Gereformeerde scholen: Plasterk kinderachtig

Ronald Plasterk (Foto: Rijksvoorlichtingsdienst/Wikimedia Commons)

“Kinderachtig.”

Zo beschrijven de Gereformeerde scholen minister Plasterk, omdat hij hen afgelopen maandag een brief stuurde waarin hij benadrukte dat het discrimineren op basis van geaardheid en ongehuwd samenwonen in strijd is met de wet. Bij monde van de VGS (Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs) zeggen ze het volgende:

“Wij doen ons best om onze visienota over dit onderwerp uit te voeren. Maar dan moet Plasterk ons daar wel de kans voor geven. Het is niet bevorderlijk als hij maar met dat vingertje blijft wijzen.”


Jawel, de VGS wil de kans krijgen om hun visienota uit te voeren. Als je de nota leest, dan valt wat mij vooral op dat men niet wil discrimineren, maar wel eist dat iedereen hun normen en waarden onderschrijft en daarnaar leeft. Er staat bijvoorbeeld in de nota dat “Personeelsleden met homoseksuele gevoelens het recht hebben op onze steun. Dat ligt anders bij mensen die bewust kiezen voor een homoseksuele relatie.”

Allereerst vraag ik me af wat ‘steun’ hier betekent, daarnaast was Plasterk al in september vorig jaar duidelijk in zijn reactie op de visienota: “De homoseksuele leraar mag niet vanwege het hebben van een homoseksuele relatie worden afgewezen, ook niet als zou blijken dat hij met deze relatie samenleeft.”

Kort gezegd verwachten de gereformeerde scholen dus dat Plasterk ze de kans geeft een nota uit te voeren die hij a priori al niet ver genoeg vindt gaan, en als hij daar wat van zegt is hij kinderachtig. Hij moet blijkbaar blij zijn met hetgeen hij krijgt en verder zijn mond houden.

  1. 2

    Of de Grefoscholen kunnen ook niet de wens van de minister uitvoeren, hun greforegeltjes doorduwen (zoals ze in de visienota doen) en geen staatssubsidie krijgen. Ik vind het sowieso al van de gekke dat de staat subsidie geeft aan religieuze indoctrinatie via onderwijs.

  2. 3

    Ze mogen het best kinderachtig vinden, maar kennelijk is het nog steeds nodig dat Plasterk zo’n brief moet versturen.