Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag maakt de Telegraaf melding van een rapport van de EC waarin staat dat een kwart van de Europeanen lijdt aan mentale problemen.
Dat is op zich al behoorlijk schokkend. Ik zit hier met 6 mensen in een grote kamer op kantoor. Daar moet er dus minstens één een probleem van hebben.
Maar wat in mijn ogen nog schokkender is, is de wijze waarop men met dit gegeven omgaat. Lees even mee met wat Markos Kyprianou, de eurocommissaris voor dit onderwerp hier over zegt:

More than one in four Europeans suffer from mental illness every year, and it can cost our economies up to four per cent of GDP in lost productivity and other social costs. I can think of no other disease that would remain so low profile if such a high percentage of the population were struck by it. Mental health has been swept under the carpet for too long. It is a crucial component of overall public health, an important factor in societal well-being and a vital part of a competitive economy. The Commission is determined to raise awareness of this problem and to work towards improving the mental health of the EU population as a whole.

Oppervlakkig gezien een redelijk stukje. Maar wat mij opvalt, is de focus op de economie versus de maatschappij. Het is kennelijk heel goed mogelijk om uit te drukken wat de schade is op economisch vlak (tot 4 procent productiviteitsverlies). Maar de rest valt onder “other social costs”. En let ook op het subtiele verschil in woordkeuze tussen “important factor in societal well-being and a vital part of a competitive economy.” Ofwel, het sociale aspect is belangrijk, maar het economische belang is vitaal (essentieel).
Kortom, dit is een probleem dat kennelijk wel aandacht verdient, maar dan voornamelijk om economische redenen.
Vind je het raar dat mensen dan moeite hebben met Europa. Wat is de toegevoegde waarde anders dan een extra laag met economische slavendrijvers?

Reacties (35)

#1 HansR

Econnomie is een doel op zich geworden. Geen afgeleide meer van het menselijk bestaan, nee: economie moet goed zijn en groeien. En alles wat dat in de weg staat dient te worden uitgeroeid.

We hoeven niet op de vijftigste reactie te wachten: we hadden de Nazi’s niet moeten bevechten maar moeten omarmen.

  • Volgende discussie
#2 Spuyt12

Ah, Godwin, is de discussie nu afgelopen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Pelayo

Haha! Depressie als stakingsmiddel!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Steeph

@Spuyt12: We draaien de wet gewoon om. Dat punt hebben we alvast gehad, kunnen we nu discussieren zonder ons zorgen te maken over waneer het komt en doodslaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HansR

@Spuyt12:
Lijkt me niet, we slaan alleen wat irrelevante zaken over en leggen de vinger direct op de zere plek van Europa nl: dat de moderne maatschappij met zijn nadruk op de econmie veel meereen fascistoide inslag heeft dan men durft toe te geven.

Door nl. de nadruk op het economisch belang van alles te leggen leg je ook de nadruk op het het belang van alles dat die economie verhinderd (te groeien). En aangezien we sinds de invoering van de rationalisaties (sinds good old Adam Smith dus) alle hindernissen naar een goede economie uitroeien (ontslaggolven, bedrijfssaneringen) geldt dat dus ook voor 25% van de bevolking.

Oh, het zal in de praktijk niet zo’n vaart lopen. Natuurlijk niet. Zeker niet op korte termijn. Maar de toon is helder en de procesgang van Euorpa ook. En daar gaat het om.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 hw

Dit artikel maakt me depressief, ik blijf maar weer eens een jaartje thuis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 phonkee

Als je een paranoïde persoonlijkheidsstoornis heb wil het nog niet zeggen dat er niemand achter je aan zit!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Franz

@Spuyt: Godwin is een nazi!

Heb ik nu ook verloren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Steeph

@phonkee: De baas in dit geval ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Toni

Steeph even wat statistiek, als een kwart van de mensen mentale problemen heeft en je zit met zes man op een kantoor wil dat niet zeggen dat je met anderhalve gek (6*.025) op kantoor zit, maar dat de kans 82% (1 – 0.75^6) dat je met een of meerdere gekken op kantoor zit. Dus nog 18% kans dat het allemaal “normale” mensen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Steeph

@Toni: Dank, dat snap ik (heb wiskunde gestudeerd). Maar dan wordt het zo’n onleesbaar stukje als ik het op die manier uitleg.
Maar het is wel correct.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 ALO

De verwachtingswaarde (=gemiddelde) is wel anderhalve gek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 nove

Yep, tis erg allemaal. De man verdient een pluim voor zijn kunde de gevolgen voor en het lijden van ‘gestoorden’ zo adequaat te hebben ingeschat. Voortreffelijke analyse, waarom benoemen we hem niet tot medisch -generaal van de euthanisietroepen voor het europees halfrond ? Wordt de maatschappij en het leven zonder afstotelijke gehandicapten vast beter van, een sprookjesland met alleen maar jonge gezonde frisse heldere intelligente jongens en meisjes met het statuur en de ‘drive’ van de commissaris.
Ik zoek investeerders voor een variant van de vuilophaaldienst en junior chirurgen om de onderdelen eruit te slopen. Er is een orgaandonor tekort. Dat betekent kansen, opportuniteit, geld verdienen, aller hop!
Vertel eens, is hersenmassa eigenlijk goed te koken of wat doe je ermee. Zou het eten van hersenlobben van een psycho-paat meer psycho-paten maken, is het besmettelijk ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Pelayo

Steeph, je hebt natuurlijk volkomen gelijk met je opmerking dat het naar slavernij riekt als zulke cijfers als een economisch probleem worden gepresenteerd, maar een kwart van de Europeanen die aan een vorm van geestesziekte lijdt? Daar geloof ik geen flikker van. Echt niet. Klaarblijkelijk worden hier ook gewone negatieve tijdingen als groot verdriet en dergelijke onder geschaard. Dat zie je overigens wel vaker dat elke negatieve emotie als geestesziekte wordt neergezet.

Wat het alleen nog walgelijker maakt overigens: Wees positief en consumeer!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Steeph

@Pelayo: Je slaat de spijker op de kop. Iedere afwijking van het volledig “happy consumer” en “happy producer’ kunnen zijn, worden als bedreigend beschouwd.

En gelijk vraag ik me ook af, hoe groot de inbreng van de farmaceutische industrie is geweest in dit verhaal. Die hebben er belang bij dat zoveel mogelijk mensen als “ziek” gezien worden toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Sigi

“Deskundigen schatten het aantal psychopaten in Nederland op minimaal 100.000 en maximaal 800.000. Dat betekent eenvoudig dat 95% van alle psychopaten niet ontdekt worden. Psychopaten zijn meestal zeer intelligent en kunnen zeer goed acteren en liegen. Ze hebben al vroeg geleerd om sociaal wenselijke antwoorden te geven. Ze hebben ook vaak oprecht spijt of beloven al snel iets op erewoord. Kortom ze hebben al snel geleerd hoe zij andere mensen kunnen manipuleren.

Daar komt bij dat elk mens trekjes vertoont van persoonlijkheidstoornissen, dus voelen we ons niet gauw bedreigd. Iedereen liegt wel eens of is wel eens heel egoïstisch. We spreken dan ook pas van een persoonlijkheidstoornis als het afwijkende gedrag echt hinderlijk is (of wordt) voor anderen. Mensen met een persoonlijkheidstoornis zorgen er zelf voor dat de stoornis niet al teveel opvalt. Ze wisselen eenvoudig vaak van werk of kennissen, zodat niemand ze echt goed leert kennen. Ze houden conversaties veelal oppervlakkig of men brengt zichzelf in omstandig-heden of functies die een “harde” opstelling vergt, zoals de crisismanager. Het gevolg van dit gegeven is, dat mensen met een persoonlijkheidsstoornis zeer goed kunnen functioneren in een omgeving, waar die stoornis niet (snel) opvalt en mogelijk zelfs op prijs word gesteld.

Geef een psychopaat bijvoorbeeld een baan, waar hij (veel) macht kan uitoefenen over anderen mensen, lekker verdient en zelf weinig hoeft te doen en u ziet een tevreden mens. Geef iemand met een zogenaamde theatrale persoonlijkheidstoornis een baan waar hij of zij constant in de belangstelling staat en opvallend of afwijkend gedrag juist wordt gewaardeerd en u ziet een tevreden mens. Tevreden natuurlijk tussen haakjes want psychopaten hebben absoluut geen dieptegevoel, zodat ze nooit echte liefde of echt geluk zullen proeven. Geluk zit bij psychopaten in oppervlakkige resultaten, bijvoorbeeld hun (macht)positie in de maatschappij of de resultaten van het bedrijf of de winst van een project. Altijd zaken die door de buitenwereld beoordeeld worden als succesvol.”

Tja zo’n baas heb ik, echt geen pretje kan ik je verzekeren, maar … wel economisch succesvol.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 SN

@Steeph: alleen zo lang het niet hun eigen personeel betreft…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Pelayo

@Sigi

Waar heb je in godsnaam die tekst vandaan, zeg?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Steeph

@SN: Waarom zouden ze hun eigen personeel uitsluiten? Misschien verdienen ze het productieverlies dubbel terug door ze hun eigen medicijnen te verkopen? Alle medewerkers aan de Prozac! Joepie!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Kim Sung-Il

Ik betwijfel of er zo genuanceerd is nagedacht over de woorden important en vital, maar toch…

Wanneer ingrijpen in de gezondheidssituatie eerder vanuit economisch dan vanuit sociaal oogpunt zou gebeuren, beantwoordt het ongeacht het motief evengoed aan twee zaken:

– de mentale problemen
– het bezwaar van veel Europeanen tegen ‘Europa’: dat het alleen maar geld kost.

Ik heb sowieso het vermoeden dat er een verband is tussen de economie en ‘mental illness’. Neem bijvoorbeeld ontslag en daaropvolgende werkloosheid: dat is een veelgenoemde oorzaak van “post partum depressie”. Echter, tegelijkertijd is er ook een verband tussen de 24 uurs economie en toename van mentale problemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 SN

@Steeph: Prozac als secundaire arbeidsvoorwaarde? Briljant. Maar lijkt me toch beter om alle gekker ergens anders te laten werken. Hoef je ook geen personeelskorting te geven…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Pelayo

@Kim Sung-Il

een verband is tussen de economie en ‘mental illness’. Neem bijvoorbeeld ontslag en daaropvolgende werkloosheid: dat is een veelgenoemde oorzaak van “post partum depressie”.

Je bedoelt dat er mensen zijn die zich behoorlijk klote voelen van ontslag, en die ontdekken dat dat niet in een paar daagjes over gaat?

Jôh.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 phonkee

In Microserfs van Douglas Coupland komt een personage voor (Ethan) die een beduidend betere manager is geworden door het gebruik van Prozac.

… couldn’t figure out a way of rigging my brain to work in parallel instead of linear mode-and then they invented Prozac and all the Prozac isomers and kablam!-my brain’s been like an Oracle parallel processing server ever since.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Steeph

@SN: ik vraag me eigenlijk af of het wel slim is om alle “mentaal gestoorden” uit het economisch proces te willen halen. Vaak zijn dat nou juist de creatieve geesten. En zonder creativiteit valt de economische groei ook snel stil. Misschien is het dus eigenlijk wel contra productief wat de EC voorstelt….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Sigi

@ Pelayo
http://www.beschermjezelf.nl/index_bestanden/Page1643.htm
Ach je googled ’s wat, niet echt in godsnaam trouwens.
Een andere leuke is Snakes in Suits

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Ruud Oost

Idd, Steeph. Wat is gek, wat is normaal? De benepen boekhouder of de kunstenaar met een andere blik op de wereld. En met die kruideniersmentaliteit in Nederland…?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Bismarck

” Ik zit hier met 6 mensen in een grote kamer op kantoor. Daar moet er dus minstens één een probleem van hebben.”

Ik hou van dit soort redeneringen! In Engeland is ongeveer de helft van de bevolking man. In een klas van 30 in een meisjesschool verwacht je dus al snel een stuk of 15 jongens.

Verder denk ik dat het percentage mensen met psychische problemen in West-Europa (en in de rest van de wereld) eerder bij de 100% ligt dan bij de 25%. Uiteindelijk heeft iedereen wel ergens last van. Of je als dusdanig geklassificeerd wordt ligt eigenlijk puur aan het klassificatiesysteem. Aangezien we hier zover zijn dat we nogal wat symptomen linken aan 1 of andere “disorder” telt het natuurlijk lekker op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 nove

Neem alle theorien over verslavingen bij elkaar.. alcohol, tabak, geld, succes/scoren, sexualiteit, auto’s, huizen, boten, gokken, airmiles, alles waar mensen een affectie voor opvatten is een latent gevaar voor een emotioneel en diepe afhankelijkheids en machtsrelatie.. projecteer die op je directe omgeving, de woonbuurt, de wijk, de stad, het bedrijf met de meest hilarische apekoolsfeer waar geloof ik iedereen in werkt voor de fun en het vermaak, voor het eigen plezier en de leisurement, de gezellgheidsfactor van de competitie geest en carrierebouw ( op/af), zoals veel intellectuelen en politici, die houden niet van de pijn van het werken volgens mij of bluffen er overheen en kijk naar de schadelijke ,eigenlijk overbekende, herkauwde argumentaties die afstompend consumptief gedrag belonen en tevens de schade veroorzaakt aan milieu, binnen relaties, de druk op politie, hulpverleners, artsen, psychiatrie en neurologen, de medicalisering en versuffing, het afdempen en onde controle brengen, de lokale poltiek, de ‘openbare landloperij’, drugsaddicties, alcohol en sexueel geweld, instorting, trauma’s van verdriet over verlies aan competentie, succes /falen, potent /impotent, integriteit en dwangmoraal, balans, non -autonomie, stresserende assimilatie factoren, aanpassingsgdrag als zindelijkheids training etc.
Dat ‘achterland’, daar schijt deze commissaris op, voor hem telt alleen de kosten, de rest schikt zich er maar in, en brutaal zijn is alleen zijn voorrecht , de rest moet bedeesd en deemoedig luisteren naar de bovenbaas, de oppermeester, de dirigent, der Herr vom Europa ! Bitte sehr, danke, setze sich dich, ach so, und wir geht’s ihn, haben sie noch freude an das leben, herr commissar ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Opa-Buiswater

@Nove: pammetje…..??

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Henk

Zou de euro en zijn gevolgen niet een van de oorzaken zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Pelayo

@Sigi

Bedankt

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 CiNNeR

Tja, wij doen hier toch niet anders door de WAOers voornamelijk economisch te beoordelen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 nove

Graag, Opa, tartaar of osse (n)weurst, allebei top, uitjes, peper en zout, de hele rimramdeluxe, please me..ik drink geen genever, doe maar een goed glas koude melk, weetjewat, zet de 2 litergallon maar op tafel. Tenzij u, samen met mij, tegen uw geloof durft te zondigen en we er deze keer bijvoorbeeld een fijne Elzasser Pinot Noire bij soldaat mogen maken. The Dutch Deal, right?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 mescaline

Mmm. Pak eens een paar factoren “ongelukkig zijn” in Europese landen op http://www.nationmaster.com . Het EU-rapport klutst die door mekaar alsof het niets is en gooit er hoppa een kop “mental illness” op. Logisch dat je dan om extra aandacht en onderzoek moet vragen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Bucintoro

Toevallig werk ik voor die hier gelaakte organisatie, niet voor de hier gekraakte commissaris, maar in een ander hoekje van die grote organisatie.
Het voordeel is dat ik weet dat we ons huiswerk héél erg goed doen, en dat we er maanden over doen om ook maar iets te schrijven. We spreken bijvoorbeeld ook over de 58.000 zelfmoorden die er jaarlijks in de EU worden gepleegd a.g.v. geesteszieken. Hoe denk je Steeph, dat we het anders zomang volhouden? Neem ‘ns de moeite om het volledige Green Paper door te bladeren.
http://europa.eu.int/comm/health/ph_determinants/life_style/mental_health_en.htm
Het is bedoeld om er op te schieten, commentaar op te leveren OOK DOOR JOU. De overheid moet ook de belangen van de burger op het gebied van geestelijke gezondheidszorg dienen. Maar let wel: wanneer het niet in de geldbuidel wordt gevoeld, dan is houding “so what?”, “nou en?”. Alle Menschen werden Brüder, is heel mooi, en het Boeddhistische “Tat Tuam Asi” ook: “alles is één”, maar als ons democratisch eenheidsgevoel niet in economische termen kan worden vertaald, dan gaat kun je er van staatswege weinig mee beginnen. Misschien moet de staat zich er buiten houden, en moeten we het overlaten aan priesters, guru’s en buurvrouwen? Wanneer we meer sociale controle zouden uitoefenen, of door innerlijke aandrang of door armoede gedwongen een veel grotere onderlinge afhankelijkheid aan de dag zouden leggen, nou dan zouden een aantal geestes-&persoonlijkheidsstoornissen niet manifest of misschien zelfs genezen kunnen worden….

  • Vorige discussie