GeenStijl begint actie tegen Stichting Brein

breinStichting Brein is weer op oorlogspad.
Ze proberen nu de adresgegevens van klanten van diverse providers, die verdacht worden van het verspreiden van muziek via het Internet, te achterhalen door het starten van een rechtszaak.
Saillant detail is dat Brein, als pariculiere organisatie, helemaal geen persoonsgegevens mag verzamelen.
Voor GeenStijl is de maat dan ook vol en het weblog startte zojuist een tegenactie. Brein is namelijk wettelijk verplicht je op aanvraag binnen vier weken te laten weten of ze informatie over je hebben. Daarom stelt het meest stijlloze log van Nederland haar lezers (en GC sluit zich daarbij aan) voor de volgende brief naar de Stichting te sturen.

Is aanklagen ook niet een optie?

Updeet: Hier een stukje van Bits of Freedom over p2p en de juridische implicaties.

Updeet 2:
Brein is wakker:

Tim Kuik van Stichting Brein maakt zich vooralsnog geen zorgen over de actie, zegt hij. “Ons beleid is dat je een met redenen omkleed verzoek moet sturen als je wilt weten of je in ons databestand voorkomt”, zegt Kuik. “Daar is in deze brief geen sprake van.”

“Daarnaast willen we dat mensen een kopie van hun legitimatiebewijs meesturen. Dit om te voorkomen dat we de persoonsgegevens aan de verkeerde mensen verstrekken.” Kuik is van plan om de deelnemers aan de actie een ‘standaardbriefje’ terug te sturen.

Daarin zal hij de verzenders er ook op wijzen dat Brein administratiekosten in rekening mag brengen bij mensen die hun gegevens opvragen. “Dat is geen hoog bedrag, maar als we honderdduizend verzoeken binnenkrijgen, kunnen we daar toch weer een paar mooie acties mee voeren. Laat maar komen dus.”

Bron:Webwereld.

Dat is wel erg eenzijdig. Wet is wet, en ze moeten met de gegevens over de brug komen, toch?!

En nog een updeet: De vijf providers die gedaagd zijn door Brein hebben geantwoord.

“Wij zijn van mening dat een fundamentele vraag over het verstrekken van naam- en adresgegevens van onze klanten niet in een kort geding kan worden afgedaan”

In reactie beginnen ze nu een bodemprocedure tegen Brein en hopen dat de rechter in het kort geding wil wachten op dat vonnis. Dat kan dus wel weer jaren duren voordat we hieruit zijn.

  1. 2

    Nou ja, wettelijk gezien mogen ze de gegevens in je brief niet gebruiken. Ze hebben er ook niet zoveel aan, aangezien ze je IP-adres niet hebben.

    Mocht je het per mail willen indienen, wat ook kan, dan raad ik je aan dat via een open proxy ver weg of een universiteitscomputer te doen, want je IP-adres wordt via de mail meegestuurd.