens als specialist een dikke boterham aan te verdienen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 pedro - Reactie op #8

The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts.

Bertrand Russell

#9 Let

Tja Bertrand, daar lijkt het wel op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 pedro - Reactie op #9

QED

#9.2 Let - Reactie op #9.1

“Zei ik toch”!

#10 Bismarck

Maar dat Nederland een eigenaardig land is geworden, dat moge duidelijk zijn. Er is veel criminaliteit, mensen zijn het vertrouwen in de overheid kwijt, mensen zijn het vertrouwen in elkaar kwijt.

Ik heb niet het idee dat Nederland op deze punten ongewoon scoort. Bij gewoon denk ik aan de rest van de wereld. Overigens, er is veel criminaliteit? Ik denk dat eerder dat er ongewoon weinig criminaliteit is in Nederland. Ik kom niet onder de indruk uit dat we te maken hebben met weer een populistisch terug-naar-hoe-wij-denken-dat-de-jaren-50-waren partijtje.

als ze in Den Haag nu eens gewoon normaal gingen doen

Kijk dat helpt niet echt. Meteen springt mij in gedachten hoe een conservatief populistisch 2e Kamerlid en de conservatieve premier elkaar toeriepen om toch eens normaal te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Rigo Reus

Jos Kuijntjes, Jos Kuijntjes , wacht, woont die niet naast cafe Amperzat in Dikswoud?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 DrBanner

ik ben uitgewoond

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Spuyt12

Oh god. Weer zo’n splintergroepje met uiteindelijk onder de streep 0 zetels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 MarinaBrandy

Nu de VVD bezuinigen definieert als lastenverhoging kan de Libertarische Partij zeker op mijn stem rekenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie